Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

FOTO. Chirurgia varicelor – când este recomandată și care sunt beneficiile asupra sănătății vasculare?

Publicat


Mariana Matei Regina Maria

Interviu cu dr. Mariana Matei, medic primar chirurgie vasculară și chirurgie generală la Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca.

 Varicele sunt vene largi, proeminente, palpabile și vizibile la suprafața pielii, în zona coapsei și a gambei. Acestea reprezintă manifestarea locală a bolii varicoase, afecțiune care este caracterizată printr-un proces degenerativ al peretelui venos.

Atât femeile, cât și bărbații se pot confrunta cu această afecțiune, însă frecvența bolii este mai mare la femei (60%), versus 40% la bărbați. Varicele apar, în cele mai multe cazuri, la pubertate, iar frecvența lor crește cu 15-30% după vârsta de 25 de ani și ajung la un maximum între 40-60 de ani.

Am analizat într-un interviu cu Dr. Mariana Matei, medic chirurg cu experiență în chirurgia vasculară, despre cum pot fi tratate varicele prin intervenții chirurgicale, când sunt acestea necesare și care sunt posibilele riscuri pentru pacienți.

Când este necesară chirurgia varicelor

Mariana Matei Regina Maria

Conform Dr. Mariana Matei, principalele simptome care ar trebui să îi îndemne pe pacienți să ia în considerare o intervenție chirurgicală sunt: apariția dilatațiilor venoase mari la nivelul membrelor inferioare, durerea la nivelul membrelor inferioare determinată de edemul și staza venoasă, modificări de culoare la nivelul tegumentului gambelor, prurit (mâncărime) local și apariția ulcerului varicos.

Cum este afectată viața pacientului de apariția varicelor

Medicul precizează că în lipsa unui tratament chirurgical, calitatea vieții pacientului poate fi afectată prin dureri resimțite la membrele inferioare și creșterea dimensiunii gambelor datorită stagnării sângelui în venele dilatate. Treptat, aceste simptome vor îngreuna activitățile zilnice sau profesionale ale persoanei. De asemenea, aspectul varicelor poate genera schimbări de natură fizică dar și psihică, emoțională (anxietate, depresie), care se pot reflecta în interacțiunile sociale sau în viața de familie.

Factorii care determină dezvoltarea varicelor

Cei mai comuni factori care favorizează apariția varicelor sunt, conform medicului, cei genetici – dacă ambii părinți au varice atunci aproape toți descendenții se vor confrunta cu această afecțiune mai târziu în viață și cei legați de riscul ortostismului prelungit (statul prelungit în picioare sau pe scaun), de nașterile multiple în cazul femeilor sau de obezitate.

Proceduri non-chirurgicale de tratament

Regina Maria

În cazul venelor mici, superficiale și vizibile la nivelul membrelor inferioare, există procedura numită scleroterapie care presupune injectarea unei subtanțe chimice (sclerozant). Aceasta va irita peretele intern al vasului determinând o reacție inflamatorie care va închide vasul. Dr. Mariana Matei precizează că această opțiune de tratament este indicată următoarelor tipuri de vene: vene “în pânză de păianjenˮ, vene reticulare și vene varicoase cu dimensiuni peste 2,5 mm.

Tehnici chirurgicale pentru tratarea varicelor

Dacă dimensiunea varicelor impune tratementul chirurgical, există tehnici speciale pe care Dr. Mariana Matei le recomandă, precum:

Flebectomia, procedura care presupune efectuarea unor incizii multiple minime, ce determină o vindecare cu aspect estetic bun, recuperare rapidă și fără complicații.

Ablația cu radiofrecvență, în care se utilizează energia de radiofrecvență cu ajutorul unui cateter ce se introduce în vena safenă și închide definitive vena cu ajutorul căldurii.

Fotocuagularea cu laser, procedură asemănătoare cu ablația cu radiofrecvență, însă care utilizează energia laser pentru închiderea venei safene.

Tratamentul chirurgical, care presupune  ligatura venei safene, apoi extragerea ulterioară a acesteia prin incizii minime la nivelul coapsei și gambei, pentru îndepărtarea pachetelor varicoase.

În ceea ce privește recuperarea, medicul menționează că în stadiile avansate a unei boli varicoase, recuperarea poate să dureze până la 4 săptămâni, în timp ce în stadiile incipiente, unde intervenția este minim invazivă, recuperarea se realizează până la 2 săptămâni.

Riscurile intervențiilor chirurgicale pentru varice și cum pot fi ele reduse

Conform Dr. Mariana Matei, există riscuri asociate cu intervențiile chirurgicale, însă acestea pot fi minimizate dacă sunt respectate anumit condiții. Spre exemplu, apariția edemului – umflarea gambei și a coapsei poate fi evitată prin disecția atentă la nivelul crosei venei safene cu leziuni minime ale vaselor limfatice, iar apariția hematoamelor poate fi redusă prin contenția cu ciorap elastic.

Beneficiile tehnologiei avansate în chirurgia varicelor

Apariția tehnicilor minim invazive și evoluția tehnologiei au permis efectuarea intervențiilor chirurgicale pentru afecțiunile varicoase în regim ambulator sau cu necesitatea de internare de doar 1 zi. Dincolo de reducerea complicațiilor postprocedurale și recuperarea mult mai rapidă a pacienților, Dr. Mariana Matei precizează un alt beneficiu foarte important, și anume rezultatul estetic care are un impact psihologic foarte puternic asupra pacienților.

Recomandări pentru sănătatea vasculară

Pentru prevenirea apariției varicelor, Dr. Mariana Matei recomandă evitarea perioadelor îndelungate de stat în picioare sau pe scaun, purtarea ciorapilor elastici compresivi recomandați de medicul specialist, Menținerea unei greutăți corporale în limite normale, activități fizice regulate fără efort intens (mers pe jos sau înot) și controlul periodic anual la un medic specialist chirurg vascular.

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Deschise în a doua zi de Paște: Cinema City, proiectul itinerant MINA Pop-Up, magazinele din Iulius Mall Cluj. PROGRAMUL complet

Publicat

iulius mall cluj

De Paște ne întâlnim cu bucurie și recunoștință pentru a celebra nu doar renașterea primăverii, ci și valorile care ne definesc și aduc comunitatea împreună. Ca în fiecare an, de Paşte, Iulius Mall Cluj are un orar special. 

Sărbătorile pascale sunt un prilej pentru a petrece mai mult timp alături de cei dragi, astfel că, în perioada următoare, Iulius Mall Cluj are un program special. Sâmbătă, 4 mai 2024, ai timp să achiziționezi ultimele produse de pe lista de cumpărături deoarece, atât magazinele din Iulius Mall, cât și Auchan sunt deschise până la ora 18.00. Duminică, în prima zi de Paște, magazinele și hypermarketul sunt închise.

program iulius

Deschise în a doua zi de Paște: Cinema City, proiectul itinerant MINA Pop-Up, magazinele din Iulius Mall Cluj. PROGRAMUL complet

MINA Pop-Up, Museum of Immersive New Art, unul dintre cele mai inovatoare spații culturale din România, va fi deschis sâmbătă, conform programului obișnuit – 12.00 – 21.00.  Iar în a doua zi de Paște sunteți așteptați să descoperiți primul spațiu imersiv din Cluj Napoca, în intervalul orar 14.00 – 20.00.

Cinema City vă așteaptă sâmbătă la film, în intervalul orar 10.00 – 18.00, iar în a doua zi de Paște de la ora 10.30, pânp la 23.00. De luni, programul revine la normal: 10.00 – 22.00.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria Cluj anunță 30 iunie 2024 ca termen LIMITĂ de depunere a cererilor de PARCARE pentru persoanele cu dizabilități

Publicat

parcare cluj facebook

Primăria Cluj anunță 30 iunie 2024 ca termen limită de depunere a cererilor de parcare pentru persoanele cu dizabilități.

„Posesorii cardurilor-legitimație de parcare pentru persoanele cu dizabilități eliberate până la data de 1 iulie 2023 sunt rugați să se adreseze, Direcției de Asistență Socială și Medicală, până cel târziu în data de 30 iunie 2024, în vederea eliberării unui nou card-legitimație de parcare, conform cerințelor prevăzute în Ordinul nr. 163/2023 privind implementarea formatului unic al cardului-legitimație de parcare pentru persoanele cu handicap.

Primăria Cluj anunță 30 iunie 2024 ca termen LIMITĂ de depunere a cererilor de PARCARE pentru persoanele cu dizabilități

Cererea pentru eliberarea cardului-legitimație de parcare pentru persoanele cu dizabilități împreună cu următoarele documente: carte de identitate, certificat de încadrare în grad de handicap, o fotografie ¾ cm tip carte de identitate (electronic în format jpeg) pot fi trasmite online la adresa de email: dizabilități@dasmclujnapoca.ro sau pe Whatsapp la numărul de telefon 0735210552.

De asemenea, beneficiarul poate depune documentele mai sus amintite la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Medicală, din municipiul Cluj-Napoca, aleea Venus FN (aleea situată între nr. 20-22), ghişeul 3, după următorul program:

Luni, marţi, miercuri între orele: 8:30 – 15:30

Joi între orele 8:30 – 17:00

Vineri între orele 8:30 – 14:00.

Cardurile-legitimație de parcare pentru persoanele cu dizabilități emise până în data de 1 iulie 2023 își păstrează valabilitatea până în data de 30 iunie 2024”, se arată în comunicat.

Citește mai departe

EVENIMENT

„Bursucul” a pus-o la treabă pe CFR Cluj de Ziua Muncii. Va sta pe bancă la meciul cu Rapid

Publicat

dan petrescu 2

Dan Petrescu a început, de 1 Mai, oficial munca la CFR Cluj. El va debuta pe teren propriu, duminică seară, în fața Rapidului, la ora 21:30.

„Bursucul” nu a mai așteptat finalul sezonului pentru a reveni pe banca clujenilor, sperând să obțină un loc care duce în cupele europene, scrie GSP.

„Bursucul” a pus-o la treabă pe CFR Cluj de Ziua Muncii. Va sta pe bancă la meciul cu Rapid

În această dimineață, Dan Petrescu a condus primul antrenament din noul mandat. Tehnicianul i-a pus pe jucători la treabă chiar pe 1 Mai, de Ziua Muncii, și a supravegheat atent fiecare mișcare, alături de Francisc Dican, cel care a asigurat interimatul.

„Începem luna în forță, cu primul antrenament al lui Mister după revenirea în Gruia. De 1 Mai, sărbătorim prin muncă pentru a fi în cea mai bună formă la meciul de duminică seara, cu Rapid” a fost mesajul clujenilor.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Are și Clujul VAMA lui. De 1 Mai, câțiva clujeni s-au DISTRAT pe plaja urbană din Grigorescu

Publicat

vacanta
De 1 Mai, câțiva tineri au adus atmosfera din Vamă pe plaja urbană din cartierul Grigorescu din Cluj-Napoca.
„Momente surprinse la răsărit pe plaja urbană din cartierul Grigorescu.
Grătar încins tuturor”, a scris pe Facebook primarul Emil Boc.

VIDEO. Are și Clujul VAMA lui. De 1 Mai, câțiva clujeni s-au DISTRAT pe plaja urbană din Grigorescu

„E 1 Mai, nu ești în Vamă, dar faci un picnic cu prieteni dragi la răsărit, pe plaja Grigorescu din Cluj și e cam același lucru”, este textul care însoțește filmarea.

Video: Cosmin Oana

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax