Connect with us

ACTUALITATE

Clujenii din Grigorescu, chemați să facă sport. Strada Iancu de Hunedoara, deschisă duminică pentru cei care vor să facă mișcare

Publicat


sport pe strada

Proiectul „Străzi deschise” continuă la Cluj-Napoca. Duminică, Primăria deschide o nouă stradă doar pentru pietoni, pentru practicarea sportului în aer liber.

Astfel duminică, 2 octombrie, de la ora 16.00, strada Iancu de Hunedoara din cartierul Grigorescu va fi deschisă pentractivități sportive în aer liber.

Sport în cartierul Grigorescu

Acțiunea din această săptămână este dedicată în special copiilor, fiind un eveniment realizat în parteneriat cu echipa „Fugi în curtea școlii”.

sport pe strada 2

Astfel, copiii se vor putea bucura de activități precum baschet, fotbal, tenis de masă, badminton, leapșa sau rațele și vânătorii.

Citește și: Strada Spiru Haret din Cluj-Napoca, transformată în „centru” de sport. Locuitorii din Iris, chemați să facă mișcare

În perioada 23-30 septembrie municipiul Cluj-Napoca s-a alăturat orașelor de pe întreg continentul în promovarea unui stil de viață sănătos, la inițiativa Comisiei Europene, prin zeci de activități desfășurate în cadrul Săptămânii Europene a Sportului.

Acțiunea este implementată în cadrul proiectului cu finanțare europeană AGORA – unde municipiul Cluj-Napoca este lider de proiect.

Foto: Facebook/Emil BocDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

FOTO. Veșmintele episcopului Iuliu Hossu, EXPUSE pentru prima dată. Colecția unei asociații din Turda

Publicat

hossu 1

Veșmintele episcopului Iuliu Hossu au fost expuse publicului pentru prima dată în cadrul evenimentului cultural „Episcopul Unirii Cardinalul Iuliu Hossu”, eveniment organizat de Asociația Culturală Casa Colecțiilor în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, A.L.Z.I.A.R. și Muzeul Episcopiei Majore Greco-Catolice Blaj.

hossu 2

Citește și: Obiecte ale singurului sfânt clujean. Expoziţie pentru public. Vestitor al Unirii, Iuliu Hossu

hossu 3

hossu 4

hossu 5

„În data de 25 noiembrie 2022 la ora 17.00 a avut loc la Muzeul Principia în Cetatea Alba Carolina evenimentul cultural „Episcopul Unirii Cardinalul Iuliu Hossu” organizat de Asociația Culturală Casa Colecțiilor în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, A.L.Z.I.A.R. și Muzeul Episcopiei Majore Greco-Catolice Blaj.

hossu 7

hossu 8

hossu 9

hossu 10

În cadrul evenimentului au fost prezentate veșmintele cardinalul Iliu Hossu, corespondență de cancelarie, portretele cardinalului, scrisori, fotografii ce fac parte din colecția domnului Zoltan Mladzsi Ionescu, președintele Asociației „Casa Colecțiilor” Turda, județul Cluj.

hossu 11

hossu 12

hossu 13

Acest eveniment a fost organizat cu ocazia Zilei Naționale a României, având în vedere prezența cardinalului Iuliu Hossu la înfăptuirea Marii Uniri din 1918, dând citire „Rezoluțiunii” Adunării Naționale de la Alba Iulia. A prezentat pr. dr. Florin Gheorghiu și a citit rezoluțiunea actorul Cornel Miron de la Teatrul Național „Aureliu Manea” Turda”, se arată în comunicatul organizatorilor.

hossu 14

hossu 15

hossu 16

hossu 17

hossu 18

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj se întoarce cu 3 puncte din deplasarea de la FC Hermannstadt. Scor 2-3. Care e diferența față de liderul Farul

Publicat

cfr sb

CFR 1907 Cluj a jucat, miercuri seară, în deplasare contra celor de la FC Hermannstadt, într-o partidă restantă din etapa a 6-a a Superligii, și a reușit să obțină cele 3 puncte ale victoriei, scorul final fiind 2-3.

După o pauză de două săptămâni, elevii lui Dan Petrescu au reușit să câștige împotriva sibienilor și astfel s-au apropiat la 4 puncte de primul loc ocupat de Farul Constanța. Pentru CFR Cluj a marcat o dublă Ragelo Janga (min.10), (min.26), respectiv Cephas Malele (min.73). Pentru Hermannstadt au marcat Daniel Paraschiv (min.35) și Alexandru Oroian (min.56).

Echipele de start:

CFR CLUJ: Scuffet-Manea, Yuri, Burcă, Braun-Boateng, Cvek, Deac-Roger, Bîrligea, Janga

REZERVE: Sava-Camora, Kolinger, Hoban, Bordeianu, Vito, Yeboah, Petrila, Malele

ANTRENOR: Dan Petrescu

FC HERMANNSTADT: Letica-Butean, Bejan, Stoica, Opruț-Sota, Biceanu-Baba, Balaure, Oroian-Paraschiv

REZERVE: Uțiu-Antoche, Medina, Răuță, Năstăsie, Petrescu, Iancu, Babic, Buhăcianu

ANTRENOR: Marius Măldărășanu

Stadion: „Gaz Metan”

Arbitru: Moroiță Andrei / Asistenți: Marica Mihai Marius, Danșa Ciprian Florin

Cum s-au marcat golurile

Prima parte a reprizei a fost dominată în totalitate de cei de la CFR Cluj. Aceștia au reușit să deschidă scorul repede, în min.10, când Janga a marcat cu o lovitură de cap în urma unei centrări a lui Cristi Manea.

Atacantul CFR-ului a reușit să facă dubla în min.26, când a profitat de o ieșire greșită a portarului advers și a înscris din nou cu o lovitură de cap de la marginea careului. Sibienii au redus din diferență în min.35, când atacantul acestora, Daniel Paraschiv, a profitat de o eroare a lui Yuri și a marcat cu un șut la colțul lung.

Repriza secundă a fost mai echilibrată. În min.56, Oroian a scăpat singur cu Scuffet și a reușit să restabilească egalitatea. La doar 7 minute după ce a intrat pe teren, Malele a reușit să o readucă în avantaj pe CFR Cluj în min.73.

Pentru trupa lui Dan Petrescu urmează un alt duel în Superligă, duminică urmând să joace împotriva celor de la Chindia Târgoviște.

Daniel Cucu-Kovaci

 

 

 

 

 

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Echipamente de detecție a metalelor în încălțăminte, pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj. Proiect european de 7,6 milioane lei

Publicat

Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, în calitate de beneficiar al fondurilor nerambursabile prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Organism Intermediar pentru Transport, au semnat Contractul de Finanțare Nr.188/02.11.2022 pentru realizarea proiectului „Echipamente şi sisteme de control securitate pentru pasageri, bagaje şi marfă”

Obiectivul general al proiectului este achiziționarea unor echipamente de securitate performante de scanare a pasagerilor și a bagajelor, cu un nivel superior de detecție a metalelor și a explozibililor, respectiv echipamente de detecție a metalelor în încălțăminte, echipamente mobile cu raze X de scanare a bagajelor de cală, porți de detecție a metalelor, sisteme de scanare a persoanelor și echipamente de detecție explozibil.

În urma implementării proiectului, Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj va dispune de un sistem de control de securitate pentru pasageri, bagaje și marfă și echipamente care vor contribui la creșterea nivelului de securitate pe aeroport și vor asigura reducerea timpului de așteptare la controlul de securitate și eficientizarea fluxului de procesare a bagajelor.

Proiect cu finanțare europeană

Valoarea totală a Contractului de Finanțare este 7.663.645,51 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 5.477.951,22 lei.

Pentru proiectul „Echipamente şi sisteme de control securitate pentru pasageri, bagaje şi marfă” – cod SMIS 2014+155156, perioada de implementare este de 22 luni, respectiv între data 01.03.2022 și 31.12.2023.

Proiectul este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

Liderul ISIS, Abu Hassan Al-Hashimi Al-Qurashi, a fost UCIS

Publicat

İd bayrağı ile bir militan

Organizaţia teroristă sunnită Stat Islamic (ISIS/Daesh), a anunțat miercuri că Abu Hassan Al-Hashimi Al-Qurashi, liderul acesteia care fusese instalat în martie, a fost ucis.

Abu Omar Al-Muhajir, purtătorul de cuvânt al grupului terorist sunnit Stat Islamic, a anunţat că liderul organizaţiei, irakianul Abu Hassan Al-Hashimi Al-Qurashi, a fost ucis în cursul unor acţiuni combatante, fără a oferi detalii, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Point.

Informaţia a fost confirmată de Institutul american SITE Intelligence Group, care monitorizează activităţile online ale grupurilor islamiste.

Abu Hassan Al-Hashimi Al-Qurashi devenise liderul reţelei teroriste Stat Islamic în martie, după uciderea predecesorului său, Abu Ibrahim Al-Hashimi al-Qurayshi, într-o operaţiune a forţelor speciale americane efectuată în februarie în nord-vestul Siriei.

Abu Al-Hussein Al-Husseini Al-Qurashi a fost numit miercuri noul lider al grupului terorist Stat Islamic (ISIS/Daesh), activ în Siria şi Irak.

Sursa: Mediafax

Foto: Wikipedia

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax