Clujul de altădată
CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Istoricul „Universităţii”

Printre marile cluburi din Ardeal se numără şi „Societatea sportivă a studenţilor Universitari”. Echipa de football aparţinând acestui club a luat fiinţă în anul 1920.
„Deşi se găseşte în mijlocul Ardealului împreună cu concetăţeana sa <<Victoria>>, sunt cluburile cu stilul latin. Prin mijlocirea acestor două echipe s-a putut propaga cu uşurinţă soccerul nostru în locul celui maghiar, care predomina înainte de războiul mondial”.
Echipa supusă analizei noastre a fost campioana regiunii Cluj în anii 1923,1924, 1925, 1926, 1929, 1930 şi 1931. În mijlocul acestui club s-au format şi jucători care au reprezentat cu succes echipa noastră naţională în meciurile internaţionale, cum ar fi: Lazăr Pompei, Guga Aurel, dr. Bonciucat, dr. E. Hirsch, Giurgiu II, Sfera Lazăr, Sepi Gaţian.
Nivelul echipei s-a impus şi peste hotare. Astfel, în anul 1923 a întreprins un turneu prin Jugoslavia, Italia şi Franţa, unde a obţinut câteva victorii remarcabile. De asemenea, zece ani mai târziu, în 1933, echipa studenţilor a fost invitată să joace şi în Ungaria şi Austria.
În primul an al înfiinţării diviziei naţionale, adică în perioada anilor 1932-1933 în seria A (divizia fiind împărţită în două serii), Universitatea s-a calificat pentru finala campionatului împreună cu Ripensia, leaderul seriei B. Prima ediţie a finalei consumându-se la Cluj, rezultatul a fost de 0 la 0. Însă, la Timişoara, echipa clujeană condusă de Buteanu, cedează în faţa echipei timişorene cu scorul de 3 la 5, Ripensia câştigând astfel pentru întâia oară campionatul României.
Campionatul desfăşurat pe parcursul intervalului 1933-1934 are pe locul trei echipa Universităţii, care deţinea 17 puncte, la fel ca şi echipele Amefa şi Chinezul. „În turul campionatului, datorită excelentei forme în care se găsea, a ocupat primul loc cu 11 puncte la fel cu echipa orădeană Crişana şi se părea că şi în acel an va câştiga seria şi se va califica în finală”. Dar, în retur nu a putut acumula decât şase puncte, clasându-se definitiv pe locul trei, în urma Venusului, care avea 19 puncte şi a Crişanei, care avea 18 puncte.
Transformându-se modul de disputare al diviziei naţionale, adică unindu-se cele două serii, într-una singură, cu 12 echipe, Universitatea a avut multe ocazia să-şi evidenţieze talentele. Astfel, în cadrul anului 1934, echipa se clasează pe locul patru, cu 25 de puncte, în urma Ripensiei care avea 32 de puncte, a echipei C.A.O. şi Venus.
În cadrul campionatului desfăşurat în intervalul 1934-1935, studenţii au învins pentru întâia oară echipa Ripensia, cu scorul de 1-0, într-un meci discutat la Cluj. Cel mai mare scor realizat de clujeni l-au cunoscut în confruntarea cu Amefa, 5-0.
Şi-a însuşit cele 25 despre care aminteam mai sus, prin 12 victorii:
1) cu Ripensia, scor 1-0;
2) cu Venus, scor 2-1;
3) cu Juventus, scor 2-1;
4) cu Unirea Tricolorul, scor 3-0;
5) cu Chinezul, în două rânduri, scor 2-1 şi 3-2;
6) cu Amefa, în două rânduri, scor 2-1 şi 5-0;
7) cu Gloria, în două rânduri, scor 3-0 şi 3-1.
Cele nouă eşecuri au fost cu:
1) Ripensia, scor 1-5’
2) Venus, scor 0-5;
3) C.A.O., scor 0-1 şi 0-2;
4) Crişana, 2-4;
5) Juventus, 0-1;
6) Unirea Tricolor, 3-4;
7) C.F.R., 1-2, şi 1-2;
8) România, 0-1 şi 0-2.
Însă, să remarcăm faptul că în acel an, Universitatea era lipsită de prestanţa mai multor jucători, dintre care îi putem aminti pe Sepi şi Sfera, doi dintre pivoţii echipei, care s-au transferat la echipa Venus din Bucureşti.
Campionatul anului 1935 a fost însă cel mai slab campionat pentru echipa „şepcilor roşii”, care a ocupat cu greu ultimul loc, adică al doisprezecelea. Chiar din toamnă s-a prezentat extrem de slab, cedând aproape tuturor echipelor, care cu un an mai înainte erau inferioare clujenilor. Deşi a totalizat 16 puncte, totuşi nu a putut scăpa de ultimul loc, căci penultimul ocupant, Unirea Tricolor, avea 19 puncte. Să mai amintim doar că cel mai mare scor obţinut de studenţi în favoarea lor, a fost cel din meciul cu C.F.R., disputat în toamna lui 1935 la Cluj, unde a învins cu scorul de 5-0.
Care au fost însă cauzele care au produs rapida decadenţă a formaţiei din capitala Ardealului?
În primul rând vorbim despre lipsa unui bun antrenor. „Spre deosebire de multe echipe divizionare care în campionatul din 1934-1935 au dat un randament mult mai slab decât în recentul campionat şi revenirea acestor echipe s-a produs prin angajarea unui excelent antrenor. Conducătorii şepcilor roşii nu au luat în consideraţie acest lucru important şi au neglijat faptul că au de imprimat echipei o metodă oarecare. Apoi prezenţa antrenorului era necesară pentru supravegherea jucătorilor. Clubul avea o bună situaţie financiară, care ar fi permis acest lux. [s.n.] Din cauza acestei neglijenţe, la terminarea campionatului s-au văzut roadele: Universitatea a ocupat ultimul loc în clasament şi a dar barajul”.
În al doilea rând, pot fi invocate, schimbările prea dese făcute în echipă. În decursul întregului campionat, Universitatea nu s-a prezentat la mai multe meciuri consecutive cu aceiaşi echipă. „Aproape la fiecare partidă, doi sau trei jucători erau înlocuiţi sau schimbaţi din posturi. Am văzut pe Orza jucând, din adevăratul post de aripă dreapta, fundaş, mijlocaş şi chiar aripă stânga. Singurul Sepci nu a lipsit din echipă, nici nu şi-a schimbat postul. Din pricina multelor schimbări făcute în echipă, Universitatea nu a putut niciodată să aibă omogenitate, jucătorii neînţelegându-se între ei, nu puteau să aducă vreun aport favorabil clubului.
Pentru că lipsea un antrenor care să formeze echipa, jucătorii care păreau mai buni la antrenamente erau introduşi în formaţie, neţinându-se seama dacă se înţeleg între ei sau nu. În afară de aceste două cauze, în ultimul timp s-au ivit certuri în rândurile conducătorilor clujeni”. [s.n.]
După disputarea barajului, echipa „şepcilor roşii” a întreprins un turneu în ţările nordice. „Mulţi au privit cu neîncredere când Universitatea a plecat în turneu, căci credeau că vor face de ruşine fotbalul nostru. Dar, s-au înşelat”. Din cele opt partide disputate, au pierdut doar un singur meci. Succesele obţinute de echipa clujeană în Letonia, Estonia şi Finlanda indicau echipa ca fiind una dintre cele mai bune echipe româneşti. Putem menţiona şi câteva din rezultatele obţinute:
– Universitatea-Helsingfors, scor 8-3;
– Helsinky-Universitatea, scor 4-3;
– Universitatea-Sudet, scor 5-0;
– Universitatea-Wipuri, scor 4-3;
– Universitatea-Olympia Tartu, scor 5-1;
– Universitatea-Lituania, scor 2-1.
În final să mai spunem doar câteva idei care surprind metoda de jos al echipei Universităţii, în anul 1936. Echipa studenţilor, „deosebindu-se de stilul maghiar bazat pe infinite combinaţiuni care sunt spectaculoase dar ineficace, practică adevăratul joc românesc, bazat pe elan. Toţi jucătorii având un fizic impresionant au adoptat cu uşurinţă această tactică. În apărare, jucătorii întrebuinţează jocul atletic, bărbătesc, căruia multe echipe adverse nu îi pot rezista. În schimb, în linia ofensivă, pe lângă că întrebuinţează elanul, se servesc şi de pase mai ales pe sus. […] Toţi joacă la fel de bine, atât în defensivă, cât şi în ofensivă”.
Despre alcătuirea echipei, trebuie să spunem că portarul Sepci a fost singurul jucător pentru care nu s-a găsit înlocuitor. Alături de Pavlovici, Sadowsky şi David, portarul clujean este considerat ca cel mai constant portar din România. Dintre jucători, pot fi menţionaţi pivotul apărării, Borgia şi Giurgiu. Linia de mijloc era formată din Golub (Ştefănescu) Gain şi David. Centru atacant a fost Păunescu şi Szanislo I., alături de care îi mai putem aminti pe Orza şi Ploeşteanu, Draga, Eşanu şi Năsturel. „Recenţii internaţionali din echipă sunt: Sepci Andrei, David Nic., Gain şi Ploeşteanu”. [A. Butuman, Trecutul Universităţii, în „Adevărul”, Anul 50, nr.16.180, 22 octombrie 1936].
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Avertizare Cod GALBEN și portocaliu în Cluj și în alte județe. PLOI abundente și VÂNT puternic

ANM a emis, joi dimineață, o avertizare cod galben și pe alocuri portocaliu de ploi și vânt, valabilă până vineri dimineață în Cluj și în alte județe.
Potrivit ANM, în intervalul 30 noiembrie, 0ra 17.00 și până vineri, 1 decembrie, ora 21.00, în Crișana, Maramureș și în nordul Transilvaniei va ploua, iar în grupele nordice și centrale ale Carpaților Orientali și în Munții Apuseni, la început vor fi precipitații mixte, apoi predominant ploi, care vor determina topirea stratului de zăpadă.
Avertizare Cod galben și portocaliu în Cluj și în alte județe. PLOI abundente și VÂNT puternic
Se vor acumula cantități de apă în general de 25…40 l/mp.
Local și temporar, în regiunile vestice vântul va prezenta intensificări cu viteze de 55…60 km/h, iar în toată zona montană înaltă rafalele vor depăși 80…100 km/h.
Intensificări ale vântului vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului.
Potrivit meteorologilor, în intervalul, 30 noiembrie, ora 20:00 – 1 decembrie, ora 15:00, în județul Maramureș și în zona montană a județelor: Bistrița-Năsăud, Mureș, Bihor, Arad, Hunedoara, Alba, Cluj, Sălaj și Satu Mare se vor acumula cantități de apă de 50…70 l/mp și izolat de peste 80 l/mp.
EVENIMENT
FOTO. Posibil SINUCIGAȘ în cartierul clujean Mănăștur. Amenință că se-aruncă de pe un bloc

Joi, în jurul prânzului, un bărbat amenința că se-aruncă de pe un bloc de pe Calea Mănăștur, în Cluj-Napoca.
La fața locului s-au deplasat un echipaj al poliției și o ambulanță.
FOTO. Posibil SINUCIGAȘ în cartierul clujean Mănăștur. Amenința că se-aruncă de pe un bloc
Pe surse, am aflat că în urma intervenției unui negociator de la SRI, bărbatul ar fi renunțat la gestul extrem și ar fi fost preluat de polițiști care l-au dus la ambulanță.
„Echipajele noastre s-au deplasat alături de colegii de la Poliție pe Calea Mănăștur, pentru a asista o persoană care prezenta agitație psihomotorie. Aceasta va fi transportată la spital de către un echipaj SAJ”, a transmis ISU Cluj.
Bărbatul în vârstă de 29 de ani are probleme psihice și a mai avut tentative de sinucidere.
CULTURA
VIDEO. Clujul, orașul CONTRASTELOR. Un videoclip de promovare ATIPIC, realizat de câțiva tineri atipici

Trei tineri creativi din Cluj-Napoca au decis, acum ceva vreme, să realizeze un video independent, atipic, despre Cluj, pe care l-au botezat „Clujul – orașul contrastelor”.
Florin Păușan, fost inginer si manager în domeniul IT, de aproximativ 2 ani creator de conținut, împreună cu Ionuț Rusu de la Miez Advertising și Sergiu Răzvan, sunt cei „trei crai” care și-au pus creativitatea la treabă și-au obținut un produs care a strâns multe aprecieri în mediul virtual.
VIDEO. Clujul, orașul CONTRASTELOR. Un videoclip de promovare ATIPIC, realizat de câțiva tineri atipici
„Am descoperit pasiunea de a spune povești autentice prin videourile pe care le creez. Acum sunt pe drumul meu de viitor antreprenor în domeniul media, un drum care este cu multe provocări. Noroc că îmi plac provocările. Așa am ajuns să realizez și acest video de promovare a Clujului. O provocare creativă, un proiect independent.
Ne-a luat 7 luni să punem cap la cap acest video. Împreună cu Ionuț Rusu de la Miez Advertising și cu Sergiu Răzvan, care au fost de mare ajutor, am reușit să facem un video de promovare a Clujului cu o notă mai realistă. Am dorit să fie un video de impact, un video care pune în centru oamenii. Un video creat împreună cu oamenii Clujului.
„Sunt foarte mulți oameni faini în Cluj”
Pe această cale doresc să le mulțumesc pentru tot sprijinul acordat în gândirea conceptului și realizarea acestui video. Pe parcursul celor 7 luni, am abordat oameni pe stradă și i-am rugat să descrie Clujul într-un cuvânt. De la Pata Rât, Scump, Haotic, la Mândrie, Influenceri și alte cuvinte care dau jos arama aia de Silicon Valley de România.
Pe baza cuvintelor culese am ajuns să filmăm la multiple evenimente, festivaluri (Jazz in the Park, Smida Jazz, Color Run) și companii (Porsche Engineering) și să obținem susținerea și implicarea mai multor grupuri de persoane publice pe care le admirăm, cum ar fi echipa de la Epic Show cât și echipa Mircea Bravo.
„Mno, nice”
Sunt foarte încântat de colaborarea avută și plăcut surprins de deschiderea pe care toți participanții din video au avut-o față de această colaborare. Asta mi-a demonstrat că sunt foarte mulți oameni faini în Cluj.
Cluj-Napoca, cu bune și cu rele, cu clădiri vechi înconjurate de clădiri noi de birouri, cu zone verzi și cu poluare, cu calmul specific al oamenilor de aici și cu traficul haotic din oras, este un oraș al contrastelor, un oraș pe care îl iubim”, a spus pentru Cluj24 realizatorul Florin Păușan.
Comentariile postate pe YouTube au mers de la Fain, Genial, Original, până la Cel mai tare video și Mno, nice…

Primăria Cluj-Napoca anunță restricții de circulație cu ocazia sărbătorii de „1 Decembrie – Ziua Naţională a României”, astfel:
– în data de 1 decembrie 2023, pe următorul traseu: str. Napoca – Piaţa Unirii (latura de Sud şi Est) – Bulevardul Eroilor – Piața Avram Iancu, în intervalul orar 8.00 – 9.30. De asemenea, parcările de pe Bulevardul Eroilor vor fi eliberate din data de 30 noiembrie 2023, ora 00.00.
Primăria Cluj-Napoca anunță RESTRICȚII de circulație de Ziua Națională a României
– în data de 1 decembrie 2023, în Piaţa Mihai Viteazul, platoul pietonal, în intervalul orar 8.00 – 10.00, cu restricţionarea circulaţiei rutiere pe latura de Nord a Pieţei Mihai Viteazul, de la Podul Traian, până la intersecţia cu str. Bariţiu şi restricţionarea circulaţiei rutiere pe latura de Sud a Pieţei Mihai Viteazul, de la intersecţie cu str. Regele Ferdinand, până la intersecţie cu str. David Ferenc, în intervalul orar 8.30 – 9.30, (cu excepția CTP , în intervalul orar: 8.30 – 8.45).
– în data de 1 decembrie 2023, Piaţa Unirii, platoul pietonal și Bulevardul Eroilor, pietonal, în intervalul orar 8.00 – 22.00.
– din data de 30 noiembrie 2023, ora 6.00, până în data de 2 decembrie 2023, ora 23.00, restricționarea circulației rutiere pe banda trei de pe latura de Est a Pieței Unirii, când situația o impune.
– în data de 1 decembrie 2023 restricţionarea circulaţiei rutiere pe str. Napoca, Bulevardul Eroilor, Piaţa Unirii (latura de Sud şi Est), în intervalul orar 9.00 – 12.00, pentru defilarea tehnicii militare (când situaţia o impune) şi eliberarea parcărilor de pe Bulevardul Eroilor din data de 1 decembrie 2023, ora 00.00.
– în data de 1 decembrie 2023, restricţionarea circulaţiei rutiere (când situaţia o impune), pe următorul traseu: str. Napoca – Piaţa Unirii (latura de Sud şi Est) – Bulevardul Eroilor, în intervalul orar 15.00 – 22.00.
– în data de 1 decembrie 2023, în Piaţa Avram Iancu, platoul pietonal, în intervalul orar 8.00 – 21.00.
– în data de 1 decembrie 2023, în Piaţa Avram Iancu, restricţionarea circulaţiei rutiere (când situaţia o impune), în intervalul orar 10.00 – 12.00, cu eliberarea parcărilor de pe latura de Vest a Pieţei Avram Iancu și a Pieței Ștefan cel Mare din data de 30 noiembrie 2023, ora 22.00.
Eliberarea parcărilor
– în data de 1 decembrie 2023, restricţionarea circulaţiei rutiere în Piața Avram Iancu (latura de Sud), în intervalul orar 12.00 – 14.45.
– în data de 1 decembrie 2023, în Piaţa Avram Iancu, restricţionarea circulaţiei rutiere (când situaţia o impune), în intervalul orar 19.00 – 21.00.
– eliberarea tuturor parcărilor de pe str. Dorobanţilor (până la Tribunal Militar Cluj), din data de 30 noiembrie 2023, ora 22.00, până în data de 1 decembrie 2023, ora 13.00.
Recomandăm participanților la trafic să respecte noile restricții de circulație pentru buna desfășurare a evenimetelor.