Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Clujenii prezintă tot mai mult dezinteres față de bugetarea participativă. Să fie prea buni primarii?

Publicat


De la an la an, clujenii manifestă un dezinteres tot mai mare față de proiectele de bugetare participativă, cu toate că pot să decidă direct unde merg până la 150.000 de euro din banii publici ai comunității. Sau e lipsă de idei, primarii sunt prea buni în ceea ce fac?

Situația îngrijorătoare este confirmată nu doar la nivel de municipiu Cluj-Napoca, ci și la Florești, unde există cea mai tânără și educată localitate din România, de obicei foarte angajată în rețele sociale.

Startul l-a dat în premieră Primăria Cluj-Napoca, cu prima propunere online de acest fel.

Cetățenii pot depune câte un proiect pentru fiecare din cele 6 domenii strategice ale administrației locale: Alei, trotuare şi zone pietonale; Mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei; Spații verzi și locuri de joacă; Amenajare spaţii publice (mobilier urban, iluminat public etc.); Infrastructură educațională și culturală; Oraşul digital.

Valoarea fiecărui proiect nu trebuie să depășească 150.000 euro (TVA inclus).

În anul 2018 erau depuse 338 de proiecte pe  platforma www.bugetareparticipativa.ro, dintre care au fost declarate eligibile 126 de proiecte, stabilite în urma analizalei Comisiei tehnice a Primăriei.

La următoarea ediție au fost declarate eligibile 40 proiecte dintre cele doar 199 proiecte depuse.

Ediția din 2020 nu a mai avut loc, însă la apelul din anul 2021 au fost depuse și mai puține proiecte, doar 100, dintre care au fost declarate eligibile 20.

Atâta să poată gândi cetățenii din Cluj-Napoca, doar 20 de proiecte? Oare care să fie explicația pentru lipsa totală de interes?

O scuză ar putea fi că Primăria nu a implementat în integralitate proiectele declarate câștigătoare, și s-au adunat câteva de-a lungul anilor.

Câteva însă au avut șansa de a fi puse în practică sau se află în fază de implementare: autobuzele școlare, extinderea skate-park-ului Rozelor, Artă stradală în curtea școlii. ”Te provoacă la un exercițiu de imaginație”, revitalizarea Canalului Morii, Perete legal dedicat artei stradale, Semafoare inteligente pentru mașini la intersecția cu liniile de tramvai, Marcaje treceri de pietoni pentru biciclete și semafoare pentru biciclete, Alei de plimbare prin Pădurea Făget, Iluminat modern pentru siguranță rutieră pe Bulevardul Muncii, Dezbatere publică online, parc Bună Ziua, Aer curat Cluj – realizarea de fațade verzi și plantarea de copaci de mari dimensiuni, inclusiv de arbori inteligenți, respectiv montarea de defibrilatoare automate externe în spațiile publice.

Situație similară la Florești

Sub mandatul primarului Horia Șulea/viceprimar Bogdan Pivariu, a fost demarat primul proces de bugetare participativă din Florești. Suma pusă la bătaie: 1 milion de lei.

Doar șapte proiecte au fost declarate eligibile: suprailuminarea unei treceri de pietoni de pe str. Eroilor; Studiu de trafic; Pasarela pietonală Floreşti – zona Metro; Depunerea și gestionarea sesizărilor online în mod transparent; Sisteme de recunoaştere a numerelor de înmatriculare în vederea acordării de amenzi contravenţionale; Alee pietonală pentru agrement pe digul de la baraj.

Următoarele ediții, organizate în 2021, au fost anulate din cauza fraudării procesului de votare și a lipsei de interes din partea cetățenilor. Sub 1% dintre floreșteni au votat la prima încercare.

La finalul anului 2021 a fost organizată o nouă sesiune de bugetare participativă, însă și aceasta a fost finalizată fără succes. ”Niciun proiect propus nu a putut fi validat. Sesiunea de proiecte a fost închisă”, este mesajul afișat pe platforma online.

Dintre proiectele declarate câștigătoare în anii precedenți s-a finalizat studiul de trafic, ale cărui concluzii vor fi prezentate în curând, strada Eroilor are scoasă în licitație execuția și s-ar putea ilumina mai bine trecerile de pietoni, sistemele de supraveghere video sunt în extindere, iar în privința zonelor de agrement de pe malurile apei – primarul Bogdan Pivariu poartă momentan negocieri cu Hidroelectrica.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Un vis împlinit! Erik Lang, portarul crescut de CFR Cluj, devine fotbalist profesionist la doar 16 ani

Publicat

Erik Lang, talentatul portar al Grupei U16 din Academia CFR, și-a împlinit un vis din copilărie semnând primul său contract de fotbalist profesionist cu echipa sa de suflet, CFR Cluj.

Parte a clubului de aproape un deceniu, Erik s-a remarcat prin muncă, dedicare și performanțe remarcabile atât pe teren, cât și la învățătură.

„Suntem încântați să vă anunțăm că portarul Academiei CFR, Erik Lang, jucător de bază al Grupei U16, a semnat primul său contract de fotbalist profesionist cu CFR Cluj, echipă pe care o iubește încă de la primii ani de viață

9 ani alături de CFR

Născut în 2009, Erik face parte din Familia CFR de aproape un deceniu, bifând în cei peste 9 ani de joc multiple convocări la Echipele Naționale de Juniori ale României

Erik este un adevărat profesionist și un exemplu de muncă și dedicare, reușind să îmbine perfect pasiunea pentru fotbal cu educația, fiind un elev cu rezultate deosebite la învățătură.

Îți urăm mult succes, Erik, și cât mai multe reușite alături de echipa noastră!”, a transmis echipa din Gruia.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE VIDEO. Primele incidente provocate de furtună, la Cluj: acoperiș smuls de pe un bloc, arbore căzut pe carosabil

Publicat

Pompierii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Cluj au intervenit pentru remedierea unor probleme cauzate de condițiile meteorologice severe, în mai multe localități ale județului.

Astfel, un echipaj din cadrul Detașamentului Huedin a fost mobilizat pentru degajarea unui arbore căzut pe carosabil în localitatea Brăișoru.

„A fost raportat un arbore căzut pe carosabil în localitatea Brăișoru. Va interveni pentru degajarea acestuia un echipaj de la Detașamentul Huedin”, a transmis ISU Cluj.

Acoperiș smuls de pe un bloc la Viișoara

Un incident mai grav a fost raportat în localitatea Viișoara, unde acoperișul unui bloc a fost smuls de vânt. Pentru intervenție, au fost mobilizate două echipaje ISU, dotate cu o autospecială cu modul de descarcerare și o autoscară.

„A fost raportat faptul că elemente din acoperișul unui bloc au căzut peste autoturisme parcate în localitatea Viișoara. Vor interveni două echipaje, cu o autospecială cu modul de descarcerare, respectiv autoscara. Revin în acest caz cu date suplimentare, după ce ajung pompierii la fața locului și efectuează evaluarea situației”, a transmis ISU Cluj.

Ajunși la fața locului, pompierii au confirmat că, din fericire, nu există victime sau autoturisme avariate.

Amintim că ISU Cluj a emis o avertizare RO-ALERT pentru locuitorii mai multor localități din județul Cluj privind fenomene meteorologice extreme, valabil joi, până la ora 17.45.

Citește mai departe

EVENIMENT

COD ROȘU de vânt puternic în zona de munte a județului Cluj. A fost emis mesaj RO-ALERT

Publicat

Un mesaj RO-ALERT a fost transmis locuitorilor din zona de munte a județului Cluj, la altitudini de peste 1800 de metri. Sunt anunțate intensificări ale vântului ce vor depăși 140 km/h.

ISU Cluj a informat joi că s-a transmis un nou mesaj RO-ALERT Cod Roșu, valabil de la ora 17:05 până la ora 19:00 în județul Cluj, zona de munte de peste 1800 m.

În intervalul menționat, se vor semnala intensificări puternice și susținute ale vântului cu viteze care vor depăși la rafală 140 km/h.

 

Citește mai departe

ACTUALITATE

UPDATE. Mesaj RO-ALERT în județul Cluj: Vijelie puternică, descărcări electrice și grindină, în următoarea oră

Publicat

ISU Cluj a emis o avertizare RO-ALERT pentru locuitorii mai multor localități din județul Cluj privind fenomene meteorologice extreme, valabil joi, până la ora 17.45.

Clujenii din mai multe localități au fost avertizați joi, prin mesaj RO-ALERT, cu privire la fenomene meteorologice extreme în următoarea oră:  „Avertizare meteo de vijelie puternica, viteza vantului la rafala de peste 70-90 km/h, descarcari electrice, grindina. Perioada de manifestare in intervalul orar 16:40 – 17:45. Evitați deplasările și luati masuri de adapostire si autoprotectie. Apelati serviciul de urgenta 112 numai in caz de necesitate”, se arată în mesajul RO-ALERT.

„Până acum nu s-au înregistrat solicitări în dispeceratul integrat. Vom reveni cu date în dinamică, dacă situația o va impune”, a mai menționat ISU Cluj.

Zeci de localități din județul Cluj sunt vizate

Mesajul RO-ALERT vizează o parte a județului Cluj, respectiv zona localităților: Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Gherla, Huedin, Aghireșu, Baciu, Apahida, Gilău, Florești, Viișoara, Mihai Viteazu, Tritenii de Jos, Iara, Săvădisla, Cășeiu, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Bonțida, Iclod, Luna, Feleacu, Jucu, Moldovenești, Mica, Căpușu Mare, Mociu, Mintiu Gherlii, Dej, Unguraș, Sic, Chinteni, Chiuiești, Cuzdrioara, Gârbău, Călărași, Cămărașu, Căianu, Sânpaul, Fizeșu Gherlii, Băișoara, Câțcău, Cătina, Țaga, Vad, Mănăstireni, Suatu, Petreștii de Jos, Borșa, Sânmărtin, Sâncraiu, Bobâlna, Panticeu, Cornești, Așchileu, Dăbâca, Geaca, Vultureni, Recea-Cristur, Izvoru Crișului, Săndulești, Ciurila, Tureni, Aluniș, Pălatca, Aiton, Buza, Jichișu de Jos, Ploscoș.

Se vor semnala : Local vijelie puternică, viteza vântului la rafală de 70…90 km/h, frecvente descărcări electrice, grindină de dimensiuni mici, averse.

Update

„A fost raportat un arbore căzut pe carosabil în localitatea Brăișoru. Va interveni pentru degajarea acestuia un echipaj de la Detașamentul Huedin”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate