Connect with us

Clujul de altădată

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. O vizită la fabrica de sticlă din Turda

Publicat


pahare sticla bun

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„De multă vreme ţinem să vizităm fabrica de sticlă din Turda, care prin aşezarea sa, cu terenurile de cuarţ ce posedă şi pot rivaliza cu cele mai bune cuarţuri din lume, cât şi prin bogăţia instalaţiilor sale moderne, este menită să devină cea dintâi fabrică de sticlă din ţară.

Această fabrică întemeiată în 1921 de către Banca Centrală de Industrie şi Comerţ din Cluj, împreună cu Banca Agrară şi Banca Victoria din Arad, cu un capital de 14.000.000 lei, posedă admirabile instalaţii de specialitate şi poate produce atât pentru satisfacerea cererei interne, cât şi pentru export cu deosebire în ţările balcanice.

150 de sticlari

Având ca preşedinte al consiliului de administraţie pe domnul dr. Petre Poruţiu, profesor universitar, şi ca administrator delegat pe domnul Ionel Comşa, directorul general al Băncei Centrale, este o garanţie că Fabrica de sticlă va avea un frumos viitor. Director al fabricei este domnul Iacob Triff, iar director tehnic este domnul inginer Gr. Bozdog.

Fabrica este alimentată cu gaz metan, transformat în putere mecanică electrică, iar pentru topirea sticlei gazul metan este folosit în trei cuptoare de o capacitate de producţie de 20-22 mii kg. sticlă zilnic.

În imensul cuprins al fabricei lucrează aproape 600 de lucrători în majoritate specialişti străini, dintre aceştia fiind cam 130 sticlari specializaţi în suflarea sticlei.

Fabrica produce sticlă albă, sticlă jumătate albă şi sticlă verde, precum şi diferite articole de sticlă ca: butelii de bere şi vin, borcane diferite, articole presate, pahare, farfurii, compotiere, lămpi şi cilindre de lampă cu petrol, sticle pentru farmacii.

Fabrică pe 8 hectare

Construită în apropierea gărei Turda transbordare, în partea de sud a oraşului, fabrica posedă un bogat teren de 8 hectare, cu material prim pentru prelucrare.

Până acum, în aceşti trei ani de activitate, toată atenţia conducerei a fost concentrată asupra lucrărilor de instalare şi experienţelor de fabricare, spre a se ajunge la o fabricaţiune de prima calitate. Pentru aceasta partea de comercializare a căzut în al doilea plan şi nu s-a acţionat decât într-o prea mică măsură pentru cucerirea pieţei interne.

Acum însă, după câte suntem informaţi, ajungându-se la rezultate mai mult decât satisfăcătoare în fabricarea sticlei de lux şi a sticlei obişnuite, se pregăteşte o largă reorganizare a conducerei, în aşa fel încât produsele fabricei de primă calitate să pătrundă pretutindeni în ţară şi în străinătate.

Avântul pe care îl va lua această întreprindere industrială se explică îndestul prin cele arătate mai sus şi cari reprezintă o muncă asiduă şi o experimentare bogată în resurse.

De altcum publicul, negustori şi consumatori, cunoaşte îndestul această fabrică şi pune mari speranţe în avântul pe care ea îl va lua.

Cu aceiaşi credinţă am părăsit şi noi frumoasa instalaţie a fabricei de sticlă din Turda”. [„Ardealul economic, politic, social”, Anul I, nr.17, Cluj, 27 septembrie 1925].

carte felix

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. O basculantă s-a răsturnat în șanț, la Fundătura, în Cluj. Șoferul, rănit ușor

Publicat

Un accident cu o basculantă a avut loc la Fundătura, comuna Iclod, luni dimineață. Șoferul a fost rănit ușor, fiind consultat de medicii de pe Ambulanță.

Un accident rutier a avut loc luni dimineață în localitatea Fundătura, comuna Iclod, unde o basculantă s-a răsturnat în șanțul de pe marginea drumului. Șoferul utilitarei a suferit răni ușoare și a primit îngrijiri medicale din partea echipajului Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) sosit la fața locului.

Au intervenit pompierii din Dej

Pentru gestionarea situației și prevenirea altor pericole, au intervenit și pompierii, care au asigurat măsurile de protecție specifice. Din fericire, incidentul nu s-a soldat cu alte victime.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în această dimineață la un accident rutier petrecut pe raza localității Fundătura. Echipajul din cadrul Punctului de Lucru Gherla a găsit la fața locului o basculantă avariată, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Un bărbat de aproximativ 55 de ani, conștient și cooperant, a fost preluat de echipajul SAJ, în vederea acordării îngrijirilor medicale. Pompierii au asigurat la fața locului măsuri specifice de prevenire și stingere a incendiilor”, a transmis ISU Cluj.

Cauza exactă a accidentului urmează să fie stabilită de autorități.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională, în învățământul primar și gimnazial

Publicat

meditatii

Șapte noi discipline opționale au fost incluse în oferta națională de studiu, potrivit unui ordin al ministrului Educației și Cercetării, publicat în Monitorul Oficial, scrie Agerpres.

Ordinul privind aprobarea unor programe școlare pentru discipline opționale din oferta națională, parte a curriculumului la decizia elevului din oferta școlii, prevede includerea următoarelor discipline:

  • „Educație nutrițională”, pentru clasa pregătitoare, clasele I și a II-a, învățământul primar
  • „Educație prin minibaschet” și „Minihandbal – mișcare, joc și fairplay”, clasele a III-a și a IV-a, învățământul primar
  • „Armonie și expresie corporală”, clasele a V-a – a VIII-a, învățământul gimnazial
  • „Viitorii olimpioni”, clasa a IV-a, învățământul primar
  • „Muzică și dans”, clasele a V-a și a VI-a, învățământul gimnazial
  • „Aventura cunoașterii Universului”, clasa a V-a și a VII-a, învățământ gimnazial.

Programele pentru aceste discipline au fost aprobate și publicate în Monitorul Oficial.

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, înaintea meciului cu Rapid: Vrem victoria, când joci acasă e clar că vrei să câștigi. Va fi un meci foarte greu

Publicat

Petrescu

Antrenorul echipei CFR 1907 Cluj, Dan Petrescu, vrea o victorie, luni, în meciul cu Rapid care se va disputa acasă, pe stadionul din Gruia.

Întrebat, duminică, dacă își dorește victoria, Petrescu a spus ”normal” adăugând că este clar că atunci când echipa joacă acasă să vrea să câștige, chiar dacă presiunea va fi mai mare la gazde.

”Va fi un meci foarte greu, pare că Rapid a găsit formula de start, sistemul, antrenorul are experiență, oriunde merge scoate rezultate. Sunt și jucători acolo foarte buni, șase dintre ei au fost la CFR, i-am antrenat și eu. De obicei, ex-jucătorii mei mereu au făcut un meci excelent împotriva mea”, a spus Petrescu.

Acesta a dat asigurări că CFR nu are nicio problemă de lot, toți jucătorii fiind apți.

”Vreau să văd o echipă cu <<foame>>, foarte agresivă, care vrea să joace fotbal, să dea goluri și să nu primească”, a mai spus antrenorul CFR.

Meciul CFR Cluj – Rapid București va începe la ora 20,30.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Figurine de Paște din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, decorate de copii la un atelier de creație, la Cluj

Publicat

La Festivalul Chocolate Saga din Cluj-Napoca a fost o atmosferă de poveste – dulce, colorată și plină de veselie. Reprezentanții cofetăriei Pralina au organizat un atelier de creație special pentru copii, care au avut ocazia să decoreze figurine din pastă de zahăr în formă de iepurași și ouă, chiar în ton cu apropierea Paștelui.

Cu mâini curioase și multă imaginație, cei mici au dat viață figurinelor, alegând culori vesele și detalii haioase.

Unii iepurași au fost decorați cu floricele, fundițe, alții au fost „îmbrăcați” în buline sau inimioare din zahăr, iar ouăle s-au transformat în adevărate opere de artă comestibile.

A fost mai mult decât un simplu atelier – a fost o experiență care a reușit să îmbine creativitatea, jocul și bucuria de a lucra cu ceva atât de delicios. Iar părinții au privit toată activitatea desfășurată cu zâmbetul pe buze, cei mai câștigați, însă, fiind copiii care au plecat nu doar cu figurinele decorate, ci și cu o amintire dulce de la un weekend special.

Astfel, în cadrul atelierului s-a reușit să se îmbine magia copilăriei cu arta deserturilor.

Andreea Ungur

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate