Connect with us

ACTUALITATE

CLUJUL DE ALTĂDATĂ. Cine știe trăi. Sau isprăvile unui înșelător

Publicat


cluj caldura1

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și nu numai și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

„În vremea din urmă poliția din Cluj a primit mai multe denunțuri din partea unor proprietari de case din Cluj, că un necunoscut, bine îmbrăcat, care se dădea drept comerciant, venit de curând din America, i-a înșelat cu diferite sume de bani, după ce mai întâi avea grijă să se târguiască pentru cumpărarea casei, fără să aibă vreun ban de buzunar.

„Poliția a început cercetările reușind să aresteze pe înșelător joi dimineața la Huedin, în timp ce voia să dispară fără a plăti suma ce o datora șoferului Alexandru Hathazi, care îl dusese cu automobilul de la Cluj la Huedin.

Arestatul se numește Gheorghe Lorintz, de fel din Timișoara, și este în vârstă de 52 de ani. A suferit mai multe condamnări, ispășind o pedeapsă de 13 ani închisoare.

Cârciumar înșelat

Lorintz s-a eliberat de la închisoarea din Aiud, abia la 1 Martie, unde ispășise o pedeapsă de trei ani de temniță grea. Eliberat din închisoare, el și-a continuat felul de viață de mai înainte, ducându-se la Timișoara unde a înșelat mai mulți comercianți, de la cari a sustras diferite sume de bani.

De aici a plecat la Șomcuta-Mare, unde după ce a înșelat pe un cârciumar cu 2000 de lei a venit la Cluj.

Venit aici, a început să colinde străzile și unde vedea vreun afiș cu case de vânzare, intra spre a se târgui pentru cumpărarea casei.

După ce ajungea la o înțelegere oarecare cu proprietarul casei spunând că nu are la el decât 3000 de dolari, pe cari urmează să-i schimbe la bancă, cerea proprietarului să-l găzduiască până a doua zi dimineață și să-i dea totodată câteva mii de lei împrumut până la schimbarea banilor.

După ce primea banii, Lorintz ieșea din oraș, iar apoi i se pierdea urma.

Casă cu o sumă imensă

Acum două zile el s-a dus la soția lui Carol Rațiu, din strada Vrăbiilor 13, cumpărându-i casa cu suma de 120 mii lei, fără să-i poată da însă arvună, arătându-i doar câteva bancnote rusești, spunându-i că se duce să le schimbe la bancă și apoi va veni să-i plătească.

A împrumutat de la femeie 500 de lei, aceasta neavând mai mulți bani la ea.

Văzând că afacerea aceasta nu i-a adus prea mult câștig, s-a hotărât să plece la Huedin, unde a voit să <<cumpere>> în același fel cârciuma unui comerciant.

Aici a fost însă denunțat poliției de șoferul Alexandru Hathazi, care l-a dus cu automobilul la Huedin și căruia n-a vrut să-i plătească”. [„Glasul Ardealului”, Anul VIII, nr.12, Cluj, 11 martie 1934].

carte felix



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a STAGNAT la 4,97 lei

Publicat

euro ok

Leul a rămas principalul instrument utilizat de BNR pentru a ține inflația sub control, și rămâne cea mai stabilă monedă din regiune, în condițiile în care politica fiscală PSDNL rămâne una imprevizibilă.

Acest fapt este atestat de Eurostat care a anunțat că prețurile din februarie s-au majorat cu 7,1%, în timp ce inflația din zona euro s-au comprimat la 2,8%.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro a STAGNAT la 4,97 lei

Luni, cursul euro a crescut marginal de la 4,9707 la 4,9715 lei iar culoarul de tranzacționare s-a îngustat la 4,9713 – 4,9719 lei.

Piața monetară a dat semne de viață în ultimele două ședințe, după mai bine de o lună în care BNR a anunțat des faptul că nu s-au realizat tranzacții și nu poate stabili valori pentru indicii ROBOR.

Luni, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a revenit de la 6,07 la 6,08%. Indicele la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la valoarea stabilită vineri de 6,10% iar cel la 12 luni la 6,11%.

Trezoreria Statului profită de excedentul de lei din piață și poate să se împrumute peste valorile programate la licitațiile de titluri de stat. La începutul acestei săptămâni, Finanțele au atras 807 milioane lei, față de o valoare programată de 500 milioane lei, cu scadența în aprilie 2031 la un randament mediu anual de 6,58%.

Marți și miercuri se va desfășura ședința de politică monetară a Rezervei Federale americane, motiv de ușoară apreciere a euro la 1,0880 – 1,0907 dolari, ceea ce a coborât marginal media monedei americane de la 4,5645 la 4,5614 lei.

Declarațiile oficiale de la finalul ședinței ar putea clarifica care este parcursul pe care și l-a propus Fed pentru a încetini inflația și a ajuta economia SUA.

„Prețul gramului de aur a scăzut de la maximul istoric”

Analiștii prognozează o schimbare a politicii Fed. De la trei reduceri de 0,25 puncte procentuale proces care ar fi urmat să înceapă în iunie sau iulie, acum economiștii văd un prim pas făcut în iulie, urmat de încă unul până la sfârșitul anului. O astfel de politică monetară face dolarul mult mai atractiv pentru investitori, iar acesta ar urma să se aprecieze față de euro.

Media francului elvețian s-a depreciat marginal la 5,1628 lei. Cursul lirei sterline a scăzut de la 5,8212 la 5,8088 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut de la maximul istoric de 318,3617 lei la 316,4037 lei, consecință a deprecierii monedei americane și a metalului galben la 2.147 – 2.163 dolari/uncie.

Bitcoin fluctua în culoarul 66.839 – 68.889 dolari iar ethereum se mișca între 3.530 și 3.643 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe

EVENIMENT

Un bărbat de 50 de ani a MURIT la volan în urma unui stop cardiac, la Dumbrava

Publicat

Un bărbat de 50 de ani a murit la volan în urma unui stop cardiac, la Dumbrava, în jud. Cluj. Pompierii de la ISU Cluj i-au aplicat manevre de resuscitare timp de o oră însă fără succes.

„Pompierii din cadrul Gărzii Gilău au intervenit în această seară, alături de două echipaje SAJ, pentru aplicarea manevrelor de resuscitare unui bărbat, în vârstă de aproximativ 50 de ani, care a suferit un stop cardio respirator în timp ce se afla la volan.

Un bărbat de 50 de ani a MURIT la volan în urma unui stop cardiac, la Dumbrava

Din primele date, se pare că bărbatului i s-a făcut rău în timp ce conducea autoturismul pe DN1 E60, în apropiere de localitatea Dumbrava, și a ieșit cu autoturismul în afara părții carosabile. Acesta a fost găsit în stop cardio-respirator de către echipajele operative, fiind extras de urgență și i s-au aplicat mai bine de o oră manevre de resuscitare.

Din păcate acestea nu au putut readuce semnalele vitale ale bărbatului”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Au sosit primele BERZE la Vlaha, în Cluj

Publicat

Au sosit primele berze la Vlaha, în jud. Cluj. Luni dimineață, prima barză a „aterizat” în cuib. După masă au mai survolat cuibul aproximativ 10 berze. Două dintre ele au „monopolizat” cuibul și a avut loc și prima împerechere din acest an.

„În dimineața zilei de luni, 18 martie, în cuibul de berze de la Vlaha și-a făcut apariția prima barză. Potrivit imaginilor time-lapse, aceasta a aterizat pe cuib la 7:47, dar l-a și părăsit la 7:55. Nu a sărbătorit sosirea prin clămpănitul obișnuit. Deși a aranjat una-două crengi în cuib, bănuim că era doar o barză aflată în trecere.

FOTO. Au sosit primele BERZE la Vlaha, în Cluj

În schimb, la ora 17:12, în sat a sosit un stol format din cel puțin zece berze. Una dintre ele a aterizat pe cuib, a clămpănit îndelung, totodată a și protejat locul față de celelalte păsări. Nu le-a permis acestora să aterizeze. Încercările au continuat cel puțin 20 de minute, iar în jurul orei 17:30 a avut loc o schimbare de gardă. Atunci, o barză a fost lăsată să aterizeze, iar cea care a protejat cuibul până atunci a plecat.

Între timp, peste cuib au zburat constant berze străine. În jurul orei 18:10, barza care proteja cuibul a permis unei alteia să aterizeze. De atunci, în cuib se află două berze. Nu au trecut nici zece minute, și prima împerechere a avut deja loc”, scrie pe clujbird.ro.

Foto: clujbird.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Doi fundași de la CFR Cluj, convocați la echipa națională de Edward Iordănescu

Publicat

Doi fundași CFR Cluj

Doi fundași de la echipa de fotbal CFR Cluj, Cristi Manea și Vasile Mogoș, au fost convocați de selecționerul Edward Iordănescu la echipa națională a României pentru meciurile amicale de pregătire cu Irlanda de Nord și Columbia.

”Felicitări și multă baftă, băieți!”, a transmis conducerea clubului celor doi fundași.

Selecționata antrenată de Iordănescu va disputa, vineri, 22 martie, de la ora 21,45, pe Arena Națională din București, un meci amical împotriva Irlandei de Nord.

Va fi primul joc de pregătire al tricolorilor după ce au obținut calificarea la Campionatul European de anul acesta, din Germania.

Cu Columbia, la Madrid

De asemenea, naționala României va disputa pe 26 martie un meci amical în fața Columbiei, la Madrid, pe stadionul Civitas Metropolitano.

Meciul va începe la ora locală 20,00 (21:00, ora României).

Doi fundași CFR

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax