ACTUALITATE
CLUJ: Peste 21.000 lei amenzi pentru nerespectarea măsurilor anti-COVID
În ultimele 24 de ore, sub autoritatea Instituţiei Prefectului, poliţiştii clujeni, împreună cu jandarmi şi polițiști locali au desfăşurat acţiuni de verificare a modului în care sunt respectate măsurile impuse în contextul stării de alertă.
La aceste activităţi au participat 549 de efective.
Astfel, în urma activităţilor desfăşurate, au fost verificate circa 160 de societăți comerciale, 188 de obiective de interes, 218 mijloace de transport persoane, fiind legitimate aproximativ 1.800 de persoane.
În urma abaterilor constatate, în ultimele 24 de ore au fost aplicate 136 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 21.100 lei.
EXEMPLU:
Controalele derulate în cooperare cu celelalte instituții responsabile pe raza municipiului Dej și a comunelor arondate în scopul impunerii respectării măsurilor de protecție au vizat, în special zonele aglomerate, obiective de interes, societăți comerciale, precum și mijloace de transport persoane.
Peste 100 de persoane au fost legitimate în cadrul activităților, iar în urma abaterilor de la normele Legii 55/2020 au fost aplicate 23 de sancțiuni contravenționale.
Polițiștii implicați în activitățile preventiv-reactive au urmărit totodată și asigurarea siguranței rutiere, fiind astfel controlate în trafic aproximativ 70 de autovehicule, ocazie cu care au fost constatate trei infracțiuni rutiere.
Conducătorii auto depistați sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe sau conducerea unui autovehicul neînmatriculat, fapte prevăzute și pedepsite de Codul penal.
În total au fost aplicate 70 de sancțiuni contravenționale, 40 dintre acestea conform OUG 195/2002.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
E.ON România susține lansarea unui program de PREVENȚIE a consumului de substanțe, special conceput pentru liceeni
E.ON România și Asociația Zi de BINE își unesc forțele în vederea prevenirii consumului de substanțe interzise în rândul tinerilor și lansează un nou proiect de sprijinire a acestora, numit „KIT” (Keep in touch). Proiectul vine ca răspuns la creșterea alarmantă a consumului de substanțe interzise de la vârste tot mai fragede.
· „KIT” oferă tinerilor acces la informații, formări și suport specializat în privința dezvoltării personale, a sănătății mintale și emoționale;
· Începând cu luna noiembrie, elevii de la șase licee din București și profesorii lor sunt beneficiarii acestui proiect unic, prin abordarea de tip „peer to peer”;
· Echipele formate de specialiști vor putea transmite cunoștințele dobândite următoarei generații de elevi;
E.ON România susține lansarea unui program de PREVENȚIE a consumului de substanțe, special conceput pentru liceeni
Inspirat de succesul proiectului C.R.E.A.A.Ti.V., primul centru medico-educațional pentru adolescenți cu adicții din România, proiectul „KIT” aduce o nouă abordare asupra prevenției, de tip „peer to peer education” (educație de la egal la egal), bazată pe un model validat la nivelul Organizației Națiunilor Unite și pus în aplicare în cel puțin 14 state europene.
Programul debutează cu o perioadă intensă de formare, în șase licee din București: Liceul Național „Ion Creangă”, Școala Centrală, Liceul Teoretic „Ion Barbu”, Liceul Tehnologic Grivița, Colegiul Național „Matei Basarab” și Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza”.
„Echipele din fiecare liceu vor beneficia de sprijinul experților în sănătate mintală”
Pe parcursul a patru luni, elevii și profesorii selectați vor participa la sesiuni intensive de formare pe teme esențiale care să îi protejeze pe copii de alegeri greșite: comunicare asertivă, gestionarea anxietății, reziliență și dezvoltare personală.
Ulterior, pe tot parcursul anului școlar 2024-2025, echipele din fiecare liceu vor beneficia de sprijinul experților în sănătate mintală, care vor veghea fiecare pas, asigurând suport neîntrerupt.
Echipa de specialiști care va susține formarea și va asigura suportul în cadrul programului este formată din 10 psihologi și formatori în dezvoltare personală, fiind condusă de dr. Eugen Hriscu și dr. Irina Minescu.
La finalul programului, echipele din licee vor putea transmite cunoștințele dobândite următoarei generații de elevi, devenind astfel un sprijin pentru școală și familie.
Despre E.ON România
Grupul german E.ON este unul dintre liderii pieței de energie, având în România o prezență consolidată de-a lungul a 19 ani. Companiile-fanion ale grupului sunt Delgaz Grid și E.ON Energie România, acestea desfășurând activități de distribuție de energie electrică și gaze naturale pentru 3,6 milioane de clienți, respectiv de furnizare a energiei și a soluțiilor energetice pentru circa 3,5 milioane de clienți. De la intrarea pe piața din România, E.ON a investit peste 2,3 miliarde de euro, în principal în modernizarea rețelelor. Totodată, valoarea contribuțiilor virate la bugetul de stat și bugetele locale se ridică la 3,4 miliarde de euro.
Un tânăr de 24 de ani a fost prins în flagrant delict, în Cluj-Napoca, cu droguri pe care intenționa să le vândă.
Acesta a fost reținut de polițiștii clujeni.
Tânăr prins la Cluj cu DROGURI. Oferea spre vânzare 4-CMC
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat de 24 de ani, cercetat sub aspectul săvârşirii infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și deținere de droguri de risc, pentru consum propriu, fără drept.
Măsura a fost luată după ce, la data de 6 noiembrie 2024, bărbatul a fost prins în flagrant delict, în municipiul Cluj-Napoca, cu aproximativ 650 de grame 4-CMC asupra lui, pe care intenționa să le vândă.
De asemenea, asupra sa au fost descoperite aproximativ 3,5 grame de canabis, deținute, fără drept, pentru propriul consum.
A ajuns după gratii
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea acestuia, pentru 24 de ore.
Joi a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunerea de arestare preventivă a acestuia, pentru 30 de zile.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor Serviciului Criminalistic din Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj.
Precizăm că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Două medicamente de bază, Paracetamol şi Metformin, cel mai utilizat tratament accesibil pentru diabet, ar putea dispărea din farmacii din cauza blocajelor legislative şi administrative „persistente”, susţin producătorii de medicamente generice.
Producătorii români de medicamente generice atrag atenţia că, fără măsuri „urgente”, pacienţii vor rămâne fără acces la tratamente de bază sau vor plăti mai mult pentru ele, iar autorităţile vor pierde ocazia de a realiza optimizări bugetare semnificative în sistemul public de sănătate.
Două MEDICAMENTE de bază ar putea DISPĂREA din farmacii
„Birocraţia nu poate justifica pierderi de vieţi sau de resurse financiare. Solicităm autorităţilor competente, Ministerul Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului, să ia măsuri pentru a modifica legislaţia, astfel încât pacienţii să aibă acces mai rapid la medicamentele generice şi biosimilare. În acest fel, resursele financiare existente vor putea fi utilizate mai eficient pentru a trata un număr cât mai mare de pacienţi.
Într-un moment în care sănătatea publică este o prioritate şi în care bugetul pentru compensarea medicamentelor nu este suficient, optimizarea bugetelor prin facilitarea accesului pacienţilor la medicamente cu preţuri mai mici este o măsură necesară şi urgentă”, a declarat Simona Cocoş, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România – APMGR, potrivit unui comunicat remis marţi AGERPRES.
„Această directivă impune taxe noi pentru producătorii de medicamente”
Conform APMGR, Directiva UE privind tratarea apelor urbane reziduale este „cea mai nouă lovitură” dată producătorilor de medicamente generice şi, implicit, pacienţilor, din cauză că aceasta impune taxe noi.
„Cel mai probabil, ea va avea un impact devastator asupra unor fabrici de medicamente generice 100% româneşti şi/sau asupra unor linii de producţie şi va afecta grav securitatea aprovizionării cu medicamente generice, ameninţând disponibilitatea unor medicamente critice. De pildă, ar putea duce la dispariţia Paracetamolului şi a Metforminului – cel mai frecvent medicament prescris oral pentru pacienţii cu diabet zaharat de tip 2.
Ce se întâmplă, de fapt, este că această directivă impune taxe noi pentru producătorii de medicamente, care nu pot să gestioneze costurile prin majorarea preţurilor, deoarece acestea sunt strict reglementate de Ministerul Sănătăţii”, se explică în comunicat.
„Peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă”
Astfel, afirmă APMGR, în cazul Paracetamolului, dat fiind că este un medicament cu preţ nereglementat, impactul directivei va fi o creştere a preţului cu 45% care va fi suportată integral de pacienţi.
De asemenea, în cazul Metforminului, „preţul ar trebui să crească cu 48%”, însă fiind vorba despre un medicament cu preţ reglementat de stat, „probabil va fi retras din piaţă”, nemaiputând fi sustenabil.
„În aceeaşi situaţie, se regăsesc cele peste 700 de medicamente generice compensate cu preţuri de până în 10 lei. (…) În România, preţurile la medicamente sunt stabilite folosind un sistem de referinţă, care ia în calcul cel mai mic preţ dintr-un coş de 12 state membre UE. Acest sistem pune în impas multe medicamente cu preţuri mici”, transmite APMGR.
Potrivit reprezentanţilor producătorilor de medicamente generice, începând din 2023, în România, taxa clawback pentru medicamentele generice este de 15%, „o valoare dificil de suportat” pentru medicamentele cu preţuri mici şi care face ca multe dintre acestea să devină nesustenabile.
„Medicamentele generice tratează peste 70% dintre pacienţi”
APMGR susţine că, în perioada 2013 – 2020, peste 2.000 de medicamente generice au dispărut de pe piaţă.
„În România, în contractele cost-volum dintre CNAS şi producătorii de medicamente intră în principal medicamentele inovative, iar când brevetele acestora expiră medicamentele generice ar trebui să intre automat în listele de rambursare. Realitatea însă arată diferit: accesul medicamentelor generice pe lista medicamentelor compensate se produce cu o întârziere şi de doi ani de la expirarea brevetului medicamentului inovativ ceea ce duce la cheltuieli importante şi pierde şansa de a trata mai mulţi pacienţi”, mai susţin reprezentanţii APMGR.
Medicamentele generice tratează „peste 70%” dintre pacienţi, intră pe piaţă cu preţuri mai mici decât medicamentul inovativ cu 40% (în primul an) – 70% (în al patrulea an), asigură medicamente esenţiale pentru un grup demografic mai larg.
„În ariile terapeutice unde au intrat medicamentele generice numărul pacienţilor trataţi a crescut de până la 3 ori (studiu IQVIA). În perioada 2016 – 2023, prin intrarea pe piaţă a medicamentelor generice s-a realizat peste 1 miliard euro optimizare bugetară, prin urmare, CNAS poate trata mai mulţi pacienţi. În perioada 2023 – 2028 se estimează peste 500 milioane euro optimizare bugetară ca urmare a intrării medicamentelor generice în urma pierderii brevetelor medicamentelor inovative”, se mai explică în comunicatul APMGR.
EVENIMENT
FOTO. Două persoane cercetate de polițiștii clujeni pentru trafic de DROGURI de mare risc. Au fost ARESTATE pentru 30 de zile
Două persoane sunt cercetate de polițiștii clujeni pentru trafic de droguri de mare risc. Acestea au fost arestate preventiv pentru 30 de zile.
„La data de 6 noiembrie a.c., polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au documentat activitatea infracțională a două persoane, de 26, respectiv 30 de ani, cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc și mare risc.
FOTO. Două persoane cercetate de polițiștii clujeni pentru trafic de DROGURI de mare risc. Au fost ARESTATE pentru 30 de zile
Persoana de 26 de ani este, de asemenea, bănuită de efectuarea de operațiuni fără autorizație cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive și de deținere de droguri fără drept în vederea consumului propriu.
Din probatoriul administrat a reieșit că, în perioada septembrie 2020 – mai 2024, persoana de 30 de ani, aflată în arest la domiciliu într-o altă cauză, ar fi procurat, deținut, intermediat și vândut diverse cantități de canabis (drog de risc), sare de prizat și mephedronă (droguri de mare risc) către diferite persoane din județul Cluj.
În perioada mai – noiembrie 2024, persoana de 26 de ani ar fi procurat, deținut, manipulat și comercializat canabis, methylmethcathinone (drog de mare risc) și 2-MMC (substanță psihoactivă) către diferite persoane din județul Cluj.
La data de 6 noiembrie a.c., aceasta a fost prinsă în flagrant delict, având în autoturism 40 de grame de canabis și 20 de grame de substanță psihoactivă 2-MMC, destinate vânzării.
În urma a 3 percheziții domiciliare desfășurate ieri, au fost descoperite și ridicate aproximativ 200 de grame de canabis, peste 130 de grame de substanță psihoactivă (2-MMC), cantități de drog de mare risc (4-MMC) și drog de risc (rezină de canabis), obiecte purtând urme de substanță, cântare, grindere și alte mijloace de probă.
Astăzi, 7 noiembrie, cele două persoane au fost prezentate judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, fiind dispusă arestarea preventivă pentru 30 de zile.
Acțiunile au beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a transmis IPJ Cluj.