Connect with us

ACTUALITATE

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. O crimă misterioasă din anul 1930

Publicat


Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„Una dintre misterioasele crime, cari au pasionat în ultimul timp în mod deosebit poliţia oraşului Cluj, precum şi întreaga opinie publică, – a fost asasinarea plutonierului major P. Milica, din Bat. VI Adm. Cluj.

În dimineaţa zilei de 6 martie [1930 s.n.] poliţia face o lugubră descoperire. Plutonierul major P. Milica din Bat. VI Adm. Cluj, a fost găsit asasinat în dosul bisericei Sf. Petru din Calea Victoriei. Cadavrul prezenta o rană deschisă la gât, provenită probabil dintr-o lovitură de cuţit.

Autorităţile militare înştiinţate de Chestura poliţiei Cluj, – fiind vorba de un militar, – deleagă pe dl. Comisar Regal Lt. Stavrica, din Consiliul de Război al Corpului VI Armată, să facă alături de autorităţile poliţieneşti, – primele cercetări.

Dar teatrul crimei nu prezenta nici un indiciu, care să poată duce la descoperirea criminalilor. Pe cadavru nu se aflau nici urmele unei lupte, care între astfel de împrejurări ar fi trebuit să aibă necondiţionat loc şi nici urme de amprente digitale. Urme vizibile de paşi de paşi nu se aflau pe teren. Tot aşa nu se afla nici vreun informator, care să fi putut da informaţii, oricât de neînsemnate pentru a putea prinde firul cercetărilor.

Un profund mister plana asupra crimei. Totul depindea doar de abilitatea poliţiei.

Între astfel de condiţiuni precare – şi sub personala conducere a dlui Simeon Haţieganu, chestorul poliţiei municipiului Cluj, – să încep primele cercetări, care se perindă cu surprize şi peripeţii de fiecare clipă, ca un film de cinematograf.

Dar iată că cercetarea îndreptată în direcţia bună aduce roade. Consiliul de Război arestează pe plutonierul Constantin Moldovan, sub bănuiala de asasinat. Poliţia constatase anume, că plutonierul major Milica îşi petrecuse noaptea fatală în tovărăşia plutonierului Moldovan. Mai descoperise apoi, pe vestonul plutonierul Moldovan pete de sânge, care probabil proveneau de la sângele plutonierului Milica.

Convingerea despre vinovăţia – ori cel puţin participarea la crimă – a plutonierului Moldovan părea cu siguranţă dovedită.

Totuşi plutonierul Moldovan supus unui interogator sumar, nega crima. Un alibi nu putea dovedi şi nici provenienţa petelor de sânge n-o ştia justifica.

Despre cele petrecute în noaptea crimei nu-şi putea da seama precis, fiindcă atunci era turmentat complet de beutură. Totuşi declară că petrecuse noaptea de 5 spre 6 martie în tovărăşia plutonierul major Milica, cu care trăia în bune relaţiuni de prietenie, şi că petrecuseră la câteva cârciumi din mahalaua oraşului.

Cam pe la orele trei dimineaţa ieşind ambii din restaurantul din Calea Victoriei nr.99 au plecat spre Biserica Sf. Petru – pe partea dreaptă a străzii  povestind. În dreptul bisericei au traversat apoi strada pe partea stângă şi în colţul casei cu nr. 106 au întâlnit doi civili, cari mergeau pe partea opusă a străzii. La un moment dat plutonierul Milica a strigat: <<Mână măgarul, mă>>.

La auzul acestor vorbe cei doi civili le-au ieşit în cale cerându-le socoteală de insulta pe care le-au adresat-o. După nu prea multe parlamentări s-au luat la bătaie. De aici înainte nu-şi mai aduce aminte precis de nimic. Reţine numai faptul că a lovit pe unul dintre civili în cap cu centura, iar după asta a luat-o la fugă de teamă să nu fie bătut de ei. Pe plutonierul Milica l-a lăsat acolo singur, fără ca să ştie ce s-a întâmplat cu el.

Între aceste împrejurări şi sub povara aparenţelor, cari îl inculpau, poliţia judiciară îşi întărise părerea că plutonierul Moldovan e asasinul. De aceea, plutonierul a şi fost reţinut arestat, iar vestonul cu pete de sânge a fost trimis la Institutul de Medicină Legală din Cluj pentru cercetări.

Între timp, poliţia pornise cercetări discrete şi pentru descoperirea celor doi civili misterioşi cari încă se părea că nu puteau fi tocmai streini de crimă.

Şi tocmai la timp. Pentru că dl. dr. Kernbach – un reputat specialist în materie de medicină legală – după minuţioase cercetări de laborator, spulberă bănuiala de vinovăţie ce plana asupra plutonierului Moldovan. Fiindcă, deşi pe vestonul plutonierului Moldovan se găseau, ce e drept, urme din sângele plutonierului Milica, s-au mai găsit însă în acelaşi timp şi pete de sânge care proveneau de la o terţă persoană.

Întrebarea ce se punea acum era: cine era această terţă persoană şi cum ajunsese sângele ei pe vestonul lui Moldovan?

Făcând noi cercetări pentru identificarea celor doi civili, arătaţi de plutonierul Moldovan, după o muncă asiduă de zi şi noapte, poliţia începe să dezlege misterul.

În seara zilei de 19 martie, tocmai când se părea că cercetările au ajuns la un punct mort, şeful poliţiei judiciare arestează pe Iosif Gombos, şomeur, din strada Cărămidarilor nr.11, sub bănuiala de asasinat.

De aici încolo lucrurile se desfăşoară cu repeziciune. Gomboş luat din scurt, fără prea multă ezitare îşi denunţă complicele: Francisc Butyka, mecanic, din Calea Victoriei 179, pe care poliţia îl şi arestează în aceiaşi seară.

Duşi la poliţie cei doi tovarăşi au făcut mărturisiri complete cu un cinism revoltător.

Ei au arătat cum au chefuit în noaptea fatală la restaurantul Szilagyi, din Calea Victoriei, cum au trecut apoi de acolo, cam pe la orele 12 noaptea la restaurantul Bene, un restaurant foarte aproape de cârciuma în care au chefuit cei doi plutonieri, unde au stat până la orele 3 dimineaţa, când au părăsit restaurantul.

De la Bene au plecat înspre casă, luând-o pe jos pe Calea Victoriei, până în dreptul magaziei de scânduri <<La Bradul verde>>, unde s-au oprit. Cam în aceiaşi vreme, pe cealaltă parte a străzii mergea înspre casă plutonierul-major Milica, împreună cu plutonierul Moldovan, ambii bine dispuşi.

La un moment dat, unul dintre plutonieri a strigat <<Mână măgarul, mă>>. Atunci cei doi tovarăşi, Gombos şi Butyka, simţindu-se ofensaţi, au trecut strada de cealaltă parte şi au cerut socoteală celor doi plutonieri că de ce i-au făcut <<măgari>>. Plutonierul Milica în loc de răspuns i-a înhăţat să-i ducă la poliţie. Cum cei doi civili se împotriveau, s-au încăierat. Nu se ştie precis cum s-a produs încăierarea pentru că toţi erau cam beuţi, dar sfârşitul se ştie: asasinarea plutonierului Milica.

În urma acestor destăinuiri, poliţia a avizat parchetul militar, cerând imediata punere în libertate a plutonierului Moldovan, care este complet nevinovat şi care a fost invitat la o confruntare cu criminalii, pentru a stabilii crima în amănunte.

Cum însă confruntarea n-a dus la prea mare rezultat, dl. Simeon Haţieganu, chestorul poliţiei oraşului Cluj, a recurs la reconstituirea crimei, care s-a executat sub directa sa supraveghere.

În decursul reconstituirei s-au stabilit şi cele mai mici amănunte. Beligeranţii, care ajunseseră la mijlocul străzii s-au despărţit în două tabere. De o parte Gombos cu Milica, iar de altă parte Butyka cu Moldovan.

La un moment dat Gombos a vrut să fugă. Milica însă l-a prins. Atunci Gombos s-a năpustit asupra lui Milică, înfigându-i în gât cuţitul până la mâner.

Milica a căzut jos în nesimţire. Gombos speriindu-se de ceea ce făcuse a luat pe Butyka şi au fugit împreună. Plutonierul Moldovan încă a fugit, fără însă să ştie că Milica e rănit mortal.

Ajunşi acasă, Gombos a îngropat cuţitul asasin într-un băligar, iar pe Butyka l-a ameninţat cu moartea, dacă cutează să-l trădeze. Nici nu l-a trădat. Cu ocaziunea reconstituirei crimei, cuţitul a fost dezgropat de însuşi asasinul şi predat poliţiei.

Cu asta s-a sfârşit misterul dramei plutonierului P. Milica, care a fost deslegat numai graţie priceperii conducătorului chesturei poliţiei municipiului Cluj, dl. Simeon Bărnuţiu”. [„Gardianul. Revistă lunară poliţienească-cetăţenească-socială”, Anul I, Cluj-Napoca, martie-aprilie 1930].

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

felix carte

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Scriitorul clujean care a donat 1000 de cărți despre pericolul drogurilor. Le-a tipărit din pensia proprie

Publicat

De

Scriitorul clujean Ștefan Vișan a publicat romanul ”Moartea albă” care are ca temă pericolul consumului de droguri. Volumul s-a dorit a fi un semnal de alarmă, astfel că autorul a tipărit, din propria pensie, 1000 de exemplare pe care le-a donat în 10 județe din România, prin intermediul inspectoratelor școlare județene, astfel încât să ajungă la cât mai mulți elevi.

”Am intuit încă din 2018 pericolul proliferării consumului de droguri într-o țară aș putea spune debusolată. Am pornit lupta sperând să i se alăture și alții.

Am scris (primul) o carte de literatură cu acest subiect, respectiv un roman intitulat <<Moartea albă>>, cu un mesaj de luptă împotriva drogurilor și consumului  acestora. Știam că o carte nu este o armă, dar ar putea deveni într-o anumită conjunctură.

O ediție de carte de o sută de exemplare mi s-a părut a fi mult prea puțin pentru ca mesajul său să ajungă la masa de tineri din toată țara”, a spus Vișan pentru Cluj24.

Din banii de pensie

scriitorul Vișan

Sriitorul a inițiat o campanie de atragere și a altor doritori să lupte împotriva acestui devastator flagel și s-a adresat principalelor tipografii din centrele de județ, solicitându-le să renunțe la cinci sute de lei din câștigul lor pentru a tipări câte o sută de exemplare pentru liceenii și studenții din județele respective.

”Răspunsul acestora a fost descurajator: <<domnule scriitor, noi lucrăm pe bani nu pe vise>>. Dar nu am cedat. Cu regret că nu am fost înțeles, am continuat să tipăresc, din banii de pensie, luni la rând, câte o sută de exemplare și să le donez inspectoratelor școlare în scopul amintit.

Am donat, astfel, pentru tinerii din zece județe ale țării inclusiv București, în total o mie de exemplare, care sper să se constituie  în o mie de potențiali tineri salvați de tentația consumului de droguri.

Mai sper în continuare ca exemplul meu să fie urmat de alți oameni de bine, în sensul de a mă ajuta să tipăresc în continuare alte exemplare pentru tinerii din celelalte județe ale țării”, a precizat Ștefan Vișan.

Apel la lupta contra drogurilor

Acesta s-a declarat convins că niciun părinte, în cel mai negru coșmar posibil, nu și-ar dori să-și vadă copiii căzuți în patima drogurilor, ajunși în final, în cel mai de jos grad al decăderii morale și fizice.

”Afirm, în continuare, că fiecare din noi avem datoria să luptăm cu toate forțele împotriva acestui flagel, actual cel mai mare dușman al ființei umane”, a subliniat scriitorul.

scriitorul

 

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Podcast Cluj24 Test de sinceritate. Sabin Sărmaș: Problemele trebuie culese de la firul ierbii, din fiecare cartier

Publicat

sarmas

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaș, ”clujeanul invizibil”, a vorbit la podcastul Test de sinceritate de pe Cluj24 realizat de jurnalistul Vasile Măgrădean despre campania electorală, despre întâlnirile cu cetățenii și proiectele pe care le propune acestora.

Sărmaș susține că problemele trebuie culese de la oameni din cartiere, de la firul ierbii, acesta spunând că foarte multe idei de proiecte au venit de la clujenii cu care a discutat.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Culinăria de Primăvară. Un omagiu adus de Da Pino tradițiilor gastronomice și muzicale românești

Publicat

Culinăria de Primăvară are loc sâmbătă, 25 mai, la Da Pino

Culinăria de Primăvară are loc sâmbătă, 25 mai, la Da Pino. Culinăria promovează valorile și cultura gastronomică autohtone și se desfășoară în fiecare an, primăvara și iarna.

De-a lungul anilor, Da Pino a invitat bucătari renumiți și artizani precum Mircea Groza, Ioan Bebeșelea, Cezar Ioan, Nicolai Tand, care au propus sau au reinterpretat diverse meniuri traditionale românești, iar pe scena din Grădina Da Pino au performat artiștii Mihai Bogdan Simion, Adrian Naidin și Grupul Iza.

Culinăria de Primăvară. Un omagiu adus de Da Pino tradițiilor gastronomice și muzicale românești

Ediția din această primăvară va oferi clujenilor un ospăț tradițional românesc, orchestrat de echipa Da Pino și amfitrionul nostru – Chef Alex Petricean -, cu sesiuni de gătit în aer liber, la foc cu lemne și degustări „la botu’ calului” și un concert live, susținut pe scena din grădină de artistul Mărgineanu & Banda.

„Cel mai bun Chef al anului 2018” la Culinăria de Primăvară

Alex Petricean, ambasadorul noii bucătării românești, a devenit cunoscut ca bucătar concurând la emisiunea culinară Master Chef, iar dupa aceea a lucrat pentru diverse restaurante din Ghidul Michelin.

În România, a lucrat ca bucătar la restaurantul Maize – primul concept de farm-to-table de la noi – și în 2019 și-a deschis propriul restaurant- Noua. Bucătarie Românească

Astfel, pe lângă statutul de Head Chef, Petricean a devenit antreprenor și și-a propus să transpună în realitate întreaga sa viziune asupra gastronomiei și a bucătăriei locale, cu care a cucerit publicul și a obținut prestigiosul titlu de „Cel mai bun Chef al anului 2018”, oferit de ghidul Gault & Millau.

Pe scenă urcă Mihai Mărgineanu

Mihai Mărgineanu este cântăreț, actor și compozitor român de muzică folk și pop rock. Muzica sa este inspirată din folclorul urban, unele melodii fiind preluări ale unor cântece vechi de pahar, iar altele fiind creații proprii.

Cea mai cunoscută melodie a lui Mărgineanu, este „Mă iubește femeile” – o preluare după un cântec al actorului interbelic Iancu Brezoianu, din care artistul a păstrat doar melodia și a rescris o parte din versuri.

Degustările din Grădină

Sâmbătă, pe 25 mai, de la ora 17:00, Da Pino își așteaptă participanții la Degustările din Grădină, cu bucate tradiționale, reinterpretate de artizanii noștri.

Preparatele vor fi pregătite la jar sau la ceaun, cu ingrediente proaspete locale de cea mai buna calitate, într-o contopire de gusturi, arome si miresme, care ne vor aminti de bunici și de copilărie.

Citește și: VIDEO. Ospăț tradițional românesc și degustări „la botu’ calului”, la Culinăria de iarnă. Ce gătește chef Nicolai Tand

În jurul orei 19:00, sesiunile de degustări vor fi acompaniate de concertul lui Mărgineanu & Banda.

Iar pe cei care doresc să servească meniul complet pregătit de Alex Petricean, în compania acestuia, îi invităm la cină în interiorul elegant Da Pino Salone Superiore de la etaj, la ora 20:30.

Prețurile locurilor la Culinăria, care includ fie accesul la concert, fie degustări sau meniul pentru cină și accesul la concertul lui Mărgineanu oscilează între 75 și 300 Ron.

Detaliile despre program și rezervări vor fi afișate pe platformele online dapino.ro sau pe rețelele de social-media @dapino_cluj.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

131 de milioane de euro pentru apa clujenilor. Alin Tișe: Vrem să le oferim cele mai bune condiții locuitorilor din județ

Publicat

De

131 de milioane de euro pentru apa clujenilor

Un proiect de 131 de milioane de euro va fi implementat de Consiliul Județean Cluj prin Compania de Apă Someș.

Banii vor fi investiți practic în apa clujenilor, respectiv în ifrastructură și canalizare.

131 de milioane de euro pentru apa clujenilor. Alin Tișe: Vrem să le oferim cele mai bune condiții locuitorilor din județ

Consiliul Județean Cluj, prin operatorul regional de apă, a semnat contractul de finanțare pentru continuarea și finalizarea investițiilor demarate în infrastructura de apă și canal din județele Cluj și Sălaj.

Administrația județeană a semnat, prin Compania de Apă Someș S.A., operator regional aflat sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, contractul de finanțare pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020, etapa a II-a”.

Investiție din fonduri nerambursabile

Valoarea acestui proiect finanțat prin Programul de Dezvoltare Durabilă-PDD este de peste 625,7 milioane de lei, fără TVA, din care 92,18% reprezintă fonduri nerambursabile, respectiv 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13% bugetul de stat şi 2% bugete locale.
Cofinanțarea proiectului, în procent de 7.82%, este asigurată printr-un credit contractat de Compania de Apă Someș.

Tișe: Banii economisiți vor fi folosiți pentru noi investiții în beneficiul clujenilor

„Continuăm proiectul nostru prin care dorim să le oferim cele mai bune condiții locuitorilor din județul Cluj. Vom finaliza, cu bani europeni, ambițiosul program de investiții în infrastructura de apă și canalizare.

Banii astfel economisiți din bugetul județului vor fi folosiți pentru noi investiții în beneficiul clujenilor. Într-un final, ne dorim ca toți locuitorii să beneficieze de condiții civilizate și moderne de trai, indiferent dacă aceștia trăiesc în orașe sau în satele județului”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Program pentru județele Cluj și Sălaj

Programul de Dezvoltare Durabilă-PDD, care acoperă perioada de programare 2021-2027, este numele sub care continuă și vor fi finalizate investițiile cofinanțate de Uniunea Europeană și demarate de CASSA în cadrul proiectului regional derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM, în valoare de peste 404 milioane de euro.

Obiectivul general al noului program de investiții al Companiei în cadrul PDD vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj.

Acest lucru se va face prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 de persoane.

Sănătate și confort pentru populație

Modernizarea şi extinderea infrastructurii de alimentare cu apă şi de canalizare va contribui semnificativ la dezvoltarea socio-economică a ariei deservite din județele Cluj și Sălaj.

Este vorba de asigurarea unui nivel îmbunătățit de sănătate și confort pentru populație în condiții de siguranță și în regim continuu, reducerea poluării mediului prin eliminarea descărcării apei uzate neepurate sau insuficient epurate, reducerea costurilor prin eficientizarea operării și eliminarea vulnerabilităților prezente ȋn particular ale sistemelor alimentate din surse locale, susceptibile a fi afectate de fenomenele extreme ce însoțesc schimbările climatice.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax