ADMINISTRAȚIE
Cluj-Napoca, cel mai tare din parcare și cel mai smart oraș din Calea Lactee

Cluj-Napoca este, nici mai mult nici mai puțin, decât cel mai smart oraș din Europa și a devansat, la acest capitol, mai multe capitale europene chiar și o țară, și anume Estonia.
Așa titrau luni o parte din site-urile de știri clujene, înghițind, pe nemestecate, o gogoașă lansată în spațiul public și preluată de parcă ar fi vorba despre un adevăr absolut.
Informația a fost distribuită de la cele mai înalte niveluri ale administrației locale fiind, nu-i așa, încă un motiv de mândrie pentru locuitori și conducătorii urbei.
Clasamentul potrivit căruia Cluj-Napoca este cel mai cel a fost întocmit de … Emerging Europe. Nu-i așa că ați căzut pe spate? Adică tocmai Emerging Europe a certificat acest lucru iar clasamentul pare a avea rezonanță europeană, răsturnând toate previziunile Comisiei Europene, a Uniunii Europene.
Nu știu câți dintre cei care au lansat clasamentul în spațiul public clujean au auzit până luni de Emerging Europe (în traducere, Europa Emergentă), ca să nu zic că știu la ce se referă cuvântul ”emergent”.
Platformă de știri și informații
După cum chiar ei se prezintă, Emerging Europe este un…site, ”o platformă de știri, informații și comunitate axată pe 23 de țări din Europa Centrală, de Est, de Sud-Est și din Caucazul de Sud”.
”Având sediul central la Londra, cu analiști și corespondenți la fața locului în locații cheie din regiune, suntem bine poziționați pentru a reacționa la evenimente majore și pentru a stabili agenda pentru dezbateri constructive.
Combinăm acoperirea noastră globală cu o amprentă locală puternică, lansăm dezbateri și suntem o sursă de cunoștințe, informații și conexiuni de profil care ajută organizațiile din toată regiunea și din lume să prospere.
Perspectiva noastră independentă se bazează pe peste 2,5 milioane de oameni, care o folosesc pentru a-și forma opiniile despre Europa emergentă și pentru a-și fundamenta deciziile de afaceri”, se arată pe site-ul site-ului respectiv.
Cu alte cuvinte, clasamentul potrivit căruia Cluj-Napoca este, chipurile, cel mai smart oraș din Europa, a fost întocmit de un site, de o platformă online, și nu este certificat și asumat de nicio autoritate a vreunei instituții a Uniunii Europene, neavând vreo relevanță la nivelul UE.
Cluj24 a contactat Emerging Europe pentru a afla mai multe despre modul în care s-a realizat acest top.
Astfel, am primit raportul privind ”Indicele de percepție – orașul prietenos pentru afaceri 2021” care are mai multe capitole, printre care și așa numitul ”Smart City Development”, care privește dezvoltarea orașelor inteligente.
Rețineți, este vorba despre ”percepție”
Șase capitale europene învinse de Cluj-Napoca
Și aici apare pe primul loc orașul Cluj-Napoca cu 35 de mențiuni, urmat de Sofia – capitala Bulgariei, Tallin – capitala Estoniei, Vilnius – capitala Lituaniei, Ljublijana – capitala Sloveniei, Lviv – oraș din Ucraina, Poznan – oraș din Polonia, Bratislava – capitala Slovaciei și Riga – capitala Letoniei.
Cu alte cuvinte, Cluj-Napoca a învins șase capitale europene!
Întrebați despre modalitatea de stabilire a acestui clasament, cum s-a ajuns la ocuparea locurilor în top, reprezentanții Emerging Europe au explicat că orașul Cluj-Napoca a depășit indicele de percepție pentru categoria smart city, fiind ales ”de un juriu format din peste 100 de experți mondiali în investiții străine directe (ISD), consilieri de selecție a site-urilor și analiști de locație cărora li s-a cerut în mod independent opiniile cu privire la cele 100 de orașe din Europa emergentă cu populații peste 200.000 de locuitori”.
De asemenea, în sondaj au intrat și capitalele unor țări non-UE – Podgorița (Muntenegru) respectiv Priștina (Kosovo) chiar dacă acestea au o populație sub 200.000 de locuitori.
Clasamentul, realizat pe baza a … 107 răspunsuri
”Am solicitat 150 de experți mondiali în investiții străine directe (ISD), consilieri de selecție a site-urilor și analiști de locație să își ofere în mod independent punctele de vedere cu privire la cele 100 de orașe din Europa emergentă.
Din cele 150 de persoane, 107 au răspuns. Trebuie remarcat faptul că acești oameni sunt lideri în domeniile lor, oameni care sfătuiesc cele mai mari firme din lume cu privire la direcția în care ar trebui să își direcționeze investițiile”, au susținut realizatorii clasamentului.
Aceștia au precizat și că celor 107 persoane li s-a furnizat o listă cu cele 100 de orașe și li s-a cerut să selecteze cinci în fiecare dintre cele opt categorii diferite: marca; potențial economic; climatul de afaceri; bazin de talente; dezvoltarea orașului inteligent; infrastructură și conectivitate; calitatea vieții; sprijinul autorităților locale.
”Clujul a ieșit pe primul loc în categoria de dezvoltare a orașelor inteligente, deoarece mai mulți oameni l-au ales dintre cei cinci decât oricare alt oraș din regiune.
Mai mult, clasamentul se numește <<Percepția orașului prietenos cu afacerile>>. Aceasta înseamnă că răspunsurile (și rezultatele) se bazează pe cunoștințele, experiența și percepția existente ale experților chestionați, nu pe date rigide. Cluj-Napoca a fost selectat în categoria orașelor inteligente de către mai mulți experți pe care i-am chestionat – și repet, aceștia sunt cei mai calificați oameni din domeniul locației – decât oricare alt oraș din regiune”, au mai spus reprezentanții Emerging Europe.
Misterul celor 107 specialiști
Întrebați în ce măsură acest clasament poate fi folosit în mod oficial de Primăria Cluj-Napoca și dacă, într-adevăr, se poate spune că orașul Cluj-Napoca este cel mai smart din Europa, cei de la Emerging Europe au răspuns: ”Răspunsul simplu este <<da>>, la ambele întrebări – dar la a doua întrebare ar trebui să rețineți că clasamentul se referă la Europa emergentă, nu la întreaga Europă”.
De asemenea, Cluj24 a solicitat celor care au întocmit clasamentul să ne ofere și câteva nume, trei sau patru, dintre cei 107 specialiști în opinia cărora Cluj-Napoca ocupă primul loc la capitolul orașe inteligente, dar nu am primit niciun răspuns…
De remarcat și o precizare importantă făcută de realizatori chiar în preambulul raportului: ”Europa emergentă nu garantează acuratețea datelor incluse în această lucrare”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
VIDEO FOTO. Sticlă inteligentă care îți amintește să bei apă, dezvoltată de trei studenți UTCN. Ideea, premiată cu 5.000 de euro

Trei studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au impresionat juriul competiției concurs „Internet of Things Student Challenge 2025” cu un proiect revoluționar: DrinkUp, o sticlă de apă inteligentă care monitorizează consumul zilnic de lichide. Echipa HydroMinds, formată din Căpâlnaș Alin-Mihai, Copos Andrei și Popa Ștefan, a câștigat marele premiu în valoare de 5.000 de euro.
DrinkUp transformă o sticlă obișnuită într-un dispozitiv care înregistrează în timp real fiecare înghițitură de apă. Datele sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă, creată de studenți, care permite utilizatorului să urmărească hidratarea zilnică prin grafice intuitive și să primească notificări regulate pentru a nu uita să bea apă.
Cum funcționează termosul inteligent?
„Noi suntem echipa HydroMinds și proiectul nostrum se numește DrinkUp, care este o sticlă de apă inteligentă, care ne permite să monitorizăm, pe parcursul zilei, câtă apă bem. La un sondaj realizat în 2022, s-a observat faptul că un om consumă, în medie, undeva la 1,4 litri de apă într-o zi, pe când, știm prea bine, minimul recomandat de către medici este de 2 litri. Pentru asta, ne-am propus să facem această sticlă inteligentă, care ne permite să monitorizăm câtă apă avem în recipient, inclusiv printr-o aplicație mobile care poate fi instalată pe telefonul mobil. La finalul zilei sau la începutul zilei următoare ne va arăta câtă apă am băut”, a explicat pentru Cluj24 Ștefan Popa.
La baza sistemului se află o placă NodeMCU ESP8266, care colectează date de la un senzor de debit YF-S201 montat în capac. Acest senzor detectează în timp real fiecare consum de apă, calculând volumul total consumat. Informațiile sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă creată în Blynk.
Pe viitor, echipa HydroMinds dorește să integreze un detector de pH, care să analizeze calitatea apei, și să stabilească parteneriate cu aplicații de sănătate, pentru a optimiza experiența utilizatorilor.
„Avem în plan să introducem inclusiv un detector al nivelului de pH al băuturii, respective să avem, pe viitor, parteneriate cu diferite aplicații de health, care să ne aducă constant aminte să ne hidratăm”, a mai explicat acesta.
Ideea studenților, răsplătită cu premiul cel mare
De asemenea, studenții lucrează la noi funcționalități pentru aplicație, precum setarea de obiective personalizate și un sistem de notificări automate la fiecare trei ore.
„Aplicația de bază am creat-o noi. Deocamdată în aplicație avem doar niște funcții foarte simple de reset, respectiv de on-off. Vrem să implementăm de asemenea setarea de obiective pe care să și le seteze utilizatorii, care ar face mai distractivă experiența lor. De asemenea, vor fi trimise notificări odată la trei ore, pe parcursul zilei”, a completat Andrei Copos.
Prin combinarea unor componente electronice de bază cu o interfață mobilă prietenoasă, DrinkUp oferă o soluție modernă pentru o nevoie esențială: consumul regulat de apă. Proiectul a fost premiat cu marele premiu în valoare de 5.000 de euro.
Foto: Facebook/ Automatica si Informatica Aplicata, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
EVENIMENT
UPDATE. Bărbat căzut de la înălțime pe un șantier din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital cu multiple traumatisme

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a asista un bărbat căzut de la înălțime.
Incidentul a avut loc în interiorul unui șantier din zona Pieței 1 Mai din Cluj-Napoca.
Bărbat căzut de la înălțime pe un șantier din Cluj-Napoca
Echipajele îi acordă îngrijiri medicale de urgență bărbatului de aproximativ 55 de ani, Acesta este conștient și cooperant.
La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.
UPDATE
Intervenția a avut loc în incinta unui șantier situat zona Pieței 1 Mai și nu pe bulevardul Muncii, cum a fost transmis inițial.
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, bărbatul prezenta multiple traumatisme, dar a fost în permanență conștient și cooperant. Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă l-a transportat la spital.
EDUCATIE
Profesorul din Huedin, reținut de polițiși, a fost ARESTAT 30 de zile. Este acuzat de agresiune sexuală a unui minor

Sorin Brăileanu, profesor de biologie la Liceul Teoretic “Octavian Goga” din Huedin a fost arestat vineri pentru 30 de zile.
Acesta este acuzat de agresiune sexuală a unui minor.
Profesorul din Huedin, reținut de polițiși, a fost ARESTAT 30 de zile
În cursul zilei de joi, 20 martie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Huedin au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 55 de ani, profesor într-un liceu din oraș, cercetat pentru infracțiunea de agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor.
Potrivit IPJ Cluj, polițiștii au fost sesizați de conducerea unității de învățământ, în data de 14 martie, cu privire la faptul că, în aceeași zi, un cadru didactic, profesor de gimnaziu, ar fi manifestat, în timpul orelor de curs, un comportament indecent față de eleve, inclusiv utilizarea unui limbaj cu conotații sexuale.
În urma administrării probatoriului, polițiștii Compartimentului de Investigații Criminale Huedin au extins cercetările, stabilind existența unei alte fapte similare, comise în același mod.
Profesorul este acuzat de agresiune sexuală asupra unui minor
Vineri, 21 martie, bărbatul a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Huedin, care a admis propunerea de arestare preventivă și a dispus măsura arestării pentru 30 de zile.
Cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului de caz, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de agresiune sexuală asupra unui minor, în vederea stabilirii întregii situații de fapt și luării măsurilor legale.
Ce spune directorul liceului
Directorul școlii spune că au fost anumite aspecte care “nu se încadrează cu un comportament firesc”, care au fost semnalate de elevi și apoi poliției.
“Mie elevii nu mi-au spus nimic, chiar dacă predau la acea clasă, dar au menționat anumite aspecte la ora de dirigenție și, pe baza acestora, a fost sesizată Poliția”, a declarat Horea Matiș, directorul Liceului “Octavian Goga” din Huedin.
Horea Matiș a mai precizat că profesorul de biologie a venit la unitatea de învățământ în toamna anului trecut și că el nu a știut că are astfel de ieșiri. Directorul a mai spus că profesorul de bilogie venea 2 zile pe săptămână la liceu, având ore la învățământul gimnazial, și că făcea naveta.
EDUCATIE
Concursul Naţional de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, ediția a XXXVII-a, între 21 și 23 martie 2025, la Cluj-Napoca

În perioada 21-23 martie 2025, Inspectoratul Școlar Județean Cluj organizează, în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județului Cluj, Consiliului Județean Cluj, Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Societatea de Științe Matematice din România, cea de-a XXXVII-a ediție a Concursului Naţional de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, 2025.
„La acestă competiție participă elevi, din șapte județe ale țării: Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Mureş, Satu Mare și Sălaj care vor concura la disciplinele matematică informatică, nivelurile gimnazial și liceal, potrivit regulamentului specific și a probelor de concurs.
Concursul Naţional de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, ediția a XXXVII-a, între 21 și 23 martie 2025, la Cluj-Napoca
Din fiecare județ participă 32 de elevi, 20 de elevi la disciplina matematică și 12 elevi la disiciplina informatică. Județul Cluj, gazda acestui concurs național, participă cu două echipaje.
Festivitatea de deschidere va avea loc la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, în prezența oficialităților centrale, județene și locale, a reprezentanților Ministerului Educației și Cercetării, precum și a inspectorilor școlari pentru disiciplinele matematică și informatică, din județele participante.
Concursul Naţional de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, aflat la cea de-a XXXVII-a ediție, în acest an, este înscris în Calendarul național al concursurilor pe discipline școlare al Ministerului Educației și Cercetării, reunește la Cluj-Napoca 256 de elevi, 12 profesori însoțitori, 90 de profesori evaluatori pentru disiciplinele matematică și informatică și 15 inspectori școlari.
Festivitatea de premiere va avea loc la Auditorium Maximum, din cadrul Universității „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, ocazie cu care, în deschiderea festivității, participanții, elevi și cadre didactice se vor bucura de momente artistice și coregrafice oferite de elevii Liceului de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” Cluj-Napoca.
„Concursurile școlare reprezintă cadrul de a identifica și de a promova excelența în educație”
Aici, la Cluj-Napoca, oraș al inovației, al tineretului și un important centru universitar, în care se investește continuu în educație și cercetare, elevii participanți, ulterior desfășurării probelor de concurs, vor împărtăși șansa de fi împreună, de a pune în valoare competența și motivația performanței, de a învăța unii de la alții și de a lega prietenii durabile.
„Dragi elevi, participanți la Concursului Naţional de Matematică și Informatică „Grigore Moisil”, vă aflați într-un oraș care susține inovația, care investește foarte mult în educație și cercetare, care are cea mai bine cotată universitate din țară în topurile europene, Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, dar și alte instituții, unde pasiunea voastră pentru matematică și informatică ar putea să se concretizeze într-un parcurs academic și o carieră de succes la companii locale, de asemenea, recunoscute pe plan intern și european.
Concursurile școlare reprezintă nu numai cadrul de a identifica și de a promova excelența în educație, ci și un prilej minunat pentru elevi de a se întâlni, de a lega prietenii cu alți colegi pasionați de cunoaștere, așa încât vă urez să profitați din plin de aceste zile la Cluj-Napoca și să reveniți, cu drag, fie ca studenți, fie ca turiști, în acest oraș care oferă nenumărate posibilități de petrecere a timpului liber – festivaluri culturale, de teatru și muzicale, târguri de carte, competiții sportive de nivel național, european și mondial.
Vă urez tuturor succes și am convingerea că, prin pasiunea voastră pentru disiciplinele matematică și informatică, veți reuși să contribuiți la schimbarea în bine a lumii în care trăim”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj”, se arată în comunicatul IȘJ Cluj.
Vali
iunie 2, 2021 la 1:22 am
Orașul în sine nu e smart, vorbim despre băieți smart aici…