Connect with us

EVENIMENT

Cine sunt candidații cu care Pro România vrea să cucerească Consiliul Local Cluj-Napoca?

Publicat


Partidul Pro România se definește ca un start-up politic, adică o formațiune nouă, dinamică, formată  majoritar din oameni care nu au mai activat în politică, cu ambiții mari de reformare și modernizare a administrației locale. Lista partidului este alcătuită din profesioniști care activează în domenii diferite, ce se pot completă reciproc pentru a forma o echipă puternică, capabilă să ofere cele mai bune soluții de dezvoltare pentru municipiu.

Iată cine sunt oamenii aflați pe primele poziții în lista candidaților Pro România:

Dan Codrean este un clujean autentic, în vârstă de 38 ani, care își dorește pentru sine, pentru familia sa și pentru întreaga comunitate din Cluj-Napoca un viitor în care „calitatea vieții” să nu reprezinte doar o noțiune abstractă sau un deziderat fantezist, ci o coordonată prioritară a programului administrației locale. A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității Babeș-Bolyai și a ales sa facă pasul spre profesia de avocat, devenind membru al Baroului Cluj din 2006. Dorința de perfecționare și de dezvoltare profesională l-au determinat să urmeze cursurile masterale ale Facultății de Drept din cadrul Universității Creștine Dimitrie Cantemir și, în prezent, pe cele ale Facultății de Studii Europene din cadrul Universității Babeș-Bolyai.

În paralel, Dan Codrean s-a specializat în lobby și advocacy, ajungând să cunoască aspecte ce țin de procesul de luare a deciziilor la nivelul administrației publice, de modul de implicare al factorilor relevanți în luarea deciziilor și de transparența decizională. A devenit mediator și, nu în ultimul rând, arbitru în cadrul Curții de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț și Industrie Cluj.

Dan Codrean are experientă și în ceea ce privește administrația publică, acumulată inclusiv în perioada 2014-2015, când – la vârsta de 31 de ani – a ocupat funcția de subprefect al județului Cluj. A absolvit și Programul de formare specializată pentru ocuparea unei funcții publice corespunzătoare categoriei înalților funcționari publici, organizat de Agenția Națională a Funcționarilor Publici, din dorința sinceră de a putea răspunde, la cel mai înalt nivel, cerințelor pe care o funcție publică le presupune.

Dan Canta este clujean și are 63 de ani. Inginer constructor prin vocație, cu o experiență administrativă relevantă, a fost inițiatorul și promotorul unor proiecte de anvergură, care au marcat ireversibil evoluția zonei metropolitane a Clujului: Stadionul Cluj Arena (în mandatul de consilier județean), cartierul de locuințe Cetatea Fetei din Florești (în mandatul de subprefect), investiția cu finanțare europeană de 18 milioane de euro de deviere a râului Someș, care a permis extinderea pistei Aeroportului internațional din Cluj-Napoca (în mandatul de director al administrației regionale a Apelor Române).

Adrian Magdaș s-a născut la Dej, are 51 de ani, este căsătorit și are doi copii. Pasiunea sa a fost matematica, astfel că a studiat această specializare la facultate, în cadrul Universității Babeș-Bolyai, finalizată chiar cu un doctorat în domeniu și completată cu un masterat în management curricular. În prezent este profesor de matematică și director adjunct la Colegiul Național Emil Racoviță din Cluj-Napoca. A acumulat 27 de ani de experiență în predarea acestei materii la nivel liceal, din care 2 ani în Statele Unite ale Americii.

Petruța Bocoș s-a născut la Bistrița, are 41 de ani, este căsătorită și are un copil. Locuiește de 23 de ani în orașul nostru și a absolvit atât studii juridice cât și medicale. S-a specializat pe metode alternative de soluționare a conflictului (ADR – Alternative Dispute Resolution), mediere și arbitraj. De asemenea, în ultimii ani a colaborat pe diferite proiecte europene ca facilitator dezvoltare comunitara și antreprenorială, precum și consilier orientare carieră.

Angela Sacaliș s-a născut la Năsăud, are 42 de ani, a studiat la Facultatea de Drept din cadrul Universității Dimitrie Cantemir și este de profesie informatician. După succesul avut ca antreprenor, a decis să se implice în politică pentru a schimba percepția oamenilor despre politicieni.

Sigina Luca este clujeancă, căsătorită, iar mâine împlinește 35 de ani. Este de profesie economist și deține o companie privată de curățenie cu peste 100 de angajați. S-a implicat de asemenea într-un alt business, legat de organizarea de evenimente. În cei peste 10 ani de experiență în domeniul afacerilor s-a lovit de numeroase situații și probleme birocratice, astfel că dorește să aducă în administrația publică eficiența prezentă în firmele private.

Criteriile de selectare a persoanelor pe lista Pro România Cluj au ținut cont atât de competențe profesionale și expertiză administrativă cât și de păstrarea unui echilibru între vârste, genuri, ocupații și specializări. Echipa partidului este o alternativă puternică și inovativă la vechile formațiuni politice clujene, care practică de mulți doar „rotația cadrelor”. Consilierii Pro România își asumă transparența totală față de cetățeni și dialogul permanent cu clujenii.

Lista completă de candidați ai partidului la Consiliul Local Cluj-Napoca:

 1. Codrean Dan-Cristian
 2. Canta Dănuț-Dorel
 3. Magdaș Adrian
 4. Bocoș Petruța Cristina
 5. Sacaliș Angela Emilia
 6. Luca Sigina Anamaria
 7. Șomlea Dorel Marius
 8. Berindean Doina
 9. Hada Daniela Ioana
 10. Jichișan Dorin
 11. Moldovan Gheorghe
 12. Katona Gabriel
 13. Dreve Adriana Mariana
 14. Pop Rozalia
 15. Ungur Ioana Ramona
 16. Nici Ioana
 17. Hoza Raul Șerban
 18. Amarii Gabriel
 19. Cuc Gianina Camelia
 20. Sacaliș Cristian Bogdan
 21. Fărcaș Florina Emilia
 22. Fărcășan Ioana Florița
 23. Apetrei Andreea
 24. Bob Ioan
 25. Moldovan Ciprian Flavius
 26. Apetrei Marian Vlăduț
 27. Cîrstea Ștefan Dragoș
 28. Prisaceanu Mihai Gheorghe
 29. Berindean Călin Octavian
 30. Lucaci Vasile
 31. Coroiu Romul
 32. Coroiu Monica-Raluca
 33. Macrea Maria Florica
 34. Pulbere Liviu

 

“Produs de SC ELEMENTE ADVERTISING & CONSULTING SRL, la comanda Partidului PRO România – Cluj, Cod mandatar financiar: 21200010”

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Situaţia banilor de PENSIE pentru 7,2 milioane de români

Publicat

De la înfiinţarea sistemului de pensii private în România, adică din primăvara anului 2008 şi până în iunie 2021, cele şapte fonduri de pensii private Pilon 2 înregistrează randamente individuale anualizate de la 7,1% la 8,64%, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor ASF.

Spre comparaţie, inflaţia medie anualiza­tă în acest interval de timp este de 3,11%, în timp ce pentru indicele principal BET – acolo unde fondurile au cea mai mare parte in­ves­tită din circa 20% din acţiuni – rata medie anualizată este de 5,32%.

Astfel, cel mai mare fond de pensii pri­vate din România, respectiv NN Pensii, care are active de circa 29 miliarde de lei şi circa 2 milioane de participanţi, înregistrează un randament anualizat de 8,64% din mai 2008 şi până în iunie 2021, fiind pe primul loc în clasamentul celor mai ridicate randamente anualizate, arată datele ZF.

Urmează fondul de pensii Aripi, ad­mi­nistrat de Generali, cu un randament anua­lizat de 8,636% de la înfiinţara sistemului şi pâ­nă în S1/2021, acesta fiind şi singurul fond cu grad ridicat de risc prin prisma unei ex­puneri mai mari pe segmentul de acţiuni, cel care supraperformează instrumentele cu venit fix, precum titluri de stat şi obligaţiuni. Aripi are 7,6 mld. lei active şi 800.000 de participanţi.

„Toate cele şapte fonduri de pensii priva­te (…) au randa­mente anualizate cu mult peste rata me­die inflaţiei”

Pe locul al treilea se poziţionează Metro­po­litan Life Pensii Private, cu active de 11,7 mld. lei şi un randament anualizat de 8,55%, potrivit calculelor ZF care ţin cont de conversia sumelor în unităţi de fond în data de 20 a fiecărei luni.

Toate cele şapte fonduri de pensii priva­te din România, la care contribuie câteva mi­li­oane de salariaţi români cu 3,75% din ve­ni­tul brut lunar, echivalentul a circa 750-800 mil. lei lunar în ultima perioadă de timp, au randa­mente anualizate cu mult peste rata me­die anualizată a inflaţiei (mai 2008 – iunie 2021) de 3,11%. „Niciodată nu va exista o te­me­re că fon­du­rile de pensii nu au în ce să in­vestească, ci mai degrabă dacă investiţia pe care o fac le va aduce un randament cores­punzător, pen­tru că până la urmă mare parte din încrede­rea pe care fondurile de pensii o inspiră clien­ţilor vine din performanţa pe care o afi­şează an de an. Până acum această perfor­manţă a fost excepţională“, spune econo­mis­tul Aurelian Dochia.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujeanul Simone Tempestini CÂȘTIGĂ prima probă specială în Campionatul European de Raliuri în Rally di Roma Capitale 2021

Publicat

Simone Tempestini a înregistrat o nouă premieră pentru automobilismul sportiv românesc, prima probă specială câştigată în Campionatul European de Raliuri, duminică, în Rally di Roma Capitale 2021, potrivit unui comunicat dat publicităţii de Federaţia Română de Automobilism Sportiv.

În 2016, Tempestini, italian care a dobândit cetăţenia română, devenit campion mondial de juniori.

Cu Sergiu Itu copilot, pe un model Skoda Fabia Rally 2 Evo, Tempestini s-a impus în cea de-a 12-a probă specială (penultima) a raliului care s-a desfăşurat în ţara natală. Pe traseul dintre Santopadre şi Arpino, românii au fost cei mai rapizi dintre cele 78 de echipaje care au fost prezente la start. Aceştia au avut un avans de 3,2 secunde faţă de următorul echipaj, format din italienii Fabio Andolfi şi Stefano Savoia.

La general, Simone Tempestini a încheiat pe locul 7, la doar 10 secunde de Top 5 şi la 01 min 06 sec 5/10 de câştigător, însă a depăşit în clasament nume precum Andreas Mikkelsen, Craig Breen sau Gregoire Munster. Performanţa din Italia l-a adus pe Tempestini în top 10 la general în Campionatul European după primele trei etape.

Victoria din acest weekend i-a revenit italianului Giandomenico Basso (01 h 54 min 06 sec 6/10). Acesta este cunoscut inclusiv publicului din România după ce a câştigat în 2017 şi 2018 Transilvania Rally de la Cluj Napoca.

Cel de-al doilea echipaj din lotul naţional al României care a concurat la Roma, format din fraţii Norbert şi Francesca Maior, a abandonat în a noua probă specială după ce maşina de concurs (Peugeot 208 Rally4) a lovit un obstacol de pe marginea traseului şi a pierdut o roată. În acel moment, fraţii Maior se aflau pe locul 3 în topul juniorilor şi erau aproape siguri că pot obţine un nou podium.

Sursa: Agerpres

Foto: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Cât mai costă o NUNTĂ în ziua de azi

Publicat

Preţul mediu al unei nunţi variază între 8.000 şi 9.000 de euro. Cu aceşti bani vin la pachet meniuri cu preţuri cuprinse între 50 şi 100 de euro, un număr maxim de 80 de invitaţi.

Preţurile pot fi influenţate negativ de perioadele de criză economică, atunci când oamenii se rezumă la strictul necesar în privinţa evenimentului.

„Noi am estimat undeva la 8 – 9 mii de euro costul unei nunţi, vorbim de un preţ de meniu între 50 şi 100 de euro. Vorbim un preţ mediu de un număr mediu de invitaţi de 75 -80 de invitaţi la eveniment. Sigur că deşi aceste cifre diferă de la perioada de boom la perioada de recesiune şi la perioadele mai proaste economic, pentru că atunci când suntem într-o criză scade foarte mult şi numărul de invitaţi.

Dacă te aşteptai la 150 de persoane, vei avea 80-90-110 de persoane. Pentru că oamenii nu mai au disponibilitatea şi putinţa să vină la o nuntă şi atunci încep să găsească scuze să nu participe la acea nuntă”, a declarat Alin Caraman, proprietar Bon Mariage la ZF Live.

„Am avut o scădere de 60-70 la sută a pieţei”

Piaţa nunţilor a fost puternic afectată în 2007, atunci când s-a prăbuşit cu 70% pe fondul crizei economice care şi-a făcut atunci simţită prezenţa. În acea perioadă, evenimentele se amânau continuu pe considerente financiare.

„Astfel, scade evident şi piaţa nunţilor. În 2007 a fost o scădere foarte foarte puternică când a venit criza, pentru că lumea nu mai nu mai plătea nicio aroganţă pentru nuntă. Oamenii renunţă, pe de altă parte scade foarte mult numărul de invitaţi şi se amână evenimentele de la un an la altul, se tot amână pentru că nu există bani şi atunci din aceşti trei factori am avut o scădere de 60-70 la sută a pieţei şi a cifrelor de afaceri”, a spus Alin Caraman.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

ECONOMIE

Luni este ULTIMA zi de înscriere a firmelor din HoReCa pentru COMPENSAȚIA de 20%

Publicat

Luni este ultima zi în care firmele din HoReCa se mai pot înscrie în schema de ajutor care acordă o compensare de 20% din diferenţa dintre cifrele de afaceri din 2019 şi din 2020. Perioada de aplicare a fost deschisă în data de 29 iunie 2021 şi urma să se închidă marţi, 20 iulie, cu posibilitate de prelungire, însă ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a emis un ordin care extinde această perioadă, pentru a permite cât mai multor firme cu cifre de afaceri certificate pe codurile CAEN eligibile să acceseze schema.

Ministerul Economiei a estimat numărul potenţialilor beneficiari ai schemei de compensare la 30.000, iar până cu o zi înainte de expirarea termenului iniţial de depunere a a dosarelor online, au aplicat 8.000 de firme, potrivit unui comunicat al ministerului.

Valoarea totală a cererilor de ajutor însuma atunci aproximativ 2,5 miliarde de lei.

Schema de sprijin pentru HoReCa este finanţată de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, cu un credit de angajament de 2,5 miliarde de lei, creditul bugetar acordat schemei prin Legea Bugetului 2021 fiind de un miliard de lei.

Plăţile pe această schemă de ajutor de stat sunt pro-rata, subliniază Ministerul Economiei.

Plata ajutorului nu depinde de ordinea înscrierii în platforma STS dedicată schemei, iar dacă bugetul total este depăşit de suma totală solicitată de beneficiari, cota bugetată de 2,5 miliarde de lei va fi împărţită proporţional tuturor firmelor acceptate.

Pe parcursul perioadei iniţale de înscriere, o parte dintre firmele care au încercat să aplice au întâmpinat greutăţi în identificarea expertului contabil sau a auditorului care a certificat diferenţa de cifră de afaceri pentru CAEN-uri.

Sursa: Hotnews

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

  Publicitate
  Publicitate