ACTUALITATE
CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Împins la omor de necredința nevestei. Soarta fără noroc a unui plugar din Bistrița, condamnat la Cluj
Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.
„Zilele trecute s-a dezbătut la curtea de apel din Cluj un neobișnuit proces. E vorba de nenorocirea unui om simplu de la țară care contrar tuturor legilor a ascultat de glasul sângelui și și-a făcut singur dreptate într-un caz de necredință a soției sale.
Țăranul Sidor Capota din Bistrița Bârgăului, în vârstă de 45 de ani, tată a patru copii, fiind sărac lipit pământului ca să-și mute necazurile de pe un umăr pe altul și să câștige un codru de pâine pentru el și familie, se îndeletnicea cu tăiatul lemnelor, fiind angajat zilier la societatea forestieră.
Într-o bună zi, terminându-se pâinea în casă și porumbul:
– Tu Ioana, știi tu una?
– O știu, dacă mi-i spune, Sidore.
– Pune-mi merinde și mă duc la lucru. Nu mai vin acasă trei săptămâni.
Nevasta l-a pregătit de drum și Sidor Capota însoțit de alți tovarăși de sărăcie a plecat la lucru, depărtare de 16 kilometri de satul său. Dar, săracul om a călcat cu stângul.
A lucrat din răsputeri câteva zile, dar într-o seară l-a prins o groaznică durere de măsele și fără să spună nimănui un cuvânt și-a luat toporul și noaptea pe lună a plecat spre casă ca să-și găsească leacul. L-a urmărit însă nenorocul.
Ajuns în dreptul căsuței sale i s-a năzărit în fața ochilor o arătare. Parcă era o femeie îmbrăcată în alb, care urca scara de la podul de fân.
La început a rămas năuc. A strâns apoi cu putere toporul la piept și tiptil, tiptil, s-a îndreptat spre locul unde s-a urcat fantoma. Tăcere. Frământări. Șoapte de iubire. A recunoscut apoi glasul nevestei sale și o voce de bărbat i-a sfredelit neplăcut timpanul. Parcă l-a trăsnit cineva în piept, sufletul i s-a destrămat fir cu fir și într-o clipă s-a prăbușit în inima lui toată fericirea vieții. Cu ochii înholbați, cu fălcile încleștate, nebun de durere a stat la pândă.
I-a zdrobit țeasta
Peste o jumătate de oră un flăcău voinic și-a înțepenit piciorul în scară și s-a coborât din pod. <<La revedere Ioană, pe mâine seară…>>. Dar, n-a apucat să audă răspunsul femeii din pod, când s-a pomenit cu o lovitură de topor în numele tatălui și ca fulgerat s-a prăbușit la pământ. Au urmat apoi alte lovituri, apoi altele, până și-a dat sufletul.
Sidor Capotă a avut grijă ca să pună capăt acestei <<revederi>> și a zdrobit țeasta aceluia care i-a pângărit fericirea casnică, întocmai cum se zdrobește capul șarpelui. S-a urcat apoi în pod vrând să procedeze și cu trădătoarea sa soție la fel. I-au venit însă în minte cei patru copilași flămânzi și goi, i s-a părut toporul greu de tot și resemnat a scuipat una cu dispreț în fața ei.
Ca un om pierdut, beat de durere a coborât și a aprins o lumânare la capul celui mort. Spre marea lui durere a recunoscut în seducător pe propriul său văr, Vasile Sălăgean, din aceiași comună. Apoi a stins lumânarea.
S-a predat jandarmeriei
Întuneric. Luna s-a ascuns sub nor. Prăpastie. Inima zdrobită sub apăsarea celor două roți de mori ale durerii. Când a reapărut luna de sub nor, Sidor Capota și-a șters fața de sânge, s-a plecat peste scândura pridvorului și a început să plângă cu hohote.
A intrat apoi în casă încet și și-a sărutat copiii, cari zâmbeau fericiți în împărăția viselor. Apoi împleticindu-se ca un om beat, s-a plimbat până în zorii zilei, când s-a predat singur jandarmeriei.
Tribunalul de la Bistrița l-a condamnat la un an și șase luni de închisoare. Curtea de apel a întărit osânda rostită de tribunal”.
[„Glasul Ardealului”, Anul IX, nr.29, Cluj, 14 iulie 1935].
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Clujenii au ieșit în număr mare la vot duminică pentru a vota componența noului Parlament.
În județul Cluj, la ora 19.00, prezența la urne în județul Cluj a depășit procentul de 50%.
Prezență masivă la vot la Cluj. Peste 50% până la ora 19.00
La Cluj-Napoca, prezența la urne era, la ora 19.00, de 53,30%.
Prezența la urne la nivel național se apropie de 50%
Până la ora 19.00, au votat aproape 9 milioane de români.
La nivel național, prezența la vot a ajuns la 49,60%.
EVENIMENT
LIVE VIDEO. Aprinderea iluminatului festiv de sărbătorile de iarnă în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Concerte și show de drone
Primarul Clujului, Emil Boc, a urcat pe scenă și, ca în fiecare an, alături de mai mulți copii, a aprins iluminatul festiv în tot orașul.
“La mulți ani Cluj-Napoca, La munți ani România”, a fost urarea primarului Clujului.
Acesta i-a invitat pe clujeni în Piața Avram Iancu. Acolo va avea loc un spectacol inedit de lumini, dedicat și eroului Avram Iancu.
După ce a fost aprins iluminatul festiv pe scenă a urcat Delia.
EVENIMENT
Sărbătoare la FC Universitatea Cluj. Radu Constantea, președintele clubului, a împlinit 41 de ani
Sărbătoare de Ziua României la echipa de fotbal Universitatea Cluj.
Este ziua de naștere a președintelui clubului, Radu Constantea.
Sărbătoare la FC Universitatea Cluj. Radu Constantea, președintele clubului, a împlinit 41 de ani
“Astăzi îl sărbătorim pe Radu Constantea, președintele FC Universitatea Cluj în ultimii opt ani!
La mulți ani, Radu! Îți dorim clipe cât mai frumoase alături de ”U”!”, i-au transmis colegii de la club și fotbaliștii pe pagina de Facebook.
Clujenii votează. La ora 17.00, prezența la vot în județ a depășit 41%. La Cluj-Napoca prezența este și mai mare.
Potrivit Autorității Electorale Permanente, în județul Cluj au votat aproape 226.000 de persoane, din cei cu drept de vot, respectiv 615.933 de persoane.
Prezența la vot în județul Cluj a depășit 41% la ora 17.00
În județul Cluj, la ora 17.00, prezența la vot a fost de 41,1%.
La Cluj-Napoca, la aceeași ora, prezența la urne a fost de peste 43%.
La nivel național, prezența la urne se apropie de 42%. Potrivit AEP, până acum au votat peste 7,5 milioane de români.