Connect with us

ECONOMIE

Cluj IT Cluster: Eliminarea scutirii de impozit pentru angajații din industria IT duce la migrarea IT-iștilor în străinătate

Publicat


În 2020, industria IT se plasa în topul sectoarelor economice din România, înregistrând una dintre cel mai mari creșteri, cu o cifră de afaceri de peste 70 miliarde de lei reprezentând 7% din PIB (link). În prezent, sectorul IT include peste 120.000 de angajați în România, iar trendul ascendent pe care se află de mai mulți ani este văzut de specialiști ca o confirmare a faptului că industria IT va reprezenta în anii următori peste 10% din PIB.

Fără îndoială, la evoluția favorabilă a acestui sector în România ultimilor ani a contribuit, în mod semnificativ, scutirea de taxe pe venit pentru angații din IT. S-au pus astfel bazele unor factori de competitivitate globală susținută de angajații cu aptitudini tehnice foarte bune, lucru care a apropiat industria IT românească de principalele piețe internaționale.

Însă, în ciuda unei evoluții spectaculoase a IT-ului românesc și a valorii adăugate generate pentru economia țării, raportul DESI din 2021 (Digital Economy and Society Index, link) indică foarte clar faptul că este nevoie de mult mai mult pentru ca România să se alinieze cu adevărat standardelor europene în materie de digitalizare, iar aici, în mod evident, industria IT are un rol esențial. Conform raportului: “România se situează pe locul 27 din cele 27 de state membre ale UE în ediția din 2021 a Indicelui economiei și societății digitale. În ceea ce privește capitalul uman, România se situează pe locul 26, obținând un punctaj sub medie pentru majoritatea indicatorilor. Deși țara noastră are un număr mare de absolvenți în domeniul TIC (situându-se pe locul 4), deficitul de specialiști TIC limitează capacitatea țării de a inova și de a profita de avantajele transformării digitale”.

Neajusuri ale sistemului

Așadar, în pofida unei evoluții foarte bune a industriei IT în România și a unei pregătiri excelente în domeniu, este limpede faptul că aceste transformări trebuie accelerate și sprijinite de politici care să susțină adoptarea soluțiilor digitale în cât mai multe sectoare, mai ales în sectorul public. Din nefericire, pandemia a scos la iveală o serie de neajunsuri ale sectorului public și ale majorității celor economice în materie de digitalizare, iar adoptarea unor astfel de soluții ar trebui să devină o prioritate imediată și de termen lung.

În mod paradoxal mai multe articole recente din presă relatează despre intenția unor politicieni de a anula sau cel puțin regândi scutirea de taxe pentru angajații din IT. O astfel de măsură nu numai că va destabiliza industria IT românească, dar, pe termen scurt, ar conduce spre o mai mare migrare a specialiștilor către companii din străinătate, accentuând și mai mult criza forței de muncă.

În plus, pe fondul pandemiei, tot mai multe organizații permit angajaților să lucreze de acasă sau de la distanță (remote) și, astfel, asistăm deja la o migrare a specialiștilor români care se angajează la companii situate în afara țării, lucrând, în continuare, din România dar fără a mai avea contract de muncă înregistrat în țara noastră.

Reluarea discuțiilor despre anularea taxei pe venit pentru angajații din IT nu face decât să alimenteze aceste tendințe care, pe termen mediu și lung, vor determina scăderi semnificative în industria IT cu efecte economice și sociale total nefavorabile (anulând orice posibile beneficii ale măsurii în raport cu bugetul de stat).

Îngrijorare în cluster

“Ne exprimăm îngrijorarea față de intențiile factorilor de decizie de la nivel guvernamental și parlamentar de a elimina facilitățile fiscale acordate industriei IT,  facilități care și-au dovedit utilitatea în timp nu doar pentru sectorul IT, ci și pentru susținerea altor sectoare economice prin activarea consumului local. Este o regulă elementară în politicile publice responsabile de a nu întreprinde măsuri de eliminare sau diminuare a unor facilități fiscale fără a pune în loc mecanisme care să conducă la transformarea structurală a sectorului respectiv, altfel nu se produce decât un rău major, cu efecte negative în lanț pe mai multe sectoare economice.

Sectorul IT este pregătit profesional pentru tranziția înspre modele de afaceri orientate pe inovare, în schimb constatăm lipsa infrastructurii publice suport pentru susținerea inovării, lipsa mecanismelor inteligente la nivel guvernamental pentru atragerea capitalului de risc pentru investiții în sectorul IT și multe alte minusuri în construcția ecosistemului național de inovare. Dacă suntem cu adevărat responsabili și competenți politic trebuie să înțelegem că putem renunța la o serie de facilități doar atunci când este pregătit și activat cadrul național care să pună în loc soluții corecte și consistente pentru tranziția la nivelul superior de sofisticare a sectorului de IT.

Chiar dacă Comisia Europeană a cerut României să adopte reforme fiscale ca una dintre condițiile activării PNRR, nu a interzis aplicarea curajoasă a reformelor care să ajute o economie condusă de inovare. Dacă se dorește aplicarea de reforme fiscale, atunci să fie aplicate sectoarelor economice care vor fi asistate prin PNRR. Sectorul IT nu este susținut de PNRR, chiar dacă există proiecte de digitalizare, pentru că digitalizarea nu vizează transformarea sectorului IT. Noi ne manifestăm totala disponibilitate pentru a discuta cu factorii decizionali de la nivel guvernamental și parlamentar despre alternative sustenabile, cu valoare adăugată pentru economia și societatea românească”, a declarat Stelian Brad, reședinte al Clusterului Cluj IT.

Într-un moment în care România ar trebui să urmărească accelerarea adoptării de soluții digitale în tot mai multe sectoare, propunerea unor măsuri care descurajează activitatea din industria IT și migrarea pe cale de consecință a acestor afaceri în alte țări, se prezintă ca o soluție inexplicabilă, total desprinsă de contextul european și de recomandările experților în domeniu.

Ce este Cluj IT Cluster

Cluj IT Cluster este o asociaţie de tip cluster inovativ înfiinţată în octombrie 2012 la Cluj-Napoca. Cuprinde peste 90 de membri, companii IT, 13 universităţi, 2 institute ale Academiei Române, alte institute de cercetare-dezvoltare-inovare, instituţii din sectorul administraţiei publice şi comunităţi suport, care urmăreşte creşterea competitivităţii sectorului IT, vizibilitatea industriei IT româneşti precum și poziţionarea Clujului ca un hub digital inovator. Asociaţia susţine demersul de transformare digitală a proceselor în relaţia dintre diversele sectoare şi de realizare a interoperabilităţii între sisteme la nivel naţional şi european. Cluj IT promovează o abordare deschisă la care pot să contribuie şi de care pot să beneficieze în mod direct toţi furnizorii de produse şi servicii din domeniul IT, instituţiile publice, precum şi societatea în general.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Un clujean stabilit în Bruxelles, consilier onorific al ministrului Sănătății, Alexandru Rafila

Publicat

Dan Luca

Clujeanul Dan Luca, expert în politici europene, va fi consilier onorific al ministrului Sănătății.

Stabilit de peste 20 de ani la Bruxelles, Dan Luca a fost și consilier onorific al lui Radu Oprea când acesta a fost ministru al Turismului.

Dan Luca, noul consilier Onorific al ministrului Sănătății

Dan Luca a anunțat pe pagina de Facebook că va avea onoarea de a lucra direct cu Guvernul României în calitate de Consilier Onorific al Ministrului Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.
“Cred că experiența mea de peste 25 de ani în lumea afacerilor europene este benefică României. Trăim o perioadă foarte aglomerată la nivelul politicilor de sănătate publică. Mă refer aici în special la revizuirea dosarului european pe legislația farmaceutică, dar și la impactul politicii de autonomie strategică deschisă asupra industriei farma și cea a aparaturii medicale”, a spus Dan Luca.

Aceta a mai precizat că funcția nu este remunerată. Dan Luca va lucra în continuare la Euractiv Bruxelles unde este vicepreședinte pentru Inovații Strategice. “Voi continua în paralel să conferenţiez la diverse universități europene pe subiectele preferate: comunicarea europeană și inovația în media”, aspus acesta.

Foto: Facebook

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Meci de senzație. U-BT Cluj câștigă confruntarea cu Turk Telekom Ankara cu 94 la 81, în BKT EuroCup

Publicat

De

u-BT Cluj-Napoca în Eurocup

U-Banca Transilvania a jucat, marți, ultima partidă acasă din sezonul regulat al BKT EuroCup.

Clujenii i-au învins pe cei de la Turk Telekom Ankara, în lupta pentru play-off-ul competiției, cu scorul de 94-81 (22-26, 27-20, 24-12, 21-23) .

U-BT Cluj câștigă confruntarea cu Turk Telekom Ankara

La pauză, scorul era 49 la 46 pentru U-BT, asta după ce turcii au condus în prima parte. Cei mai buni

Seeley, cu 31 puncte, Simpson, cu 21, respectiv Stephens și Mokoka, cu câte 10 au fost principalii marcatori ai U-BT Cluj-Napoca. Cei mai buni jucători de la echipa adversă au fost Brown, cu 17 puncre și Makoundou, cu 13.

Biletele au fost sold-out, la meciul de pe BTarena din Cluj-Napoca, iar pentru fani a fost deschis și etajul 3. De asemenea, la pauză, spectactorii au avut parte de un show susținut de Deliric.

Înaintea acestui meci, U-Banca Transilvania avea același bilanț cu JL Bourg și Reyer Veneția, respectiv 8 victorii și 6 înfrângeri.

U-BT Cluj  va juca ultimele două meciuri din sezonul regulat în deplasare, pe 29 ianuarie cu 7Bet-Lietkabelis Panevezys, iar pe 5 februarie Aris Salonic.

Foto: U-BT Cluj-Napoca/ Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Probleme financiare la Olimpia Cluj, cel mai TITRAT club de fotbal feminin din țară

Publicat

u olimpia cluj

Olimpia Cluj este cea mai titrată echipă din fotbalul feminin românesc și este principala sursă de proveniență a jucătoarelor din echipa națională. Din păcate, problemele financiare și-au pus amprenta și asupra acestui club. De la tatăl unei jucătoare, Cluj24 a aflat că fetele n-ar fi fost plătite aproximativ trei luni în anul care a trecut.

Fondat în anul 2010, Olimpia Cluj-Napoca a început direct în prima ligă, fiindcă la acea vreme exista un singur eșalon fotbalistic feminin. În primul său sezon de existență clubul a reușit să câștige atât campionatul, cât și Cupa României. Chiar mai mult, începând cu acel sezon a fost instaurată o supremație a acestui club în campionatul intern, Olimpia a reușit eventul timp de doisprezece ani consecutiv (2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021, 2022, 2023).

 

Cel mai TITRAT club de fotbal feminin din țară, Olimpia Cluj, are probleme FINANCIARE

Călin Sălăgean, care a fost antrenorul echipei până la finalul anului 2024, a declarat în exclusivitate pentru Cluj24: „Din 1 ianuarie anul acesta, nu mai sunt antrenorul echipei. Am reziliat contractul pe cale amiabilă. Problemele financiare au fost doar unul din motivele renunțării la a mai antrena echipa. Din păcate, nu se mai putea continua așa. Cum din cupele europene nu au venit bani anul trecut iar de la bugetul local la fel, clubul s-a văzut în imposibilitatea de a mai putea plăti contractele fetelor.

salagean

Domnul Ciobanu (Alin Ciobanu, președintele clubului – n.red.) a făcut tot posibilul să rezolve această problemă însă, din păcate, nu a reușit decât parțial. Ni s-a promis că până în aprilie cel târziu se vor achita restanțele. Ne-am despărțit în condiții bune, oricând aș reveni la echipă. Sunt câteva junioare talentate care promit, sunt convins că Olimpia Cluj poate să se întoarcă acolo unde îi e locul.”

Contactat de Cluj24, Alin Ciobanu, președintele clubului Olimpia, a spus: „Sunt, într-adevăr ceva restanțe dar nu de ordinul lunilor. Luna decembrie a fost achitată în proporție de 50%. Până în aprilie anul acesta sperăm să se rezolve cu restanțele. Sunt și persoane răuvoitoare care lansează astfel de zvonuri pentru a destabiliza, avem fete „vânate” de alte cluburi. Depindem de bani de la bugetul local, care, din păcate, n-au venit deloc anul trecut. Din cupele europene, nimic, așa că a trebuit să ne descurcăm cum am putut. Cât privește legătura cu Universitatea Cluj, a fost strict una de asociere cu numele. Ei nu au implicare decizională și nici financiară la Olimpia.”

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujean pus sub control judiciar după o bătaie în trafic cu un alt șofer pe Calea Dorobanților

Publicat

De

bătaie trafic Cluj

Un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a dispus marți, 21 ianuarie, plasarea sub control judiciar a unui șofer care a lovit un alt bărbat în trafic.

Conflicul a avut loc la intersecția străzii Pitești și Calea Dorobanților din Cluj-Napoca.

Pus sub control judiciar după o bătaie în trafic cu un alt șofer

Potrivit polițiștilor, la data de 9 ianuarie, în jurul orei 13.20, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 2 Poliție au fost sesizați, prin intermediul unui apel 112, despre producerea unui conflict spontan pe Calea Dorobanților, din municipiul Cluj-Napoca.

Din primele cercetări efectuate a rezultat că ar fi avut loc o altercație între două persoane.

L-a bătut și a fugit

În timpul stării conflictuale, o persoană necunoscută, care conducea un autotursim pe strada Pitești, din municipiu, ajuns la intersecția cu strada Calea Dorobanților, ar fi agresat fizic un bărbat de 56 de ani, din Cluj-Napoca, ulterior părăsind locul faptei.

În urma investigațiilor, la data de 14 ianuarie a fost identificat un băbat de 50 ani, din Cluj-Napoca, bănuit de comiterea faptei.

În urma probatoriului administrat, acesta a fost prezentat procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca care a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate