Connect with us

ADMINISTRAȚIE

CJ Cluj a aprobat intrarea în insolvență a Pază și Protecție Cluj SRL. Societatea merge în pierdere de 11 ani

Publicat


Consiliul Județean Cluj a aprobat demararea procedurii simplificate de intrare în insolvenţă a societăţii Pază și Protecție Cluj SRL, după 11 ani consecutivi de pierderi.

Consilierii județeni au aprobat, în cadrul ședinței de joi, 17 octombrie, deschiderea procedurii simplificate de insolvență pentru societatea Pază și Protecție Cluj SRL, înființată în 2010 și a cărei unic asociat este județul Cluj, prin Consiliul Județean.

Hotărârea vine după mai bine de un deceniu de pierderi financiare și datorii care au depășit de mult pragul sustenabilității. Societatea, deținută integral de Consiliul Județean Cluj, a înregistrat pierderi în fiecare din ultimii 11 ani.

Pierderi tot mai mari de la un an la altul

În ultimii ani, Pază și Protecție Cluj SRL nu a reușit să vireze dividende la bugetul județean, iar încercările de redresare financiară au eșuat. Societatea a obținut o serie de eșalonări la plată a obligațiilor fiscale, cea mai recentă eșalonare fiind obținută în 26.04.2024 pe o perioadă de 6 luni.

Rezultatele financiare din ultimul deceniu au fost dezamăgitoare, ultimii 6 ani arătând un declin accentuat:

  • 2018: pierderi de 496.730 lei
  • 2019: pierderi de 484.260 lei
  • 2020: pierderi de 538.820 lei
  • 2021: pierderi de 667.780 lei
  • 2022: pierderi de 625.490 lei
  • 2023: pierderi de 763.340 lei

La finalul semestrului I al anului 2024, rezultatul brut înregistrat era negativ, cu o pierdere de 461.940 lei.

Datorii de peste 7,5 milioane de lei către CJ Cluj

În urma unei solicitări din iunie 2024, Consiliul Județean a cerut administratorului societății să prezinte un plan concret de redresare financiară. Cu toate acestea, planul prezentat a fost neclar, generic și fără măsuri tangibile de reducere a pierderilor, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.

În septembrie 2024, administratorul a comunicat faptul că societatea nu va putea achita obligațiile financiare eșalonate la termenul din 15 octombrie, suma datorată fiind de 1.119.079 lei. La această datorie se adaugă alte 6.388.375 lei neacoperite din datorii anterioare. Astfel, intrarea în insolvență este considerată ca fiind singura soluție pentru a pune capăt pierderilor societății.

„Finalul unei povești cu final anunțat”

Ionuț Florea, consilier județean USR, a declarat în ședință că această decizie a fost inevitabilă și că prelungirea acestei situații ar fi continuat să acumuleze pierderi.

„Mi-aș fi dorit să meargă compania, dar având în vedere ceea ce s-a întâmplat până acum, din punctul meu de vedere, e finalul unei povești cu final anunțat. (…) Avem niște pași de făcut în continuare și poate ar fi bine să îi facem cât mai repede, astfel încât să nu mai prelungim agonia acestei companii, pentru că în momentul în care intră în insolvență, sunt două variante: fie plan de reorganizare, fie lichidare. Noi reorganizarea încercăm să o facem de patru ani de zile, aceasta nu a reușit. Dacă o vom lungi încă patru ani, compania va acumula în continuare pierderi, asta iar nu va fi un lucru bun. Trebuie să avem în vedere să găsim soluții care să scurteze”, a arătat Florea.

Tișe: „Ne pare rău pentru angajații de acolo”

La rândul său, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a afirmat că, deși s-a sperat într-o revigorare a societății, acest lucru nu s-a întâmplat.

„Am cerut procedură simplificată. Ne pare rău pentru angajații de acolo, sper să își găsească loc în alte entități cât mai repede, dar realmente situația acestei companii ne-a determinat să luăm această măsură, poate într-adevăr trebuia să facem acest lucru mai repede, dar am sperat mereu că va fi revigorată și că va intra pe linia de plutire. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat și aceasta este soluția optimă în această situație, din păcate”, a arătat Alin Tișe.

Proiectul a fost aprobat cu 34 de voturi „pentru”.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Candidații PSD Cluj pentru parlamentare, înscriși la BEJ. Dîncu: Echipa va avea un scor bun la alegeri

Publicat

De

PSD

PSD Cluj a depus, joi, dosarele candidaților la alegerile parlamentare din 1 decembrie la Biroul Electoral Județean (BEJ), listele fiind deschise de Alexandru Cordoș, la Senat, și Răzvan Ciortea, la Camera Deputaților.

Președintele PSD Cluj, eurodeputatul Vasile Dîncu, a declarat că semnificația principală a listei județene este echipa.

”Politica se face în echipă, nu cu vedete. Clujenii nu suportă parașutații pe liste, pe cei care vin în politică pe ultima sută de metri și vor să ocupe posturi.

Am venit cu o echipă formată din oameni care au făcut politică și care fac politică în acest moment. Pentru politică îți trebuie politicieni.

Echipa de astăzi va câștiga alegerile peste patru ani și va avea un scor bun în toamnă. Punem bazele unei schimbări esențiale pentru Cluj.

Cei care vor merge din partea noastră în Parlament vor avea ca misiune să reprezinte comunitatea și un transilvanism incluziv, care este un model pentru România, nu unul care separă, ci unul pozitiv.

Deceniul Iohannis s-a încheiat cu o dezamăgire imensă, astfel că politica socială va fi principala misiune a celor care ne vor reprezenta în Parlament”, a spus Dîncu.

Potrivit acestuia, Clujul este orașul prețurilor mari, a stilului de viață al imobiliarelor de Guinness Book, iar ceea ce îi va preocupa pe social-democrați va fi să aducă o dimensiune socială politicii locale și celei de la București.

Dorințele ardelenilor la București

”Vom căuta să transmitem mai bine la București dorințele ardelenilor. Este o reticență a ardelenilor față de centralism, față de București și, de aceea, o altă dimensiune a politicii noastre va fi cea a luptei pentru descentralizare. A început acum câțiva ani, dar s-a blocat și ceea ce vrem să facem noi este să refacem puterile locale.

Îi îndemn pe colegii mei care vor merge la București să facem o politică realistă. Una este să visăm orașe de 5 stele, să facem secțiuni prin Lună, metrouri și alta este să se poată realiza.

Vrem să facem lucruri realizabile și să pornim, ca social-democrați, de la cetățeni spre marile proiecte, să vedem care sunt urgențele cele mai importante, ce putem face întâi pentru oameni și apoi pentru brandul municipiului, județului și pentru Transilvania”, a precizat liderul PSD Cluj.

Întrebat câte mandate se așteaptă să obțină PSD Cluj la alegerile parlamentare, Vasile Dîncu a răspuns că visul este câștigarea, cel puțin, a unui mandat de senator și a două de deputat, dar nu exclude chiar doi senatori și trei deputați la redistribuire.

PSD, rol esențial în viitoarea guvernare

Secretarul executiv al PSD Cluj, Alexandru Cordoș, locul 1 la Senat, a spus la rândul său că lista cuprinde oameni cu experiență, dar și oameni dornici de afirmare.

”Vom continua politicile realizate în ultimii ani și le vom închega cu o legislație care să favorizeze dezvoltarea, politicile sociale și marile proiecte de investiții. Județul Cluj are nevoie de o coeziune socială, regională și națională, dar și de o susținere a guvernelor viitoare.

PSD va avea un rol esențial în guvernarea viitoare și va avea și președintele României, iar noi, cei din Cluj, vom face tot posibilul ca, în acest context, să arătăm că ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii 20 de ani se poate întâmpla în următorii ani”, a spus Cordoș.

Proiecte pentru un viitor deputat

Prim-vicepreședintele PSD Cluj, Răzvan Ciortea, cel care ocupă primul loc la Camera Deputaților,  a declarat că se va preocupa în Parlament de măsuri pentru combaterea fenomenului drogurilor, de construirea de spitale paliative, iar din punct de vedere economic, de crearea de programe pentru antreprenorii locali, pentru ca aceștia să prospere.

”Voi lupta pentru ca tinerii să rămână în țară”, a explicat Ciortea.

Echipa PSD Cluj, una puternică

Celălalt prim-vicepreședinte al PSD Cluj, Remus Lăpușan, locul 2 pe lista pentru Camera Deputaților, consideră că echipa PSD Cluj este una puternică și va avea succes la alegerile parlamentare.

”Vreau să mulțumesc celor peste 40.000 de clujeni care au semnat pentru susținerea candidaturilor noastre la Parlament. Am avut un dialog cu medici, IT-iști, cu cetățeni simpli, și cred că împreună trebuie să dezvoltăm economia locală, producția românească, să susținem producătorii locali.

Sunt un ardelean onest, ceea ce spun și fac, și cred că prin dialog, prin muncă, județul Cluj poate să prospere. Cred că dialogul este calea prin care, împreună, să spunem peste 4 ani că în județul Cluj cetățenii o duc mai bine, că au o viață mai fericită”, a spus Lăpușan.

Candidații PSD Cluj

Senat

Alexandru Cordoș – cadru didactic universitar
Adina-Emilia Marinca- avocat
Horea-Dorin Chirteș – antreprenor
Anna Rusu- director economic
Valentin-Dorel Pojar – primar
Mircea-Iosif Rus – cercetător
Camera Deputaților

Răzvan Iulian Ciortea- senator
Remus Gabriel Lăpușan – membru Uniqa Asigurări
Ioan Oleleu- vicepreședinte ANSVSA
Laura Elena Chiorean – avocat
Cristian-Vasile Chifor -inginer constructor
Ovidiu-Ioan Săcară- director
Luana-Beatrice Șerban – consilier parlamentar
Andrei Bradea – director vânzări
Aurelia Cristea – director
Vasile Băgăcean – laborant
Claudiu Dumitru Ghencian – antreprenor
Horațiu Muntean-Roșca – director
Teodora Valean- consilier județean
PSD

Citește mai departe

EVENIMENT

Bani de la Guvern pentru servicii de consultanţă privind modernizarea Palatului de Justiţie Cluj

Publicat

Palatul de Justiție

Palatul de Justiție Cluj va fi modernizat cu peste 67 de milioane de euro. Guvernul a aprobat recent alocarea din fondul de rezervă a sumei necesare acoperirii serviciilor de consultanță pentru investiție.

Guvernul a aprobat, miercuri, suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei cu peste 2,8 milioane lei pentru continuarea proiectelor în curs. Printre ele se numără și suma necesară acoperirii serviciilor de consultanță pentru modernizarea Palatului de Justiție din Cluj-Napoca.

„Toate investiţiile aflate în desfăşurare sunt pentru ca cetăţenii plătitori de impozite şi taxe să beneficieze de un serviciu public de calitate, de sedii de instanţe spaţioase, moderne. În plus, este vorba despre asigurarea unor condiţii de lucru corespunzătoare pentru magistraţi şi pentru personalul auxiliar. Suplimentarea bugetului Ministerului Justiţiei era mai mult decât necesară pentru că avem multe proiecte în desfăşurare, inclusiv dintre cele care vizează asigurarea încălzirii corespunzătoare în perioada de iarnă. Îi mulţumesc ministrului Boloş pentru înţelegere şi suport”, a declarat Gorghiu, citată de Agerpres.

Palatul de Justiție Cluj-Napoca va fi reabilitat

Asocierea Bog’Art (lider) – Athenaeum Construct – Popp & Asociatii, ACI Cluj – UTI Construction and Facility Management – Electroproiect, alaturi de Schindler Romania, ca subcontractant, a castigat contractul de modernizare a clădirii Palatului de Justitie Cluj-Napoca, în urma licitației organizate de Curtea de Apel Cluj.

Valoarea de atribuire a lucrarilor de proiectare si executie este de 333 milioane de lei (circa 67 milioane de euro), iar durata de implementare este stabilita la 36 de luni.

Proiectant general este compania Popp & Asociatii, proiectant de specialitate – Architecture & Art Studio, ambele din Bucuresti, iar societatea Geocam Test & Drill, din Cluj-Napoca, a elaborat studiul geotehnic.

Ce lucrări se desfășoară?

„Conform Caietului de sarcini, vor fi realizate lucrari de desfacere a peretilor existenti si realizarea unora noi, modificarea dimensionala/ umplerea/ deschiderea unor noi goluri pentru ferestre si usi, reamenajarea zonelor de acces in cladire, realizarea unor noi scari de circulatie interioare, montarea unor instalatii suplimentare de lifturi, schimbarea de destinatie a zonei de Penitenciar in zona de Birouri, refacerea integrala a acoperisului, reamenajarea curtilor interioare, precum si demolarea extinderilor ulterioare constructiei initiale, cu regim de inaltime P (Parter)”, se arată în document.

De asemenea, este necesara realizarea tuturor masurilor de siguranta la incendiu, pentru intreg ansamblul Palatului de Justiție, iar din punct de vedere energetic si al sustenabilitatii, se impune realizarea unui audit energetic, in urma caruia sa fie luate masuri de reducere a consumului de energie.

Citește mai departe

EVENIMENT

PSD Cluj a stabilit cine deschide listele pentru parlamentare. Vezi candidații eligibili

Publicat

De

PSD

PSD Cluj a stabilit cine va deschide listele pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie, dosarele de candidatură urmând să fie depuse azi la ora 11 la Biroul Electoral Județean (BEJ).

Potrivit unor surse social-democrate, locul 1 la Senat este ocupat de secretarul executiv al filialei județene, Alexandru Cordoș, iar lista pentru Camera Deputaților este deschisă de actualul senator Răzvan Ciortea, fost subprefect de Cluj, urmat de Remus Lăpușan, ambii fiind prim-vicepreședinții PSD Cluj.

Cele trei locuri sunt considerate eligibile.

La alegerile din 2020, PSD Cluj a trimis în Parlament un senator și un deputat.

Listele au fost avizate personal de președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Joi, până la ora 00, este ultima zi în care se mai pot înregistra candidații pentru alegerile parlamentare.

Citește mai departe

ECONOMIE

Construction & Infrastructure Summit – un eveniment important pentru industria construcțiilor și a infrastructurii, la Cluj

Publicat

business

În 7 noiembrie, la Cluj-Napoca se va desfășura un eveniment de maximă importanță pentru industria construcțiilor și a infrastructurii. Este vorba de Construction & Infrastructure Summit, organizat de Intelglobalis Consulting prin platforma X Party & Networking (XPN).

„Acest eveniment reunește manageri, antreprenori și profesioniști din domenii esențiale precum construcțiile, instalațiile, proiectarea și arhitectura, infrastructura, dezvoltatori imobiliari si alti furnizori pentru acest domeniu. De asemenea prin prezenta reprezentantilor mediului academic de profil dar si reprezentanti ai institutiilor si autoritatilor implicate sub diverse forme in activitatea acestor industrii oferim o oportunitate unică de networking și de a încheia parteneriate strategice.

X Party & Networking

Construction & Infrastructure Summit – un eveniment important pentru industria construcțiilor și a infrastructurii, la Cluj

Evenimentul se bucură de sprijinul unor parteneri importanți. Parteneri principali: M Install, Aquaserv și Co Invest. Parteneri platinum: Stadt și MOD. Parteneri gold: Montegra și Electrica Furnizare.

Construction & Infrastructure Summit este o oportunitate de neratat pentru toți cei care doresc să fie la curent cu cele mai noi tendințe din domeniu și să își extindă rețeaua de parteneri de afaceri. Acest summit promite să fie punctul de întâlnire ideal pentru cei care vor să rămână competitivi într-o industrie în continuă schimbare”, au anunțat organizatorii.

Bilete, AICI.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax