Connect with us

ACTUALITATE

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. O crimă misterioasă din anul 1930

Publicat


Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„Una dintre misterioasele crime, cari au pasionat în ultimul timp în mod deosebit poliţia oraşului Cluj, precum şi întreaga opinie publică, – a fost asasinarea plutonierului major P. Milica, din Bat. VI Adm. Cluj.

În dimineaţa zilei de 6 martie [1930 s.n.] poliţia face o lugubră descoperire. Plutonierul major P. Milica din Bat. VI Adm. Cluj, a fost găsit asasinat în dosul bisericei Sf. Petru din Calea Victoriei. Cadavrul prezenta o rană deschisă la gât, provenită probabil dintr-o lovitură de cuţit.

Autorităţile militare înştiinţate de Chestura poliţiei Cluj, – fiind vorba de un militar, – deleagă pe dl. Comisar Regal Lt. Stavrica, din Consiliul de Război al Corpului VI Armată, să facă alături de autorităţile poliţieneşti, – primele cercetări.

Dar teatrul crimei nu prezenta nici un indiciu, care să poată duce la descoperirea criminalilor. Pe cadavru nu se aflau nici urmele unei lupte, care între astfel de împrejurări ar fi trebuit să aibă necondiţionat loc şi nici urme de amprente digitale. Urme vizibile de paşi de paşi nu se aflau pe teren. Tot aşa nu se afla nici vreun informator, care să fi putut da informaţii, oricât de neînsemnate pentru a putea prinde firul cercetărilor.

Un profund mister plana asupra crimei. Totul depindea doar de abilitatea poliţiei.

Între astfel de condiţiuni precare – şi sub personala conducere a dlui Simeon Haţieganu, chestorul poliţiei municipiului Cluj, – să încep primele cercetări, care se perindă cu surprize şi peripeţii de fiecare clipă, ca un film de cinematograf.

Dar iată că cercetarea îndreptată în direcţia bună aduce roade. Consiliul de Război arestează pe plutonierul Constantin Moldovan, sub bănuiala de asasinat. Poliţia constatase anume, că plutonierul major Milica îşi petrecuse noaptea fatală în tovărăşia plutonierului Moldovan. Mai descoperise apoi, pe vestonul plutonierul Moldovan pete de sânge, care probabil proveneau de la sângele plutonierului Milica.

Convingerea despre vinovăţia – ori cel puţin participarea la crimă – a plutonierului Moldovan părea cu siguranţă dovedită.

Totuşi plutonierul Moldovan supus unui interogator sumar, nega crima. Un alibi nu putea dovedi şi nici provenienţa petelor de sânge n-o ştia justifica.

Despre cele petrecute în noaptea crimei nu-şi putea da seama precis, fiindcă atunci era turmentat complet de beutură. Totuşi declară că petrecuse noaptea de 5 spre 6 martie în tovărăşia plutonierul major Milica, cu care trăia în bune relaţiuni de prietenie, şi că petrecuseră la câteva cârciumi din mahalaua oraşului.

Cam pe la orele trei dimineaţa ieşind ambii din restaurantul din Calea Victoriei nr.99 au plecat spre Biserica Sf. Petru – pe partea dreaptă a străzii  povestind. În dreptul bisericei au traversat apoi strada pe partea stângă şi în colţul casei cu nr. 106 au întâlnit doi civili, cari mergeau pe partea opusă a străzii. La un moment dat plutonierul Milica a strigat: <<Mână măgarul, mă>>.

La auzul acestor vorbe cei doi civili le-au ieşit în cale cerându-le socoteală de insulta pe care le-au adresat-o. După nu prea multe parlamentări s-au luat la bătaie. De aici înainte nu-şi mai aduce aminte precis de nimic. Reţine numai faptul că a lovit pe unul dintre civili în cap cu centura, iar după asta a luat-o la fugă de teamă să nu fie bătut de ei. Pe plutonierul Milica l-a lăsat acolo singur, fără ca să ştie ce s-a întâmplat cu el.

Între aceste împrejurări şi sub povara aparenţelor, cari îl inculpau, poliţia judiciară îşi întărise părerea că plutonierul Moldovan e asasinul. De aceea, plutonierul a şi fost reţinut arestat, iar vestonul cu pete de sânge a fost trimis la Institutul de Medicină Legală din Cluj pentru cercetări.

Între timp, poliţia pornise cercetări discrete şi pentru descoperirea celor doi civili misterioşi cari încă se părea că nu puteau fi tocmai streini de crimă.

Şi tocmai la timp. Pentru că dl. dr. Kernbach – un reputat specialist în materie de medicină legală – după minuţioase cercetări de laborator, spulberă bănuiala de vinovăţie ce plana asupra plutonierului Moldovan. Fiindcă, deşi pe vestonul plutonierului Moldovan se găseau, ce e drept, urme din sângele plutonierului Milica, s-au mai găsit însă în acelaşi timp şi pete de sânge care proveneau de la o terţă persoană.

Întrebarea ce se punea acum era: cine era această terţă persoană şi cum ajunsese sângele ei pe vestonul lui Moldovan?

Făcând noi cercetări pentru identificarea celor doi civili, arătaţi de plutonierul Moldovan, după o muncă asiduă de zi şi noapte, poliţia începe să dezlege misterul.

În seara zilei de 19 martie, tocmai când se părea că cercetările au ajuns la un punct mort, şeful poliţiei judiciare arestează pe Iosif Gombos, şomeur, din strada Cărămidarilor nr.11, sub bănuiala de asasinat.

De aici încolo lucrurile se desfăşoară cu repeziciune. Gomboş luat din scurt, fără prea multă ezitare îşi denunţă complicele: Francisc Butyka, mecanic, din Calea Victoriei 179, pe care poliţia îl şi arestează în aceiaşi seară.

Duşi la poliţie cei doi tovarăşi au făcut mărturisiri complete cu un cinism revoltător.

Ei au arătat cum au chefuit în noaptea fatală la restaurantul Szilagyi, din Calea Victoriei, cum au trecut apoi de acolo, cam pe la orele 12 noaptea la restaurantul Bene, un restaurant foarte aproape de cârciuma în care au chefuit cei doi plutonieri, unde au stat până la orele 3 dimineaţa, când au părăsit restaurantul.

De la Bene au plecat înspre casă, luând-o pe jos pe Calea Victoriei, până în dreptul magaziei de scânduri <<La Bradul verde>>, unde s-au oprit. Cam în aceiaşi vreme, pe cealaltă parte a străzii mergea înspre casă plutonierul-major Milica, împreună cu plutonierul Moldovan, ambii bine dispuşi.

La un moment dat, unul dintre plutonieri a strigat <<Mână măgarul, mă>>. Atunci cei doi tovarăşi, Gombos şi Butyka, simţindu-se ofensaţi, au trecut strada de cealaltă parte şi au cerut socoteală celor doi plutonieri că de ce i-au făcut <<măgari>>. Plutonierul Milica în loc de răspuns i-a înhăţat să-i ducă la poliţie. Cum cei doi civili se împotriveau, s-au încăierat. Nu se ştie precis cum s-a produs încăierarea pentru că toţi erau cam beuţi, dar sfârşitul se ştie: asasinarea plutonierului Milica.

În urma acestor destăinuiri, poliţia a avizat parchetul militar, cerând imediata punere în libertate a plutonierului Moldovan, care este complet nevinovat şi care a fost invitat la o confruntare cu criminalii, pentru a stabilii crima în amănunte.

Cum însă confruntarea n-a dus la prea mare rezultat, dl. Simeon Haţieganu, chestorul poliţiei oraşului Cluj, a recurs la reconstituirea crimei, care s-a executat sub directa sa supraveghere.

În decursul reconstituirei s-au stabilit şi cele mai mici amănunte. Beligeranţii, care ajunseseră la mijlocul străzii s-au despărţit în două tabere. De o parte Gombos cu Milica, iar de altă parte Butyka cu Moldovan.

La un moment dat Gombos a vrut să fugă. Milica însă l-a prins. Atunci Gombos s-a năpustit asupra lui Milică, înfigându-i în gât cuţitul până la mâner.

Milica a căzut jos în nesimţire. Gombos speriindu-se de ceea ce făcuse a luat pe Butyka şi au fugit împreună. Plutonierul Moldovan încă a fugit, fără însă să ştie că Milica e rănit mortal.

Ajunşi acasă, Gombos a îngropat cuţitul asasin într-un băligar, iar pe Butyka l-a ameninţat cu moartea, dacă cutează să-l trădeze. Nici nu l-a trădat. Cu ocaziunea reconstituirei crimei, cuţitul a fost dezgropat de însuşi asasinul şi predat poliţiei.

Cu asta s-a sfârşit misterul dramei plutonierului P. Milica, care a fost deslegat numai graţie priceperii conducătorului chesturei poliţiei municipiului Cluj, dl. Simeon Bărnuţiu”. [„Gardianul. Revistă lunară poliţienească-cetăţenească-socială”, Anul I, Cluj-Napoca, martie-aprilie 1930].

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

felix carte

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL

Publicat

iulius

Cu siguranță ai cel puțin un top pe care nu l-ai mai purtat în ultimele două sezoane, iar pantalonii despre care spui că nu te mai reprezintă sunt încă în dulapul tău. În acest weekend, la Iulius Mall Cluj, poți să le dai o nouă șansă. Prin acest gest simplu, contribui direct la reducerea risipei textile și la promovarea modei circulare, dar și la o cauză caritabilă extrem de importantă.

În perioada 21 – 30 martie 2025, în intervalul orar 10:00-22:00, la etajul Iulius Mall Cluj va avea loc campania de colectare ReClothing – Dă o nouă viață hainelor tale! Pe parcursul ultimilor ani, au fost salvate peste 15 tone de haine, în cadrul evenimentelor ReClothing. Dacă vrei să donezi piesele vestimentare pe care nu le mai porți, tot ce trebuie să faci este să vii la Iulius Mall, în zona Adidas.

ReClothing revine în Iulius Mall Cluj cu o nouă ediție a campaniei de COLECTARE și a târgului CARITABIL

Hainele colectate vor fi atent selecționate. Articolele în stare excelentă vor fi integrate în târgul caritabil organizat, între 1 – 4 aprilie 2025, tot la Iulius Mall Cluj, iar fondurile strânse vor susține Fondul de Peruci Gratuite al Asociației Gabrielle. Unele piese vor fi transformate în colecții upcycled, dovedind că moda poate fi creativă și responsabilă, iar alte articolele esențiale în stare bună vor ajunge la persoane aflate în nevoie. Fiecare haină donată înseamnă mai puțină risipă, mai mult impact pozitiv și o garderobă construită pe alegeri conștiente.

Sustenabilitatea este un pilon important pentru compania IULIUS, care continuă să implementeze strategii sustenabile la nivelul întregului său portofoliu (rețeaua Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava, proiectele mixed-use Palas Iași și Iulius Town Timișoara, proiectele Family Market Iași și clădirile office situate în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca), dar și să susțină inițiative care au un impact pozitiv asupra mediului.

Iulius Mall Cluj este partener de 4 ani al proiectului ReClothing, găzduind 9 ediții ale târgului caritabil, dar și ale evenimentelor de colectare a pieselor vestimentare.

Donează și hai să facem moda mai sustenabilă împreună, la Iulius Mall Cluj!

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Ora Pământului, marcată la Cluj. Mai multe instituții, „în beznă” timp de o oră

Publicat

Consiliul Județean Cluj se alătură inițiativei globale „Ora Pământului”. Sâmbătă, 22 martie, între orele 20:30 și 21:30, administrația județeană și mai multe instituții subordonate vor opri iluminatul ambiental exterior, demonstrând astfel solidaritate cu eforturile globale de protejare a mediului.

Consiliul Județean Cluj se alătură și anul acesta inițiativei „Ora Pământului”, derulată la nivel mondial, prin care oameni, organizații, companii şi instituții publice fac un apel de conștientizare asupra nevoii de a economisi resursele mediului înconjurător.

În acest sens, sâmbătă, 22 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, forul administrativ județean va renunța la iluminarea sediului, situat pe Calea Dorobanților nr. 106, din Cluj-Napoca, prin sistarea iluminării ambientale exterioare.

Iluminatul arhitectural al unor instituții va fi oprit timp de o oră

Primăria Cluj-Napoca a anunțat, de asemenea, că va opri lumina în turnul Primăriei pentru o oră, sâmbătă, 22 martie.

Totodată, și următoarele entități subordonate Consiliului Județean vor susține ideea reducerii risipei de energie și resurse, renunțând la iluminatul ambiental exterior în același interval de timp:

  • Muzeul Etnografic al Transilvaniei,
  • Muzeul de Artă Cluj-Napoca,
  • Biblioteca Județeană ,,Octavian Goga”,
  • Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului,
  • Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor,
  • Tetarom S.A. și imobile aflate în administrarea societății,
  • Centrul Agro Transilvania,
  • stadionul Cluj Arena.

Clujenii, îndemnați să se alăture demersului

„Profit de acest prilej pentru a îndemna, o dată în plus, întreaga comunitate clujean să manifeste o conduită responsabilă față de mediul înconjurător și să stingă lumina din locuințe timp de o oră. Consider că este datoria noastră, a tuturor, să contribuim la protejarea și conservarea naturii”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

De asemenea, ca o tradiție, angajații Consiliului Județean Cluj vor fi încurajați să stingă luminile din locuințele personale.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Se întâmplă la Cluj. Un tânăr a plecat din fast-food-ul Rosa de la Sora cu un…scaun

Publicat

a ploecat cu un scaun din fast-food

Reprezentanții fast-food-ului Rosa din Sora Shopping Center caută un tânăr care a plecat nu cu mâncare, cu cu un scaun.

Momentul a fost „imortaliza” pe camerele de luat vederi, iar conducerea shaormeriei l-a făcut public și speră să recupereze scaunul.

Un tânăr a plecat din fast-foodul Rosa cu un…scaun

“Uneori clienții pleacă cu amintiri… alteori cu scaune.

Vedeți în video un tânăr care, din motive doar de el știute, s-a gândit să plece dintr-unul dintre restaurantele noastre cu un scaun. Nu suntem siguri dacă l-a furat, l-a adoptat sau pur și simplu i s-a părut că ‘merge cu decorul de acasă’. Că e roșu și frumos. Nu putem decât să sperăm că scaunul va reveni la masa lui, unde îl așteaptă colegii din set.

Dincolo de glumă, nu putem încuraja astfel de comportamente. Ne dorim scaunul înapoi, nu atât pentru valoarea sa de inventar, cât pentru a ușura conștiința tânărului care l-a luat”, au scris reprezentanții fast-food-ului alături de imagini.

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi hoți din Cluj au păgubit compania Orange cu 10.000 de euro. Au ajuns în arest după ce au furat un cablu

Publicat

De

Furt cablu telecomunicații Cluj

Doi bărbați au fost arestați la Cluj pentru 30 de zile după ce au tăiat și furat aproape 70 de metri liniari de cablu care aparține companiei Orange România.

Cablul era montat și aflat în funcțiune pe strada Căminului din satul Bogata, comuna Călărași, din județul Cluj.

Pagubă de 10.000 de euro provocată companiei Orange de doi bărbați din Cluj

Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda a inițiat acțiunea penală împotriva celor doi bărbați, L.O.I. și A.L.I., acuzați de furt calificat. Aceștia au tăiat și sustras un cablu de telecomunicații aparținând companiei SC Orange Romania S.A. Furtul a avut loc în noaptea de 28 februarie 2015, în jurul orei 03:35 în satul Bogata, iar prejudiciul se ridică la aproximativ 10.000 de euro.

Cei doi au fost prinși de polițiștii de la Secția 9 Rurală Turda. În urma cercetărilor, procurorul a propus și judecătorul a aprobat arestul preventiv pentru cei doi inculpați.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate