Connect with us
Advertisement

POLITICA

Claudiu Târziu (AUR): Burduja vrea REEDUCAREA românilor

Publicat


claudiu tarziu

Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național de Conducere al Alianței pentru Unirea Românilor și liderul europarlamentarilor AUR, reacționează la afirmațiile făcute de ministrul energiei, Sebastian Burduja, care a declarat că vizează implementarea unui sistem de contorizare inteligent, care să-i taxeze mai mult pe cetățenii care folosesc energie electrică în orele considerate de vârf.

„După ce au pus pe butuci sistemul energetic din România, prin închiderea a 15 grupuri de producție energetică pe cărbune în ultimii cinci ani fără să pună niciun alt sistem în loc, țara noastră a ajuns dependentă de importuri.

Claudiu Târziu (AUR): Burduja vrea REEDUCAREA românilor

România nu mai reușește să-și acopere necesarul de energie electrică din producția proprie și importă exact în vârful de consum, când toată Europa consumă mai multă energie. Partea dureroasă este că numărul zilelor dintr-o lună, în care importăm energie, se află într-o continuă creștere.

Iar acum, ministrul Burduja vine cu soluția „salvatoare” de a ne întoarce în epoca comunistă, unde nu neapărat că se va tăia curentul, dar dacă alegem să-l folosim, ne vom asuma să plătim mai mult. Speră că, în felul acesta, va reuși să „reeduce” cetățenii, cărora să le schimbe obiceiurile de consum. Adică, în loc să folosească românul energie electrică când ajunge acasă de la serviciu, să facă cumva să consume în timpul zilei, că…atunci nu este vârf de consum.”

Liderul AUR atrage atenția că prețurile sunt crescute artificial, iar ceea ce se prezintă ca fiind o piață reglementată, este, de fapt, o piață în beneficiul celor care tranzacționează energia.

„Este necesară o politică energetică nouă, națională”

„Ce se întâmplă la noi, acum, este un mecanism de furt, ai cărui principali beneficiari sunt TRADERII (majoritatea din afara țării, care scot miliarde de euro pe an din România).

Vă dau un exemplu în acest sens: pe data de 1 iulie, pentru intervalul 18.15 – 18.30, un MWh de energie, pe piața de echilibrare, costa peste 16 mii de lei (record european), aceasta fiind o piață de penalizare. Dar, la aceeași oră, pe piața de echilibrare din Polonia prețul era de 23 de ori mai mic, iar pe cea din Spania echilibrarea era de 108 ori mai ieftină.”

„Este necesară o politică energetică nouă, națională, fundamentată în primul rând pe resursele și în interesul României. Strategia energetică a României 2024 (aflată pe circuitul de avizare interministerial) ne va afunda și mai mult în această problemă, cu costuri uriașe pentru utilizatorii finali și mai ales cu efecte deosebit de grave în ceea ce privește dezvoltarea economică a României.” – a concluzionat președintele CNC al AUR, europarlamentarul Claudiu Târziu.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Zilele Culturale Maghiare de la Cluj: 250.000 de participanți și 1,8 tone de făină pentru bunătăți. Ce cadou a primit Emil Boc

Publicat

De

Zilele Culturale Maghiare Cluj

Aproape 250.000 de participări au fost înregistrate la cea de a 15-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare de la Cluj.

Au fost 560 de evenimente în nu mai puțin de 74 de locuri din oraș, iar concertul lui Demjén Ferenc din Piața Unirii a fost un succes total.

Peste 20.000 de oameni la concertul Demjén Ferenc care a încheiat Zilele Culturale Maghiare de la Cluj. Record de participanți

Zilele Culturale Maghiare de abia s-au încheiat, iar organizatorii au anunțat că cea de a 16-a ediție va avea loc între 17-24 august 2025

Demjén Ferenc, probabil cel mai popular cântăreț din Ungaria, cu peste șapte milioane de albume vândute, a încheiat duminică seara cea de-a 15-a ediție a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Cele mai de succes melodii ale sale au făcut, timp de 90 de minute, deliciul celor peste 20.000 de persoane venite în Piața Unirii pentru a cânta la unison cu artistul.

Emil Boc: E timpul să ne bucurăm împreună

Concertul a fost precedat de discursurile susținute de primarul Clujului Emil Boc, viceprimarul Oláh Emese și Gergely Balázs, organizatorul principal al festivalului.

Emil Boc a deschis seria discursurilor și a subliniat că la Cluj-Napoca multiculturalitatea și diversitatea sunt celebrate.

„La Cluj, diversitatea și multiculturalitatea nu sunt doar promovate și acceptate, ci celebrate și sărbătorite.

Să știți că orașele de succes ale prezentului și viitorului sunt cele care vor face din multiculturalitate și diversitate elemente de stabilitate, nu de conflict.

Noi, românii și maghiarii, am avut momente când ne-am bucurat separat, ne-am întristat separat, dar acum e momentul să ne bucurăm mereu împreună”, a spus primarul Emil Boc.

Oláh Emese, viceprimarul Clujului a spus și ea, înainte de încheierea festivalului, că în timpul acestui festival comunitatea maghiară de simte “și mai acasă”.

„Este un sentiment de neprețuit să vezi cum, în fiecare august, străzile Clujului, centrul orașului, se umplu de participanți la Zilele Culturale Maghiare.

Toată lumea se bucură împreună de acest moment, comunitatea maghiară a orașului și oaspeții care revin an de an sărbătoresc împreună.

În astfel de momente, ne simțim și mai acasă în acest loc”, a spus Oláh Emese, viceprimarul Clujului.

Emil boc a primit un puzzle cu centrul Clujului

Gergely Balázs, organizatorul principal al Zilelor Culturale Maghiare, a mulțumit publicului prezent în număr mare la toate evenimentele din festival, și a încheiat oferindu-i primarului Emil Boc un puzzle cu centrul Clujului, de 1.000 de piese, creat special pentru această ediție a festivalului.

„Știm că funcția pe care o dețineți nu este cea mai relaxantă, așa că vă oferim acest puzzle care să vă permită momente de liniște și detașare.

La fel cum Zilele Culturale Maghiare contribuie, an de an, la îmbogățirea diversității noastre culturale, fiecare dintre cei care au sărbătorit alături de noi a adăugat o piesă la acest puzzle al istoriei comune a Clujului. Vă invităm să fiți cel de-al 1001-lea care completează imaginea”, a spus Gergely Balázs.

Concertele susținute de Neoton Família Sztárjai și Demjén Ferenc au strâns cel mai numeros public

Ediția din acest an a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj a adus pe cele patru scene ale sale 30 de concerte de pop, rock și jazz, alte 13 concerte de muzică clasică și 9 de muzică sacră maghiară având loc în biserici și muzee.

Concertele din Piața Unirii au fost urmărite în fiecare seară de mii de persoane, cel mai numeros public fiind la concertele susținute de Neoton Família Sztárjai și Demjén Ferenc.

Zilele Culturale Maghiare Cluj

 

De-a lungul zilelor de sărbătoare, publicul a putut participa la 14 vernisaje și expoziții, 15 tururi ghidate, 45 de proiecții de film și 91 de dezbateri, mese rotunde și prezentări, o parte din aceste programe desfășurându-se în română sau engleză. 179 dintre activitățile Zilelor Culturale Maghiare din Cluj au fost dedicate copiilor și familiei, în timpul programelor accentul punându-se în mod egal pe joacă și învățare.

Nu a lipsit de la această ediție nici Festivalul Internațional de Folclor „Sfântul Ștefan”, 17 ansambluri populare din 8 țări de pe 3 continente aducând culoare și veselie centrului Clujului în arșița de la prânzul zilelor.

Peste 3.000 de oameni au urcat în turnul Bisericii „Sf. Mihail”

Deși este deschis spre vizitare și în cursul anului, turnul Bisericii „Sf. Mihail” s-a dovedit și de data aceasta un punct de atracție principal, 3.230 de persoane urcându-i treptele pe întreg parcursul festivalului.
Tumultul străzii Kogălniceanu și al străzilor adiacente s-a datorat unei prezențe dense și foarte diversă, în care s-a întâlnit târgul meșteșugăresc cu târgul de carte și aleea muzeelor.

Astfel, zi de zi mii de persoane s-au bucurat de produsele oferite de cei 110 meșteșugari, și de activitățile interactive oferite de cele 16 edituri de carte și 17 muzee din țară și din Ungaria.

1,8 tone de făină au fost folosite pentru langoșe, kürtőskalács și plăcinte de Turnu

Standurile cele mai asaltate au fost, fără îndoială, cele care vindeau langoșe, kürtőskalács și plăcinte de Turnu, ca dovadă stând cele 1,8 tone de făină din care s-au frământat bunătățile preferate de vizitatori.

Strada Vinului, care a adunat la un loc 12 crame și vinificatori pricepuți, a fost la rândul ei la mare căutare, rămânând locul ideal de stimulat cheful de viață pentru toți cei veniți la festival.

Maratonul a strâns peste 540 de iubitori de sport la start

În timpul Zilelor Culturale Maghiare a avut loc și a șasea ediție a Crosului Donaton, desfășurată în Parcul Etnografic și în Pădurea Hoia, unde au alergat peste 540 de iubitori ai sportului, de toate vârstele.

Aceștia s-au delectat mai apoi cu bunătățile gătite de 31 echipe de prieteni bucătari.

304 finanțatori instituționali, parteneri și sponsori la Zilele Maghiare de la Cluj

Publicul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj a avut o prezență activă și în online, nu mai puțin de 50.000 de vizitatori unici intrând, în timpul evenimentului, pe site-ul bilingv al festivalului.

De asemenea, conturile de social media ale festivalului (în limba maghiară și în română) au avut un reach total de 1,2 milioane de persoane și 167.000 interacțiuni (like-uri, comentarii, share-uri etc).

Zilele Culturale Maghiare din Cluj a beneficiat în acest an de sprijinul a 304 finanțatori instituționali, parteneri și sponsori, iar 123 de voluntari și 132 de membri din echipa de organizare au asigurat de buna funcționare a festivalului.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Care a fost cea mai mare medie la BAC-ul de toamnă la Cluj. E singura peste 9

Publicat

De

BAC de toamna Cluj

Promovabilitate mică la BAC-ul de toamnă la Cluj. Doar 29,61% dintre candidați au promovat examenul.

De asemenea, cele mai multe medii obținute de candidați au fost sub 8.

Care a fost cea mai mare medie la BAC-ul de toamnă la Cluj. E singura peste 9

La Cluj, cea mai mare medie la BAC, înainte de contestații, este 9,46. Aceasta este și singura medie peste 9 și a fost obținută de un elev de la Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” din promoția curentă.

Următoarea cea mai mare medie a fost 8,78 și a fost obținută tot de un absolvent de clasa a XII-a din promoția 2023-2024, dar de la Colegiul Tehnic ”Raluca Rîpan” din Cluj-Napoca.

În total, la Cluj, doar șase candidați au obținut medii între 8 și 8.78.

Peste 100 de candidați nu s-au mai prezentat la probe

Pentru susținearea probelor scrise din cadrul examenului naţional de bacalaureat, sesiunea august 2024, la Cluj s-au înscris 818 candidați.

Citește și: Marinela Marc, șefa ISJ Cluj: „Dacă ar fi după mine aș DESFIINȚA a doua sesiune de BAC”. Ce spune despre ADMITEREA la colegii

Dintre aceștia 102 nu s-au prezentat la una sau mai multe probe. De asemenea, un candidat a fost eliminat din examen pentru că a vrut să copieze.

La Cluj, 212 candidați au fost declarați promovați înainte de contestații.

La examenul din luna iulie, în județul Cluj rata de promovare la BAC a fost de peste 90,3%, cea mai mare din țară, inclusiv București.

Citește mai departe

EVENIMENT

O nouă linie de gardă la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul de Copii Cluj. Se va scurta timpul de așteptare

Publicat

De

UPU Copii Cluj

Spitalul de Copii Cluj va avea o linie de gardă în plus la Unitatea de Primiri Urgențe, din data de 2 septembrie anunță Consiliul Județean, care are unitatea sanitar în subordine.

Astfe se preconizează ca timpii de așteptare să fie mai mici, mai ales în perioadele în care la UPU este foarte aglomerat din cauza gripelor și virozelor.

O nouă linie de gardă la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul de Copii Cluj. Se va scurta timpul de așteptare

Consiliul Județean Cluj a obținut avizul Comisiei Interministeriale pentru Suport Tehnic și al Ministerului Sănătății pentru suplimentarea liniilor de gardă pentru Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.

Astfel, UPU va avea o nouă linie de gardă pentru a satisface cererea mare.

Măsura care vizează activitatea unității sanitare este justificată atât de creșterea adresabilității și aglomerarea UPU, un număr semnificativ de cazuri nefiind urgențe, conform protocolului de triaj național, cât și de dorința de a reduce timpii de așteptare în Unitatea de Primire a Urgențelor.

Noua linie de gardă, operațională de luni, 2 septembrie

Linia de gardă suplimentară, care va contribui la decongestionarea UPU de cazurile care nu reprezintă urgențe, va funcționa zilnic și va deveni operațională din data de 2 septembrie 2024.

Citește și: Val de VIROZE la Cluj. La UPU Copii vin peste 120 de pacienți pe zi. Părinții se plâng că timpul de așteptare este prea mare

Pe lângă părinții care se prezintă la UPU cu copii care nu prezintă urgențe, în sezonul gripelor și virozelor, serviciul esre pur și simplu asaltat, iar timpii de așteptare erau foarte mari.

„Această decizie vine în sprijinul echipei medicale și în beneficiul direct al micilor pacienți. Ne dorim ca linia de gardă suplimentară să devină funcâională în cel mai scurt timp pentru a asigura o și mai bună organizare și funcționare a activității la nivelul spitalului, precum și investigarea, diagnosticarea și tratarea copiilor în cele mai bune condiții și cu timpi de așteptare cât mai reduți”, a transmis Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, la un an de la preluarea mandatului: Am îndeplinit 28 de jaloane din PNRR

Publicat

De

Mircea Abrudean

Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, a făcut un raport la un an de la preluarea mandatului.

Acesta spune că, într-un an de zile, Secretariatul General al Guvernului a implementat proiecte majore și are în derulare investiții care vor pune România pe harta țărilor cu rol major în asigurarea stabilității energetice, securității și debirocratizării.

Mircea Abrudean, secretarul general al Guvernului, la un an de la preluarea mandatului: Am îndeplinit 28 de jaloane din PNRR

La un an de zile de la preluarea mandatului se secretar general al Guvernului, clujeanul Mircea Abrudean, arată că au fost implementate mai multe proiecte importante pentru România.

„Am primit cu mare responsabilitate rolul de a conduce o instituție a cărei activitate o cunoșteam din perioada în care am fost secretar general adjunct și despre care știam că este centrul guvernării, un aparat de lucru tehnic și riguros care asigură stabilitate și continuitate la Centrul Guvernului.

Suntem coordonator de țară, alături de Ministerul Afacerilor Externe, în procesul de aderare al României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, un club select al celor mai dezvoltate economii ale lumii, de altfel cel mai important obiectiv de țară după aderarea la Uniunea Europeană și NATO”, arată Mircea Abrudean.

Acesta spune că cel mai mare beneficiu al aderării la OCDE îl reprezintă investițiile străine directe.
„Orice investitor va avea garanția unei economii performante și a unei administrații la cele mai înalte standarde de eficiență”, a punctat secretarul general al Guvernului.

Strategia pentru Guvernare Deschisă, în proces de elaborare

„Ne-am asumat, instituțional, implementarea a 28 de jaloane și ținte din Planul Național de Redresare și Reziliență și suntem la zi cu toate.

Am închis anul acesta procesul de evaluare aferent aderării, derulat la nivelul Grupului de lucru pentru guvernare deschisă al OCDE, România fiind considerată aliniată la standardele Organizației în domeniul guvernării deschise și suntem în plin proces de elaborare și adoptare a Strategiei pentru Guvernare Deschisă”, a precizat Mircea Abrudean, care susține că mai sunt multe de făcut.

„Este nevoie în continuare de efort susținut și profesionalism, dar suntem pe drumul cel bun, unul al valorilor europene, sustenabilității și construirii unui viitor sigur pentru generațiile viitoare”, a mai spus Mircea Abrudean.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax