Connect with us

Clujul de altădată

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Odiosul atentat de la Cluj. Cum a fost împușcat rectorul universității

Publicat


pistol arma pixabay

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„Actul criminal care s-a făptuit luni seara la Cluj, pune în lumină sângerândă un ferment primejdios de anarhie, care s-a strecurat pe neobservate între formele noastre de viață creștină, iubitoare de ordine, de disciplină și de civilizație spiritualizată.

Din atavismul unei jungle, în care poporul român nu a trăit niciodată, au răzbătut la orizont, tulburând suprafața limpede a omeniei noastre, câteva fiare cu chip de om, cari iată, au asasinat un om al datoriei și au rănit mortal, cu gândul de a-l suprima, pe cel mai devotat soldat al științei românești și pe un ilustru pedagog al virtuților noastre de muncă și creație.

Atentatul acesta nu este izolat. S-ar părea că ceea ce s-a început acum 25 de ani, războiul care tindea la distrugerea neamului românesc, nu a luat nici acum sfârșit. Războiul și pacea s-au suprapus oarecum, spălăcindu-se într-o icoană difuză a lumii postbelice, în care sângele vărsat din când în când prin acțiuni criminale, încearcă să tulbure apa limpede din râul vieții.

Violența învinsă prin violență

Împotriva faptelor de această categorie, se ridică vechiul principiu al ordinei noastre strămoșești, violența trebuie învinsă prin violență.

Principiul acesta, învinge firea blândă a neamului românesc găsindu-și corespondent și în adagiul creștin <<cine scoate sabia, de sabie va pieri>>.

Iată de ce, întreaga opinie publică românească, reclamă stăvilirea exemplară a actelor anarhice, prin unicul remediu compensator, Pedeapsa cu Moartea.

Atentatul de Luni

„Știrea odiosului atentat săvârșit luni după masă împotriva domnului rector Florian Ștefanescu Goangă a impresionat profund întreaga opinie publică a țării, care vede în acest act de sălbatecă violență, o manifestare de barbarie și primitivism, streină de firea românească.

Odiosul atentat s-a întâmplat luni după-masa la orele 17 la încrucișarea străzii Avram Iancu cu strada Corcheș, unde trei indivizi necunoscuți, apăruți din dosul unui pom, au tras șase focuri de revolver asupra d. rector Ștefănescu Goangă. Agentul de poliție, Enache Gruia, care se afla aproape, a sărit imediat înaintea atentatorilor, reușind să pună mâna pe doi din ei.

Atunci, al treilea a descărcat în capul său trei gloanțe de revolver cari l-au omorât pe loc. Alte două gloanțe au prăbușit la pământ pe d. Ștefănescu Goangă, care în prada unei puternice hemoragii a fost transportat imediat la clinica chirurgicală, unde i s-a făcut prima intervenție chirurgicală, administrându-i-se și o transfuzie de sânge.

Cum a fost rănit d. Ștefănescu Goangă

În cursul dimineții ne-am interesa la Clinica Chirurgicală de starea dlui Rector. Am căutat să vorbim cu d.prof.dr. Alexandru Pop, care ne-a stat la dispoziție cu cele mai prețioase informații.

Pentru a spulbera versiunile unor ziare, d.prof. Pop ne-a declarat că un glonț a intrat în abdomen fără să atingă vreunul din organele interne. Glontele a atins foarte puțin pleura dreaptă oprindu-se în spate. Pentru extragerea acestui glonț urmează să se facă o nouă operație.

Al doilea glonț a intrat pe sub clavicula stângă, ieșind apoi prin omoplat. Glontele aceste a produs o puternică hemoragie, care pentru un om de statură mijlocie ar fi putut fi mortală. Fizicul robust al Rectorului a învins însă anemia produsă de hemoragie, astfel că dsa supraviețuiește atentatului.

În prezent, starea ilustrului rănit este bună.

Măsuri luate de poliție pentru prinderea atentatorilor

Imediat după consumarea atentatului poliția și inspectoratul de siguranță din Cluj au luat toate măsurile pentru prinderea odioșilor atentatori.

Localurile, sălile de spectacole și toate locurile de reuniuni publice au fost închise, precum și porțile de la case, pentru a nu putea scăpa nimeni neobservat pe străzi, cari au fost supuse unor razii generale.

Arestarea unui individ suspect în gara Cluj

Încă ieri seară poliția a reușit să aresteze în gara Cluj un tânăr individ suspect, care se pregătea să părăsească orașul. Într-o servietă pe care o purta la el, s-a aflat material subversiv și explozibile. Se pare că acest tânăr n-ar fi străin de acțiunile teroriștilor.

Tot în cursul zilei de ieri a fost arestat la Cernăuți, un tânăr cu numele Făgădaru, care va fi adus la Cluj, asupra căruia de asemenea s-a aflat material explozibil.

Alte persoane arestate

După ample cercetări cari s-au urmat în întreg cursul nopții de alaltăieri și în cursul zilei de ieri, în urma unor indicii aflate de poliție, au mai fost arestate încă o seamă de persoane suspecte al căror nume este ținut deocamdată secret, în interesul cercetărilor.

Arestarea studentei Uță

În cursul zilei de ieri, captura principală făcută de poliția din Cluj o constituie arestarea studentei Uță Geta asupra căreia s-a găsit o servietă care conținea un revolver Browning și numeroase documente compromițătoare. Tânăra studentă este sora lui Dumitru Uță, care a activat în cadrele legionare și este în prezent dispărut.

După ce i s-a luat un interogatoriu amănunțit, studenta Uță a fost pusă ieri seară în libertate, dovedindu-se că nu a știut nimic despre cele întâmplate și despre conținutul genții.

Pe urmele asasinilor

Ultimele amănunte aflate de la poliția locală, lasă să se spere că asasinii vor fi prinși în cel mai scurt timp. O pălărie care a fost aflată într-un taxi de piață, despre care șoferul spune că este a unui călător care l-a purtat de mai multe ori în jurul pieței pentru a coborî apoi la Teatrul Național, se credea că va furniza indicii prețioase, dar mai pe urmă s-a dovedit  că ea este a unui bătrân, care a făcut aceste plimbări în stare de ebrietate.

Moțiune

În față odiosul atentat săvârșit luni, 28 noiembrie 1938 orele 17, împotriva Rectorului Universității din Cluj, Senatul întrunit azi în ședință, își exprimă în numele său, al profesorilor și al studenților profunda lor durere și indignare sufletească și veștejește cu ultima energie acest act criminal și nebunesc.

Totodată își exprimă întreaga afecțiune pentru Rectorul lor, lovit în cursul împlinirii datoriei, urându-i grabnică însănătoșire.

Ca semn de simpatie pentru Rectorul Universității, Senatul hotărăște să suspende cursurile pentru zilele de 29 și 30 noiembrie 1938”. [„Tribuna”, Anul I, nr.28, Cluj, 1 decembrie 1938].

felix carte

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Contraste. Aurelia Cristea sau despre eleganța în politică

Publicat

aurelia cristea

Aurelia Cristea este printre puținii politicieni români care și-au legat numele de o lege. Se alătură astfel, prin legea anti-fumat, deputatului PNȚCD Vasile Lupu, cu a sa lege a restituirii proprietăților funciare, senatorului Aurelian Ticu-Dumitrescu, autor al legii deconspirării Securității ca poliție politică sau colegului său de partid, profesorul și senatorul Vasile Dîncu, inițiator al celebrei legi 544, care permite accesul la informațiile de interes public și implicit la funcționarea, cît de cît, a presei din România.

Și numai pentru acest lucru Aurelia Cristea trebuia să nu plece din politică! Acum s-a întors în PSD pentru a candida la postul de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Despre întoarcerea în PSD și, mai mult, asumarea candidaturii la postul de primar aflați mai multe în podcastul „Contraste” în dialogul cu realizatorul Florin Danciu.

Aurelia Cristea

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Emil Boc: Lucrările la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă, în prag de finalizare. La ce stadiu e Valea Chintăului

Publicat

De

Lucrări strada Giuseppe Verdi

Lucrările de modernizare la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă sunt în prag de finalizare, anunță primarul Emil Boc. De asemenea, continuă lucrările și la strada Valea Chintăului.

Investițiile în modernizarea acestor artere se ridică la 31 milioane de euro.

Emil Boc: Lucrările la străzile Giuseppe Verdi și Valea Seacă, în prag de finalizare. La ce stadiu e Valea Chintăului

Pentru străzile G. Verdi, V. Seacă și V. Chintăului au fost realizate proiecte ample, care includ trecerea cablurilor în subteran, consolidare taluzuri, sisteme noi de iluminat eficient energetic, amenajare trotuare și stații de transport în comun.

Pe strada Giuseppe Verdi a fost finalizată turnarea stratului de uzură, proiectul fiind acum în ultima etapă. Stadiul lucrărilor la această stradă este de 97%.

„Au mai rămas de executat marcaje, semnalizări rutiere și amenajarea terenului cu pământ vegetal în zona adiacentă lucrărilor, astfel că obiectivul va fi finalizat în luna mai”, a transmis Emil Boc, care a făcut joi o vizită pe șantiere.

Proiectul de modernizare pentru G. Verdi (1.560 metri liniari) a cuprins:

  • execuție rețea de canalizare pluvială pe toată lungimea străzii;
  • execuție canalizație și construirea unei rețele în distribuție de fibră optică;
  • lucrări de consolidare teren cu ziduri de sprijin;
  • relocarea în subteran a rețelelor electrice aeriene și demontare stalpi existenti;
  • execuție rețea iluminat public – stâlpi noi dotați cu 48 lămpi LED;
  • amenajare 6 noi stații de autobuz.

Și strada Valea Seacă e aproape gata

În ceea ce privește Valea Seacă (2.121 metri liniari), proiectul de modernizare este la 93% și include:

  • execuție rețea canalizare pluvială nouă;
  • consolidare taluzuri prin execuția unor ziduri de sprijin;
  • amenajare 6 stații pentru transportul public dintre care 5 stații cu alveolă;
  • extindere rețea de iluminat public prin montarea a 77 stâlpi noi dotați cu 77 lămpi LED
  • demontare stâlpi existenti si relocare cabluri în subteran.

Modernizarea străzii Valea Chintăului (3.777 ml) continuă.

Aici, stadiul lucrărilor a ajuns la Status 72%.

Primăria realizează următoarele:

  • execuție rețea de canalizare pluvială și dren pe partea cu rambleu pe toată lungimea străzii;
  • lucrări de consolidare teren cu ziduri de sprijin pe tronsoane;
  • execuție canalizație și construirea unei rețele în distribuție de fibră optică;
  • relocarea în subteran a rețelelor electrice aeriene;
  • execuție rețea iluminat public – stâlpi noi dotați cu 60 lămpi LED;
  • execuție sistem de semaforizare, marcaje și semnalizare rutieră;
  • amenajare 9 stații de autobuz CTP.

Lucrările la cele 3 străzi sunt realizate de RADP Cluj-Napoca.

De asemenea, primarul Emil Boc a mai arătat că Primăria a început lucrările de modernizare și pe următoarele străzi din oraș: strada Locomotivei, strada Aurel Ciupe, strada Teo Peter, George Bacovia, strada Cucului.

 

 

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Echipa de la Liceul de Informatică din Cluj, premiul I la etapa județeană a Maratonului pentru Educație Antreprenorială

Publicat

De

Premiul I, echipa de la Liceul de Informatică din Cluj-Napoca

Echipa de la Liceul de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca a câștigat premiul I, de 3.000 de lei, la etapa județeană a Maratonului pentru Educație Antreprenorială.

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) Sucursala Cluj a organizat în premieră semifinala județeană „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” – ediția a II a, competiție de planuri de afaceri.

Competiția este parte a programului național omonim adresat liceenilor și organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Națională a Antreprenorilor.

Echipa de la Liceul de Informatică din Cluj, premiul I la etapa județeană a Maratonului pentru Educație Antreprenorială

În cadrul etapei județene au fost premiate cele mai bune planuri de afaceri prezentate de cele 8 echipe formate din 37 de liceeni de la 4 licee.

Elevii sunt de la Liceul de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu”, Colegiul Național ”Emil Racoviță”, Colegiul Național ”Gheorghe Șincai” și Liceul Teoretic ”Onisifor Ghibu”.

Etaăa județeanăa concursului a fost organizată în parteneriat cu Inspectoratul Județean Cluj, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și Universitatea Babeș-Bolyai.

Anul acesta programul se va desfășura în peste 20 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată în luna mai, la București.

Aplicația câștigătoare a elevilor de la Liceul de Informatică din Cluj

Aproape 700 de liceeni de la 4 licee clujene au participat la orele de educație antreprenorială, susținute de antreprenori voluntari, în cadrul „Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, un parcurs educațional meticulos conceput pentru a-i susține în explorarea vocației și în dezvoltarea competențelor antreprenoriale aplicabile în mediul de afaceri real, și care culminează cu competiția de planuri de afaceri.

Marele premiu al semifinalei a fost adjudecat de elevii Liceului de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu” care au avut-o ca și coordonator pe profesoara Florentina Rusa.

Proiectul lor, „TransiTech”, presupune crearea unei aplicații care permite digitalizarea biletelor și abonamentelor pentru transportul în comun.

Echipa de la „Racoviță”, pe poziția 2. Elevii de la Informatică au mai primit un premiu

Pe locul al doilea s-a clasat proiectul numit „Volunteer Now”, creat de elevii Colegiului Național „Emil Racoviță”, care l-au avut ca profesor coordonator pe Rareș Damian.

Proiectul constă în crearea unei aplicații intuitive care facilitează participarea tinerilor în activitățile de voluntariat și ajută atât organizațiile non-guvernamentale, cât și firmele să își găsească voluntari.

Locul al treilea a revenit proiectului „Mak Performance Tunning”, care presupune înființarea unui service auto, care are o aplicație dedicată pentru a permite clienților să-și vadă mașina în timp real în service.

Proiectul este realizat de echipa Liceului de Informatică ,,Tiberiu Popoviciu” împreună cu profesor coordonator Florentina Rusa.

Premii în bani

Cele trei echipe finaliste au fost răsplătite cu premii în bani. Echipa clasată pe locul I a primit un premiu în valoare de 3.000 de lei.

Echipa de pe locul II a fost premiată cu 2.000 de lei, în timp ce echipa de pe locul III a fost recompensată cu 1.000 de lei.

Mai mult echipele finaliste vor participa la marea finală din București, unde își vor măsura forțele cu „cei mai buni dintre cei buni”.

150 de antreprenori au susținut ore în fața elevilor

La cea de-a doua ediție a „Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, începând cu luna ianuarie și până în prezent, au participat la orele de educație antreprenorială peste 15.000 de elevi.

Orele de educație antreprenorială au fost susținute de peste 150 de antreprenori.

Etapele județene au debutat pe 21 martie la Galați, aceasta fiind urmată de cea din Timiș pe 4 aprilie, Brașov pe 8 aprilie, Brăila pe 10 aprilie, Argeș pe 12 aprilie, Alba pe 15 aprilie, Neamț pe 16 aprilie, Satu Mare pe 17 aprilie, Tulcea pe 18 aprilie, București pe 19 aprilie, Prahova pe 22 aprilie.

Semifinale ale competiției de planuri de afaceri vor avea loc și în județele: Arad, Bihor, Buzău, Constanța, Gorj, Dolj, Giurgiu, Iași, Sibiu. De anul acesta programul a fost preluat și de către Republica Moldova.

Elevii clujeni pot ține pasul cu schimbarea

Cristina Chiriac, președinta CONAF, arată că un raport publicat de Fondului Monetar de Investiții arată că aproape 40% dintre joburile existente la nivel internațional sunt expuse la inteligența artificială care, conform Goldman Sachs ar putea înlocui până la 300 de milioane de locuri de muncă, până în anul 2030.

„Acest fenomen va afecta aproximativ 25% dintre sarcinile de muncă din SUA și Europa și chiar dacă pe noi adulții ne sperie, liceenii din Cluj ne-au demonstrat nu numai că pot ține pasul cu schimbarea, dar o și pot stăpâni.

Temelia acestui proiect este vocația și îmi place să cred că este datoria generației noastre să dăm încredere, forță, curaj și mai ales instrumente celor care sunt astăzi în sistemul de învățământ.

Antreprenori sau nu, angajați sau angajatori, birocrați, artiști, medici, avocați, jucătorii pieței muncii de mâine își câștigă reperele astăzi, iar direcția trebuie să fie una sustenabilă, pozitivă și mai ales solidă

Maratonul pentru Educație Antreprenorială, desfășurat în aproape jumătate de România, este un efort al unei pături sociale, numită generic antreprenori, pe suișul abrupt al curbei recunoștinței, iar eforturile sucursalei CONAF Cluj au demonstrat că suntem reprezentativi, nu doar la nivel național ci și în comunitățile locale, atât de frumos definite cultural”, a declarat Cristina Chiriac.

Modele de succes pentru elevi

Participanții liceeni la eveniment s-au bucurat de prezența inspirațională a lui Virgil Ianțu, care le-a oferit o perspectivă valoroasă și un model de succes demn de urmat.

Evenimentul a fost moderat de Călin Iepure, CEO Bizz Club România, expert în public speaking, arta influenței, improvizație, negociere și creșterea vânzărilor.

Au participat în calitate de speakeri președinta CONAF – Cristina Chiriac, președinta CONAF Sucursala Cluj – Sigina Luca (foto), rectorul Universității Babeș-Bolyai, prof. univ. dr. Daniel David și inspectorul general al IȘJ Cluj, Marinela Marc.

Proiectele au fost jurizate de vicepreședinta CONAF și Fondatoarea Kids in Business – Nicoleta Munteanu, membru al board-ului CONAF și directorul UNITH2B Architects – Hildegard Brandl, membru al board-ului CONAF și antreprenorul – Tatian Diaconu, evaluator și consultant de investiții – Sorin Popa, directorul zonal Auchan – Constantin Buznea.

 

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Genocidul armean, comemorat la Cluj-Napoca. ,,Unul dintre cele mai întunecate momente ale istoriei secolului XX”

Publicat

armean

Un eveniment menit să comemoreze 109 ani de la genocidul armean a avut loc, miercuri seara, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, în organizarea comunității armene. Scopul a fost de a onora memoria celor care au suferit în această tragedie, subliniind, totodată, importanța educării publicului și a păstrării memoriei istorice.

,,Privitorule, aș vrea să să te poti împărtăși în și cu durerea noastră, a armenilor, să iei o bucățică din ea, pentru seara aceasta cu tine. Nu pentru că noi armenii să nu mai avem durere, ci ca să o alungăm împreună”, sunt cuvintele care au deschis ochii publicul către atrocitățile secolului XX. ,,Dar ia aminte, privitorule, că durerea nu se seamană prin durere, ci prin speranță, prin speranța că lumina îngenunchează întunericul și că iubirea răzbește ura”.

De ce trebuie comemorate astfel de evenimente

armeni

Directorul muzeului, Tudor Sălăgean, și vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Vakar Istvan, au purtat publicul prin lupta pentru supraviețuire a armenilor de la 1915. Alături de Ruxandra Cesereanu, Călina Părău, Teodora Tămaș și Diana Huțanu, vorbitorii au oferit un răspuns la întrebarea: ,,De ce ar trebui comemorate astfel de evenimente?”

Așa cum subliniază Vakar Istvan, „mortul piere doar după ce este uitat”, iar prin comemorarea de miercuri s-a urmărit să fie păstrată vie amintirea a ceea ce a fost.

Scopul, însă, nu a fost întotdeauna ușor de atins, având în vedere faptul că autoritățiile politice din România evită să recunoască ”armenocidul”, procedând ,,asemenea struțului care își bagă capul în pământ”.

Astfel, rămâne în responsabilitatea oamenilor să nu permită ca astfel de orori să fie șterse din memoria colectivă.

Moment de reculegere

De asemenea, s-au făcut trimiteri la concepte spirituale, informații istorice și perspective politice, menite să educe publicul și să respingă ,,orice fel de idee naționalistă și xenofobă”.

Participanții au avut, așadar, ocazia să afle mai multe despre istoria și cultura armeană, iar momentele muzicale ținute de Cosmin Rafel Bălean, Norbert Dumitresc și Karen Sebesi au adus în prim-plan melodiile și instrumentele tradiționale ale poporului armean, amplificând astfel mesajul de comemorare și solidaritate.

La finalul evenimentului, participanții au ținut un moment de reculegere pentru victimele genocidului și au audiat rugăciunea „Tatăl nostru” în limba armeană.

Despre genocidul armean

24 aprilie 1915, este ziua declanșatoare a uneia dintre cele mai întunecate capitole din istoria umanității: genocidul armean.

În această zi, sute de lideri ai comunității armenilor din Constantinopol au fost arestați și deportați, marcând începutul unei campanii de exterminare în masă a populației armene din Imperiul Otoman.

Genocidul armean a fost o tragedie enormă, soldată cu pierderea a peste un milion de vieți nevinovate și cu suferințe inimaginabile pentru supraviețuitori și urmașii acestora.

Așadar, cu acest prilej, comunitatea armeană comemorează această zi pentru a onora memoria victimelor și pentru a ne angaja să prevenim astfel de atrocități în viitor.

Bianca Matei

Daria Mustea

Alexandru Mocan

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax