Connect with us

ACTUALITATE

CLUJUL DE ALTĂDATĂ Aventurile unei fete de ministru la Cluj

Publicat


masina cusut

Cluj24 prezintă fragmente din Clujul de altădată, surprinse de ziariștii din perioada interbelică și culese din gazetele vremii de Felix Ostrovschi de la Biblioteca Centrală Universitară (BCU) Cluj-Napoca.

”Cât e de mic Clujul nostru şi totuşi câte tragedii de oraş mare nu se întâmplă în el. Periferiile cu străzile lui strâmpte şi murdare, cu mizerie nesfârşită, de-ar şti să povestească, multe inimi ar încremeni de durere. Acolo, cei mulţi fără nume, plâng şi sufăr, acolo cei mici şi necunoscuţi gem şi se revoltă…

Povestea unei fete de ministru

Unii îi spuneau Mary, alţii Irena, iar cei cari au trăit în nemijlocita ei apropiere o numeau Catinca. Adevăratul ei nume însă nu l-a cunoscut nimeni, pentru că n-a voit să îl comunice. Nici oamenii poliţiei n-au avut norocul să-l cunoască, deşi a trăit la Cluj timp de aproape cinci ani.

Enigma a putut-o deslega un singur om: primul ideal al ei, care a adus-o din Rusia.

Catinca a fost o femee frumoasă, înaltă, blondă, cu ochii mari, albaştrii ca cerul de primăvară, vorbea opt limbi la perfecţie şi nu avea decât 28 de ani. Ea frecventa adesea teatrele, opera, cinematografele.

În elita românească a Clujului era bine cunoscută, căci mulţi tineri îi dădeau târcoale şi-şi cheltuiau bănişorii în societatea ei.

În primele luni de apariţie în Cluj a trăit într-un lux strălucitor. În toate gesturile, în toate mişcările ei puteai citi cu prisosinţă nobleţa în care a fost crescută. Purta în artere <<sânge albastru>>…

Cine a fost Catinca

După prăbuşirea monarhismului rusesc, clasa aristocratică despuiată de bandiţii revoluţionari a ajuns în cea mai neagră mizerie care se poate imagina. Vedeai prinţi transformaţi peste noapte în simpli măturători de stradă ori văxuitori de ghete, vedeai prinţese cerşind un bulgăre de pâine sau vânzându-şi corpul prin casele de destrăbălare.

O parte din aristocraţi şi-au uitat ţara pentru totdeauna, cu ochii uzi şi fără de nădejdi în inimi…

Astfel şi Catinca, odrasla unui fost ministru de interne rus, în prietenie cu un ofiţer român ajuns în captivitate rusească. S-au văzut, s-au plăcut şi au trăit împreună necăsătoriţi mai mulţi ani.

Cum a ajuns la Cluj

Acest prizonier a venit la Cluj în anul 1920, şi-a câştigat ca tot omul sărac o slujbă la stat şi a adus pe Catinca la el.

Dar Catinca avea pretenţii mari, salariul nu prea ajungea pentru satisfacerea tuturor capriciilor unei femei din clasa înaltă şi astfel viaţa familiară a început să şchiopăteze.

Într-o bună zi, fără multă zarvă, şi-a împachetat frumuşel bulengioarele, şi-a părăsit salvatorul şi s-a mutat singură într-o cameră pe care o închiriase pe strada Zapolya 34, de lângă cazarmă.

A lucra nu-i ruşine

Aici a fost prima staţie a decăderii sale morale. S-a ţinut totuşi încă mult timp bine.

Cu degetele sale acul a început să zboare cu îndemânare.

Dacă se întâlneau doi pe stradă şi îşi puneau o întrebare ştiau parcă răspunsul dinainte.

  • Unde mergi frate?
  • La <<Croitoreasa cea frumoasă…>>.
  • Dar tu?
  • Şi eu…

Şi Caterina abea putea face faţă la atâta lucru. Zeci de bărbaţi din elita Clujului îşi făceau de lucru la ea, ba ducându-i cămăşi la cusut, ba mătăsuri albe ca zăpada, batiste şi alte multe albituri.

<<Croitoreasa cea frumoasă>> câştiga bani buni, bani mulţi, până într-o zi când a început să alunece spre a doua staţie a decăderii morale.

Aici însă trenul a mers cu iuţeala fulgerului, remuşcările tot mai rare nu l-au putut opri şi Caterina a căzut în prăpastie pentru totdeauna. Sărmana, ce păcat, era frumoasă şi din neam mare.

Excrocherii de peste 100.000 lei

Am fost să cer relaţii de la proprietarul casei. <<O, domnişor, Caterina vorbeşte multe limbe. El a fost din mare neam. Mie spus toate. Tata lui fost minister de rus…>>.

Mi-a povestit apoi că muncea cu sârguinţă zi şi noapte ca să-şi câştige pâinea de toate zilele. Mi-a spus şi numele câtorva clienţi ai săi – dar nu vreau să comit nici o indiscreţie.

Acum însă în primăvara aceasta, când salcâmii erau albi de floare, când miresmele dulci îi mângâiau cu iubire tâmplele şi părul, în fiecare zi o vedea tot mai abătută.

Se plimba serile orele întregi în lungul străzii singură şi îşi neglija intenţionat lucrul.

Într-o seară am văzut-o cu un domn necunoscut şi de atunci Caterina nu mai venea acasă decât după miezul nopţii. Cutreiera toate crâşmele ordinare de la periferia oraşului în societatea acelui domn şi-şi cheltuia toţi banii câştigaţi cu trudă.

În timpul din urmă n-avea nici bani cu ce să-şi plătească chiria. Decăzuse de tot şi era galbenă ca ceara.

<<Croitoreasa cea frumoasă>> devenise o stafie.

Atunci se hotărî în disperare să amaneteze şi să vândă toate mătăsurile, toate cămăşile şi alte stofe preţioase ci i le aduseseră admiratorii ca să le coasă.

A cauzat astfel o pagubă clientelei sale în valoare de peste 100.000 lei.

Cu banii aceştia s-a aruncat din nou şi mai aprinsă în vâltoarea desfrâului şi a patimei, iar când s-au isprăvit Caterina, pe care n-o mai lega nimic de aceste meleaguri, într-o noapte întunecoasă, cu câteva zile înainte de aceasta, s-a urcat în primul tren care ducea spre Cehoslovacia şi dusă a fost pentru totdeauna.

Păgubaşii au făcut denunţuri la poliţie – dar prea târziu, <<croitoreasa cea frumoasă>> i-a tras pe sfoară…

Ce spune portarul

Spune portarul casei unde locuia, că în noaptea plecării a cântat de mai multe ori o cântare, care se termina cu cuvintele: <<Adio Clujule!>>.

De trei ori a rugat-o el să înceteze cântecul că nu pot durmii chiriaşii. Abia atunci a tăcut. Peste câteva minute a văzut-o deschizând poarta. Avea în mână un geamantan şi era îmbrăcată cu un palton de iarnă.

De atunci nu a mai dat pe acasă.

Autorităţile au început cercetările de urmărire, dar Caterina cine ştie în ce ţară s-o fi adăpostit în vreo colonie de refugiaţiru şi, care îşi povestesc mizeriile şi se mângâie reciproc”. [„Biruinţa”, Anul I, nr.27, Cluj, 21 mai 1926].

felix carte

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cum va fi vremea în luna decembrie. Prognoza ANM

Publicat

De

Meteorologii au anunțat marți prognoza pentru luna decembrie. Vremea va fi, în prima parte, mai caldă decât normalul perioadei, iar între 6 și 13 decembrie temperaturile vor fi mai mici decât cele specifice.

Săptămâna 29.11.2021 – 06.12.2021

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în regiunile extracarpatice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai coborâte la munte.

Cu excepția regiunilor nord-estice, regimul pluviometric va fi excedentar, mai ales în nord-vestul teritoriului și în sud-estul extrem.

Săptămâna 06.12.2021 – 13.12.2021

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.

Cantitățile de precipitații vor avea o tendință excedentară în toate regiunile, dar mai ales în cele sud-estice.

Săptămâna 13.12.2021 – 20.12.2021

Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui deficit local în regiunile nord-vestice.

Săptămâna 20.12.2021 – 27.12.2021

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor avea o tendință spre deficit în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile nord-vestice.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Lionel Messi este câștigătorul celei de a 65-a ediții a Balonului de Aur

Publicat

Argentinianul Lionel Messi a câștigat luni seara, pentru a 7-a oară, Balonul de Aur, acordat de publicația France Footbal. Cea de a 65-a ediție a decernării trofeului a avut loc la Teatrul du Châtelet din Paris, după ce ediția din 2020 a fost anulată din cauza pandemiei.

Lionel Messi, atacantul argentinian care a trecut în această vară de la Barça, clubul la care a crescut, la PSG, a fost încoronat luni seară pentru a 7-a oară cu trofeul Balonul de Aur „France Football” 2021.

Argentinianul a câștigat anul acesta Copa America în calitate de căpitan al naționalei Argentinei, înainte de a se transfera la Paris Saint Germain.

La ceremonie, Messi a fost prezent alături de întreaga sa familie, inclusiv cei 3 băieți ai săi.

Locul doi a fost ocupat de Robert Lewandowski, urmat pe 3 de Jorginho.

Messi a confirmat astfel previziunile, devenind cel mai premiat fotbalist de către publicația France Football.

Celelalte premii ale serii au fost acordate lui Pedri, Trofeul Kopa, pentru cel mai bun tânăr jucător, lui Donnarumma, Trofeul Yashin, pentru cel mai bun portar și lui Robert Lewandowski, pentru cel mai bun atacant.

A mai fost acordat un trofeu și pentru „Clubul Anului”, care a revenit englezilor de la Chelsea.

De asemenea, Alexia Putelas (FC Barcelona) a primit Balonul de Aur, pentru cea mai bună jucătoare de fotbal a anului.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primăria Cluj-Napoca vrea să închirieze 7 LOCUINȚE complet utilate pentru tinerii care ies din sistemul instituționalizat

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca vrea să închirieze, prin licitație, 7 locuințe complet utilate și dotate în cadrul proiectului „Suntem alături de TINE (ri)!” care are ca scop ajutarea tinerilor care ies din sistemul instituționalizat de protecție a copiluluui.

Locuințele trebuie să fie pe raza municipiului Cluj-Napoca și să aibă ca dotări mobilierul necesar (pat, dulap, masă, scaune), electrocasnice (1 mașină de spălat, 1 frigider, 1 televizor, plită/aragaz și cuptor), racordare la utilități (energie electrică, gaz, apă curentă, posibilitatea de acces la servicii de internet), becuri.

Suprafața utilă minimă a unei locuințe va fi de 28 mp, în care nu intra suprafața balconului.

Bucătaria trebuie sa contina minim: aragaz/plita electrica , cuptor, chiuveta, combina frigorifica, dulap/mobilier compartimentat corespunzator pentru vase, farfurii si tacamuri, masa cu minim 2 scaune. Vor fi punctate dotări suplimentare cum ar fi cuptor cu microunde, cafetieră, hotă, mașina de spalat vase.

Baia trebuie sa contina minim cada sau dus, chiuveta, oglinda, vas wc, dulap cu rafturi, masina de spalat.

”Dormitorul trebuie sa contina minim: pat/canapea, dulap de haine , televizor, masa cu minim 2 scaune, draperii, perdele. Dotările suplimentare care vor fi punctate – mobilier suplimentar (o canapea , dulap , birou, noptiere, fotolii), balcon, parcare”, se arată în anunțul de licitație

Fiecare ofertant poate depune o singura oferta pentru o locuinta sau pentru mai multe, numarul maxim de locuinte propuse de un ofertant fiind de 6.

Contractul se va derula pe o perioada de un an, cu posibilitate de prelungire prin act aditional.

Ce străzi sunt vizate

Zonele vizate sunt străzile Baba Novac; Bolyai; Emmanuel de Martonne; Emil Isac; Eroilor; I.C.Bratianu; Iuliu Maniu; Mihail Kogalniceanu; Octavian Petrovici; P-ta Unirii; Samuil Micu; Stefan Octavian Iosif; Hermann Oberth; Universitatii; Virgil Fulicea; Constantin Daicoviciu; Paul Chinezu; Vasile Alecsandri; S.Brassai; David Ferenc; Emil Zola; Gaal Gabor; Tipografiei; Cotita; sindicatelor; Victor Babes; Aleea Invatatorului,;p-ta Mihai Viteazu (parking cu bariere); Arges; P-ta Stefan cel Mare; Clinicilor; P-ta Avram Iancu; Motilor, Fortaretei, Closca; Berariei; Mamaia; Calea Dorobantilor; Crisan, Deva, Dragalina-Camera de Comert si Industrie; Aviator Badescu; Remetea; Acad. David Prodan, Emil Racovita; B.P. Hasdeu; Nicolae Balcescu; 21 Decembrie 1989; Baritiu; Cardinal I. Hossu; Horea;Â Ilie Macelaru; Republicii; Iasilor; P-ta Cipariu ; Avram Iancu; Bisericii Ortodoxe, Decebal; Traian; Dacia; Constantin Dobrogeanu-Gherea; Mihai Eminescu; Pavel Rosca; Petofi Sandor; Pitesti; Frederic Joliot Curie, Ploiesti; Navodari; Gheorghe Marinescu; Arany Janos; Cismigiu; Nuferilor; Traian Mosoiu; Rubin Patitia; George Cosbuc; Pastorului; Croitorilor; Ceahlau; Moldovei; Ciresilor; Haiducului; Andrei Muresanu; Albert Einstein; C Brancusi (tronsonul cuprins intre N. Titulescu si S. Albini); Buna Ziua; Kovacs Dezso; Petre Ispirescu; Rene Descartes; Craiova; Tabacarilor; Molnar Piuariu- Fabricii de Zahar.

Data limită de depunere a ofertelor este 3 decembrie iar valoarea estimată pentru închirierea celor 7 locuințe este de 118.235 de lei.

Valoarea estimată pentru închirierea unei locuințe este în jur de 1.400 de lei/lună fără TVA.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

MARȘUL Recunoștinței, cu steaguri TRICOLORE la Cluj-Napoca. Se depun coroane de flori la statuile unor personalități

Publicat

De

marsul

Societatea Cultural-Patriotică ”Avram Iancu” din România, organizează marți, 30 noiembrie 2021, manifestarea omagială “Marșul recunoștinței” dedicată personalităților care au contribuit la realizarea Marii Uniri, personalități care au monumente ridicate în municipiul Cluj Napoca. Cu această ocazie Societatea Avram Iancu va depune coroane de flori la monumentele unor personalități ale istoriei românilor care au contribuit prin lupta lor la făurirea Marii Uniri de la 1918.

Inițiat în anul aniversării Centenarului Marii Uniri, “Marșul Recunoștinței” doreste să strîngă alături organizații cultural-patriotice, asociații culturale,  reprezentanti ai scolilor si universitatilor din Cluj Napoca, reprezentanți ai asociatiei cadrelor militare in rezerva si retragere, personalitățti ale orașului și locuitori ai municipiului.

Manifestarea, constând in parada si depuneri de coroane la monumentele și statuile următoarelor mari personalități: Mihai Viteazul – P-ța MihaiViteazul, Alexandru Ioan Cuza – str. Cuza Vodă nr. 2, Mitropolit Nicolae Ivan și Avram Iancu – P-ța Avram Iancu, Alexandru Vaida-Voievod, Iuliu Maniu – Piața Ștefan cel Mare, Andrei Mureșanu – Piața Cipariu, Școala Ardeleană – strada Kogălniceanu, Monumentul Memorandiștilor și Cardinal Iuliu Hosu – Bulevardul Eroilor, va debuta în Piața Mihai Viteazul, la statuia primului intregitor de neam, în  data de 30 noiembrie. 2021, la ora 12.  

Aceste manifestări se vor desfășura în cadrul proiectului “Moții – făuritori de istorie națională” proiect cofinanțat de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj Napoca. Manifestările se vor desfășura respectitnd toate cerințele stării de alertă și măsurile instituite pentru combaterea pandemiei de Covid 19.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate