EVENIMENT
Cluj-Napoca, peste 7 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. Se așteaptă DECIZII privind RESTRICȚIILE, de la nivel central
Numărul cazurilor de Covid-19 crește la Cluj-Napoca. De asemenea, la Florești rata de infectare a trecut de 6 cazuri la 1.000 de locuitri și se vor lua noi măsuri și în comuna de lângă Cluj-Napoca după 48 de ore de la atingerea acestui prag.
7,05 este rata incidenței cazurilor de Covid-19 la Cluj-Napoca, potrivit ultimei raportări a Direcției de Sănătate Publică Cluj.
Practic, în perioada 15 – 28 septembrie pentru care este făcută raportarea, la Cluj-Napoca au fost raportate 2.378 de cazuri noi de Covid-19.
La Florești, rata incidenței a ajuns la 6.05 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori. Pentru același interval de timp, 15-18 septembrie, în Florești au fost diagnosticate 289 de cazuri noi de boală.
Floreștiul va fi sub „observație” pentru 48 de ore, iar noi măsuri și restricții se vor lua dacă rata nu scade sub 6.
Sâmbătă este așteptată o Hotărâre de Guvern care stabili modul în care vor fi impuse restricțiile în localitățile cu o rata de infectare de peste 6 cazuri de Covid la mia de locuitori.
Persoanele vaccinate împotriva Covid-19 nu vor avea restricții. Totuși s-ar putea ca toată lumea să fie nevoie să poarte din nou masca de protecție afară.
În rest, restaurantele, cafenelele și toate activitățile la interior vor rămâne ân continuare deschise, la o capacitate de 50% pentru persoanele vaccinate și, eventual, trecute prin boală care trebuie să prezinte cetrificatul verde UE.
Pentru persoanele nevaccinate, circulația în weekend va fi restricționată de la ora 20.00.
În urma deciziilor de la nivel centrel, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-ar putea întruni astăzi, iar noile restricții vor fi impuse, în acest caz, începând de duminică.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
Operațiunea „Pirotehnic 2024”, în Turda: Peste 1.500 de artificii și petarde, confiscate înainte de Revelion
Polițiștii din Turda „au dat lovitura”, în ajunul Anului Nou. Peste 1.500 de artificii și petarde au fost confiscate și patru persoane sunt cercetate pentru operațiuni cu articole pirotehnice.
În cadrul planului de acțiune „Pirotehnic 2024”, polițiștii turdeni au desfășurat, în data de 31 decembrie 2024, o amplă acțiune de control pentru a preveni incidentele generate de folosirea necorespunzătoare a materialelor explozive.
Captură impresionantă: peste 1.500 de articole confiscate
Astfel, marți, în ajunul Anului Nou, polițiștii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției municipiului Turda au verificat mai multe locații și au identificat patru persoane, cu vârste între 26 și 53 de ani, care comercializau articole pirotehnice fără autorizație. În total, peste 1.500 de articole din categoriile P1, F2, și alte categorii periculoase au fost confiscate pentru continuarea cercetărilor.
„În cadrul planului de acțiune „Pirotehnic 2024”, în data de 31 decembrie 2024, între orele 12.00-17.00, polițiștii Biroului de Ordine Publică din cadrul Poliției municipiului Turda au organizat o acțiune pentru depistarea persoanelor care comercializează fără drept articole pirotehnice.
În urma activităților desfășurate, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, peste 1.500 de articole pirotehnice din categoriile P1, F2 și altele.
Patru persoane, cercetate pentru comercializarea fără drept a articolor pirotehnice
Patru persoane, cu vârste cuprinse între 26 și 53 de ani, toate din municipiul Turda, sunt cercetate în stare de libertate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept”, a transmis IPJ Cluj.
Acțiunea face parte din eforturile autorităților de a proteja cetățenii de riscurile utilizării ilegale de materiale pirotehnice, care pot cauza răni grave sau incendii.
EVENIMENT
FOTO. Fenomen spectaculos la Cluj, în prima zi din 2025. Aurora boreală, vizibilă la Feleacu
Clujenii au început anul 2025 cu un spectacol de lumină rar întâlnit pe cerul României: aurora boreală a fost vizibilă în această seară în localitatea Feleacu.
În noaptea de 1 ianuarie, localitatea Feleacu, situată în apropiere de Cluj-Napoca, a devenit locul unui fenomen impresionant. Aurora boreală, un fenomen spectaculos prin culorile sale vibrante și dansul luminilor pe cer, a putut fi văzută deasupra comunei.
Aurora boreală, cel mai adesea observată în regiunile polare, a devenit vizibilă de mai multe ori și în cursul anului trecut, în mai multe locații din județul Cluj.
Acest fenomen apare atunci când particulele solare interacționează cu atmosfera terestră, producând explozii de lumină vizibile în special în emisfera nordică.
Dacă norocul rămâne de partea iubitorilor de fenomene cerești, aurora boreală ar putea fi vizibilă și în următoarele nopți.
EVENIMENT
Bătaie sângeroasă pe o stradă din Apahida. Un bărbat reținut, mandat de aducere emis pentru altul
Un conflict violent s-a petrecut pe o stradă din Apahida, în urma căruia un bărbat a fost reținut, iar pe numele altuia a fost emis un mandat de aducere.
La data de 22 decembrie 2024, în jurul orei 23:00, doi bărbați s-au luat la bătaie pe strada Octavian Paler, folosind obiecte tăietor-înțepătoare, incident ce a generat panică printre locuitori.
„La data de 31.12.2024, polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Apahida au desfășurat activități specifice în cadrul unui dosar penal privind săvârșirea infracțiunii de Tulburarea ordinii și liniștii publice.
În fapt, la data de 22.12.2024, în jurul orei 23:00, doi bărbați, unul de 46 de ani și celălalt de 42 de ani, aflându-se pe strada Octavian Paler din localitatea Apahida, s-au agresat fizic reciproc, utilizând obiecte tăietor-înțepătoare, generând astfel o stare de pericol public”, a transmis IPJ Cluj.
Un bărbat reținut, mandat de aducere emis pentru altul
După mai bine de o săptămână de la eveniment, în urma probelor strânse, polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Apahida au reținut pentru 24 de ore un bărbat de 46 de ani. Celălalt bărbat, în vârstă de 42 de ani, a fost convocat la poliție pe 31 decembrie, dar a ignorat citația, motiv pentru care autoritățile au emis un mandat de aducere.
„În urma probatoriului administrat, față de bărbatul de 46 de ani a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore. Celălalt bărbat a fost citat să se prezinte la sediul poliției în data de 31.12.2024, însă acesta nu s-a conformat, motiv pentru care a fost emis un mandat de aducere.
Cercetările sunt în desfășurare pentru stabilirea întregii situații de fapt și luarea măsurilor legale care se impun”, a mai arătat IPJ Cluj.
EVENIMENT
Scene de groază la Turda, de Revelion. Un tânăr beat a intrat cu forța într-o locuință și a atacat cu cuțitul două persoane
Incident șocant în municipiul Turda, în seara de Revelion. Un tânăr a intrat cu forța într-o locuință și a atacat cu un cuțit două persoane, provocându-le leziuni.
Totul ar fi pornit de la o ceartă avută pe o stradă din Turda. În jurul orei 19:50, polițiștii au fost alertați printr-un apel la 112 cu privire la scandal.
„La data de 31 decembrie 2024, în jurul orei 19.50, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Turda au fost sesizați prin apel 112 cu privire la un conflict generat între 3 persoane pe o stradă din municipiul Turda.
Din primele verificări s-a stabilit că, pe fondul consumului de alcool, între un tânăr de 26 de ani și un bărbat de 37 de ani, respectiv o femeie de 39 de ani, a izbucnit un conflict, în urma căruia tânărul ar fi devenit violent față de cei doi”, a transmis IPJ Cluj.
Tânărul a intrat cu forța într-o locuință și a atacat cu cuțitul două persoane
Ulterior, tânărul beat i-a urmărit acasă pe cei doi, intrând cu forța în locuința acestora și atacându-i cu un cuțit. În timpul altercației, tânărul s-a rănit singur, fiind preluat de polițiști și intenat într-o unitate medicală.
„Astfel, acesta s-ar fi deplasat la locuința acestora, unde a pătruns fără drept și le-ar fi provocat leziuni cu un obiect tăietor-înțepător.
De asemenea, în timpul altercației tânărul de 26 de ani s-ar fi rănit singur, având nevoie de îngrijiri medicale.
Ulterior, acesta a fost condus la sediul Poliției municipiului Turda pentru continuarea cercetărilor, iar apoi a fost internat involuntar într-o unitate medicală.
În prezent, polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc incidentul sub aspectul infracțiunii de lovirea sau alte violențe și violare de domiciliu”, a mai arătat IPJ Cluj.