EVENIMENT
Cinci sute de milioane lei pentru programul de FINANȚARE Noua Casă 2025

Bugetul programului de finanțare Noua Casă 2025 va fi de 500 milioane lei. Guvernul aprobă în ședința de joi banii pentru derularea programului în acest an. De asemenea, sunt noutăți privind beneficiarii care nu-și plătesc creditele.
Guvernul estimează că prețurile imobilelor vor crește în continuare, astfel că este necesară continuarea programului de finanțare pentru tineri, scrie Alba24.
Cinci sute de milioane lei pentru programul de FINANȚARE Noua Casă 2025
Prin Legea nr. 8/2025, a fost aprobat plafonul privind emiterea de garanții de către Guvern prin Ministerul Finanțelor și de către unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale, pentru anul 2025, în sumă de 20.000 milioane lei.
Pentru 2025, se propune alocarea unui plafon de garantare de 500 milioane lei, în vederea emiterii de garanții. Anul trecut, plafonul era de 1 miliard de lei.
Ce se întâmplă cu cei care nu-și plătesc creditele
Pentru a se evita situațiile în care ANAF refuză preluarea dosarelor de executare în vederea recuperării valorii de executare a garanției și a accesoriilor aferente, se propune completarea legislației.
Se introduce posibilitatea ca în cazul în care comunicarea titlului de creanță nu a fost posibilă, (lipsă de la domiciliu), aceasta să se poată realiza prin publicitate. Se va afișa, concomitent, la sediul FNGCIMM cât şi pe pagina de internet a acestuia, un anunţ în care se menţionează că a fost emis titlul/înscrisul prin care se individualizează creanţa bugetară pe numele debitorului beneficiar al finanțării garantate, cu respectarea reglementărilor privind confidențialitatea și protecția datelor.
Având în vedere faptul că noile prevederi în ceea ce privește comunicarea Înscrisului prin publicitate se aplică și creditelor garantate acordate în cadrul Programului înainte de intrarea în vigoare a prezentei hotărâri pentru care nu a fost solicitată executarea garanțiilor de către instituțiilor de credit, se impune introducerea unor norme tranzitorii în acest sens.
Ce locuințe pot fi cumpărate
Beneficiarii pot achizitiona în cadrul programului următoarele tipuri de locuințe, potrivit FNGCIMM:
– locuințe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL; documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții noi trebuie să fie semnate cu cel mult 5 ani înainte de data solicitarii creditului garantat
locuinţe consolidate
– alte categorii de locuințe, receptionate la terminarea lucrărilor de constructii noi sau de intervenție in vederea consolidării, cu mai mult de 5 ani înainte de data solicitarii creditului garantat.
Plafoane de garanții, avans
– garanție în nume și cont stat de până la 60% pentru credite cu o valoare cuprinsă între 59.501 euro -119.000 euro, pentru locuințe noi; avansul solicitat beneficiarului: minimum 15%
– garanție în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro, pentru locuințe noi;
– avansul solicitat beneficiarului: minimum 5%
– garantie în nume și cont stat de până la 50% pentru credite cu o valoare de până la 66.500 euro pentru locuințe vechi;
– avans de minimum 5%.
Condiții
Condiții pentru persoane fizice:
– la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere că:
– nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soț/soțieu nicio locuință
sau
– deține în proprietate exclusivă ori împreună cu soțul/soția cel mult o locuință, dobândita prin orice alt mod decât prin Program, în suprafață utilă mai mică de 50 mp
– achiziționează în cadrul Programului o singură locuință, aflată pe teritoriul României, înscrisă în cartea funciară în condițiile legii
– are calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul
Documente necesare
– solicitare de garantare/ solicitare de emitere a promisiunii unilaterale de creditare și promisiunea de garantare, dacă este cazul
– documentul de identitate al beneficiarului/beneficiarilor, precum și al soțului/soției, dacă este/sunt căsătorit/căsătoriți, din copie certificată
– declarația pe propria răspundere a beneficiarului
– antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sau sub semnătura privată cu dată certă
– extras de carte funciară privind locuința ce urmează să fie achiziționată din finanțare, eliberat cu cel mult 15 zile dinainte de data solicitării de garantare
– certificatul de eficiență energetică pentru una dintre clasele A, B sau C de eficiență energetic
– în cazul acordării unei promisiuni de garantare se atașează și promisiunea unilaterală de creditare emisă de către bancă
în cazul achizitionării unui imobil ce a mai făcut obiectul unei finanțări garantate din cadrul Programului, pentru care interdicția de înstrăinare a expirat, acordul emis de MFP pentru înstrăinarea locuinței și pentru ridicarea temporară a interdicției de grevare cu sarcini a locuinței
Creditul
Creditul se acordă în lei pentru cumpărarea unei locuințe, pe cel mult 30 de ani.
Valoarea maximă a creditului:
– 66.500 euro – pentru locuință în valoare de cel mult 70.000 de euro; avans de 5%; plafon maxim garantare 50%
– 119.000 euro – pentru locuință de cel mult 140.000 de euro; avans de 15%; plafon maxim garantare 60%
Pot fi cumpărate și imobile mai spumpe dar se achită diferența din surse proprii.
Dobânda este variabilă, calculată în funcție de indicele de referință pentru credite (IRCC) la care se adaugă marjă fixă de circa 2%. Nu poate fi accesat credit cu dobândă fixă.
Se face ipotecă de rang I în favoare băncii și a statului român asupra locuinței cumpărate prin program. Se face ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tutror conturilor deschise la banca finanțatoare, depozit colateral constituit în favoare băncii (pe toată durata finanțării/ contravaloarea primelor trei rate de dobândă).
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Doi militari ai Diviziei 4 Infanterie ”Gemina”, răniți în poligonul Dorolea. Sunt internați la Spitalul Județean Bistrița

Doi militari din Grupul 3 EOD al Diviziei 4 Infanterie „Gemina” au fost răniți miercuri, în jurul orei 11.00, în poligonul Dorolea, județul Bistrița-Năsăud, în urma declanșării accidentale a unei încărcături pirotehnice. Militarii participau la un exercițiu de distrugere de muniție reală în mediu controlat.
După acordarea primului ajutor la fața locului, răniții au fost evacuați la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița pentru acordarea îngrijirilor de specialitate, iar starea lor este stabilă.
Incidentul este cercetat de o comisie numită de conducerea unității și de Parchetul Militar Cluj.
EDUCATIE
Protocol ISU – Salvamont Cluj pentru situații de URGENȚĂ în zona de munte. Salvamontiștii pot interveni și în alte state

Crește capacitatea de răspuns unitar și integrat în situațiile de urgență produse în zona de munte a județului Cluj.
Acest lucru se va întâmpla în urma unui protocol de cooperare între Consiliul Județean Cluj, prin Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo, și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu”. Mai mult, Salvamont Cluj va avea puterea de a interveni, în situații excepționale, inclusiv la nivel național sau pe teritoriul altor state.
Protocol ISU – Salvamont Cluj pentru situații de urgență în zona de munte
Președintele Consiliului Județean Cluj,Alin Tise, a inițiat, în vederea aprobării în cadrul ședinței ordinare a deliberativului județean din data de joi, 20 martie, un proiect de hotărâre privind acest protocol.
Astfel, se vor stabili condițiile tehnice și organizatorice privind coordonarea operațională, de către Departamentul pentru Situații de Urgență (D.S.U.), a acțiunilor Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj.
„Practic, prin intermediul acestui protocol încheiat cu ISU Cluj, ne asigurăm că, în cazul petrecerii unor situații de urgență în zona montană a județului, se va acționa într-un sistem integrat și unitar, astfel încât toate forțele de intervenție disponibile să intervină cu promptitudine și profesionalism. Desigur, acest protocol prevede doar situațiile grave, cu număr mare de răniți sau acțiuni internaționale de amploare. În continuare, pentru cazurile punctuale petrecute în zona de munte, Salvamont Cluj va acționa la fel ca și până acum, prin oferirea primului-ajutor personalului ranit și, în funcție de caz, predarea accidentaților către personalul medical de pe ambulanță”, a transmis Alin Tișe.
Salvamont-Salvaspeo Cluj va putea participa la misiuni internaționale
Conform acestui protocol încheiat la solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj va colabora cu ISU Cluj în situația producerii unor situații de urgență deosebite, care necesită resurse de sprijin, în arealul montan al județului Cluj.
De asemenea, Salvamont Cluj va participa, în limita competențelor și a resurselor disponibile, cu salvatori montani și resurse materiale, la efectuarea de misiuni specifice atât pe teritoriul județului Cluj, cât și la nivel național și, la nevoie, pe teritoriile altor state.
Foto: Salvamont-Salvaspeo Cluj
ADMINISTRAȚIE
Consiliul Județean Cluj transformă mai multe drumuri comunale în mini-centuri de ocolire a celor mai aglomerate rute din județ

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, anunță implementarea unor mini-centuri menite să reducă aglomerația și să creeze noi rute alternative pentru traficul din județ.
Alin Tișe, președintele CJ Cluj a explicat că aceste drumuri nu sunt menite să înlocuiască o centură clasică sau o autostradă, dar vor contribui la o mai bună distribuție a traficului.
Ele vor fi realizate prin preluarea în administrarea județului a mai multor drumuri comunale și modernizarea, respectiv extinderea lor.
„Eu nu mă substitui Guvernului care ar trebui să facă centuri de ocolire a orașelor. Eu nu fac autostradă și nici nu am spus că acele drumuri vor lua tot traficul de pe autostradă și dintr-o dată Clujul nu va mai avea mașini. Sunt variante alternative, vor mai fi și altele. Pe lângă drumul acesta care va putea prelua mult trafic, dar nu va fi centură în sensul propriu cu patru benzi și traficul greu și tot. Va fi o mini-centură sub formă de drum județean care, sigur, va prelua o parte din trafic, dar nu va fi în regim de autostradă”, a declarat Alin Tișe.
Șapte mini-centurile propuse
- Mini-centura Topa – Așchileu: Această rută va lega Topa Mică de Așchileu, oferind o cale de acces alternativă pentru traficul din zona de nord a județului.
- Mini-centura Sânpaul – Berindu – Popești: O nouă conexiune care va ajuta la degrevarea traficului din Baciu. Traseul pornește din Sânpaul, trece prin Berindu și Popești, ajungând la intrarea în Cluj-Napoca. Această rută va funcționa ca o mini-centură pentru zona de vest a orașului.
- Mini-centura Coasta – Tăușeni – Jucu – Apahida: Proiectul include un drum alternativ ce va lega Coasta, Tăușeni și Apahida, evitând traseul aglomerat de intrare în Cluj-Napoca. Conectarea la centura din zona Planoarelor va permite un acces mai fluid către oraș.
- Mini-centura Căianu – Jucu: Un drum nou care va ocoli Apahida, creând o legătură directă între Căianu și Jucu.
- Mini-centura Vad – Câțcău: Această variantă ocolitoare va permite evitarea traficului la intrarea prin Dej. Proiectul include un pod peste Someș și unificarea a două drumuri comunale care în prezent nu comunică. Noua rută va facilita legătura spre Baia Mare.
- Mini-centura Cătina – Feldioara – județ Bistrița-Năsăud: Un traseu care va reduce distanța de parcurs cu 25 de kilometri, creând o scurtătură esențială către județul Bistrița-Năsăud.
- Mini-centura Dăbâca – Panticeu: Această rută va îmbunătăți considerabil conexiunile dintre Dăbâca, Panticeu, Recea Cristur și județul Sălaj, eliminând necesitatea accesului prin drumul național. În prezent, legătura dintre aceste localități se face doar pe un drum de pădure.
EVENIMENT
FOTO. Un șofer a scăpat nevătămat după ce s-a RĂSTURNAT cu autotrenul între Florești și Gilău

Un accident rutier a avut loc în urmă cu puțin timp între Florești și Gilău.
Un autotren s-a răsturnat, rămânănd parțial pe șosea.
Un șofer a scăpat nevătămat după ce s-a RĂSTURNAT cu autotrenul între Florești și Gilău
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la accidentul rutier care a avut loc la ieșire din comuna Florești spre comuna Gilău.
Echipajele ISU au găsit la fața locului un autotren răsturnat. Un bărbat a fost evaluat de către paramedicii SMURD, iar acesta a refuzat transportul la spital.
Foto: ISU Cluj