Connect with us

ACTUALITATE

Cine mai înțelege ceva? Gârbovan: Curtea de Justiție a Uniunii Europene NU a impus desființarea SIIJ. Danileț zice că DA

Publicat


Președintele Curții de Apel Cluj, Dana Gârbovan, susține că Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) NU a impus Statului Român desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). De cealaltă parte, judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj ”a tradus” decizia CJUE și a tras concluzia că Secția trebuie desființată cât mai rapid.
Potrivit judecătorului clujean, Marea Cameră a CJUE a publicat pe data de 18 mai 2021 hotărârea pronunțată într-o serie de cauze conexate ce au privit, în esență, caracterul obligatoriu al Deciziei 2006/928 de instituire a MCV, precum și a recomandărilor din rapoartele Comisiei întocmite pe baza acestei decizii (rapoartele MCV), supremația dreptului european în raport de dreptul intern, precum și dacă normele europene invocate în aceste cauze se opun legislației internă privind următoarele aspecte:
– numirea interimară la conducerea Inspecției Judiciare;
– înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție;
– răspunderea patrimonială a magistraților pentru erorile judiciare.
Voi analiza într-o serie de postări fiecare dintre aceste aspect, dată fiind importanța acestei hotărâri pentru sistemul judiciar român și independența acestuia.

Ce s-a spus despre SIIJ?

Având în vedere că subiectul cel mai disputat în spațiul public este cel legat de înființarea SIIJ, voi începe cu acesta.
A. Ce a spus CJUE despre SIIJ?
Pentru a înțelege în mod corect hotărârea Curții este important de precizat că, prin sesizările făcute, instanțele de trimitere au cerut CJUE să decidă dacă articolul 2 şi articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE, precum şi daca Decizia 2006/928 trebuie interpretate în sensul că se opun unei reglementări naționale care prevede înființarea în cadrul Ministerului Public a unei secţii specializate care are competența exclusivă de a ancheta infracțiunile săvârșite de judecători şi de procurori.
CJUE putea decide că normele europene invocate se opun reglementării naționale ce prevedea înființarea SIIJ, situație în care, într-adevăr, Statul Român avea obligația fie să desființeze SIIJ, fie să o reorganizeze astfel încât aceasta să corespundă normelor interpretate de Curte.
Contrar așteptărilor unora, precum și celor anunțate cu mult aplomb de aceștia după decizia CJUE, Curtea NU a decis desființarea SIIJ!

CJUE a lăsat instanțele naționale să decidă

CJUE, prin hotărârea dată, a lăsat instanțele naționale să decidă dacă garanțiile enumerate prin hotărâre sunt respectate de normele ce reglementează înființarea și funcționarea SIIJ, impunând instanțelor să verifice următoarele aspecte:
1. dacă înființarea unei astfel de secţii este justificată de imperative obiective şi verificabile legate de buna administrare a justiţiei;
2. dacă aceasta este însoţită de garanţii specifice care să permită, pe de o parte, să se înlăture orice risc că această secţie ar putea fi folosită ca instrument de control politic al activităţii judecătorilor și procurorilor susceptibil să aducă atingere independenței acestora şi, pe de altă parte, să se asigure că respectiva competență poate fi exercitată în privinţa acestora din urmă cu respectarea deplină a cerinţelor care decurg din articolele 47 şi 48 din Carta drepturilor fundamentale a UE.

Independența justiției

B. Cum se vor verifica în concret aceste aspecte?
Primă chestiune ce trebuie subliniată este aceea că dezlegările făcute de Curte sunt la nivel de principiu, având în vedere necesitatea garantării independenței justiției și a dreptului la un proces echitabil, în toate componentele sale, valabile pentru orice structură de parchet care anchetează magistrați.
În concret, aceasta înseamnă că același test cerut de CJUE în cazul SIIJ, prin care să se asigure, printre altele, independența de orice ingerință sau influență politică sau de altă natură, trebuie făcut pentru oricare din parchete/secțiile parchetelor ce au/ar avea competența anchetării judecătorilor, fie că e vorba de DNA, DIICOT sau o altă structură de parchet.

CJUE nu și-a asumat concluzia

A doua chestiune ce se impune a fi lămurită este de ce CJUE nu a decis ea însăși dacă cerințele menționate de ea sunt sau nu respectate de legislația privind înființarea și funcționarea SIIJ.
Întrebarea este cât se poate de legitimă, pentru că toate argumentele pro și contra au fost trimise Curții, fiecare parte pronunțându-se pe larg cu privire la aceste chestiuni.
Or, teoretic, Curtea ar fi trebuit să aibă suficiente elemente pentru a da câștig fie unei părți, fie celeilalte.
Cu toate acestea, CJUE a refuzat să își asume concluzia că normele europene se opun înființării SIIJ și a transmis instanțelor naționale că trebuie să efectueze ele însele o analiză aprofundată și serioasă pe baza criteriilor amintite.

CJUE nu a tranșat chestiunea

De ce a ales CJUE această cale?
Răspunsul la această întrebare îl găsim în conținutul analizei făcute de Curte pe această temă, argumentația Curții fiind însoțită de expresii precum “din dosarul aflat la dispoziția Curții reiese că”, “din elementele aflate la dispoziția Curții”, “sub rezerva verificării de către instanțele de trimitere, din indicațiile furnizate de acestea” etc.
Ca atare, deși i s-a cerut, CJUE a refuzat să tranșeze ea însăși chestiunea, tocmai pentru că nu a avut certitudinea că i s-a prezentat de către toate părțile un tablou complet și corect al situației de fapt și drept pe această temă, având în vedere și poziția divizată a sistemului de justiție pe această temă.
Instanțele de trimitere sunt obligate, însă, să verifice îndeplinirea de către SIIJ a condițiilor menționate de Curte.

E nevoie de o analiză

În primul rând, instanțele de trimitere trebuie să verifice daca înființarea unei astfel de secţii este justificată de imperative obiective şi verificabile legate de buna administrare a justiției.
Este important de subliniat că trimiterea la lipsa precizării acestora în expunerea de motive nu este suficientă.
CJUE nu și-a însușit teza potrivit căreia, dacă aceste motive nu apar în expunerea de motive a legii, înseamnă că acestea nu există, teză ce a fost intens susținută pentru a bloca orice discuție cu privire la modul abuziv în care DNA a anchetat judecătorii și procurorii.
Instanța de trimitere trebuie să tină seama de “ansamblul elementelor pertinente” care au condus la înființarea SIIJ, adică exact de elementele pe care le-am arătat în mod repetat în ultimii ani, inclusiv metodele de anchetă folosite de DNA ce au încălcat independența judecătorilor și a procurorilor, creând presiune asupra sistemului judiciar.
Această analiză nu va mai putea fi evitată, ea trebuind a fi făcută în urma dezbaterii tuturor elementelor pertinente cu părțile din cauzele aflate pe rol.

Acțiuni abuzive ale DNA

Amintesc că deja exista un raport al Inspecției Judiciare care, pe sute de pagini, a detaliat modul abuziv în care DNA a anchetat și urmărit judecători și procurori, raport ce a fost aprobat de CSM. Prin urmare, abuzurile DNA împotriva magistraților sunt o certitudine despre care nu se va mai putea evita să se discute.
În al doilea rând, în ceea ce privește garanțiile specifice cerute SIIJ, și acestea vor trebui analizate obiectiv, și, mai mult, comparate cu cele anterioare.
Aici intră modalitate de numire a procurorilor în funcții de conducere și execuție la SIIJ comparabil cu alte unități specializate de parchet, excluderea sau implicarea factorului politic în acest proces, vechimea și experiența procurorilor din SIIJ și alte parchete, responsabilitatea acestora, transparența activității, respectarea prezumției de nevinovăție și a dreptului la apărare etc.

Condiții și garanții

În concluzie, nu doar că CJUE nu a cerut desființarea SIIJ, așa cum manipulativ afirmă unii, ci a enunțat o serie de condiții și garanții pe care o unitate de parchet ce investighează magistrați trebuie sa le aibă, inclusiv contra oricăror influențe politice, iar instanțele naționale trebuie să se pronunțe exact pe acest aspect.
Într-o postare ulterioară voi analiza distinct dezlegarea dată CJUE pe chestiunea principiului supremației dreptului european, o problemă veche, delicată și spinoasă, dar care este prezentată, tot manipulativ, ca fiind una “istorică”.

Danileț: SIIJ trebuie desființată cât mai rapid

De cealaltă parte, judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, susține că desființarea SIIJ trebuie să aibă loc cât mai rapid.
”Am citit extrem de atent hotărârea CJUE cu privire la secția specială și inspectorul șef. Am <<tradus-o>> pe înțelesul tuturor, reducând cele 50 de pagini de argumente juridice la două pagini ușor de citit.
Date fiind efectele acestei decizii, unii jurnaliști și juriști vor încerca să manipuleze opinia publică, spunând că CJUE nu a decis mare lucru.
Ca să vă convingeți singuri cum stau lucrurile, la fiecare frază folosită de mine am făcut trimitere la paragraful aplicabil din hotărâre. Am evitat cât am putut interpretările personale. Un lucru e clar: SIIJ trebuie desființată cât mai rapid”, a spus Danileț.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Flaviu Udrea, candidatul USR+ARI la Primăria Florești: STOPĂM haosul din trafic

Publicat

flaviu udrea

Problema traficului pe șoseaua care leagă Florești de Cluj-Napoca trebuie rezolvată rapid. Zilnic, zeci de oameni petrec ore în șir în trafic pentru că autoritățile locale nu au găsit încă o soluție.

,,Fluidizarea traficului în interiorul Floreștiului se poate face prin crearea unor sensuri unice, a unor intersecții mai bine semaforizate, prin construirea unor pasaje rutiere și pietonale, pentru care USR a depus și amendamente la bugetul local pe anul 2024”, spune Flaviu Udrea.

Flaviu Udrea, candidatul USR+ARI la Primăria Florești: STOPĂM haosul din trafic

Candidatul Alianței Uniți pentru Florești USR+ARI vine cu soluții concrete.

„În primul rând, trebuie să construim noi drumuri de legătură cu Cluj-Napoca și între microcartierele Floreștiului. Aceste noi șosele vor fluidiza traficul și vor ajuta la deblocarea străzilor din comună. În al doilea rând, trebuie suplimentate autobuzele pe linia Florești – Cluj, în special la orele de vârf, când floreștenii pleacă sau vin de la serviciu. Mulți oameni și-ar lăsa mașina personală acasă și ar merge în Cluj cu autobuzul, dacă aceasta ar fi o alternativă viabilă” , mai precizează Udrea.

Alianța USR+ARI are și alte propuneri care vizează traficul și soluții de mobilitate, precum înființarea unei linii de noapte permanentă de autobuz, transport școlar Florești – Cluj-Napoca sau realizarea de piste de biciclete pe malurile Someșului.

Cod mandatar financiar: 21240009

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP: Cu ocazia Nopții Muzeelor, clujenii au la dispoziție liniile de NOAPTE. Care este ORARUL acestora

Publicat

ctp

Cu ocazia Nopții Muzeelor, clujenii au la dispoziție liniile de noapte care conectează centrul orașului cu principalele cartiere, anunță CTP Cluj.

„Evenimentul Noaptea Muzeelor va avea loc sâmbătă, 18 Mai la Cluj-Napoca in intervalul 15.00 – 24.00.

Vizitatorii vor putea utiliza mijloacele de transport in comun care deservesc liniile de noapte si care conecteaza Zona Centrala cu cartierele: Zorilor, Grigorescu, Manastur, Marasti, Gheorghieni, Piata Garii si Aeroport.

CTP: Cu ocazia Nopții Muzeelor, clujenii au la dispoziție liniile de NOAPTE. Care este ORARUL acestora

Ore de plecare din cartierul Zorilor, L54N: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

Ore de plecare din cartierul Grigorescu, L54N: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

Ore de plecare din cartierul Manastur, L25N: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

Ore de plecare din cartierul Gheorghieni, L25N: 23:00, 23:30, 00:00, 00:30, 01:00

Ore de plecare din Aeroport, L5N: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50

Ore de plecare din Piata Garii, L5N: 22:50, 23:20, 23:50, 00:20, 00:50”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Sănătatea SP Cluj câștig detașat acasă cu Victoria Carei, în Liga a III-a de fotbal

Publicat

sanatatea

Sănătatea SP Cluj a câștigat, vineri, partida cu Victoria Carei din etapa a IX-a a play out-ului seriei a 10-a din Liga a III-a. Meciul s-a încheiat cu 3-0 după ce gazdele au reușit să se impună prin dubla lui Dioszegi și golul lui Dorin Goga.

Prima repriză începe cu o ocazie a gazdelor în minutul 6 al partidei, Goga execută un corner, însă mingea este respinsă de jucătorul oaspeților. La scurt timp Sănătatea SP Cluj primește o lovitură liberă executată de același Dorin Goga, însă balonul trece pe lângă poartă.

Penalty pentru gazde

sanatatea

Gazdele beneficiază de un penalty în minutul 45 al partidei, după un henț al oaspeților în careu. Dorin Goga bate penalty-ul care este apărat de portarul Károly Fila. Mingea revine la Goga care încearcă să șuteze din nou, apoi Dioszegi trimite pe lângă poartă și arbitrul fluieră finalul primei reprize.

A doua repriză începe cu golul lui Dioszegi de la Sănătatea care marchează dintr-o lovitură cu capul și reușește să își ducă echipa în avantaj. Oaspeții își creează ocazii și șutează la poarta lui Chindriș, dar șuturile sunt blocate de apărarea echipei gazdă.

Golul lui Goga

Vescan execută o lovitură liberă și trimite spre Dorin Goga, acesta reușind să preia și să înscrie, astfel mărind diferența la 2-0 pentru Sănătatea SP Cluj.

Dioszegi înscrie în minutul 90 al partidei, reușind astfel dubla și meciul se termină cu victoria gazdelor la scorul de 3-0.

Sanătatea SP Cluj este a patra echipă clasată în seria a 10-a din grupa de retrogradare cu 32 de puncte. Victoria Carei este prima clasată, la 8 puncte distanță de Sănătatea Cluj.

Componența echipelor

Sănătatea SP Cluj: Chindriș- Stefan, Stretea, Cimpoeșu, Paul, Vescan, Diomande Cîmpean, Dioszegi, Oltean, Goga. Au mai evoluat și: Mureșan, Saroși, Yuh, Szoloszi.

Victoria Carei: Károly Fila- Ciul, Dunca, Marina E. , Popovici, Barta, Vajda, Marina D. , Hosu, Haiduc. Au mai evoluat: Horvath, Barth, Kinczel.

În următoarea etapă, Sănătatea SP Cluj va juca în deplasare pe terenul celor de la Minaur Baia Mare, iar Victoria Carei va juca pe terenul celor de la SC Olimpia MCMXXI Satu mare.

Timeea Morocoj

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”. Strângere de fonduri în scop caritabil

Publicat

vernisaj

Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”, organizată de Asociația Culturală AREXERA, și-a deschis porțile, joi, la Grand Hotel Napoca.

Expoziția este organizată cu scopul de a susține activitatea Casei de Tip Familial „Maica Domnului”, care aparține Congregației Surorilor Maicii Domnului, din Cluj-Napoca.

vernisaj

VIDEO FOTO. Expoziția de artă vizuală „Metamorfoze Templiere”, la Grand Hotel Napoca

Expoziția din acest an se desfășoară în preambulul Capitulului de înnobilare organizat anul acesta la Cluj-Napoca și reunește lucrări de arte vizuale donate, pentru strângere de fonduri în scop caritabil de la 16 artiști:

Ada Muntean
Alina Aldea
Alia Bakutayan
Adrian Grecu
Andra Roman
Camelia Moritz
Claudia Chelaru
Elena Ilash
Eugen Moritz
Fidias Vasquez
Florin Marin
Gheorghe Feneșan
Ioana Antoniu
Liliana Marin
Magdalena Pelmuș
Oana Năstăsache

vernisaj

Iubitorii, consumatorii de artă, vizitatorii și toți cei care au susținut cauza noastră, au avut ocazia să achiziționeze una dintre lucrările expuse, oferind astfel un prețios aport de încurajare și ajutor Casei de Tip Familial „Maica Domnului”.

vernisaj

Lucrările vor fi expuse în perioada 16 – 26 mai, la Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca”, au transmis organizatorii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax