Connect with us

ACTUALITATE

Cine-concertele TIFF 2021 la Cluj-Napoca: Asian Dub Foundation, Fargo, Infernul și Malombra

Publicat


Bijuterii ale cinematografiei ,,silențioase’’ și filme-cult care au făcut istorie primesc un suflu nou la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august, Cluj-Napoca), acompaniate live de muzică originală semnată de mari artiști ai momentului. Prezentate pentru prima dată în România, cine-concertele incluse în programul ediției aniversare vor oferi publicului spectacole ce îmbină magia imaginilor cu experimentele muzicale unice. Biletele pot fi achiziționate deja pe tiff.eventbook.ro.

Ura (La Haine), muzică live de Asian Dub Foundation (UK)

Sâmbătă, 24 iulie, ora 21:45, Castelul Bánffy de la Bonțida

La Haine, filmul-cult pentru care Mathieu Kassovitz a obținut trofeul pentru Cel mai bun regizor la Cannes 1995 și trei premii César, revine pe marele ecran, acompaniat live de formația-fenomen Asian Dub Foundation. Povestea la fel de actuală, chiar și la 25 de ani de la premiera în cinema, urmărește 24 de ore din viața a trei tineri, într-un cartier mărginaș al Parisului, măcinat de proteste și abuzuri ale poliției. Scenariul, inspirat dintr-un eveniment similar cu tragedia care a dat naștere mișcării Black Lives Matter, a fost scris de Kassovitz ca reacție la uciderea unui tânăr imigrant de către poliția franceză, în 1993. Colaborarea cu  Asian Dub Foundation nu e deloc întâmplătoare. Reveniți de curând în topurile muzicale britanice, aceștia s-au remarcat încă de la început ca promotori ai drepturilor civile. Muzica lor îmbină perfect ritmurile de dub, rapcore, dancehall și hard ragga-jungle cu influențele punk-rock.

Cine-concert: Fargo by Fragments (Franța)

Luni, 26 iulie, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenților

Peisajele înzăpezite din Fargo, filmul-cult al fraților Joel și Ethan Coen, premiat cu două Oscaruri în 1996, revin pe muzica originală a trio-ului francez Fragments. O infuzie de texturi electronice și ambientale, îmbinate armonios cu elemente post-rock, universul sonor al artiștilor francezi îi va însoți pe cinefili într-o călătorie vibrantă prin Minnesota. Inspirat dintr-o serie de crime care s-au petrecut în acel loc la finalul anilor ’80, thriller-ul cu Frances McDormand, Steve Buscemi și Peter Stromare a fost inclus de Institutul American de Film pe lista celor mai importante 100 de filme din istoria cinematografiei.

Infernul, muzică live de Edison Studio (Italia)

Marți, 27 iulie, ora 19:00, Casa de Cultură a Studenților

Moștenirea lăsată literaturii universale de Dante Alighieri este celebrată, la 700 de ani de la dispariția scriitorului și filozofului, printr-un cine-concert marca Edison Studio. Artiștii îi dedică acestuia un proiect muzical inedit, care va acompania live proiecția Infernul (Inferno, 1911), primul lungmetraj italian din istorie, prezentat la TIFF într-o variantă restaurată digital. O bijuterie a cinemaului mut, filmul regizat de Francesco Bertolini, Adolfo Padovan și Giuseppe De Liguoro primește o coloană sonoră care îi va proiecta pe spectatori într-o dimensiune onirică, grație unui „scurtcircuit” continuu între vocile reinventate, peisajele acustice suprarealiste și sunetele ambientale care împing limitele convenționale ale cinematografiei.

Programate inițial la ediția anterioară TIFF și amânate în contextul restricțiilor de călătorie din timpul pandemiei, două spectacole experiment le aduc față în față pe Julie Roué (Franța) și Simona Strungaru (România), două compozitoare, dirijoare și interprete de renume care au acceptat provocarea de a compune coloana sonoră pentru același film mut, un clasic al genului gothic melodrama, Malombra (1917), în regia lui Carmine Gallone. Evenimentul este organizat în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film La Rochelle (Franța).

Malombra – coloană sonoră live de Julie Roué (Franța)

Joi, 29 iulie, ora 20:00, Muzeul de Artă

Julie Roué cântă la pian, chitară și multe alte instrumente, reușind să transforme sunetele obiectelor în muzică. A compus coloana sonoră a peste 40 de filme, unele premiate la Cannes, universul său muzical îmbinând acordurile clasice cu elemente jazz, electro, world music și experimental, cu o puternică influență pop. Va fi prezentă la TIFF alături de percuționistul Stan Delannoy și de Louise Belmas (keyboard, laptop).

Malombra – coloană sonoră live de Simona Strungaru (România)

Vineri, 30 iulie, ora 20:00, Muzeul de Artă

Apreciată pentru experimentele sale muzicale inedite, Simona Strungaru va interpreta propria versiune a coloanei sonore Malombra alături de Sebastian Burneci (trompetă) și Adi Tetrade (percuții). Pianistă și compozitoare, Simona este dirijor permanent al Bucharest Jazz Orchestra și Sonomania, a compus suite simfonice pentru orchestră, live electronics și live street art, coloane sonore pentru animații și musicaluri. Evenimentul programat la această ediție marchează revenirea artistei la TIFF după ce, în 2016, a dirijat Orchestra Operei Maghiare din Cluj, într-un cine-concert memorabil la Castelul Banffy: Haxan.

Biletele au fost puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe tiff.eventbook.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. 1 Decembrie: Clujul SĂRBĂTOREȘTE Ziua Națională a României

Publicat

tricolor

Clujul sărbătorește Ziua Națională a României. După depunerea de coroane la statuia lui Mihai Viteazul, a urmat o paradă militară în Piața Avram Iancu.

Manifestările sunt organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina”. Un tricolor uriaș a acoperit Casa Armatei.

VIDEO. 1 Decembrie: Clujul SĂRBĂTOREȘTE Ziua Națională a României

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. 1 Decembrie: Depuneri de COROANE la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

Publicat

Manifestările dedicate Zilei de 1 Decembrie au început cu ceremonialul de depunere de coroane și jerbe de flori la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca.

La ceremonie au participat printre alții președintele CJ Cluj, Alin Tișe, prefectul județului, Irina Munteanu, viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, membri ai Consiliului Local, cadre militare.

VIDEO. 1 Decembrie: Depuneri de COROANE la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ToyJoy – cadouri de Crăciun pentru copii defavorizați din mediile rurale

Publicat

De

În spiritul sărbătorilor de iarnă, Rotary Club Cluj-Napoca Opera s-a angajat să aducă bucurie și să îndeplinească dorințele copiilor din mediile rurale defavorizate prin proiectul „ToyJoy”. Acest proiect urmărește să ofere cadouri personalizate pentru 60 de copii, transformând desenele lor în tricouri unice.

 

 

„Pentru a susține această cauză nobilă, designerul Ovidiu Pop a preluat desenele copiilor și le-a transformat în tricouri creative. Aceste tricouri vor fi puse în vânzare, iar fondurile colectate din vânzarea tricourilor și din donații vor fi folosite pentru a cumpăra cadouri speciale pentru acești copii. Astfel, fiecare tricou cumpărat devine o oportunitate de a aduce un zâmbet pe chipurile celor mici.

Clubul Rotary Cluj-Napoca Opera va imprima inițial un set de 60 de tricouri pentru adulți, având desenele micuților, urmând ca acestea să fie disponibile pentru achiziționare la prețul de 300 de lei fiecare. Prin această inițiativă, „Moș Crăciun” devine sinonim cu fiecare cumpărător de tricou, contribuind astfel la realizarea visurilor copiilor din medii defavorizate.

Perioada de vânzare a tricourilor este programată să înceapă imediat, iar cadourile vor fi achiziționate în intervalul 1-20 decembrie și livrate copiilor în Ajunul Crăciunului. Rotary Opera încurajează comunitatea să se alăture acestui gest de generozitate pentru a face Crăciunul memorabil pentru acei copii care au nevoie de susținerea noastră.

Tricourile pot fi comandate aici: https://forms.gle/mCZmbnbQmKAQutv36

Într-o lume plină de agitație și provocări, Rotary Opera reamintește tuturor că gesturile mici de bunătate pot avea un impact profund asupra vieților altora. Echipa clubului speră că acest proiect va inspira și alți oameni să facă gesturi de generozitate în comunitățile lor, aducând astfel o rază de lumină în inimile celor care au nevoie de ea”, arată organizatorii.

Despre Rotary Club Cluj-Napoca Opera:

Rotary Club Cluj-Napoca Opera a fost înființat în noiembrie 2017 de către un grup de prieteni cu suflet mare, majoritatea provenind din mediul Rotaract. Înregistrat oficial în aprilie 2018, clubul a desfășurat numeroase proiecte caritabile, inclusiv dotarea Centrului de Îngrijiri Paliative „Sf. Nectarie” cu o ambulanță.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc ne invită la sărbătoare şi ne arată ce putem face de 1 Decembrie. Programul mnifestărilor

Publicat

De

Primarul Emil Boc a lansat o invitaţie clujenilor de a sărbători împreună Ziua Naţională a României.

„Clujul sărbătorește Ziua Națională a României – Programul evenimentelor de 1 Decembrie la Cluj-Napoca
Vă invităm să sărbătorim împreună ceea ce ne unește!

Manifestările de Ziua Națională din acest an se vor desfășura la Cluj-Napoca în Piața Mihai Viteazul, Piața Avram Iancu și Piața Unirii, începând cu ora 9.00 și sunt organizate de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca alături de parteneri instituționali, organizații non-guvernamentale, companii din mediul privat, cu sprijinul voluntarilor.

Târgul de Crăciun Cluj-Napocacontinuă până la finalul anului, iar de 1 Decembrie se deschide Târgul de iarnă – pe platoul Sălii sporturilor „Horia Demian” unde este amenajat inclusiv un patinoar.
Pagina evenimentului: https://www.facebook.com/events/184909897945737/

Mai multe informații despre 1 Decembrie 2023 – Ziua Națională a României la Cluj-Napoca:
venimentele debutează la ora 9:00 cu ceremonialul de depunere de jerbe și flori în Piața Mihai Viteazul. Manifestările organizate de Primăria și Consiliul local Cluj-Napoca, Instituția Prefectului Județul Cluj și Divizia 4 Infanterie „Gemina” continuă de la ora 10:30 în Piața Avram Iancu unde va avea loc ceremonia oficială, defilarea cu tehnică militară și de intervenție și un spectacol de artificii de zi.

De asemenea, de la ora 12:00 ne aducem aminte, printr-un eveniment dedicat, de curajul liderului revoluţiei române de la 1848 din Transilvania „Avram Iancu, de 30 ani în inima Clujului”, organizat în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România.

Pe Bulevardul Eroilor va avea loc o reconstituire a evenimentelor din anul 1918, în intervalul 13:00-15:00. De asemenea, clujenii pot rămâne cu o amintire din zona de photobooth, care va fi activă în intervalul 12:00-21:00.

La „kilometrul 0” al orașului, în Piața Unirii, evenimentele dedicate Zilei Naționale vor începe la ora 15:00 cu un regal folcloric susținut de artiști și ansambluri folclorice de renume precum Sava Negrean Brudașcu, Aurel Tămaș, Ana Ilca Mureșan, Maria Golban Șomlea, Valeria și Traian Ilea, Cristian Totpati, Mariana Sfechiș, Lucia Potra, Adriana Irimieș, Mihaela Grindean, ansamblul folcloric Mărțișorul și ansamblul folcloric Dor Transilvan.

Iluminatul festiv va fi aprins în tot orașul de la ora 19:00, după care vor urca pe scena din Piața Unirii Delia și Cargo.

De la ora 20:00 – în Piața Avram Iancu – ne vom bucura împreună de un spectacol inedit de drone și artificii, care să ne aducă aminte de învățăturile anilor anteriori: „Timpurile și lumea se schimbă, nimic nu este veșnic. Legământul nostru este să nu contenim în străduința de a ne proteja meleagurile și credința pentru a le putea lăsa moștenire urmașilor noștri”, arată primarul Emil Boc.

PROGRAM

Piața Mihai Viteazul
09:00 – Ceremonial de depunere de jerbe și flori
Piața Avram Iancu:
10:30 – Defilarea cu tehnică militară și de intervenție
12:00 – Avram Iancu, de 30 ani în inima Clujului – eveniment organizat în parteneriat cu Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România
20:00 – Spectacol de drone & artificii
Piața Unirii
15:00 – Regal folcloric
19:00 – Pornirea iluminatului festiv
19:05 – Concert Delia
20:15 – Concert Cargo

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax