Clujeni de 5 stele
Clujeanul fondator al Academiei Române şi al presei româneşti din Transilvania. George Bariţiu, 130 de ani de la moarte

O mare personalitate a românilor, un cărturar născut în judeţul Cluj, la Jucu de Jos, este George Bariţiu. Un cărturar cu multiple preocupări, care a pus bazele unor importante instrumente naţionale. A fost fondator al Academiei Române şi fondator al presei româneşti din Transilvania. În semn de respect şi omagiu, un liceu clujean, Colegiul Naţional George Bariţiu, i-a preluat numele.
Clujeanul fondator al Academiei Române
Publicistul George Bariţiu (Bariţ) (Gheorghe Pop) s-a născut la 12/24 mai 1812, în Jucu de Jos, judeţul Cluj. După ce a urmat şcoala maghiară din Trascău şi gimnaziul din Blaj, a urmat studii universitare de Filosofie şi Drept la Cluj (1828-1829), iar apoi studii de Teologie la Blaj (1831-1835), potrivit dicţionarului „Membrii Academiei Române (1866-2003)” (Ed. Enciclopedică/Ed. Academiei Române, Bucureşti, 2003), scrie Agerpres.
În 1835 a fost numit profesor de fizică la liceul din Blaj, apoi profesor de gramatică română şi germană, de aritmetică, latină, istorie, geografie la Braşov (1836-1854). Întemeietor al presei româneşti din Transilvania („Gazeta de Transilvania”, „Foaie pentru minte, inimă şi literatură”, „Călindariu pentru poporul românesc”, „Observatoriul”, „Transilvania”), a iniţiat, de asemenea, primele spectacole de teatru în limba română în Ardeal.
Luptător pentru cauza naţională a românilor transilvăneni, George Bariţiu a fost un participant activ la Revoluţia de la 1848-1849 din Transilvania, dedicând mai târziu acestei mişcări social-politice lucrarea sa „Părţi alese din istoria Transilvaniei pe două sute de ani din urmă” (3 vol., 1889-1891). După 1860 a revenit în viaţa politică, militând activ pentru cauza românilor ardeleni, pentru adoptarea legilor de recunoaştere a naţiunii române şi a confesiunilor sale.
A fost deputat în Dieta de la Sibiu (1863-1865), deputat în parlamentul maghiar de la Pesta, fiind fondator al Partidului Naţional Român din Transilvania (1869). S-a numărat printre fondatorii, în 1861, ai Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român (ASTRA) şi a fost secretar al acesteia, precum şi redactor al revistei „Transilvania”, apărute la Sibiu. G. Bariţiu a fost o personalitate polivalentă a culturii româneşti. A activat în cele mai diverse domenii, afirmându-se ca jurist, economist, istoric, scriitor şi istoric literar, folclorist, filosof.
Anunţul morţii lui George Bariţiu (arhiva Cluj24)
A fost membru fondator (22 apr. 1866) şi vicepreşedinte al Societăţii Academice Române (18 sept. 1876-29 mart. 1879), vicepreşedinte (28 mart. 1887-16 apr. 1888) şi preşedinte (24 mart.-20 apr. 1893) al Academiei Române. A colaborat la realizarea unui „Dicţionar” al Academiei Române, a realizat un „Dicţionar unguresc-român” şi, împreună cu Gavriil Munteanu, a alcătuit un „Dicţionar german-român”. A murit la 20 aprilie 1893, la Sibiu.
Mare cărturar cu multe nume
„Ioan Pop Bariţiu, acesta este e numele său, născut în 1812. Unii spun că la 12 mai, alţii la 4 iunie. Era un fiu de preot greco-catolic, numit când Ioan Pop, când Ioan Popovici, când Ioan Bariţiu. Şi reputatul erudit a purtat aceste nume de-a lungul vieţii sale, mai ales în tinereţe. Mama sa era Ana Rafila, cu origini din Moldova.
Bariţiu a făcut şcoala primară la Trascău, la un liceu reformat, pe urmă a făcut gimnaziul la Blaj, liceul l-a făcut la piarişti, în Cluj, apoi a făcut facultatea de teologie la Blaj, în cadrul confesiunii greco-catolice, între 1831 şi 1835.
Nu trebuie uitat Pronunciamentul de la Blaj din 1868, pe care Bariţiu în redactează, criticând unirea forţată sau crearea dualismului austro-ungar.
El este şi un membru fondator al Societăţii literare, viitoarea Academie Română, al cărei membru a fost şi, la un moment dat, a fost şi preşedinte al Academiei Române.
Bariţiu este şi autorul primei encicolpedii româneşti, în trei volume, şi, de asemenea, are o Istorie a Transilvaniei pe ultimele 200 de ani, tot în trei volume.
George Bariţiu este o personalitate remarcabilă, nu numai a culturii, şi este şi fondatorul -să spunem- ziaristicii româneşti în Transilvania”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Clujeni, picnic pe plajă în Filipine cu slănină, brânză de oaie și ceapă. ”Nu scoți Ardealul din clujeni”

Mai mulți clujeni s-au cinstit cu slănină, brânză de oaie și ceapă pe o plajă din Filipine și a spus că ”poți scoate clujeanul din Ardeal, dar nu și Ardealul din clujeni”.
”Poți scoate clujeanul din Ardeal, dar nu scoți Ardealul din clujeni! După atâta rișcaș și pești, ni s-a făcut poftă de slănină cu brânză de oaie (chiar nu am văzut deloc brânză pe aici) și ceapă. Dar prevăzători cum suntem, am luat cate o mostră de acasa și am savurat-o la malul Pacificului!
Neam de neamu nost nu o mai mâncat clisa la Pacific…dar asta e globalizarea, n-ai ce face! Te adaptezi!
Călătoriți și fiți mândri că sunteți ardeleni (maramureșeni, moldoveni, olteni, bănățeni, munteni)/români, oriunde ați merge!”, a scris pe Facebook clujeanul Dorin Farcaș.
Acesta s-a aflat într-o excursie ”nefiltrată” de 2 săptămâni în Filipine, în perioada 13-27 martie.
Arhipelagul filipinez, cu peste 7000 insule, este o destinație turistică activă de vis, oferind o combinație spectaculoasă de sporturi acvatice, drumeții montane, explorări vulcanice și o biodiversitate uimitoare, toate într-un decor natural deosebit, perfect pentru aventurieri.
EVENIMENT
FOTO. Dacia Bigster, prezentată la Cluj. Modelul este disponibil pentru comenzi. COSTUL, între 19.900 și 32.000 euro, TVA inclus

Dacia Bigster a fost prezentată, vineri, la Cluj-Napoca, iar modelul este disponibil pentru comenzi. Costul variază în funcție de dotări și este cuprins între 19.900 și 32.000 euro, TVA inclus.
După configurarea mașinii pe site-ul dacia.ro, se plătește un avans de 5 la sută, apoi SUV-ul românesc intră în producție. Este un model hibrid cu cinci locuri, are un design modern și aerodinamic, interiorul este spațios și are plafon panoramic. Mașina are o lungime de 4.57 metri, o lățime de 2.069, iar punctul maxim de înălțime, cu portbagajul deschis, este de 2.061 metri. Bigster poate avea maxim 155 de CP (cai putere, un CP=736 W). Volumul portbagajului depășește 600 litri.
FOTO. Dacia Bigster, prezentată la Cluj. Modelul este disponibil pentru comenzi. COSTUL, între 19.900 și 32.000 euro, TVA inclus
Mașina se poate vedea fizic în show-room-urile Dacia
Modelul a fost prezentat pentru prima dată în format fizic anul trecut la salonul auto din Germania, iar în România la începutul lunii ianuarie, la București, atunci când au fost deschise și comenzile, pentru trei dintre motorizările din gamă.
Primele comenzi vor fi livrate în aprilie
După un eveniment de marketing programat în luna aprilie, destinat clienților fideli, vor fi onorate primele comenzi, cele care au fost plasate în luna ianuarie. 40% din unitățile de producție au fost alocate acestui model nou. De exemplu, Dacia Sandero a fost cel mai bine vândut model în 2024, pe primul loc în România și în top 10 la nivel european.
Proiectul Bigster a fost îmbunătățit continuu
400 de posibili clienți din Germania au participat activ la adaptarea și creșterea condițiilor confort, aspect sau motorizare. Directorul de vânzări al companiei a declarat pentru cluj24.ro că piața auto din Germania este reprezentativă pentru Europa, acolo fiind prezente toate reprezentanțele companiilor auto. În plus, există interes crescut pentru vehiculele de tip SUV.
Dintre cele patru motorizări propuse inițial, în prezent sunt diponibile doar trei, urmând ca cel de-al patrulea, cu alimentare cu motorină și gaz lichefiat, să fie diponibil cât mai curând. Uzinele Dacia produc, într-o săptămână de lucru, de luni până vineri, în trei schimburi, 65 de mașini pe oră. Pentru a demara producția la vehiculul Bigster, investițiile s-au ridicat la 340 milioane euro.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Coadă kilometrică la Cluj-Napoca pentru burgeri gratis. Un fast-food aniversează 3 ani

Zeci de clujeni stau la coadă, vineri, în cartierul Mărăști, pentru a primi un burger gratis cu ocazia aniversării a trei ani de când s-a deschis localul MEATinc.
Coada s-a format încă de la ora 16, cu o oră înainte de ora programată.
“Luna aceasta aniversăm 3 ani de când ne-am aprins grill-urile pentru prima dată, iar după cum știți , în fiecare an ne place să sărbătorim alături de voi, oferind gratuit cel mai apreciat burger din anul anterior”, au transmis cei de la MEATinc pe pagina lor de Instagram.
Umbrele și pelerine de ploaie
Localul și-a servit clienții care așteaptă nerăbdători, cu pahare de băuturi răcoritoare.
De asemenea, organizatorii evenimentului s-au gândit la tot și susțin ca vremea nu va fi un impediment. Aceștia s-au pregătit cu umbrele și cu 100 de pelerine de ploaie pentru primii clienti care ajung, în cazul în care ploaia își face apariția.
Într-un sfert de oră s-au dat 100 de burgeri, transmit organizatorii, din cei 300 care sunt pregătiți a fi dați gratuit.
“Încercăm să facem lumea mulțumită!”, au precizat reprezentanții fast-food-ului.
Andreea Paparuș
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj: Programul mijloacelor de transport va fi SUPLIMENTAT pe anumite linii, cu ocazia meciului „U” – CFR Cluj

Compania de Transport Public Cluj-Napoca (CTP) informează publicul călător că, în data de 31 martie 2025, pentru a facilita deplasarea spectatorilor de la Cluj Arena spre domiciliu, după încheierea meciului de fotbal FC Universitatea Cluj – CFR 1907 Cluj, programul mijloacelor de transport va fi suplimentat în intervalul orar 22:15 – 23:00.
Liniile suplimentate sunt:
– Autobuze: 9, 24B, 30, 35 si M 26;
– Troleibuze: 1, 3, 4, 6 si 25;
– Tramvaie: 101 si 102.
CTP Cluj: Programul mijloacelor de transport va fi SUPLIMENTAT pe anumite linii, cu ocazia meciului „U” – CFR Cluj
Reamintim de asemenea calatorilor ca pot utiliza dupa ora 23:00 si liniile de noapte 25 N (Str. Unirii – Str. Bucium), 54 N (Cart. Zorilor – Cart. Grigorescu), respectiv 5 N (P-ta Garii – Str. T. Vuia) ale caror programe pot fi consultate pe site-ul companiei www.ctpcj.ro si in aplicatia gratuita de mobil Tranzy.