Connect with us

ACTUALITATE

Clujenii îl LOVESC la CREŞTERE pe Boc. “Lăsați vrăjeala”. „Nu vă îmbătaţi cu apă rece”

Publicat


Vestea că municipiul Cluj-Napoca ar avea cea mai rapidă şi mai mare creştere economică din Uniunea Europeană a încălzit repede minţile clujenilor şi nu numai. Pârliţi la fel ca înainte, dintr-o dată ne-am simţit un fel de nababi ai Europei. Deja nu mai ştiam cum să ne întoarcem banii să nu mucegăiască şi nu mai ştiam ce să facem cu atâta bine. Într-o efervescenţă ca de şampanie proaspăt destupată, însuşi primarul a tras o rafală scurtă de două articole pe jobul său zilnic, Facebook. Dar, pe lângă laudele necondiţionate şi pe lângă adulaţia nemăsurată din partea unora, au fost şi clujeni mai aşezaţi, care, cu mult bun simţ, în comentariile lor l-au mai ciuntat la creşterea economică pe primarul Emil Boc.

Pro-Boc, anti-Boc

Comentariile clujenilor la cele două postări auto-laudative ale primarului Emil Boc au fost împărţite. Au fost mulţi care l-au felicitat şi lăudat, dar au fost mai mulţi care l-au pus la punct.

„Domnul Boc vad ca v-ați urcat pe succesul orașului asta. Dacă v-ați preocupa sa dezvoltați orașul și sa investiți mai mult în proiecte utile decât vise smart poate eram și mai departe acum”, a comentat Tavi Cosma.

„Nu va imbatati cu apa rece, domnule Boc. Dezvoltarea de care vorbiti vine la pachet cu depasirea infrastructurii, oras sufocat de blocuri, asfalt cat vezi cu ochii, spatii verzi putine, lipsa crese si gradinite si in curand si scoli, caci popularia creste, infractionalitate in crestere”, a scris şi Nicoleta Daraban.

Mona Tobias l-a şi felicitat pe primar, dar l-a tras un pic şi de urechi: „Felicitari dar mai coborati in realitate, plimbati va in cartierele noi fara trotuare, fara spatii verzi,fara magazine,fara scoli,crese sau parcuri…astea nu s obiective smart???”.

Unii ar vrea ca primarul..

Vă prezentăm în continuare câteva comentarii şi pro, şi contra la cele două postări ale lui Emil Boc.

Cimpean Lucian

Dar un ștrand nu vă gândiți sa faceți? Pt.că ștrandul Sun se deschide în Octombrie cred….

Muresan Marian

… Unii ar vrea ca Primarul acestui oraș Emil Boc, să stea seara lângă copii lor și să îi alăpteze pe copii iar lor să le pună un ștergar la gât și să le dea mâncare cu lingurița atât de hoți și puturoși sunt. Sunt puturoși chiar în propriile famili, iar dacă îi întrebi pe vecini lor cine sunt îți spun că sunt lepre care numai cerșesc și se uită în grădina altora fără ca ei să facă nimic și numai să comenteze pe Facebook.. Voi ce faceți pentru ȚARA asta..!!?? Numai cerșiți și muncă zero..?? Cui nu-i place, Orașul nu este închis de nimeni și nu are granițe, poate să plece liniștit..

Adrian Tomulescu

Respect. Cred că este timpul să mergeți înapoi la București, în fruntea țării.

Pata. Pata Rât

Sebastian Bia

O crestere direct proportionala cu muntele fermecat de la PataRat.

Alexandru-Nicolae Niculici

Si in continuare lucrarile la drumuri dureaza peste estimari, exista strazi multe neasfaltate prin cartiere, locurile de parcare la blocurile vechi se rezolva cu pile, nu avem un Zoo, un acvariu, un aquapark, niste muzee de referinta…totul se misca extrem de incet, din punct de vedere al dezvoltarii.

Oraş de 5 stele second-hand

Elisabeta Joldos

Daaaa, centrul orașului este plin de magazine second-hand!

George Voina

Orasul cu cea mai rapida crestere dar fara nici o legatura cu vreo autostrada. Great. Sa nu uitam si de smecherii imobiliari care construiesc cate un bloc de 10 etaje cum vor ei, pe care primaria il remarca sursprinsa dupa ce e gata

Zsizsnyovski Vasile

Practic ce minuni s au facut ca nu se vede ceva concret decat vorbe goale.Ce forma mare straina a investit ceva seriosin afara de maruntisuri.

Ovidiu Limbean

Strazi neasfaltate (scuza cu strazi private), lipsă centură, lipsă legătură cu autostrada, lipsă spații verzi(parcuri),astea fiind doar o parte din problemele actuale. O fi creștere economică, dar creștere a confortului, a aerului, nici nu se pune problema de așa ceva.

Apă rece, dar lui Boc nu-i trece

Marius Livitchi

De-ar tine pasul și infrastructura orașului:

– Grădinițe, scoli;

– străzi sufocate in toate cartierele (noi și vechi)

Ne îmbătam cu apa rece, ne sufocam de supradezvoltare cu subdimensionare a infrastructurii de utilități publice.

Cezar Franga

Cai de acces in oras = bara la bara din toate directiile. Descarcarea autostrazii in 2 locuri foarte aglomerate, etc etc. In schimb strazile frumoase din centru aduc voturi.

Mihai Motora

pacat ca autoritatile locale si nationale nu tin pasul cu cresterea economica produsa de oamenii care muncesc. 0 proiecte de infrastructura in ultimii 10 ani. 0 proiecte din cele trambitate anul trecut in campania PNL ului si USR ului cu sanse reale de implementare.

Vrăjeală

Ove Biea

Lăsați vrajeala , mergeți prin Europa și Plimbați-vă și o sa vedeti ca va mai trebuie minim 20 ani sa ajungeți unde trebuie.

Uioreanu Delia

Creștere economică la ce ? Prețurile au sărit în aer. Salariile au rămas la acelasi nivel de multă vreme. As vrea sa simtim si noi această creștere economică în buzunarele noastre nu a voastre.

La plimbare fără trotuare

Cosmin Muresan

Tot spuneți de centura și de metrou, dar la câte mandate aveți nici măcar nu e începută centura, de metrou sa nu mai povestim…. nu știu dacă o sa reușim sa plătim un bilet în viata asta…. Cat despre educație, eu cred ca clujenii nu ar trebui sa își facă probleme unde îsi vor duce copii la creșă sau grădiniță din toamna.

Transportul în comun e diferit fata de alte orașe din România, dar încă nu am scăpat de acele vechituri care nu au aer condiționat și inhalezi miros de noxe și mai stam și cu masca pe fata….

Lista continua, dar trebuie sa merg la servici și nu ma încadrez în timp, pentru ca e sufocat tot Clujul de mașini de mare tonaj care alimentează șantierul din tot Clujul, dar nu pentru noi ci pentru toate autorizațiile de contlstructii pe care le ați dat…

Mona Tobias

Felicitari dar mai coborati in realitate, plimbati va in cartierele noi fara trotuare, fara spatii verzi,fara magazine,fara scoli,crese sau parcuri…astea nu s obiective smart???

(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pavel

    iulie 15, 2021 la 12:13 pm

    Pe cand un parc in zona Buna ziua, unde se construieste fara cap, in curand Florestiul v a fi o gluma pe langa cartierul Bună ziua.
    De crestere economica ce sa mai zicem….

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

BLOCAJ pe DN1 în Florești. S-a spart conducta principală de canalizare care traversează localitatea

Publicat

De

Blocaj în Florești, conducta spartă

Floreștiul e blocat din cauza unei avarii. Conducta principală de canalizare care traversează localitatea s-a spart și se intervine pe DN1, anunță Compania de Apă Someș. Din această cauză se circulă bară la bară.

Deocamdată, reprezentanții companiei nu au putut preciza cât vor dura lucrările.

BLOCAJ pe DN1 în Florești. S-a spart conducta principală de canalizare care traversează localitatea

„Urmare a unei avarii la conducta principală de canalizare care traversează localitatea Florești, Compania de Apă Someș S.A. va interveni cu săpătură pe DN1 aproximativ în zona străzii Avram Iancu, la numărul 336”, au anunțat cei de la Compania de Apă Someș.

Intervenția a început în jurul orei 08.00 pentru a putea permite floreștenilor și a altor participanți la trafic să ajungă la Cluj-Napoca.

Compania de Apă Someș a precizat că se vor depune eforturi pentru reducerea la maxim a timpului de intervenție, însă este vorba de o lucrare complexă la canalul principal.

Din cauza faptului că se lucrează pe DN1, se circulă în coloană, cu mare dificultate.

Foto: Facebook/ Grupul Florești-Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

EXCLUSIV. Pizza Comasata, lansată de o pizzerie din Cluj-Napoca special pentru alegerile din 9 iunie

Publicat

pizza comasata

O pizzerie din Cluj-Napoca lansează pizza Comasata, special pentru alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie, aceasta având ingrediente care reflectă culorile partidelor din coaliția PSD-PNL.

Cristian Hoza, manager locație al pizzeriei Artizan din Cluj-Napoca, a declarat pentru Cluj24 că noul sortiment de pizza combină două din preferințele clienților.

Pizza, preferata românilor

pizza comasata

”Lansăm pentru clienții noștri pizza Comasata, special pentru alegerile europarlamentare și locale din 9 iunie. Alegerile comasate sunt un eveniment în premieră pentru România pe care ne-am gândit să îl marcăm și noi.

Pizza este produsul preferat al românilor când vine vorba de comenzi cu livrare la domiciliu.

Două dintre sortimentele cele mai comandate la noi sunt pizza Quattro formaggi si pizza Diavola, iar pizza Comasata combină cele două preferințe în una singură”, a spus Hoza.

Noua pizza costă 35 de lei și va fi inclusă în meniu și la pizzeria de pe strada Ciobanului din Cluj-Napoca, dar și pe livrare pe Tazz, Glovo și Bolt Food.

Asocierea de ingrediente, foarte bună

Flaviu Goia, pizzarul care a pregătit pizza Comasata, a spus că aceasta are ingrediente naturale, fără E-uri,
”Partea roșie, reprezentând PSD, are ca ingrediente salam roșu, picant, și ardei roșii, copți, iar partea cealaltă, care reprezintă PNL, are mozzarella și blue-cheese, culorile galben-albastru.

Asocierea de ingrediente din această pizza este foarte bună, în condițiile în care sunt și clienți care doresc să comande câte o jumătate, fiecare cu alte ingrediente.

În cuptor rotativ cu lemne

Comasata merge bine să fie consumată întreagă, dar e genul de pizza care îmbină perfect gusturile clienților care doresc să mănânce carne și cei cărora le plac brânzeturile”, a spus Flaviu, care are o experiență în domeniu de 12 ani.

Noua pizza Comasata este coaptă în câteva minute într-un cuptor rotativ cu lemne, care funcționează la Artizan Pizza.

PSD și PNL au decis în luna februarie comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale în data de 9 iunie.

 

pizza comasata

Citește mai departe

CULTURA

Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului. Tradiții și superstiții

Publicat

De

Sfântul Gheorghe, sărbătorit la 23 aprilie

Sfântul Mucenic Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului, este sărbătorit de ortodocși la 23 aprilie.

Pe lângă semnificațiile religioase, ziua Sfântului Gheorghe este legată și de o serie de tradiții și superstiții de primăvară.

Din 23 aprilie și până în ziua Sfântului Dumitru, 26 octombrie, este vara păstorilor, începutul anului pastoral.

Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai cunoscuți apărători ai creștinismului. Tradiții și superstiții

Sfântul Gheorghe este cunoscut ca un sfânt ocrotitor al celor săraci și al celor bolnavi. Este patronul forțelor terestre, scrie Alba24.

Este un sfânt îndrăgit, după numărul mare de biserici și mănăstiri care îi sunt închinate, dar și prin numărul însemnat de oameni care îi poartă numele.

Sfântul Gheorghe: obiceiuri și superstiții

În dimineaţa ajunului Sf. Gheorghe, femeile scot sculele de ţesut afară, ca să răsară soarele peste ele, pentru a avea spor la lucru.

Unii se încing cu ramuri verzi ca să nu îi doară mijlocul.

Mai este obiceiul scăldatului, înainte de răsăritul soarelui, într-o apă curgătoare. Astfel oamenii vor fi sănătoşi tot anul şi se spală toate relele.

În ajun de Sfântul Gheorghe se spune că dacă ieşi cu capul descoperit te aleargă strigoaicele până te lasă lat. Ele ar dormi cu trupul, dar cu spiritul umblă prin lumea largă. Se luptă cu meliţele din gospodăria omului şi fură laptele vacilor.

Oamenii stau toată noaptea treji, ca să fie vioi şi sănătoşi tot anul

De Sfântul Gheorghe, se spune că nimeni nu are voie să doarmă peste zi. Se spune că, altfel, vei fi somnoros tot anul, vei lua „somnul mieilor”.

Busuiocul semănat înainte de răsăritul soarelui e bun pentru cinste: cel care se spală cu rouă de pe el, este cinstit de toată lumea.

Sfântul Gheorghe: credințe popular și tradiții

În unele zone, în ziua de Sfântul Gheorghe, bărbatul pune ramuri verzi la stâlpii porţilor, la ferestre şi uşi, la grajduri şi grădini, dar şi la mormintele neamurilor, pentru a se feri de duhuri rele.

Aceste ramuri se păstrau apoi peste an, ca leacuri împotriva diverselor boli. O parte dintre aceste ramuri verzi se dădeau hrană animalelor.

Fetele de măritat credeau că îşi pot vedea ursitul dacă priveau, în această noapte, într-o cofă plină cu apă.

Exista şi obiceiul ca în dimineaţa zilei de 23 aprilie, fetele să pună în mijlocul drumului brazde verzi, împodobite cu coroniţe, pentru a observa care fecior va călca peste ele. Dacă flăcăii ce le erau dragi nu călcau pe coroniţe, fetele credeau că în acel an se vor căsători.

Brazdele şi coroniţele erau păstrate peste an, pentru a se face cu ele farmece de dragoste sau pentru a fi folosite ca remediu în ameliorarea diferitelor boli.

Tot în dimineaţa zilei de 23 aprilie, fetele mergeau pe furiş în pădure pentru a culege mătrăguna şi năvalnic. Aceste plante erau puse în pod sau sub streaşină, în credinţa că ele le vor aduce peţitori bogaţi.

Flăcăii căutau în dimineaţa zilei de 23 aprilie iarba fiarelor, planta miraculoasă ce putea să sfărâme lacătele. În ajunul sărbătorii, tinerii mergeau într-o dumbravă cu o cofă cu apă neîncepută.

Vasul era ascuns într-un loc doar de ei ştiut. La răsăritul soarelui fiecare privea în cofa cu apă. Dacă în vas se afla un fir de iarbă, credeau că se vor căsători cu fata iubită.

Dimpotrivă, dacă în apă se afla o floare uscată, era semn că tânărul nu se va însura în acel an, iar dacă găseau pământ, se credea că feciorul va muri în curând.

Ce se spune când cântă broaștele

În credinţa populară se zice că atunci când broaştele cântă pentru prima dată, Sfântul Gheorghe ia cheile de la Sâmedru (Sfântul Dumitru) şi deschide porţile naturii către viaţă.

Oamenii se bat cu urzici pentru a fi harnici şi iuţi tot anul.

De Sfântul Gheorghe ies preoţii şi poporul cu crucea în câmp şi fac rugăciuni pentru ploaie şi mană în câmp.

Gunoiul adunat în ziua de Sf. Gheorghe se pune la rădăcina pomilor, ca să rodească bine.

La Sf. Gheorghe se cântăresc oamenii pentru a fi sănătoşi tot anul şi pentru a se proteja de farmece.

Dacă în ziua de Sf. Gheorghe va fi rouă multă ori va fi pâclă, e semn de an bogat.

Dacă e ploaie – se face grâu şi fân.

Citește mai departe

ECONOMIE

S-a ÎNJUMĂTĂȚIT recompensa primită de „minerii” de bitcoin

Publicat

bitcoin

Vineri, a avut loc un eveniment așteptat de piața criptomonedelor: operațiunea prin care a fost înjumătățită (halving) recompensa primită de „minerii” care contribuie la crearea de bitcoin.

Cantitate totală de bitcoin a fost definită la 21 de milioane de unități de creatorul (creatorii) cunoscuți sub pseudonimul Satoshi Nakamoto, iar obiectivul „înjumătățirii” este acela de a controla rata de emitere a bitcoinilor.

Următoarea operațiune de halving va avea loc în 2028. Până în prezent au fost „minați” peste 19 milioane de bitcoini, iar nivelul maxim ar urma să fie atins până în 2040.

 S-a ÎNJUMĂTĂȚIT recompensa primită de minerii de bitcoin

Piața a răspuns cu calm la operațiune, bitcoin oprindu-se deasupra pragului de 60.000 dolari, semn că investitorii luaseră deja în calcul această măsură, după ce în 11 martie a fost atins maximul istoric de 73.797 dolari.

Bitcoin fluctua la sfârșitul săptămânii între 64.651 și 65.705 dolari iar ethereum se mișca în culoarul 3.130 – 3.196 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax