Connect with us

ECONOMIE

Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători. Apartamentele de vânzare au un preț mediu de 2.700 euro/mp util

Publicat


cluj napoca

Atunci când discutăm despre ofertă, Bucureștiul se află pe primul loc în România. În materie de prețuri, însă, Capitala este depășită de Cluj-Napoca și de Brașov. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în al doilea trimestru din 2024 a fost de 1.632 euro/mp util, se arată în Raportul Market 360 pe trimestrul al II-lea din 2024 lansat de imobiliare.ro.

Spre comparație, apartamentele din Timișoara se vând într-un interval similar în timp ce în Cluj-Napoca proprietarii au nevoie de peste două luni pentru identificarea cumpărătorilor. Marja de negociere practicată la nivelul pieței bucureștene în trimestrul al II-lea a fost de 3,7% în cazul apartamentelor. Se negociază mai mult doar în Cluj-Napoca și în Constanța, mai exact 4%, respectiv 4,3%.

Dacă atunci când vorbim despre prețurile solicitate de proprietari și dezvoltatori pentru locuințele scoase la vânzare Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară depășind cu mult celelalte mari centre urbane, în cazul locuințelor de închiriat cea mai puternică piață rezidențială din vestul României își găsește un rival în București.

Chiriașii din Capitală care au optat pentru garsoniere și apartamente cu 2 camere au plătit, în trimestrul II, sume similare cu cele din Cluj-Napoca. Cei care au închiriat locuințe mai spațioase, cu 3 camere, au plătit chiar mai mult decât clujenii.

Interes crescut

Interesul potențialilor cumpărători pentru proprietățile rezidențiale din Cluj-Napoca listate la vânzare, în trimestrul al doilea din 2024, pe Imobiliare.ro a crescut în comparație cu același interval din 2023. Vorbim despre o puternică evoluție pozitivă a acestui indicator, mai exact cu 27%.

Avansul a putut fi observat atât pe piața veche, cât și pe segmentul nou, mai consistentă fiind creșterea aferentă acestuia din urmă. Interesul pentru apartamentele și casele noi s-a mai majorat la fel de mult din punct de vedere procentual doar în București.

Clujul, cel mai scump oraș pentru cumpărători

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători, iar în cazul apartamentelor noi s-a atins un nou nivel record pe plan local în iunie.

Prețul mediu solicitat pentru locuințele finalizate începând cu 2020 depășește, potrivit Indicelui Imobiliare.ro, pragul de 3.100 euro/mp util.

La nivelul pieței din Cluj-Napoca s-a înregistrat o scădere dramatică a ofertei în trimestrul al II-lea, dacă ne raportăm la intervalul similar din 2023.

Chiar și în aceste condiții, cei interesați să cumpere o locuință au avut de ales din peste 10.000 de proprietăți, aceasta fiind a doua cea mai vastă ofertă disponibilă la nivelul marilor centre regionale din țară, după cea din Capitală, care a cuprins în același interval de timp aproape 40.000 de locuințe.

O contractare chiar mai puternică a putut fi observată pe segmentul nou al pieței.

Preț mediu, 2700 euro/mp

Cu 2.000 de unități disponibile în trimestrul II, Cluj-Napoca se poziționează pe locul al treilea la nivel național, după București și Iași. Proprietarii și dezvoltatorii solicită cel mai ridicat preț mediu din țară pentru locuințele listate la vânzare, de 2.700 euro/mp util. Tot ei au nevoie de cea mai extinsă perioadă de timp pentru identificarea cumpărătorilor.

Cluj-Napoca se menține cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători, apartamentele scoase la vânzare pe cea mai puternică piața rezidențială din vestul țării având un preț mediu de 2.700 euro/mp util.

Se depășește pragul de 2.000 de euro chiar și în cele mai ieftine zone din oraș, conform datelor Imobiliare.ro. Proprietarii găsesc aici mai greu un cumpărător decât în alte centre regionale majore, perioada de vânzare depășind cu mult două luni. Aceștia sunt, totodată, dispuși să negocieze mai mult decât cei care scot la vânzare locuințe în alte orașe mari din țară.

Aproape 7000 de imobile vândute

În al doilea trimestru s-au vândut, la nivelul județului Cluj, 6.890 de imobile. S-a înregistrat, astfel, un ușor avans la acest capitol comparativ cu intervalul similar din 2023, potrivit datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Dacă ne raportăm strict la județele cu cele mai mari piețe rezidențiale, Clujul se poziționează în materie de tranzacții după București, Ilfov, Brașov și Timiș. Apartamentele din Cluj-Napoca s-au vândut, pe parcursul trimestrului II, într-o perioadă medie de 75 de zile, cea mai lungă înregistrată în rândul marilor șase centre regionale analizate de Imobiliare.ro.

Chiar și în aceste condiții putem observa o scădere a acestui indicator, dacă ne raportăm la intervalul similar din 2023. Marja de negociere practicată pe plan local este, de asemenea, una dintre cele mai mari din țară, fiind depășită doar de cea aferentă orașului Constanța. Prețul apartamentelor din Cluj-Napoca se negociază, în medie, cu 4%, mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut.

Cererea aferentă proprietăților de închiriat a crescut în trimestrul al II-lea față de cea înregistrată în primele trei luni din 2024, arată datele Imobiliare.ro.

Chiar și în aceste condiții, aceasta se menține la un nivel destul de scăzut. În aprilie-iunie 2023, când condițiile de pe piața de creditare erau încă destul de nefavorabile pentru cumpărători, numărul potențialilor chiriași interesați de apartamentele și casele din Cluj-Napoca era mai mare.

A doua piață a închirierilor

Cluj-Napoca se poate lăuda cu a doua cea mai mare piață a închirierilor de locuințe din țară, dacă ne raportăm la oferta disponibilă pe plan local. Au fost listate la închiriere, în trimestrul al II-lea, aproximativ 6.600 de locuințe. Spre comparație, persoanele interesate de închirierea unei locuințe în Capitală au avut de ales din aproape 33.000 de apartamente și case.

Din totalul proprietăților listate la închiriere pe Imobiliare.ro, în intervalul aprilie-iunie 2024, 900 au fost locuințe noi, finalizate în ultimii cinci ani, mai multe decât în Timișoara, Brașov, Iași sau Constanța. Doar în București s-au căutat chiriași pentru mai multe apartamente și case noi, mai exact pentru 7.900 de astfel de locuințe.

Clujenii plătesc unele dintre cele mai mari chirii, dar obțin și venituri lunare consistente. Topul celor mai scumpe zone din oraș (apartamente vechi și noi, T2 2024) Cluj-Napoca nu este doar cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători. Și chiriașii plătesc lunar unele dintre cele mai consistente sume.

Doar în București se mai închiriază apartamente cu prețuri similare sau chiar ușor mai ridicate. Veniturile clujenilor sunt, însă, aproape la fel de mari ca cele ale angajaților din București.

Dacă în Capitală câștigul salarial mediu net ajunge la 6.428 lei, la nivelul județului Cluj acesta este de 6.083 de lei pe lună, conform celor mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică. Chiria medie solicitată pentru un apartament cu 2 camere este echivalentă cu circa 2.735 de lei în ambele cazuri.

Piața rezidențială își caută echilibrul

Valentin Morar, CEO și fondator al dezvoltatorului imobiliar Wallberg, susține în raport că, într-un peisaj socio-politic care nu încetează să producă surprize, piața rezidențială își caută echilibrul.

”Nevoia de locuire este în creștere, cumulându-se. În același timp, apar semnale pozitive dinspre economie, dobânzile se stabilizează, iar prețurile locuințelor reflectă deja o creștere. Vorbim însă de o creștere a prețurilor determinată doar de creșterea costurilor. Nu am atins încă punctul în care să acoperim și ajustarea marjelor de profit, aflate la un nivel nu foarte confortabil.

Dezvoltatorii au înțeles că piața are nevoie de timp pentru a asimila noul nivel al prețurilor și doar o creștere etapizată poate fi sustenabilă. Nevoia acumulată și deficitul de ofertă sunt concrete și definesc actuala piață, însă contextul rămâne unul de așteptare.

În prezent, avem un deficit de ofertă atât ca rezultat al condițiilor de piață din ultimii ani cât și, local, în urma blocărilor administrative.

Pe scurt, există mai puține locuințe disponibile decât cererea potențială. Dobânzile fixe sub 5% sunt suficient de atractive pentru a determina o parte din cumpărători să treacă la acțiune. Pe de altă parte, cumpărătorii care au o nevoie de locuire și mijloacele necesare, dar nu trec la acțiune din cauza lipsei de predictibilitate sau a așteptărilor contrare mersului pieței – în speță să scadă prețurile – rămân în așteptare însă doar pe termen limitat.

Ajustarea marjelor de profit

Nevoia lor există, dar viața își continuă ciclul firesc și e o chestiune doar de timp pentru a pune suficientă presiune pe ei ca să treacă la achiziție. În mod evident, va urma și o ajustare firească a marjelor de profit. Piața nu poate funcționa sustenabil în lipsa unor motivații economice suficiente pentru marii dezvoltatori. Și am văzut consecințe directe: investiții etapizate, amânate sau chiar anulate.

Piața este setată corect în acest moment și este aproape de momentul de acceptare a unei noi etape de creștere a prețurilor. Ajustarea va veni natural, pe măsură ce piața se stabilizează și cererea trece la acțiune, se materializează în tranzacții.

De altfel, cumpărătorii au depășit paradigma de așteptare a unei scăderi a prețurilor, realizând că această abordare este riscantă și, în final, contraproductivă. Piața rezidențială actuală oferă un context favorabil. Avem în continuare o fereastră de oportunitate pentru achiziții înainte ca prețurile să reflecte pe deplin cererea potențială”, a precizat Morar.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Garsonieră amenajată într-un beci din Cluj-Napoca, de vânzare cu 90.000 de euro. Ce suprafață are

Publicat

garsonieră
O agenție imobiliară din Cluj-Napoca propune spre vânzare o garsonieră de 35 mp, amenajată la cheie, situată în inima istorică a orașului, în Piața Muzeului.

”Această proprietate reprezintă o investiție ideală pentru regim hotelier, datorită amplasării sale într-una dintre cele mai căutate zone turistice și culturale.

Garsoniera este complet mobilată și utilată modern, cu finisaje de înaltă calitate, gata să ofere confort și eleganță.

Locația centrală permite accesul rapid la principalele atracții, restaurante, cafenele și mijloace de transport în comun, asigurând astfel un flux constant de turiști.

Aceasta este o oportunitate excelentă pentru cei care doresc să investească într-o proprietate cu potențial ridicat de profitabilitate în Cluj-Napoca”, se arată în anunțul de vânzare.

Garsoniera de 35 de mp se vinde cu prețul de 90.000 de euro.

Citește mai departe

ECONOMIE

Cluj-Napoca are cele mai scumpe apartamente din România, dar și mai puține vânzări decât celelalte mari centre urbane

Publicat

Cluj-Napoca are cele mai ridicate prețuri la apartamente din România, însă și tranzacțiile imobiliare sunt mai puține decât celelalte orașe mari. Prețurile ridicate fac din ce în ce mai dificil accesul la locuințe pentru cumpărători.

Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare continuă să crească, la nivel național, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Pe primul loc în clasamentul național se situează însă proprietarii și dezvoltatorii din Cluj-Napoca.

Peste 2.800 euro/mp pentru apartamentele din Cluj

În medie, metrul pătrat a ajuns să coste luna trecută 2.812 euro. La sfârșitul verii trecute abia se atingea pragul de 2.500 euro/mp util.

Al doilea cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători este Brașov, unde se solicită, în medie, 1.975 euro/mp util pentru apartamentele scoase la vânzare.

Capitala ocupă locul al treilea în clasamentul național al prețurilor. Apartamentele din București se vindeau, luna trecută, cu un preț mediu de 1.776 euro/mp util.

Accesul la locuințe, tot mai dificil la Cluj

Cluj-Napoca ocupă locul cinci în ceea ce privește numărul de tranzacții imobiliare din primele opt luni ale anului 2024, cu 18.702 imobile vândute.

Liderul tranzacțiilor rămâne Bucureștiul, cu peste 72.000 de proprietăți tranzacționate, urmat de Ilfov și Brașov, conform datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Topul județelor unde s-au vândut cele mai multe case, terenuri și apartamente de la începutul anului:

  • București: 72.266 imobile
  • Ilfov: 30.774 imobile
  • Brașov: 19.588 imobile
  • Timiș: 18.703 imobile
  • Cluj: 18.702 imobile
  • Iași: 17.937 imobile
  • Constanța: 17.854 imobile
  • Suceava: 12.161 imobile
  • Bihor: 11.872 imobile
  • Dolj: 11.219 imobile

Citește mai departe

POLITICA

Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR: „Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi?”

Publicat

Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR, lansează o serie de critici și întrebări privind studiile Elenei Lasconi, candidata USR la alegerile prezidențiale.

„Candidații pentru alegerile prezidențiale din acest an au o foarte mare problemă, din ceea ce văd, cu privire la școlile absolvite. Primul a fost Marcel Ciolacu, cel care fuge și nu își prezintă diploma de BAC. De ar fi fost singurul mai ziceam.

Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR: „Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi?”

Dar, ce am sesizat, este că fix întruchiparea corectitudinii, a progresismului, idolul USR-ului, doamna Elena Lasconi, are foarte mari deficiențe când vine vorba de educație. Mai exact, potrivit CV-ului de pe pagina primăriei Câmpulung, ea ar fi absolvit liceul Pedagogic ”Sabin Drăgoi” din Deva în 1990 și –  doar se deduce – s-ar fi înscris la facultate în 1996, absolvind-o în 2001. Formularea din CV este cu adevărat interesantă, lăsând loc de speculații, mai ales în contextul unor zvonuri destul de consistente potrivit cărora ar fi studiat de fapt la Universitatea Ecologică ”Traian” din Deva, particulară și la acel moment neacreditată, drept pentru care doar și-ar fi susținut examenul de licență la ASE București.

Ipoteza, care între timp s-a confirmat printr-o investigație de presă, este cu atât mai plauzibilă cu cât în perioada facultății ea era și corespondent local al PRO TV, iar în acea perioadă transmitea întotdeauna din zona Deva – Valea Jiului, unde și locuia, în timp ce ASE se afla la București. Conform investigației Newsweek, ar fi avut chiar note submediocre – 5 și 6, și și-ar fi susținut licența (la ASE, într-adevăr) la 3 ani de la absolvire, în 2004. Mediile finale ale celor 4 ani: Anul I – 6,92; Anul II – 6.40; Anul III – 6,53; Anul IV – 6,92; Anul V – 7,92; media generală a celor cinci ani – 6,93. Iar competențele de limba engleză sunt la același nivel (nota 6,80).

„Ne putem pune întrebări și în privința liceului”

Având în vedere aceste informații legate de studiile sale universitare, evident că ne putem pune întrebări și în privința liceului pe care l-a absolvit, asta dacă e să ne raportăm la discuțiile referitoare la diploma de bacalaureat a lui Marcel Ciolacu.

Așadar, pe lângă Marcel Ciolacu care trebuie să își arate diploma de Bacalaureat, ar trebui să i se ceară în spațiul public inclusiv doamnei Elena Lasconi, dacă tot suntem la faza de verificare a diplomelor candidaților, să prezinte public diplomele de absolvire a liceului și respectiv a facultății? Eventual cu tot cu foile matricole, dacă tot umblă în sertarul cu acte.

„Ori avem transparență, ori nu!”

Suplimentar, poate doamna Lasconi eventual să explice cu ce s-a ocupat între 1990, data la care a absolvit liceul, și 1995, an în care obține, oficial, primul ei job – la postul de radio T5 ABC din Hațeg? Pentru că acești cinci ani pur și simplu nu există în documentele oficiale.

Așteptăm cu mare interes ce are de spus domnia sa. Ori avem transparență, ori nu!”.

Citește mai departe

POLITICA

Marius Lulea (AUR): Incompetența guvernării PSD-PNL afectează direct viața românilor și agravează dependența de importuri

Publicat

Marius Lulea, prim-vicepreședintele AUR, critică dur politica agricolă a României, susținând că țara este împovărată de importuri masive de alimente din cauza unei guvernări iresponsabile. El acuză actuala conducere PSD-PNL de lipsă de competență și de gestionarea defectuoasă a resurselor naționale.

„România dispune de o suprafață agricolă considerabilă (aproape 15 milioane de hectare), cu terenuri de înaltă calitate, care ar putea hrăni cel puțin 100 de milioane de oameni.

 Marius Lulea (AUR): Incompetența guvernării PSD-PNL afectează direct viața românilor

Cu toate acestea, din cauza unei politici agricole dezastruoase, importăm anual produse alimentare și animale în valoare de aproape 10 miliarde de euro.

Astfel, nu doar că nu suntem capabili să hrănim alte națiuni, dar importăm cantități masive de alimente.

Guvernarea PSD-PNL, una dintre cele mai iresponsabile din ultimii 100 de ani

Guvernarea PSD-PNL, reprezentată de Ciolacu și Ciucă, se dovedește a fi una dintre cele mai iresponsabile din ultimii 100 de ani, mascând actuala criză prin împrumuturi masive. Specialiștii, inclusiv cei din partidele de guvernare, știu foarte bine că cei care astăzi pretind că guvernează România nu au competențele necesare pentru a conduce țara eficient.

Este evident că nu știu ce măsuri să adopte și nu se pricep la guvernare. Lipsa de viziune și incapacitatea de a implementa politici coerente și sustenabile sunt motivele pentru care țara se află într-o criză profundă, iar resursele noastre sunt gestionate defectuos.

Această incompetență afectează direct viața cetățenilor și agravează dependența de importuri”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax