EVENIMENT
Clujenii ies sâmbătă în stradă împotriva evacuărilor și scumpirilor. Marș și lansare de carte

Anul acesta, inițiativa clujeană „Căși sociale ACUM” are două motive să cheme clujenii în stradă de 17 decembrie, zi pe care în 2017 au declarat-o Ziua Împotriva Evacuărilor de Pretutindeni prin lansarea Manifestului de la Cluj. Pe lângă marșul împotriva prețurilor mari și evacuărilor, va avea loc o lansare de carte.
„1. De 12 ani, în decembrie comemorăm evacuarea a 350 de persoane rome de pe strada Coastei și mutarea lor forțată în apropierea rampelor de deșeuri din Pata Rât. De-a lungul anilor, în orașul Cluj au crescut rândurile celor solidari cu cauza celor evacuați în 17 decembrie 2010, dar și cu cea a romilor care au ajuns tot în acea zonă, pe str. Cantonului, de la începutul anilor 2000, precum și cu cauza romilor care locuiesc în Dallas și prestează munca de selectare a deșeurilor pe groapa de gunoi a orașului de peste patru decenii.
Aceasta însă nu este de ajuns! În oraș încă persistă rasism, și pe străzi și la instituții. Iar primăria continuă să nu dea dovadă de măsuri ferme în vederea soluționării problemei locuirii în mediul toxic din Pata Rât. Oamenii continuă să moară acolo prematur din cauza bolilor agravate de poluare. Cei și cele care supraviețuiesc, aud promisiunea primarului, că Pata Rât va dispărea până în 2030. Dar ce înseamnă această dispariție, sau cum se va întâmpla ea, nimeni nu le spune celor vizați de planurile ce par să facă loc noilor dezvoltări imobiliare în Pata Rât.
Împreună cu ei, în 17 decembrie 2022 comemorăm vechile evacuări, și celebrăm lupta de peste 10 ani din Cluj împotriva evacuărilor!
2. De vreo două decenii, Cluj-Napoca a început să devină cel mai scump oraș din România din punct de vedere imobiliar, cu cele mai mari chirii private, cu cele mai mari prețuri pe piața de locuințe, cu foarte puține locuințe sociale realizate de primărie.
Scumpirile începute în urma liberalizării prețului la energie au explodat în 2022 într-o inflație galopantă: totul a devenit prea scump. Prețurile la gaz natural și curent electric au devenit de neplătit, iar statul român acordă subvenții companiilor energetice, astfel încât susține marile profituri ale corporațiilor.
În tot acest timp, populația este împinsă în austeritate, este chemată să trăiască cât mai economic, să aleagă la ce să mai renunțe. În 24 noiembrie 2022, am ieșit în stradă cu protestul împotriva acestei situații. Acum, cu o lună mai târziu, revenim în stradă pentru a arată cum, creșterea prețurilor la alimentele de bază și la utilități, în condițiile în care nivelul salariilor și pensiilor rămâne cu mult în urma inflației, tot mai mulți chiriași și chiriașe din Cluj pot să ajungă să nu mai poată plăti chiriile.
Riscul este și mai mare dacă în sistemul dereglemantat al închirierii de locuințe, chiriașii nu vor beneficia de subvenționarea de către stat a prețurilor la utilități. Ei pot fi evacuați oricând de proprietarii în ale căror locuințe stau, fiind vulnerabili mai ales în cazul în care nu au contracte de închiriere. Mai departe, datorită scumpirii continue a creditelor prin creșterea dobânzilor la creditele imobiliare și de consum, multe familii pot să devină rău-platnici și să fie evacuate de bănci.
În trecut am atras atenția asupra evacuărilor întâmplate în orașul Cluj în deceniile anterioare. Acum atragem atenția asupra faptului, că riscul evacuărilor crește și afectează tot mai multă lume azi, în vremea scumpirilor”, transmit cei de la „Căși sociale ACUM”, o iniţiativă politico-activistă ce urmăreşte să pună pe agenda autorităților publice locale locuirea socială în Cluj.
Care e programul
Între 18.00 și 19.15, la Casa Tranzit, va avea loc lansarea cărții „Manual de tactici de rezistență împotriva evacuărilor. Culegere de tactici ale mișcărilor locative și anti-rasiste din România, Ungaria, Serbia, Germania, Portugalia și Spania”, în prezența autoarelor din România. Lansarea se poate urmări online pe pagina noastră de Facebook.
La ora 19.30, clujenii se vor aduna la colțul străzilor George Barițiu și Emil Isac, pentru marșul „Ieșim în stradă până nu ne scot ei: împotriva evacuărilor și scumpirilor”.
Marșul trece prin strada Emil Isac, făcând următoarea oprire vis-a-vis de Primăria Municipiului Cluj-Napoca de pe strada Moților. Se va continua prin Piața Lucian Blaga și strada Napoca, până la Piața Unirii, ultima oprire fiind în fața clopotului, vis-a-vis de sediile mai multor partide politice.
„Cu această acțiune încheiem seria manifestărilor inițiate de Căși sociale ACUM! sub egida TOTUL E PREA SCUMP la finalul anului 2022. În octombrie am făcut acest apel cu ocazia lansării Manualului de locuințe sociale realizat de noi: <<Totul e prea scump. Vrei ca traiul tău să coste mai puțin? Obține o locuință socială!>>.
În noiembrie am ieșit la protest alături de alte câteva grupări revoltați de faptul că <<Totul e prea scump. Utilități, alimente, locuințe>>. Acum vă invităm la o lansare de carte și marș cu chemarea: <<Ieșim în stradă până nu ne scot ei: împotriva evacuărilor și scumpirilor>>”, adaugă cei de la Căși sociale.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. ACCIDENT la Cătina, în Cluj. Trei mașini implicate. O femeie a fost evaluată de medici

Un accident de circulație a avut loc în localitatea Cătina, în urmă cu puțin timp. O femeie în vârstă a fost evaluată de medici, dar a refuzat transportul la spital.
Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit la un accidentul rutier.
ACCIDENT la Cătina, în Cluj. Trei mașini implicate. O femeie a fost evaluată de medici
Potrivit ISU Cluj, trei mașini au fost implicate în tamponare. Din fericire nu au fost victime încarcerate.
Potrivit ISU Cluj, o femeie de aproximativ 70 de ani a fost evaluată de paramedicii SMURD, dar a refuzat transportul la spital.
La intervenție au fost trimise o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.
Foto: ISU Cluj
EDUCATIE
62 de infracţiuni în şcolile clujene. IPJ a pregătit plan de acţiune pentru siguranţa în şcoli

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Cluj a pregătit, împreună cu alte instituţii judeţene abilitate, un plan comun de acţiune pentru siguranţa în şcolile clujene.
La nivelul IPJ Cluj am elaborat un plan teritorial cadru de acţiune pentru siguranţă şcolară prin intermediul căruia consolidăm parteneriatul interinstituţional în cadrul unui mecanism de cooperare-colaborare cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Gruparea Mobilă de Jandarmi, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Dircţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Cluj, Centrul de prevenire, evaluare şi consiliere anti-drog Cluj, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Cluj, Direcţia de Sănătate publică. Acest plan are cinci teme principale: dezvoltarea capacităţii interinstituţionale pentru creşterea gradului de siguranţă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în zonele adiacente acestora, derularea deactivităţi pentru menţinerea climatului de siguranţă în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în zonele adiacente, monitorizarea modului în care este realizată siguranţa şcolară, însuţirea şi aplicarea de către personalul cu atribuţii pe linia siguranţei în mediul şcolar a reglementărilor de intervenţie în unităţile de învăţământ preuniversitar şi în zona adiacentă acestora, constituirea unei baze de date referitoare la infrastructura de siguranţă şcolară din unităţile de învăţământ preuniversitar, în scopul cărora datele diseminate la nivelul interistituţional să fie aplicabile”, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, şeful IPJ Cluj, Mihai Rus.
Potrivit șeful Biroului Siguranță Școlară din IPJ Cluj, Meda Voivod, în anul şcolar 2022-2023, în şcolile din judeţul Cluj au fost înregistrate 62 de infracţiuni, dintre care 38 au fost lovirile sau alte violenţe, urmt de de infracţiunile de furt, 11, şi de port sau folosire fără drept de obiecte interzise, 3 infracţiuni.
„Numărul activităţilor preventive desfăşurate de către poliţiştii cu atribuţii în domeniul siguranţei şcolare în unităţile de învăţământ în anul şcolar precedent a fost de 773. Numărul unităţilor beneficiare ale acestor activităţi a fost de 258. Elevii beneficiari ai activităţilor au fost în număr de 15.959. Cadrele didactice beneficiare: 820”, a mai spus Meda Viovod.
ADMINISTRAȚIE
Restricții de circulație în Florești. Începe asfaltarea străzii Cetății. Autobuze redirecționate

Primăria Florești anunță că vor fi instituite restricții de circulație pe strada Cetății.
Acestea vor fi în vigoare începând de miercuri, 20 septembrie, de la ora 19.00, când se vor efectua lucrări de frezare a asfaltului pe tronsonul Cetății 2 până la intersecția cu strada Florilor.
Traficul pe acest tronson se va desfășura cu restricții până la ora 23.00, potrivit primarului Floreștiului, Bogdan Pivariu.
Restricții de circulație în Florești. Se lucrează la strada Cetății. Autobuze redirecționate
De asemenea, tot miercuri, în intervalul orar 23.00-6.00, după ultima cursă CTP, traficul va fi restricționat complet.
În cursul zilei de joi, 21 septembrie, lucrările vor fi reluate tot în intervalul orar 23.00-6.00.
Sâmbată, începând cu ora 8.00, se va treace la asfaltarea propriuzisă, traficul urmând să fie complet restrictionat, incusiv pentru autobuze, pe parcursul întregii zile, până la finalizarea lucrărilor de asfaltare, a transmis primarul Bogdan Pivariu pe pagina de Facebook.
Cursele CTP din această zonă, vor fi redirecționate în ziua de sâmbătă.
Termenele prezentate pot suferi modificări, în cazul în care codițiile meteo nu vor fi favorabile, a mai anunțat primarul.
EDUCATIE
PRIMA generație de 50 de studenți la licență în INTELIGENȚĂ artificială din România își începe studiile la UBB Cluj

Prima generație de 50 de studenți la licență în inteligență artificială din România își începe studiile la UBB Cluj-Napoca.
„În primăvara anului 2023, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) a propus standardele naționale ARACIS pentru dezvoltarea programelor de inteligență artificială la nivel de licență în România, iar din toamna anului 2023 prima generație de 50 de studenți își începe formarea la UBB.
Interesul pentru noul program a fost unul extrem de ridicat, cu aproape 8 candidați pe un loc, deși programul este organizat într-o limbă de circulație internațională (engleză).
„Urmărind bunele practici internaționale, noi am considerat că inteligența artificială s-a maturizat și în țară, astfel încât trebuie să iasă din logica de doar competență în specializarea informatică sau de supraspecializare la nivel de masterat/doctorat/postdoctorat și să devină o specialitate cu program de formare la nivel de licență. În consecință, am propus noi standardele naționale, deoarece, atât istoria domeniului în țară, cât și excelența prezentului ne poziționează ca reper național în domeniu, cu prestigiu internațional. Într-adevăr, deja cunoscutul „Institut UBB de Inteligență Artificială” are parteneriate strategice și integrate cu actorii majori în domeniu (Microsoft/SAS/UiPath etc.), iar organizarea oficiului național al European Institute of Innovation and Technology (EIT Digital) la UBB arată clar și recunoașterea internațională a prestigiului”, afirmă rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David.
Decanul Facultății de Matematică și Informatică din UBB, prof. univ. dr. Anca Andreica, punctează că „Specializarea “artificial intelligence” este prin tradiție mai ales parte a domeniului informatică (computer science), iar dezvoltarea informaticii la UBB a dus în mod natural la această propunere, în condițiile în care: (1) UBB are cea mai mare facultate de informatică din țară; (2) cercetările în domeniul “artificial intelligence” sunt proeminente la UBB, atât în zona de cercetare fundamentală (extrem de importantă pentru dezvoltări inovative), cât și în zona de aplicații (adesea în parteneriat cu actori economici/instituțonali majori); iar (3) „Institutul UBB de Inteligență Artificială” este un actor deja de referință la nivel național și internațional.”
În clasamentul pe domenii, în “computer science/information systems”, UBB ocupă primul loc (sau podiumul) în țară, așa cum se vede spre exemplu în clasamentul QS 2023 (prima în țară, alături de
Universitatea Politehnica din București, și 401-500 la nivel internațional) și Times Higher Education 2023 (prima în țară și 601-800 internațional)”, a comunicat UBB Cluj.