Connect with us

Clujeni de 5 stele

CLUJENI DE CINCI STELE/ Kovacs Laci (Desperado, Speak Floyd): „Aluatul de bază pentru mine este rock-ul”

Publicat


YouTube video

Clujul este un oraș care a găzduit de-a lungul timpului personalități din varii domenii, de la știință, cultură, până la artă și sport. Nu știu dacă orașul în sine este unul de cinci stele, așa cum le place unora să se laude, dar cu siguranță a dat lumii oameni de cinci stele. Și încă mai are multe de oferit. Unii au fost în lumina reflectoarelor, astfel încât lumea îi cunoaște foarte bine. Alții, mai timizi, au stat în linia a doua, asta însă nu le-a luat nimic din strălucire. Rubrica „Clujeni de cinci stele” își propune să pună un spot de lumină asupra cetățenilor urbei care prin tot ceea ce fac sau au făcut, au ridicat Clujul la loc de cinste.

Kovacs Laszlo, Kovi sau Laci, cum îl strigă prietenii, este unul dintre cei mai talentați muzicieni pe care i-a dat orașul ăsta. Pentru că știu că nu-i place să vorbească despre el, i-am lansat provocarea s-o facă, totuși, promițându-i o bere, că nu mă uit eu la o bere… dar nici el n-o vede.:)

„Părinții mei ascultau multă muzică dar mai și cântau acompaniați de ghitara lui tata”

Laci, hai să începem cu o întrebare ușoară, la care dacă nu știi tu răspunde, poți întreba un prieten. De fapt, nici nu-i întrebare. Prezintă-ți CV-ul în două-trei cuvinte!

M-am născut pe data de 23 octombrie 1967 în Cluj-Napoca. Școlile le-am cam amestecat și le-am uns cu slănină (să le mănânce câinii) dar cel mai drag mi-a fost la Bălcescu. Sunt căsătorit, avem o fetiță și un băiețel.

Văd că ai luat ad literam doleanța mea și-ai fost mai mult decât laconic. Ești unul dintre cei mai talentați ghitariști din țară. De la cine ai moștenit pasiunea pentru muzică și de la cine talentul?…:)

Părinții mei ascultau multă muzică dar mai și cântau acompaniați de ghitara lui tata care avea un repertoriu vast bazat pe o memorie de invidiat. Era una din puținele distracții pe vremea aceea și anume a face un chef la cineva acasă, mai mult sau mai puțin motivat de vreo ocazie anume… Așadar am fost inițiat în genul de interpretare la foc de tabără , de care ulterior m-am dezis! LOL!

„Ceva talent ar fi totuși din partea bunicului”

Nu pot spune că am moștenit o pasiune dar mi-a plăcut ideea de a te distra alături de prieteni prin muzică și că este ceva care se poate împărți. Desigur că sunetul ghitarei m-a determinat să cercetez fenomenul pe cont propriu și după îndelungi încercări, urmărind felul cum se poziționează și modul cum se acționează, am reușit să acordez una dintre ghitări spre uimirea părinților.

Poate că până la urmă ceva talent ar fi totuși din partea bunicului (tatăl mamei) care a fost violonist cu studii superioare în domeniu, dar s-a dus înainte să poată să mă învețe ceva.

Care a fost primul instrument la care ai început să cânți și la ce vârstă?

După cum spuneam mai devreme primul instrument a fost ghitara pentru că din momentul în care am acordat-o nu am mai vrut să o pun jos și a început o altă cercetare pe cont propriu și anume cântatul în sine, note, acorduri și toate elementele interpretative ce au ca rezultat acel ceva ca gâdilă plăcut la ureche.

Dacă stau și mă gândesc cred că pe la vreo 11 ani se întâmpla acest mad scientist experiment! Practic sunt și acum autodidact cu tot internetul cu tot și spun asta în ideea că pe atunci informațiile tindeau spre zero și trebuia să faci eforturi să ajungi la o metodă, sau profesor. De ceva ani, spre norocul tinerilor, aceste lucruri nu mai sunt o problemă.

„Trebuie să fii original, să fii convingător și să cânți cu pasiune”

Ce gen de muzică îți place cel mai mult și ce genuri ai cântat până acum?

Cred că am devenit un așa numit all around, adică cu de toate, ca o șaormă. Nu am niciun gen preferat atâta timp cât se cântă bine și din suflet. În capul meu este un mare fusion care are la bază rockul, în special cel progresiv. Ca și condiment special aș pune și un pic de jazz cu măsură. În afară de manele și muzica populară de pe rată, din piețe și din târguri, am cântat cred că toate genurile. Ideea cu muzica populară este că am fost sunetist într-un studio de gen și acolo am avut șansa să învăț să fac diferența dintre autentic și să-i spunem comercial de la cei câțiva, puțini, redactori de specialitate.

Cu alte cuvinte trebuie să fii original, să fii convingător și să cânți cu pasiune. Am ajuns să nu mai pot asculta multe trupe rock, deși aluatul de bază pentru mine este rock-ul, pentru aceste motive simple.

Care sunt ghitariștii tăi preferați, de afară și de la noi?

Aceasta este întrebarea la care răspund cu „nu am”. Pot să îți enumăr câțiva ghitariști de la noi care îmi plac dar mă tem să nu îmi uit vreun prieten. În ceea ce privește ideea de afară, eu le-aș spune mai degrabă fabrica unde s-a inventat apa caldă așa că în mod automat sunt influencerii mei. Eric Clapton, Santana, David Gilmour, Gary Moore, Andy Summers și lista ar putea continua până când nu s-ar mai termina.

Ideea este că îi prefer pe acei ghitariști care au discurs muzical melodic și coerent lăsând în urmă pe imprimări senzații de care poți să îți aduci aminte cu ușurință și plăcere în defavoarea gimnasticii pe griful ghitării.

„Îmi pare rău că totul a devenit mult prea mercantil”

Care sunt trupele tale preferate?

Trupele cu adevărat mari erau definite mai demult și de o componentă socio educativă, poate chiar politică. Astfel, mesajele din texte aveau un efect mai mare asupra fanilor și a publicului, se trăia într-un anume spirit, trupele erau vocea tăcută a celor ce îi ascultau și le cumpărau albumele.

Acum acest gen de trupe au cam dispărut, odată cu publicul de gen așa că nu pot să fiu fan decât la modul de a trăi cu speranța că vor mai apărea trupe ca Pink Floyd. Sau Yes. Ori Genesis, Queen, AC/DC, Deep Purple, Police și cu riscul de a mă repeta, lista poate continua până nu se mai termină. Ce pot spune despre trupele mai noi este că îmi pare rău că totul a devenit mult prea mercantil și ceea ce a trebuit spus în rock music, de exemplu, s-a cam spus.

Care sunt ghitarele preferate (marcă) și de ce?

Un mare ghitarist, pe numele lui Larry Corryel, într-un interviu apărut în revista Guitar Player, ca și sfat pentru tinerii ghitariști, le spunea că pentru a progresa, să facă în așa fel încât ei să fie cei mai slabi în trupa în care cântă și să nu studieze decât pe instrumente foarte bune. Îți pot confirma și eu că este un mit acela conform căruia spui „las că e bună asta pentru început”, plus că poți ajunge la un rezultat nedorit într-un timp mai îndelungat.

„Trebuie să găsești o ghitară care să fie setată cum trebuie și să se potrivească cu stilul muzical pe care vrei să îl cânți”

Desigur nu toată lumea are un Fender Stratocaster sau Telecaster, Gibson Les Paul sau mai știu eu ce drăcovenie de custom made, însă acum la un preț decent, cu puțină asistență din partea cuiva experimentat, poți cumpăra ceva la ce eu nu am visat pe vremuri. În principiu trebuie să găsești o ghitară care să fie setată cum trebuie și să se potrivească cu stilul muzical pe care vrei să îl cânți.

Spun toate astea pentru că am cântat pe ghitări de marcă ce nu sunau mai bine, sau din contră, decât imitațiile lor mult mai ieftine. Eu cânt momentan pe un Fender Stratocaster Eric Johnson, Musicman Cutlass și un Telecaster Custom made in Germany dar am avut multe ghitări…

Cu ce trupă te-ai lansat în muzică și în ce trupe ai cântat până în prezent?

„Suntem Rival, o trupă de metal” era unul din refrenele la modă în Cluj între anii 1982-1987. Primul concert a avut loc în sala de sport a liceului Nicolae Bălcescu, în 1982, 23 octombrie, cu un pic de scandal, de ce nu? Rival a fost prima mea trupă care, datorită atitudinii ce se putea citi printre rânduri, a fost desființată de către Securitate printr-un mesaj direct, „de mâine mai puteți cânta dar fiecare în altă trupă”.

A urmat Rodion GA, Trans Express, Knockout, Kappa, Semnal M, Compact C, Desperado, Speak Floyd și poate am uitat câteva colaborări odată cu vârsta. Una din cele mai onorante colaborări a fost cea cu Dan Andrei Aldea, alături de colegii de la Desperado, o experiență unică din toate punctele de vedere.

„Sunt un caz patologic de introversiune”

De când datează colaborarea ta cu Sandy Deac?

Ne cunoaștem cu Sandy de prin 1987, pe când participam la Festivalul Cântarea României, amândoi reprezentând câte o instituție al cărei trupă eram. Nu am putut să nu observ direcția futuristă a muzicii lui și mi-am dat seama că ideile pe care nu le puteam exprima în formulele cu care cântam pe atunci și-au găsit o posibilă rezolvare. Una peste alta, pe 9 ianuarie 1989 mă sună Ovidiu Buhățel, sunet și manager la Kappa și mă întreabă dacă nu aș fi interesat de o colaborare. Ei bine, de atunci cântăm și compunem împreună cu Sandy.

Ești o persoană mai introvertită. N-ai fost tentat niciodată de partea întunecată a succesului, adică de statutul de vedetă cu tot ce aduce el la pachet?

Da, sunt un caz patologic de introversiune. Nu, nu sunt genul.

De ce n-ai scos până acum niciun album solo? Din lipsă de timp sau nu-ți place să compui?

Timpul este problema, familia este mai importantă cu toate că mă susține sută la sută. Un posibil album solo nu ar aduce ghitara în prin plan ci mai degrabă câteva piese care nu își au locul altundeva. Mă consider mai mult songwriter decât ghitarist.

„Ca rocker nu mă plictisesc iar ca iubitor de clasic primesc fructul interzis”

Știu c-ai colaborat cu Venczel Peter, un alt mare muzician al Clujului, la opera rock „Matyas pe eșafod”. Ai mai cochetat cu acest gen de muzică și după aceea?

Pentru mine acest gen este cea mai complexă mixtură între rock și genul clasic, evidențiind ce este mai bun la fiecare dintre ele. Ca rocker nu mă plictisesc iar ca iubitor de clasic primesc fructul interzis. „Matyas pe eșafod” a fost probabil cea mai complexă aventură la care am participat, aș mai face-o o dată chiar dacă ar fi de 10 ori mai greu acum.

Din păcate, la așa nivel nu am mai cântat decât în spectacolele Operei Maghiare care includeau părți, ce-i drept mari, din musical-uri precum Cats, Phantom of the Opera, Jesus Christ Superstar…

Discutasem mai demult despre un eventual proiect G3 de România care să-i includă, alături de tine, pe Laco Jimmy și Nicu Patoi. De ce nu s-a mai concretizat?

Se scrie „treige” și nu are legătură cu celebrul concept și da, timpul, distanța din nou își spun cuvântul. Poate acum cu noile platforme online, ar putea fi vorba. Cei doi prieteni ai mei așteaptă probabil un semn.

„Speak Floyd trebuie să fie un act cultural, dincolo de a fi un tribute band”

Ești angrenat acum alături de Sandy în proiectul Speak Floyd, un proiect care a avut și are un succes fulminant. Nu e deloc ușor să cânți partea care-i revenea lui Gilmour și totuși interpretarea ta este apreciată la superlativ de audiență. Câte ore pe zi repeți?

Am crescut pe muzica lor și am învățat enorm de la ei, fac parte din acel model de trupă care îmbină originalitatea cu mesajul și spre surprinderea noastră, tinerii au priceput mesajul celor de la Pink Floyd. Consider că este o datorie de onoare să le retransmiți mesajul astfel că Speak Floyd trebuie să fie un act cultural, dincolo de a fi un tribute band.

În ceea ce mă privește, nu știu a câta oară am ajuns într-un context deosebit de onorant și încerc să fiu la înălțime. Pentru asta, nu repetiția sau studiul sunt importante ci gradul de înțelegere a ceea ce se întâmplă acolo. Este ca și asumarea rolului în teatru, interpretul trebuie să aibă aceeași importanță ca rolul. Dealtfel, cu cât știi mai mult cu atât îți dai seama că nu știi nimic!

Ce proiecte de viitor ai?

Altă întrebare la care nu îmi place să răspund dar ar fi câte ceva. Aș vrea să compun, să cânt și să împart ce am făcut cu oameni de treabă!

Marius Aciu



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

AUR va depune un proiect legislativ care modifică noua lege a pensiilor, în favoarea persoanelor cu dizabilități

Publicat

George Simion

Alianța pentru Unirea Românilor va depune un proiect legislativ care modifică noua lege a pensiilor, în favoarea persoanelor cu dizabilități .

Inițiativa vine ca urmare a discuțiilor purtate de președintele AUR, George Simion, cu Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România.

AUR va depune un proiect legislativ care modifică noua lege a pensiilor, în favoarea persoanelor cu dizabilități

„Mi se pare incredibil. La câtă propagandă, câtă promovare, câte fonduri alocate campaniei de conștientizare și tu să vii ca Guvern să îți bați joc de toate eforturile, de oamenii care nu se pot apăra singuri.

Vă suntem alături. Trebuie să ai suflet. Din păcate, am văzut cazuri, merg mult prin țară; am văzut om fără o mână, avea gradul 3 de invaliditate, săracul muncea. Soluții găsim. Noi vă stăm la dispoziție.

Oficial, Guvernul iese și spune prin ministrul Muncii că totul e bine, că lumea e fericită, că sunt dezinformări. Adevărul e altul. Nu putem decât să vă fim avocați, susținători, pentru a vă găsi dreptatea. E rolul nostru”, i-a transmis președintele AUR, George Simion, reprezentantului persoanelor cu dizabilități, în cadrul discuțiilor purtate la Parlament.

“Suntem considerați ineficienți”

„Avem mari probleme, nu suntem doriți. Suntem considerați ineficienți, plus că efortul de a ajunge la un loc de muncă este considerabil, atât pentru noi, cât și pentru familiile noastre.

Noi ne dorim să lucrăm, dar nu avem contextul să facem asta. Noi, persoanele cu dizabilități, de 30 de ani ne-am pensionat pe trei legi distincte.

Am tras semnale de alarmă încă din anul 2018, am încercat să explicăm că utilizarea unei noi formule de calcul pe noi ne va devasta pur și simplu.

Nu e corect să se schimbe regulile unui joc după ce s-a încheiat jocul. Îmi pun întrebarea: se încearcă, oare, o dezbinare a persoanelor cu dizabilități? Pentru că în modul de comunicare am văzut „nevăzători” și „persoane cu dizabilități”. Toți suntem persoane cu dizabilități. Colegii noștri au ajuns să fie defăimați în spațiul public de alte categorii”, a subliniat Daniela Tontsch, președintele Consiliului Național al Dizabilității din România.

Articol modificat

Alianța pentru Unirea Românilor va iniția un proiect legislativ care corectează această discriminare.

Articolul 53 din Legea pensiilor din sistemul public se modifică astfel: „Persoanele cu handicap grav se pot pensiona la cerere, indiferent de vârstă, dacă au realizat în condiții de handicap un stagiu de cotizare contributiv de cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare”.

În forma în vigoare, de această măsură de pensionare la limită de vârstă beneficiau doar „persoanele cu deficiență vizuală gravă”, nevăzătorii fiind astfel scoși din categoria persoanelor cu dizabilități, fiind create astfel inechități și discriminări.

„Este o propunere echitabilă, etică și morală. Pentru că nu putem să împărțim categoriile persoanelor cu dizabilități, unii sunt mai afectați și unii mai puțin afectați”, a susținut Daniela Tontsch.

Proiectul legislativ inițiat de către AUR urmează să fie depus în decursul zilelor următoare.

 

Citește mai departe

POLITICA

Dan Tanasă (AUR): “Nicolae Ciucă: „eroul” care ne minte pe față”

Publicat

Tanasă

Deputatul Dan Tanasă, purtătorul de cuvânt al AUR, consideră că România nu are nevoie de eroi falși, precum Nicolae Ciucă, și că românii au nevoie de lideri adevărați!

“Nicolae Ciucă sau „eroul de la Nassiriya” sau cum s-a încercat transformarea acestui mit al ostașului în realitate! Vă este clar, acum, că Nicolae Ciucă nu este ceea ce pare? Campania sa pentru președinția României, bazată pe o imagine eronată de erou național, creată din fragmente de adevăr și minciuni gogonate este o falsificare a realității.

„Un ostaș în slujba țării” este doar o altă etapă a acestei încercări de mistificare a realității. Totul se dovedește a fi doar o insultă la adresa celor care au servit onest în teatrele de operațiuni și o palmă dată întregului popor român.

Fals eroism

Respect haina militară, îi respect pe toți ostașii acestei țări, tocmai de aceea nu o să mă refer la Nicolae Ciucă – generalul, ci la Nicolae Ciucă – omul politic.

Acesta a lăsat cu bună știință un mit să se dezvolte, nu a contrazis niciodată prezentările elogioase, și acum, în pragul campanii prezidențiale, încă se folosește de acest fals eroism pentru a-și construi imaginea.

Dar adevărul este altul și iese la lumină, prezentat chiar de anchetele jurnalistice care încep să devină un coșmar pentru partidul din Aleea Modrogan, Nr. 1.

În 2003, bătălia reală de la Nassiriya, în care au murit zeci de soldați americani și britanici, s-a încheiat înainte ca Ciucă să ajungă în Irak. Când Ciucă a ajuns acolo, românii conduși de el nu au fost implicați în luptele directe, iar rolul lor a fost unul de flancare, departe de linia frontului.

Românii merită mai mult

Mai mult, în timpul unui atac în care colegii săi italieni erau prinși într-o ambuscadă, Ciucă a refuzat să le vină în ajutor, sub pretextul că nu avea aprobare de la București.

Sunt lucruri pe care presa de investigații le prezintă. Aceasta nu este conduita unui „erou”.

Îmi este imposibil de înțeles cum un asemenea om ar putea aspira la cea mai înaltă funcție în stat. Nicolae Ciucă, cu tot sprijinul consultanților săi străini plătiți cu bani grei, este doar o copie nereușită a lui Petr Pavel, actualul președinte al Cehiei, și el fost militar.

Să fie clar: nu contest meritele generale ale unui militar, dar să încerci să prezinți altfel faptele din teren și să expui o imagine falsă pentru a câștiga capital politic este de neacceptat.

România nu are nevoie de eroi falși! Românii merită mai mult și au nevoie de lideri adevărați!”, spune Dan Tanasă.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „Festival du Bonheur pour le gourmands” aduce delicii culinare în premieră la Cluj, în Iulius Parc

Publicat

festival

„Festival du Bonheur pour le gourmands” vine în premieră la Cluj, în Iulius Parc, cu multe surprize pentru pasionații de delicii culinare. Pregătește-te pentru un festival al aromelor culinare și bucură-te de atmosfera energică și dinamică!

Gastronomia street-food este recunoscută și apreciată de toată lumea pentru preparatele diverse, aparținând unor zone culturale diferite, dar și pentru bucuria cu care îi adună în jurul său pe cei dornici să experimenteze delicii.

Până duminică, 8 septembrie 2024, Iulius Parc găzduiește 14 foodtruck-uri, într-un line-up culinar care explorează preparate din toate colțurile lumii.

De la gastronomia americană, renumită pentru gustul suculent și crunchy, mâncarea mediteraneeană, asezonată cu diferite sosuri și până la preparatele inspirate din bucătăria tradițională românească, festivalul acoperă toată gama de preferințe.

Muzică și mâncăruri delicioase

Clujenii se vor putea bucura de întreg sistemul solar, care „va fi adus” în Iulius Parc: planetele uriașe vor fi decorul ideal pentru sesiuni foto și cu siguranță îi vor încânta pe cei mici, dar și pe cei mai mari.

Line-upul culinar este completat de muzica remixată de Adi Todoran, BAKU, CÉLAVI și mulți alții, care vor întreține atmosfera în fiecare seară a festivalului.

Pregătește-te să fii răsfățat cu mâncăruri delicioase, să vibrezi împreună cu prietenii tăi pe ritmurile DJ-ilor și să creezi amintiri de neuitat! Mai multe informații despre Festival du Bonheur pour le gourmands puteți afla accesând pagina de Facebook a evenimentului.

Line-up culinar

Churros by Pokka, Delice waffle, Festifry, Gogosi, Jerry’s pizza, Knafeida, MEATinc., Mexican Bizness, Pasta Van, Parfum de Gratar, Romanian Burger, Streetbites, Vagabundos Food Truck, Hotdog grill.

Citește mai departe

EVENIMENT

Amenzi de aproape 20.000 de lei date de ITM Cluj la benzinării. Nereguli constatate

Publicat

benzinarie carburanti pixabay

Inspectorii ITM Cluj au efectuat controale  la un număr de 20 de angajatori din județul Cluj din domeniul depozitării si comercializării carburanților auto și s-au aplicat sancțiuni contravenționale în cuantum total de 18.500 lei.

Astfel, patru societăți comerciale au fost sancționate contravențional cu un număr de cinci amenzi, pentru: neorganizarea evidenței orelor lucrate, cu evidențierea zilnică a orelor de începere și de sfârșit ale  programului de lucru pentru fiecare salariat în parte; neasigurarea supravegherii purtării echipamentului individual de protecție de către lucrători; neasigurarea autorizării operatorului care deservea stația GPL; lipsa instruirii lucrătorilor în domeniului securității și sănătății în muncă; lipsa semnalizării zonelor cu pericol de explozie.

Reprezentanții ITM Cluj au desfăsurat în perioada 02.09-04.09.2024  acţiuni de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale privind incheierea si executarea contractelor individuale de munca si pentru verificarea modului in care sunt respectate cerintele minime pentru imbunatatirea securitatii si protectia sanatatii lucratorilor, de către angajatorii care desfasoara activitati de depozitare si comercializare a carburantilor auto.

Motivarea campaniei

”Acțiunile Inspecției Muncii din anul 2023 în unitățile de distribuție a carburanților auto, generate și de unele evenimente grave cu consecințe deosebite asupra sănătății și securității lucrătorilor, precum și asupra altor persoane aflate în apropiere, au relevat faptul că nu toți angajatorii din acest domeniu respectă prevederile legale privind cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, precum și prevederile legale privind încheierea și executarea contractelor individuale de muncă.

Ca urmare a numărului mare de neconformități identificate, respectiv a numărului mare de măsuri dispuse, a apărut necesitatea continuării acestor demersuri prin inițierea și desfășurarea unei noi campanii naționale de verificare în acest domeniu”, a precizat ITM Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax