Connect with us

ACTUALITATE

Clujeni, citiți despre VACCINAREA anti COVID-19. Întrebări și răspunsuri

Publicat


Ministerul Sănătății a editat o broșură cu informații utile privind vaccinarea anti-COVID care cuprinde, printre altele, peste 30 de întrebări frecvente și răspunsuri care clarifică aspectele legate de acest proces.

Cluj24.ro vă prezintă aceste întrebări și răspunsuri:

1) Vaccinul este eficient și pentru tulpina nouă SARS-CoV-2?

Este puțin probabil că răspunsul imun indus prin vaccinare să își piardă complet reactivitatea față de noile tulpini. Nu există încă suficiente date care să demonstreze eficacitatea vaccinurilor autorizate până acum împotriva tulpinilor nou apărute de SARSCoV-2.

Tulpini virale cu unele dintre mutațiile nou raportate (ex. N501Y din tulpinile inițial identificate in UK și Africa de Sud) sunt recunoscute și neutralizate de anticorpii din serul persoanelor vaccinate.

Vaccinarea celor care au avut COVID

2) Un pacient care a avut COVID-19 mai trebuie vaccinat?

Da. Astfel de persoane au fost incluse în studiile clinice și nu au fost identificate riscuri specifice. Recomandările actuale încurajează vaccinarea pacienților care au trecut prin boală la minimum 4 săptămâni de la primul test PCR pozitiv în cazul pacienților cu formă ușoară și la aproximativ 3 luni în cazul pacienților cu formă moderată, severă sau critică.

Cum riscul de reinfectare a persoanelor trecute recent prin boală este destul de mic, aceste persoane pot alege să întârzie vaccinarea pentru 1-3 luni de la testul RT-PCR pozitiv, deși nu există o obligație în acest sens. În cazul pacienților cu COVID-19 tratați cu plasmă convalescentă sau anticorpi monoclonali se recomandă întârzierea vaccinării cu 3 luni pentru a nu fi scăzută eficiența.

3) Este sigur să vaccinăm pacienți cu boli cronice, boli autoimune sau cancer?

Da. Afecțiunile enumerate mai sus nu reprezintă o contraindicație pentru administrarea vaccinului anti COVID-19.

Atenție la gravide

4) Este sigur să vaccinăm pacientele gravide sau cele care alăptează?

Datorită mecanismului de acțiune al vaccinurilor ARNm, CDC consideră că este puțin probabil ca vaccinarea să prezinte un risc specific pentru femeile gravide. În studiile animale nu au fost identificate efecte dăunătoare asupra sarcinii pentru cele 2 vaccinuri autorizate până acum (Comirnaty și COVID-19 vaccine Modernă).

Cu toate acestea datele din studiile umane sunt foarte limitate. Nu se cunoaște dacă vaccinul sau componentele acestuia se secretă în laptele matern, dar EMA nu consideră că ar există riscuri plauzibile în legătură cu alăptarea.

Vaccinarea femeilor însărcinate sau care alăptează ar trebui să țină întotdeauna cont de o analiză individuală risc / beneficiu (ex. grad de expunere, comorbidități asociate cu evoluția severă a COVID-19).

Recomandarea este ca aceste persoane să se vaccineze cu avizul medicului ginecolog și supraveghere atentă post-vaccinare.

5) Care sunt contraindicațiile relative și absolute pentru vaccinare?

Vaccinul este contraindicat persoanelor cu istoric de reacție alergică severă (anafilactică) la oricare dintre componentele vaccinului sau la prima doză administrată. În cazul persoanelor cu istoric de reacții alergice severe la medicamente sau alte vaccinuri nu este contraindicată vaccinarea, dar se recomandă o supraveghere mai îndelungată (timp de 30 minute) post-vaccinare.

Protejare după vaccin

6) La cât timp după vaccinare este pacientul protejat împotriva COVID-19?

La 7 zile de la administrarea celei de-a două doze în cazul BioNTech/Pfizer și 14 zile după a doua doză în cazul Moderna putem vorbi despre un nivel maxim de protecție.

Anticorpii încep să fie detectabili din ziua 12-14 de la prima doză iar titrul crește semnificativ după doză de rapel. Se observă reducerea numărului de persoane infectate și în intervalul dintre cele două doze, dar nu este cunoscută durata sau nivelul protecției după o singură doză.

7) Pacientul poate face COVID-19 de la vaccin ?

Nu. Vaccinul împotriva COVID-19 bazat pe tehnică ARNmesager și nu conține componente ale virusului capabile să declanșeze boala.

8) O persoană vaccinată mai trebuie să poarte mască și să practice distanțarea fizică ?

Da. Nu știm încă dacă o persoană vaccinată se poate infecta și poate transmite mai departe virusul. Până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne boala, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică.

Încă nu sunt date suficiente despre eficacitatea vaccinurilor COVID-19 pentru prevenția infecției asimptomatice și reducerea transmisiei.

Imunitatea după vaccin

9) Cât durează imunitatea după vaccin?

Este încă prea devreme pentru a putea estima durata protecției oferite de vaccinarea împotriva COVID-19. Titrul de anticorpi măsurat la persoanele vaccinate în studiile clinice a fost peste media celui măsurat la persoane trecute prin boală și este de așteptat ca protecția oferită de vaccin să dureze cel puțin la fel de mult că cea de după infecția cu SARS-CoV-2 dar fără riscurile asociate dezvoltării bolii. Durata protecției este încă evaluată în curs de evaluare în studiile clinice.

10) Cine garantează că vaccinurile sunt ținute la temperatura corectă?

În momentul livrării vaccinurilor în centrele de stocare, persoanele responsabile de primirea lor verifică integritatea. Vaccinurile sunt transportate în cutii speciale de refrigerare cu data-logger (monitorizarea continuă a temperaturii) iar datele de monitorizare pentru toate transporturile sunt arhivate pe termen lung.

De asemenea, în centrele de vaccinare fiecare frigider de stocare este prevăzut cu termomentru pentru monitorizarea temperaturii.

Bilet de trimitere

11) Este nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie pentru vaccinare?

Nu. Persoanele care doresc să se vaccineze se pot programa fie individual pe platforma de vaccinare, fie prin intermediul medicului de familie sau al medicului curant.

Bolnavii cronici cu vârsta sub 65 de ani se pot vaccina în etapa a II-a dar trebuie validați în prealabil în platforma vaccinare-covid.gov.ro de către medicul de familie sau medicul curant.

12) După cât timp trebuie repetat vaccinul?

Nu se poate spune încă pentru cât timp persistă răspunsul imun protector după vaccinare. Necesitatea repetării vaccinării depinde și de menținerea eficienței asupra tulpinilor nou identificate iar acest lucru depinde de rată de mutație a virusului.

Prin vaccinarea unui număr mare de persoane se poate reduce circulația virusului și astfel este redusă și rată de mutație a acestuia. Studiile sunt încă în desfășurare și vor fi publicate pe măsură ce există informații clare legate de durata protecției postvaccinale.

Terapia cu plasmă

13) Pacienții care au primit terapie cu plasmă de la convalescent au indicație de vaccinare?

Da. Se recomandă vaccinarea la ~90 de zile de la administrarea terapiei cu plasmă a reduce riscul scăderii eficienței vaccinului.

14) Vaccinurile cu ARN mesager modifică ADN-ul uman ?

Nu. ARN-ul mesager nu intră în nucleul celulei (acolo unde se află ADN-ul) și are structura și compoziția chimică diferită de ADN.

Prin urmare, ARNm nu poate fi încorporat în genomul uman. Procesul de producție al proteinei Spike necesară dezvoltării ulterioare de anticorpi are loc în citoplasmă, la nivelul ribozomilor – sediul sintezei proteice – și nu în nucleu. ARN-ul mesager conținut de vaccin este doar “scrisoarea trimisă” temporar, care este distrusă după ce a fost citită la fel că miile de molecule de ARN mesager proprii celulei.

Alergii alimentare

15) Pacienții care suferă de alergii alimentare se pot vaccina împotriva COVID-19?

Da. Conform CDC, pacienții cu istoric de alergii ușoare și moderate pot fi vaccinați. Persoanele care au antecedente de anafilaxie la alimente, la medicamente, înțepături de insecte etc. pot fi vaccinate împotriva COVID-19 atât timp cât nu sunt cunoscute a fi alergice la unul dintre componentele (excipienții) vacinului. În aceste situații se recomandă ca măsură de precauție monitorizarea mai îndelungată postvaccinal (30 minute).

16) Pacienții care au avut reacție cutanată urticariană localizată la prima doză de vaccin pot primi a două doză ?

Da. Vaccinul nu este contraindicat persoanelor care au avut erupție cutanată după prima doză dar nu au asociat alte simptome care să indice o reactie anafilactica care să pună în pericol viața.

Tratament anti-coagulant

17) Un pacient alergic la polen și streptomicină care a făcut șoc anafilactic la antibiotic în trecut se poate vaccina?

Conform EMA, istoricul de reacții alergice la orice alt vaccin sau orice terapie injectabilă fără legătură cu substanțele incluse în vaccinurile pe bază de ARNm împotriva COVID-19 nu reprezintă o contraindicație de vaccinare.

Totuși, se impun măsuri de precauție speciale pentru aceste persoane, respectiv informarea/ sfătuirea acestora cu privire la eventualele riscuri ale dezvoltării unei reacții alergice severe și supravegherea mai îndelungată (30 minute) a pacienților cu acest istoric.

18) Pacienții care primesc tratament anticoagulant se pot vaccina?

Pacienții sub terapie anticoagulantă nu au contraindicație de vaccinare. In funcție de tipul de medicatie utilizata si de dozaj se recomanda totuși consultarea medicului curant pentru a stabili dacă terapia administrata poate fi intrerupta / modificata pentru un timp scurt in vederea vaccinării.

Pentru detalii, consultati recomandarea comisiei de specialitate pentru boli cardiovasculare. Vaccinarea este recomandată, cu administare lentă intramusculara, urmată de aplicare locală a unei presiuni ferme fără că zona de injectare să se maseze.

Ce ac se folosește

19) Cu ce fel de ac este indicat să se realizeze vaccinare anti COVID-19?

Diametrul acului recomandat pentru administrarea intramusculară a vaccinului este între 22G si 25G. În cazul pacienților care primesc tratament anticoagulant se recomandă utilizarea acelor cu diametru mai mic, de 23G sau 25G pentru a reduce riscul de apariție a unui hematom intramuscular.

În ceea ce privește masajul, acesta nu e indicat, ci numai o presiune ușoară a locului respectiv pentru o perioada scurtă de timp.

20) În a doua etapă a vaccinării există posibilitatea prioritizării pacienților care au vârsta peste 65 de ani plus alte comorbidități ?

Nu există asemenea subprioritizări în cadrul etapei a II-a. Medicul de familie poate decide să programeze prioritar aceste persoane din lista lor de pacienți.

21) Pacienții cu sindrom coronarian acut STEMI sau NonSTEMI, disecție acută de aortă, se pot vaccina ?

Da. Vaccinul este indicat la aproximativ o lună de la episodul acut coronarian.

Vaccinul și cancerul

22) Există posibilitatea că vaccinul să determine apariția unui cancer în viitor ?

Nu. Vaccinarea nu poate determina apariția unei neoplazii. Moleculele de ARNm există în mod normal în corpul nostru, ele sunt prezente încă de la naștere și sunt implicate în producția de proteine necesare formării țesuturilor și organelor.

Pe scurt, ARN-urile mesager pe care le avem în mod normal în organism sunt indispensabile formării noastre și diferențierii țesuturilor din care suntem alcătuiți. ARN-ul mesager conținut de vaccin nu poate interfera cu ADN-ul uman astfel încât să determine apariția unor neoplazii.

Vaccinul și fertilitatea

23) Vaccinul poate afecta fertilitatea?

În studiile efectuate pe model animal, cu administrarea repetată a vaccinului înainte de fertilizare și în timpul perioadei gestationale nu au fost identificate efecte asupra fertilității, gestației, dezvoltării embrio-fetale și a dezvoltării post partum până în perioada de ablactare.

24) Dacă un pacient a fost diagnosticat cu infecție SARS CoV2 după prima doză de vaccin, mai poate fi vaccinat ?

Persoanele care au primit prima doză de vaccin și ulterior au fost diagnosticate cu COVID-19, pot primi cea de-a două doză de vaccin dacă aceștia au depășit faza activă de boală, respectiv dacă simptomatologia s-a remis iar sindromul inflamator a devenit absent.

Gravide după vaccin

25) Pacientele pot încerca să rămână însărcinate după ce au făcut vaccinul ?

Da. Doar în cazul vaccinării cu vaccinuri cu virusuri vii atenuate se recomandă o perioada de minim 4 săptămâni până la concepție. În cazul vaccinurilor BioNTech-Pfizer și Moderna nu există contraindicație în acest sens.

26) Dacă un pacient ia antibiotic profilactic în vederea unor extracții dentare nesoldate cu reacție inflamatorie ulterioară, se poate vaccina ?

Da. Dacă nu există reacție inflamatorie locală sau complicații survenite în urmă extracției, ca de exemplu abcese dentare/ febra, vaccinul nu este contraindicat.

27) Un pacient este alergic la Ibuprofen. Este recomandat ca înainte sau după vaccin să ia un antialergic (antihistaminic) ?

Indicația medicației antialergice (antihistaminice) va fi stabilită de către medicul alergolog și se recomandă doar în cazul dezvoltării unei reacții alergice postvaccinale. Nu se recomandă utilizarea medicamentelor profilactic.

Dureri de cap

28) Dacă un pacient a fost diagnosticat cu COVID-19, este asimptomatic însă cu sindrom inflamator biologic minim evidențiat în analizele de laborator, există indicație de vaccinare?

Vaccinarea se recomandă la o lună după vindecarea formelor ușoare de COVID-19. Vaccinul este recomandat persoanelor care nu sunt în faza activă a bolii, respectiv în cazul persoanelor asimptomatice și cu sindrom inflamator absent.

29) În cazul în care postvaccinare pacientul dezvoltă mialgii și cefalee cum ne putem da seama dacă acestea fac parte din tabloul de reacții adverse ușoare sau pot indica o infecție cu SARS CoV-2 ?

Atât mialgiile cât și cefaleea au fost reacții adverse citate postvaccinare. Într-un context epidemiologic (contact direct cu caz confirmat) sau dacă simptomatologia se menține la 48 de ore post vaccinare, este indicată testarea RT PCR SARS-CoV-2.

Anticorpi după cât timp

30) Cum pot identifica faptul că un pacient a trecut de faza acută a bolii și este pregătită pentru vaccinare?

Remiterea simptomatologiei inițiale, cât și a sindromului inflamator biologic (dacă a existat la momentul inițial), sunt semne care pot indica depășirea fazei acute a infecției.

31) După cât timp post-vaccinare se poate face titrare cantitativă a anticorpilor anti SARS CoV-2 pentru a ști dacă vaccinul a fost eficient?

Deși nu este necesară titrarea anticorpilor poate fi efectuată la minimum o săptămână după a două doză de vaccin. Trebuie ținut cont de faptul că doar testarea anticorpilor anti-Spike este relevantă pentru evaluarea răspunsului la vaccinare, anticorpii anti-NC putând fi folosiți în continuare pentru a determina infecția anterioară cu SARS-CoV-2.

32) Există posibilitatea ca pacienții să nu dezvolte anticorpi în urma vaccinării ?

Pacienții cu imunodeficiențe sau imunosupresie severă cauzată de o boala sau de tratament ar putea prezenta un răspuns diminuat la vaccinare, mergând până la absența totală a răspunsului în anticorpi. Nu există contraindicații în privința vaccinării acestor pacienți.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat de 30 de ani din Cluj, reținut pentru FURT calificat

Publicat

Un bărbat de 30 de ani din Cluj a fost reținut de polițiști pentru furt calificat. Acesta a sustras dintr-o mașină un aparat în valoare de 35.000 de lei.

„În data de 22 octombrie a.c., polițiștii Sectiei 3 Politie Cluj-Napoca – Compartimentul Investigatii Criminale, cu sprijinul polițiștilor din cadrul Secțiilor Urbane 2 și 7 Poliție și Sectiei 6 Politie Rurală Floresti, au depistat și reținut un bărbat de 30 de ani, bănuit de comiterea infracțiunii de furt calificat.

Bărbat de 30 de ani din Cluj, reținut pentru FURT calificat

Din cercetările efectuate a reieșit că, în noaptea de 9 spre 10 octombrie a.c., acesta ar fi pătruns, prin forțarea portierei, în interiorul unei autoutilitare parcate pe o stradă din Cluj-Napoca, de unde ar fi sustras un aparat de măsurare a fibrei optice, în valoare de 35.000 de lei.

În temeiul materialului probator, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, iar ulterior acesta a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Cluj-Napoca, care a dispus măsura arestului preventiv pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de polițiști sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ioan Oleleu (PSD Cluj): Trebuie să continuăm să fim alături de fermierii noștri!

Publicat

oleleu

Într-un context economic și social complex, marcat de numeroase provocări, PSD a lansat programul de țară „Marcel Ciolacu, calea sigură pentru România”, un plan care vizează stabilitatea și dezvoltarea echilibrată a tuturor regiunilor. În cadrul unei conferințe de presă organizate pe 22 octombrie 2024, la Cluj-Napoca, liderii Organizației Județene PSD Cluj au prezentat în detaliu măsurile propuse și beneficiile pe care acestea le vor aduce, atât pentru județul Cluj, cât și pentru întreaga țară.

Una din prioritățile din program se axează pe politica de susținere a fermierilor și a industriei agroalimentare românești de la nivel național, după cum Ioan Oleleu, candidat PSD la parlamentare, a subliniat: ”România este o țară cu un potențial agricol uriaș, care ar putea hrăni o populație dublă.

Avem nevoie doar de o revitalizare a acesteia, fiind esențial să bifăm două aspecte importante: dezvoltarea rurală a comunităților și securitatea alimentară. Trebuie să continuăm să fim alături de fermierii noștri, să îi sprijinim în identificarea celor mai potrivite subvenții și să le oferim accesul facil la finanțare, precum și promovarea produselor locale atât pe piețe interne, cât și pe piețe externe.”

Agricultura, prioritate strategică

Politica de susținere a fermierilor și a industriei agroalimentare românești de la nivel național începută de domnul Marcel Ciolacu în calitate de premier, subliniază nu doar importanța dezvoltării acestui sector, ci și necesitatea de a continua în calitate de președinte al României, pentru a asigura o direcție stabilă și eficientă în sprijinul agriculturii și comunităților rurale.

Se va acorda prioritate strategică acelor sectoare din domeniul agriculturii în care România înregistrează în prezent deficiențe semnificative, astfel încât să se poată dezvolta politici eficiente care să stimuleze producția internă, să întărească securitatea alimentară și să sprijine economia națională în ansamblu.

Printre măsurile din planul de guvernare propus de Marcel Ciolacu si asumat de liderii PSD Cluj, se regăsesc: creșterea producției agricole românești prin modernizarea sistemelor de irigații, hrană sănătoasă din fermele românești, programul multianual de finanțare dedicat modernizării satului românesc și programul  privind stimularea asocierii producătorilor locali.

Măsuri esențiale

”În calitate de viitor deputat, îmi propun să continui și să amplific inițiativele începute ca vicepreședinte al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, având ca obiectiv important promovarea unor reglementări inovatoare care să flexibilizeze și să sprijine procesarea produselor alimentare de la nivel național.

Aceste măsuri vor fi esențiale pentru consolidarea capacităților unităților de producție din România și pentru asigurarea unui lanț alimentar sustenabil și competitiv atât pe piața internă, cât și pe piața externă.” a încheiat Ioan Oleleu, unul din liderii PSD Cluj si candidat al organizației pe listele de parlamentare.

 

 

 

Citește mai departe

ECONOMIE

Cele mai mari credite ipotecare din țară se iau la Cluj. Rata medie pentru un apartament a depășit 500 de euro pe lună

Publicat

De

Credite imobiliare Cluj

Creditele ipotecare cu cea mai mare valoare din țară se iau la Cluj. Sigur, o consecință a faptului că tot aici sunt și cele mai mari prețuri când vine vorba de achiziții imobiliare.

Astfel, cei care vor un apartament la Cluj ajung să ceară cele mai mari sume de la bancă pentru a deveni proprietari.

Cele mai mari credite ipotecare din țară se iau la Cluj. Rata medie pentru un apartament a depășit 500 de euro pe lună

Clujenii accesează creditele ipotecare cu cea mai mare valoare, au cele mai mari rate, dar asta, sigur, pentru că plătesc și cele mai mari prețuri pentru a achiziționa un apartament, arată o analiză a Imobiliare.ro Finance, brokerul de credite din cadrul grupului Imobiliare.ro.

Creditul mediu accesat pentru achiziția unei case la Cluj, prin intermediul rețelei Imobiliare.ro Finance, de la începutul lui 2024 și până la finele lunii trecute a fost de 89.390 de euro. La această sumă se adaugă avansul acordat de aceștia, care la nivel național este de circa 20%.

Astfel, noii proprietari din județul Cluj au ajuns să achite la bancă o rată medie de 525 de euro pe lună.

La cât a ajuns prețul metrului pătrat la Cluj în luna septembrie

Conform aceleiași analize, prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 2.896 de euro pe metru pătrat în luna septembrie.

Practic, s-a constatat un avans cu 14% comparativ cu perioada similară a anului 2023.

Ratele pentru un apartament în București sunt cu aproape 100 de euro mai mici

Locul al doilea în topul românilor care accesează cele mai mari sume de bani pentru a-și cumpăra o locuință este ocupat de bucureșteni.

Creditul mediu acordat în Capitală a fost anul acesta de 73.265 de euro. Astfel, rata achitată de cei care au obținut finanțare este de 430 de euro pe lună, cu 95 de euro mai puțin decât la Cluj.

Apartamentele s-au scumpit și în Capitală, prețul mediu solicitat pentru locuințele disponibile în piață crescând într-un ritm similar cu cel din Cluj-Napoca.

Pretențiile proprietarilor și dezvoltatorilor se mențin însă semnificativ mai scăzute decât cele ale vânzătorilor din vestul țării. În medie, cumpărătorii au ajuns să achite 1.802 euro pe metrul pătrat util pentru a face o achiziție imobiliară, conform Indicelui Imobiliare.ro.

La polul opus, cele mai mici credite ipotecare din țară sunt la Constanța. Tot aici au fost acordate și cele mai multe împrumuturi. În orașul de la malul mării, apartamentele s-au scumpit în ultimul an cu doar 9% și au ajuns să se vândă cu 1.700 de euro pe metrul pătrat util.

Citește mai departe

EVENIMENT

Verifică-ți gradul de compatibilitate cu candidații la prezidențiale. UBB Cluj a lansat busola electorală FreshVote.ro

Publicat

De

UBB a lansat busola electorală

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) Cluj a lansat busola electorală FreshVote.ro prin intermediul căreia alegătorii pot verifica gradul de compatibilitate cu candidații la funcția de președinte.

Acesta este prima busolă electorală realizată în proporție de 100% în România

Verifică-ți gradul de compatibilitate cu candidații la prezidențiale. UBB Cluj a lansat busola electorală FreshVote.ro

FreshVote.ro este o platformă digitală gratuită și user-friendly, cunoscută și ca ”busola electorală”, prin intermediul căreia alegătorii din România își pot verifica gradul de compatibilitate cu fiecare dintre principalii candidați în alegerile prezidențiale.

Scopul proiectului, arată reprezentanții UBB Cluj, este acela de a permite utilizatorilor să ia o decizie informată în momentul în care hotărăsc căruia/căreia dintre candidați îi vor acorda votul.

Rezultatul pe care îl oferă busola se bazează  pe 15 afirmații principale

FreshVote.ro este o platformă independentă și echidistantă din punct de vedere politic, neafiliată niciuna dintre candidați sau vreunui partid politic/alianță politică.

Rezultatul pe care îl oferă busola se bazează strict pe cele 15 afirmații principale, arată cei care au creat-o, identificate ca fiind relevante pentru dezbaterea publică din România și suficient de consistente pentru a prezenta diferențele și asemănările care există între candidați.

Busolele electorale, așa cum este și FreshVote.ro, au la bază o metodologie științifică solidă, validată de comunitatea științifică internațională prin studii științifice publicate în reviste de specialitate și conferințe internaționale.

Busola electorală, un instrument util pentru alegători

FreshVote.ro este un proiect de cercetare derulat prin Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Directorul acestui proiect este conf. univ. dr. Mihnea Stoica, de la Departamentul de Comunicare, Relații Publice și Publicitate, Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, UBB Cluj.

”FreshVote.ro este prima busolă electorală realizată în proporție de 100% în România. Am considerat utilă o astfel de platformă pentru a permite alegătorilor să ia o decizie în cunoștință de cauză în momentul în care merg la urne, mai ales într-un context politic adesea caracterizat de granițe relativ fluide între candidați”, a declarat Mihnea Stoica.

”Acest tip de cercetare este util mai degrabă alegătorilor, pentru că le permite să se informeze despre candidații din alegeri și să își evalueze gradul de compatibilitate cu pozițiile asumate de candidați”, a declarat și prof. univ. dr. Ioan Hosu, director al Departamentului de Comunicare, Relații Publice și Publicitate din cadrul FSPAC.

Busola FreshVote.ro va fi disponibilă online pe toată durata campaniei electorale.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax