EVENIMENT
FOTO. Cluj-Napoca, gazda OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024. E cel mai mare eveniment Kyokushin-kan din România

Cel mai mare eveniment de Kyokushin-kan organizat vreodată în România va avea loc în weekendul 7-8 septembrie 2024, la Cluj-Napoca: OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024 și OPEN BGN International Cup UNDER12. Cele două competiții se vor desfășura la sala polivalentă BTarena și vor aduna la Cluj peste 600 de sportivi din peste 25 de țări de pe trei continente: Europa, Asia și America de Nord.
Fiind un eveniment OPEN, acesta a fost deschis tuturor federațiilor și țărilor, oferind oportunitatea de participare sportivilor de elită din întreaga lume, indiferent de țară sau federație.
În cadrul Campionatului European, România va fi reprezentată de aproape 200 de sportivi, inclusiv câțiva dintre cei mai proeminenți: Sasu Simon – campion european U16; Dreptate Cristian – vicecampion european; Tudor Iacoboaie – vicecampion european la seniori; Maria Sirca, Ștefănuț Ilinca și Sofia Șerbănescu, campioane naționale la categorii de vârstă diferite și mulți alții.
La evenimentul din Cluj-Napoca va participa tot bordul Federației Mondiale Kyokushin-kan din Japonia, în frunte cu Kacho Hatsuo Royama, președintele federației, cel care a insistat ca această ediție a Campionatului European să fie organizată în România, la Cluj-Napoca.
Sensei Viorel Tătar, organizator, vicepreședintele Kyokushin-kan România și președintele CS Budo Gym Napoca: ”Eu și echipa mea de la CS Budo Gym Napoca suntem mândri să fim organizatorii acestui eveniment de mare amploare. După succesul unui eveniment internațional pe care l-am organizat anul trecut în Cluj, de dimensiuni mai mici, federația mondială a insistat ca noi să preluăm responsabilitatea organizării Campionatului European din acest an. Suntem onorați de această oportunitate și am depus toate eforturile necesare pentru a asigura un eveniment de excepție. Ne bucurăm că putem organiza acest campionat la BT Arena, în inima Ardealului.
Astfel, Cluj-Napoca devine un oraș emblematic, pe plan mondial, în artele marțiale.”
Intrarea este liberă
Intrarea la eveniment este liberă pentru toate categoriile de public, oferind oricărei persoane oportunitatea de a participa la acest eveniment de amploare și a susține sportivii.
Shihan Ionel Stancu, președintele Kyokushin-kan România: ”Acest eveniment marchează un moment deosebit pentru România, fiind unul dintre cele mai importante organizate până acum în domeniul artelor marțiale. Prezența membrilor internaționali ai bordului federației, inclusiv a președintelui, subliniază importanța acestui campionat. Prin eforturile susținute ale comitetului de organizare, România se afirmă acum pe harta internațională a artelor marțiale, și a Kyokushin-kan în mod special, devenind un punct de referință de mare însemnătate la nivel mondial.”
Cele două competiții sunt organizate de clubul clujean de kyokushin-kan, CS Budo Gym Napoca, cu sprijinul Kyokushin-kan România și a Federației Internaționale de Kyokushin-kan:
● Cupa Internațională pentru sportivii cu vârste între 5 și 11 ani – 7 septembrie, între orele 10:00-14:00;
● Campionatul European pentru sportivii cu vârste de 14 ani și peste – 7 și 8 septembrie.
Două categorii de concurs
Vor fi două categorii de concurs în cadrul campionatului: Kumite, care este o competiție de luptă directă între doi practicanți, bazată pe aplicarea tehnicilor de autoapărare într-un context real și controlat, și Kata, o probă de execuție tehnică ce presupune demonstrarea unor serii de mișcări prestabilite, pentru a evidenția precizia, echilibrul și disciplina fiecărui participant.
Participanții sunt împărțiți, la rândul lor, pe categorii de vârstă și greutate: U14 ani (12-13 ani, băieți: 30, 35, 40, 45, 50, 55, 55+ kg / fete: 30, 35, 40, 45, 50, 55, 55+ kg), U16 (14-15 ani, băieți: 40, 45, 50, 55, 60, 65, 65+ kg / fete: 40, 45, 50, 55, 60, 65, 65+ kg), U18 (16-17 ani, băieți: 50, 55, 60, 65, 70, 75, 75+ kg / fete: 50, 55, 60, 65, 65+ kg), seniori (bărbați: 65, 75, 85, 95, +95 kg / femei: 55, 60, 65, 65+ kg). Competiția se va desfășura conform regulilor Kyokushin-kan International Karate-do Organization.
Campionatul European Kyokushin-kan se organizează din doi în doi ani, iar în acest an este pentru prima dată găzduit de România, ultima ediție având loc în Madrid, Spania. Pe de altă parte, Cupa Internațională, care se desfășoară anual, a avut loc anul trecut în Kazahstan, ca parte a Campionatului Mondial.
Ceremonia de deschidere și momente culturale
Participanții la competițiile Kyokushin-kan din weekend vor face spectacol în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în cadrul festivalului stradal Wonder Puck, vineri, 6 septembrie, de la ora 19:00, 400 de sportivi îmbrăcați în karate-gi (uniforma de arte marțiale), vor cânta la tobele tradiționale japoneze și vor face mici demonstrații de arte marțiale.
Ceremonia oficială de deschidere a Campionatului European de Kyokushin-kan OPEN 2024 va avea loc sâmbătă, 7 septembrie, la ora 15:00, la BTarena și va include discursuri ale oficialilor din federație și invitați de seamă, inclusiv ambasadorul Japoniei, care va onora evenimentul cu prezența sa. Vor fi prezentate momente culturale autentice românești – dans cu ansamblul Mărțișorul și un moment tradițional japonez: spectacol taiko – toba japoneză.
La ceremonia de deschidere va participa și Excelența Sa Takashi Katae, ambasadorul Japoniei în România, care va lua cuvântul și va sublinia legătura strânsă dintre tradiția japoneză și comunitatea internațională de arte marțiale.
Programul evenimentului
Vineri, 6 septembrie (Piața Unirii):
19:00 – 19:30 WonderPuck 2024: A glimpse of 2024 Open Kyokushin-kan European Championship;
Sâmbătă, 7 septembrie (BT Arena):
10:00 – 14:00 OPEN BGN International Cup UNDER12;
15:00 – 15:30 Ceremonia de deschidere a OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024;
15:30 – 20:00 OPEN Kyokushin-kan European Championship 2024;
Duminică, 8 septembrie (BT Arena):
13:00 – Semifinale și Finale Kumite;
18:00 – Ceremonia de premiere.
Despre Kyokushin-kan și Kyokushin-kan România
Kyokushin-kan este un stil de karate renumit pentru disciplina sa riguroasă și pentru valorile de respect, determinare și curaj. Originar din Japonia, Kyokushin-kan a câștigat recunoaștere internațională și respect pentru abordarea sa completă a artei marțiale, combinând tehnici de autoapărare cu un puternic accent pe dezvoltarea personală.
În România, kyokushin-kan a câștigat un loc proeminent în comunitatea sportivă după înființarea Kyokushin-kan România, în 2019. Aceasta este acreditată de Federația Mondială Kyokushin-kan și adună în prezent 14 cluburi din 7 orașe și peste 700 de membri. Asociația se străduiește să promoveze și să dezvolte artele marțiale, aducându-le în prim-plan pe scena internațională.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Zi de doliu naţional în România, în memoria Papei Francisc. Sâmbătă, drapelele vor fi coborâte în bernă

Guvernul adoptă joi o Hotărâre privind declararea zilei de sâmbătă, 26 aprilie 2025, zi de doliu naţional pe teritoriul României, în memoria Papei Francisc.
În aceeși zi, Papa Francisc va fi înmormântat la Vatican.
Zi de doliu naţional în România, în memoria Papei Francisc
„Anunțul decesului Sanctității Sale Papa Francisc a stârnit o profundă întristare atât în rândul credincioșilor Bisericii Catolice, cea mai numeroasă comunitate creștină din lume, precum și pentru credincioșii și liderii spirituali de pretutindeni, generând reacții puternice la nivel global.
Un lider spiritual de o înaltă ținută morală, Papa Francisc s-a remarcat mai ales prin implicarea activă în viața societății contemporane, adoptând poziții ferme față de principalele provocări geo-politice ale ultimului deceniu. Sanctitatea Sa Papa Francisc a fost o personalitate profund apreciată de poporul român, prețuire evidențiată în mod deosebit cu ocazia vizitei apostolice în România, desfășurată în anul 2019”, se arată în nota de fundamentare a Hotărârii de Guvern.
Vizita Papei Francisc în România „a fost una cu totul specială, remarcându-se atât prin deschiderea și căldura cu care Pontiful Roman s-a adresat credincioșilor, cât și prin durata și anvergura sa”, se mai arată în document.
Papa Francisc, legătură puternică cu România
„Legătura profundă dintre Papa Francisc și poporul român a fost reafirmată de-a lungul timpului prin repetatele vizite oficiale ale reprezentanților statului român la Vatican, precum și prin numirea unui preot român, pentru prima dată în istorie, în funcția de episcop auxiliar al Diecezei Romei.
Sanctitatea Sa a fost, cu adevărat, un simbol al dialogului interreligios și intercultural, o personalitate de renume mondial, ale cărei cuvinte și acțiuni au reușit să construiască punți de înțelegere și să promoveze idealurile păcii în întreaga lume. Prin învățăturile sale, el a inspirat nu doar prezentul, ci și viitoarele generații.
Cu o modestie rar întâlnită și o dedicare neabătută față de valorile umanității, Papa Francisc a oferit lumii un exemplu de compasiune și demnitate, rămânând un reper moral pentru întreaga umanitate. Prin angajamentul său neclintit față de apărarea drepturilor omului, protecția mediului și respectul pentru persoanele vulnerabile și marginalizate, Papa Francisc a oferit o viziune a unei lumi mai pline de empatie și solidaritate. Nu a fost doar un lider spiritual, ci și un apărător fervent al valorilor universale care transcend orice graniță religioasă, națională sau culturală”, se mai arată în document, potrivit Mediafax
Doliu pe întreg teritoriul României
Astfel, în memoria personalității celui care a fost Sanctitatea Sa Papa Francisc se propune declararea zilei de 26 aprilie ca zi de doliu național pe întregul teritoriu al României. În zilele de doliu național toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă.
De asemenea, drapelul României în bernă se mai arborează la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ de orice grad, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, în aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și ca pavilion pe navele de orice fel și pe ambarcațiuni ce navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine și persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință.
Totodată, posturile de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător.
Funeraliile Papei au loc sâmbătă, 26 aprilie
Sfânta Liturghie de înmormântare a papei Francisc are loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10.00 (ora 11 – ora României), pe esplanada bazilicii Sfântul Petru: a anunțat Sala de Presă a Sfântului Scaun. Sfânta Liturghie este prezidată de cardinalul Giovanni Battista Re, decan al Colegiului cardinalilor. Pot concelebra patriarhii și cardinalii, arhiepiscopii, episcopii și preoții, purtând veșmântul liturgic de culoarea roșie.
La finalul Sfintei Liturghii are loc Ultima recomandare și Ceremonia de rămas bun, după care sicriul cu trupul neînsuflețit al Papei Francisc este dus în bazilica Sfântul Petru, iar de acolo, în bazilica „Santa Maria Maggiore”, unde va fi depus în mormânt. Sicriul cu trupul neînsuflețit al papei Francisc se află în capela Casei Santa Marta, loc de pelerinaj pentru credincioși.
Sute de personalități, șefi de stat și de guvern ș-au anunțat participarea la funeraliile papei francisc. Și președintele interimar al României, Ilie Bolojan, a anunțat că va fi prezent la înmormântarea Suveranului Pontif.
Foto: Vatican News

O clujeancă din cartierul Borhanci a depus 3 sesizări încă de anul trecut, la Garda de Mediu, la Compania de Apă Someș și pe platforma MyCluj a Primăriei Cluj-Napoca în legătură cu mirosul pestilențial pe care trebuie să îl suporte locuitorii zonei, răspunsul primit de fiecare data fiind că s-au făcut verificări și că nu s-a constatat nici o neregulă.
”De ce spun cei de la Garda de Mediu ca nu au primit nici o sesizare? Sunt probleme și cu rețeaua de canalizare, deoarece se simte în casă mirosul care vine de la țevile de scurgere, orice as face! La vecini la fel, în tot cartierul de fapt!
Ar trebui făcută o igienizare serioasă în conductele de canalizare, începând de la casele dinspre ieșirea spre centură până jos, spre intersecția cu Brâncuși! Este rușinos, ca într-un oraș cu pretenții de 5 stele, să ne confruntam cu așa ceva!”, a spus Edith Mureșan, o cititoare a Cluj24.
EVENIMENT
Amenințare falsă cu bombă într-un avion aflat în zbor, pe ruta Barcelona-Cluj. Pasagerii au fost debarcați în siguranță

Situație de urgență pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca.
Miercuri noaptea, în jurul orei 23.36, prin centrala Aeroportului a fost primită o amenințare cu bombă.
Amenințare falsă cu bombă într-un avion pe ruta Barcelona-Cluj
Potrivit reprezentanților Aeroportului, amenințarea privea amplasarea unei bombe în aeronava de pe ruta Barcelona-Cluj, care se afla în zbor.
“În urma analizării, amenințarea a fost clasificată și au fost aplicate procedurile corespunzătoare unei astfel de situații. A fost activat Planul de Management al Situațiilor de Criză, Comitetul de Mangement al Situațiilor de criză s-a întrunit la sediul aeroportului, iar în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că a fost vorba despre o amenințare falsă”, au transmis reprezentanții Aeroportului.
Pasagerii au ajuns cu bine la Cluj
Traficul aerian pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj nu a fost afectat, toate zborurile desfășurându-se conform programului. Pasagerii au fost debarcați în condiții de siguranță, iar reprezentanții companiei aeriene și personalul Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj le-au acordat sprijinul necesar.
Instituțiile abilitate vor face investigațiile specifice, urmând a fi luate măsurile legale ce se impun, au mai transmis reprezentanții Aeroportului din Cluj.
Foto: Arhivă

Închisul balcoanelor este un fel de sport național, ca oina și statul degeaba. De altfel, a devenit și subiect de bancuri. După războiul din Iugoslavia, țările vecine s-au oferit să-i ajute pe sârbi: ungurii să le refacă podurile, bulgarii grădinile și noi să le închidem balcoanele. Dacă locuiești la bloc și ți-a trecut prin cap să-ți închizi balconul, trebuie să cunoști noile reguli. Nu mai e nevoie de o autorizație de construire de la primărie, dar sunt obligatorii anumite demersuri.
Persoanele care locuiesc la bloc și au în plan să-și închidă balconul trebuie să știe că, începând din acest an, trebuie respectate noile prevederi incluse în noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, scrie Fanatik.
Înainte era nevoie de obținerea unei autorizații de construire de la primărie, proces care, pentru mulți, era considerat complicat. Cerința a fost, însă, eliminată pentru unele tipuri de lucrări, inclusiv pentru închiderea balconului.
Despre ÎNCHISUL balcoanelor și alte sporturi naționale. Ce trebuie să știi
Lucrările nu pot fi începute, însă, fără nicio formalitate. Potrivit legii, este obligatorie trimiterea unei notificări către primăria de care aparține locuința.
În acest fel, autoritățile vor fi informate cu privire la intențiile proprietarului în legătură cu fațada clădirii. În cazul în care proprietarul nu trimite o notificare, acesta riscă să primească o amendă uriașă.
De asemenea, pentru locuințele care se află la parterele blocurilor, există condiții specifice prevăzute în legislație. Proprietarii au dreptul să închidă balconul locuinței lor numai cu acordul asociației de proprietari.
“Cu acordul asociației de proprietari se pot efectua lucrări de închidere a balcoanelor/ logiilor aflate la parterul clădirilor de locuit multietajate dacă modificările aduse construcției se efectuează din motive legate de securitate, de atenuare a efectelor noxelor, zgomotelor, gunoaielor, precum si pentru siguranța și sănătatea celor care locuiesc în apartamentul respectiv”, se precizează în Legea 149/2020.
În plus, proprietarul mai are o obligație. Acesta trebuie să respecte regulile care au fost stabilite de asociația de proprietari în privința materialelor folosite pentru a închide balconul.
Despre spațiile verzi din jurul blocului
Există reguli și în legătură cu spațiile verzi din jurul blocului. Mulți locatari le amenajează după bunul plac, însă nu știu că acest lucru e interzis.
Cu toate că mulți locatari consideră că spațiile verzi le aparțin, acestea reprezintă o proprietate publică și se află în administrația primăriei locale. Astfel, intervențiile neautorizate, cum ar fi plantarea de arbori sau gard viu, pot fi amendate.
“Sarcina cu privire la întreţinerea şi administrarea acestui spaţiu revine proprietarului adică primăriei locale a cărui buget este constituit din taxele şi impozitele locuitorilor de pe raza sectorului sau a localităţii. Asociaţia de proprietari prin personalul angajat nu are nici o obligaţie cu privire la întreţinerea şi administrarea spaţiului verde, a grădinii respective.
În mod normal dacă primăria nu îşi face treaba adică nu îşi respectă atribuţiile pentru care sunt plătiţi de cetăţeni, şi pentru această situaţie, ar trebui să fie amendaţi de către asociaţia de proprietari”, precizează legea.
Adrian
septembrie 5, 2024 la 3:19 pm
Buna ziua!
Oare isi mai aduce cineva aminte ca avem un campion mondial la acest stil de arte martiale?!
Si este si din Cluj-Napoca.
https://www.sport.ro/eroi-ro/romanul-care-a-invatat-din-carti-un-sport-interzis-de-ceausescu-si-a-ajuns-campion-mondial.html