Connect with us

ECONOMIE

Clujul a ajuns cel mai scump oraș din România. Oamenii se îndatorează pe zeci de ani pentru un confort minim

Publicat


4 apartament de vanzare 10 camere cluj napoca central 168887143

Cluj-Napoca are multe adevăruri ascunse sub preș de administrație, dar care definesc realitatea celor care zi de zi lucrează, învață, cumpără, consumă în și din oraș, consideră USR Cluj-Napoca. Tinerii sunt nevoiți să se îndatoreze chiar și pe 30 de ani pentru a-și permite un apartament de două camere.

Cluj-Napoca are cel mai scump preț pe metru pătrat util din România, de 1.960 de euro, față de 1.630 de euro în București, capitala țării, potrivit unui raport al Imobiliare.ro.

„Nu putem continua să ignorăm această stare de fapt și să scoatem în față doar ideea că aici curge lapte și miere iar asta justifică asemenea prețuri. Un oraș dezvoltat nu înseamnă un oraș în care oamenii să se chinuie efectiv de pe o lună pe alta ca să-și poată permite chestiuni ce țin de traiul minim. Oportunitățile privind locurile de muncă, calitatea universităților, evenimentele culturale, toate pălesc în fața prețurilor exorbitante din imobiliare. Iar tinerii se simt, pe bună dreptate, dați la o parte chiar de orașul în care ei au ales să trăiască și să muncească!”, declară Manuela Petrescu, președintele filialei USR PLUS Cluj Napoca.

Soluții există

Infrastructura are nevoie de o strategie de dezvoltare, avem nevoie de cartiere de blocuri si nu de blocuri intre case, avem nevoie de piste biciclete conectate si sigure, de transport in comun eficient.

Transportul în comun, mai ales din zonele periferice, trebuie îmbunătățit atât în ceea ce privește numărul curselor și frecvența lor, cât și calitatea autobuzelor. În centrul orașului vedem mijloace de transport noi, dotate cu aer condiționat, frumos tapițate, care par a fi normalitate, dar dacă facem pași spre stațiile de autobuz pentru alte zone imaginea de schimbă.

Cele mai multe autobuze fac parte din flota veche. Locurile de parcare trebuie suplimentate în raport cu boom-ul imobiliar. Este firesc. Administrația nu poate ignora realitatea nevoii unei mașini personale.

Clujul nu se poate transforma într-un oraș în care să ai nevoie de trei locuri de muncă doar ca să supraviețuiești.

Administrația locală trebuie să revină cu picioarele pe pământ, să meargă în teren și să observe lipsurile pe care, în ciuda imaginii de bine din ansamblu, cetățenii le experimentează zi de zi.

USR PLUS va iniția discuții cu specialiști pe această temă pentru a identifica care sunt soluțiile reale pentru a putea propune direcții de acțiune la nivel local care să poată fi implementate cu adevărat, nu doar pe hârtie.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *ECONOMIE

ENEL, bună de plată. ANRE a amendat compania cu 400.000 lei

Publicat

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a amendat compania Enel cu 400.000 de lei pentru nerespectarea legii privind compensarea şi plafonarea facturilor la gaze, potrivit unui comunicat al reglementatorului remis, luni, AGERPRES.

ANRE continuă seria de acţiuni de control demarate la principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societăţile Enel Energie şi Enel Energie Muntenia au emis facturi aferente consumului de energie electrică pentru luna noiembrie 2021 conţinând schema de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021.

În ceea ce priveşte domeniul gazelor naturale, societăţile Enel Energie şi Enel Energie Muntenia nu au emis facturi clienţilor beneficiari ai schemei de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru consumul de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021.

Pentru faptele săvârşite în domeniul gazelor naturale, societăţile în cauză au fost sancţionate cu amendă contravenţională după cum urmează: Enel Energie – 200.000 lei şi Enel Energie Muntenia – 200.000 lei.

Totodată, au fost dispuse măsuri pentru restabilirea legalităţii în sensul facturării consumului de gaze naturale aferent lunii noiembrie 2021 şi aplicarea schemei de sprijin beneficiarilor acesteia.

Pe măsură ce vor fi finalizate şi celelalte acţiuni de control având ca tematică aplicarea schemei de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, concluziile şi eventualele sancţiuni şi măsuri aplicate vor fi făcute publice, precizează ANRE.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ECONOMIE

FOTO. Rafturi cu bunătăți din grădină și seră în fața porții casei, la Săndulești. Ideea unei familii de fermieri

Publicat

De

sandu 4

O familie din comuna Săndulești a dezvoltat o afacere locală în agricultură, Sere Săndulești, iar produsele sunt expuse spre vânzare chiar în poarta casei. 

”Doamna Maria Vălean a dorit să beneficieze de avantajul de a locui la o stradă principală din comună și a făcut la poarta dumneaei o gheretă destul de interesantă, unde își expune tot ceea ce pregătește de-a lungul anului din propria grădină, serele familiei și livadă: murături, dulcețuri, bulion, dar și fructe și legume proaspete.

sandu 1

Cei care merg la Cheile Turzii pe ruta Săndulești cunosc această locație și produsele doamnei Maria”, au spus reprezentanții Grupului de Acțiune Locală (GAL) ”Poarta Apusenilor”.

Primarul din Săndulești, Călin Fărgaciu, susține că ideea familiei Vălean este demn de urmat și de alți fermieri.

”Soții Vălean sunt pensionari harnici. Au produse de calitate și noi încurajăm pe toată lumea să deruleze astfel de mici afaceri de familie”, a spus Fărgaciu.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

 

sandu 3

 

sandu 2

Citește mai departe

ECONOMIE

ANRE a AMENDAT Electrica Furnizare și Gaz Vest pentru NEAPLICAREA schemei de sprijin la plata facturilor

Publicat

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a sancţionat Electrica Furnizare şi Gaz Vest, cu o sumă totală de 400.000 de lei, pentru neaplicarea schemei de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale din luna noiembrie 2021, potrivit unui comunicat al reglementatorului, remis, vineri, AGERPRES.

ANRE a finalizat parţial acţiunile de control demarate în data de 12.01.2022 la principalii furnizori de energie electrică şi gaze naturale.

Astfel, au fost finalizate verificările privind îndeplinirea obligaţiei de emitere de facturi care să cuprindă informaţii corecte, transparente, clare şi complete referitoare la plafonarea preţului final al energiei electrice şi al gazelor naturale precum şi consumul facturat aferent perioadei de acordare a compensaţiei.

Amenzile au fost de câte 200.000 lei

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că societăţile Electrica Furnizare şi Gaz Vest nu au aplicat clienţilor beneficiari schema de sprijin prevăzută de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale, pentru luna noiembrie 2021, afectând astfel interesele economice ale clienţilor finali beneficiari ai schemei.

Pentru faptele săvârşite, societatea Electrica Furnizare a fost sancţionată cu amendă contravenţională în valoare de 200.000 lei, iar societatea Gaz Vest cu amendă contravenţională în valoare de 200.000 lei.

Totodată, au fost dispuse măsuri pentru restabilirea legalităţii în sensul refacerii facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale din luna noiembrie 2021, cu aplicarea schemei de sprijin.

ANRE continuă acţiunile de control la furnizorii de energie electrică şi gaze naturale, urmând ca, după finalizarea acestora, concluziile şi eventualele sancţiuni şi măsuri aplicate, să fie făcute publice.

„ANRE recomandă clienţilor finali să încheie o convenţie de consum cu furnizorul de energie”

„Reamintim clienţilor finali care sunt paşii de urmat dacă au neclarităţi privind facturarea energiei electrice şi a gazelor naturale: clienţii finali care au neclarităţi privind facturarea energiei electrice şi a gazelor naturale trebuie să se adreseze furnizorului care a emis factura în discuţie pentru clarificări, acesta având obligaţia transmiterii unei explicaţii clare şi uşor de înţeles a modului în care este calculată valoarea facturii, în special în cazul în care aceasta nu este bazată pe consumul real.

În măsura în care apreciază că prin răspunsul formulat nu au fost aduse clarificările necesare, clientul final are posibilitatea să se adreseze ANRE sau altor instituţii care au atribuţii în acest sens, chiar şi instanţei de judecată”, se mai arată în comunicat.

ANRE recomandă clienţilor finali să încheie o convenţie de consum cu furnizorul de energie electrică/gaze naturale; să verifice dacă facturarea s-a efectuat potrivit indexului transmis; să verifice în contract perioada în care trebuie transmis furnizorului indexul şi să beneficieze de mecanismul autocitirii pentru a evita facturarea unui consum estimat şi ulterior regularizarea acestuia; să nu ignore notificările transmise de furnizorul de energie privind modificarea condiţiilor contractuale, în special modificarea preţurilor/tarifelor.

Dacă aceste modificări nu respectă condiţiile prevăzute în contract (preţ fix pe o anumită perioada de timp), clientul final are dreptul să sesizeze ANRE sau alte instituţii care au atribuţii în acest sens, chiar şi instanţa de judecată.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Boc încurcă borcanele: Fostele mari platforme industriale clujene cresc capacitatea de cercetare, inovare din Cluj. Nu blocuri?

Publicat

De

armatura

Primarul Emil Boc este de părere că municipiul Cluj-Napoca merge într-o direcție foarte bună, de aceea au și crescut veniturile în bugetul local pentru anul 2022, iar salariile oamenilor sunt ridicate.

Situația roz s-ar datora capacității crescute de cercetare, inovare, IT, medicală, financiar-bancară.

”Clujul trece la nivelul următor, vedeți ce se întâmplă pe fostele platforme industriale”, a spus primarul Emil Boc, joi, invitat la NapocaLive.

Să vedem ce se întâmplă de fapt cu fostele mari fabrici

În realitate nu este vorba despre nicio transformare spectaculoasă a fostelor fabrici în nicio capacitate IT, medicală sau de cercetare. Toate au fost vândute unor dezvoltatori imobiliari.

Recent, fabrica Armătura a fost vândută unei companii din imobiliare, controlată de niște austrieci.

Carbochim a fost cumpărată de proprietarul Iulius Mall, Iulian Dascălu.

Pe o parte din fosta platformă Clujana se vor face blocuri de 6 etaje.

În locul ansamblului Noroc, pe Bulevardul Muncii, se vor ridica blocuri de 9 etaje.

Pe strada Fabricii, în locul platformei industriale se fac blocuri de 7 etaje.

Prodvinalco restructurează clădirile din preajma Gării și ridică la rândul ei un ansamblu imobiliar.

Fosta platformă TDS a fost demolată pentru un proiect imobiliar de 6 etaje al companiei Hexagon.

În locul fostei Fabrici de Bere s-a construit ansamblul Platinia.

Deci de unde rezultă creșterea capacității IT, de inovare, cercetare, medicală, financiară prin transformarea acestor platforme industriale?

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate