Connect with us

EVENIMENT

FOTO. Chirurgia varicelor – când este recomandată și care sunt beneficiile asupra sănătății vasculare?

Publicat


Mariana Matei Regina Maria

Interviu cu dr. Mariana Matei, medic primar chirurgie vasculară și chirurgie generală la Spitalul Regina Maria din Cluj-Napoca.

 Varicele sunt vene largi, proeminente, palpabile și vizibile la suprafața pielii, în zona coapsei și a gambei. Acestea reprezintă manifestarea locală a bolii varicoase, afecțiune care este caracterizată printr-un proces degenerativ al peretelui venos.

Atât femeile, cât și bărbații se pot confrunta cu această afecțiune, însă frecvența bolii este mai mare la femei (60%), versus 40% la bărbați. Varicele apar, în cele mai multe cazuri, la pubertate, iar frecvența lor crește cu 15-30% după vârsta de 25 de ani și ajung la un maximum între 40-60 de ani.

Am analizat într-un interviu cu Dr. Mariana Matei, medic chirurg cu experiență în chirurgia vasculară, despre cum pot fi tratate varicele prin intervenții chirurgicale, când sunt acestea necesare și care sunt posibilele riscuri pentru pacienți.

Când este necesară chirurgia varicelor

Mariana Matei Regina Maria

Conform Dr. Mariana Matei, principalele simptome care ar trebui să îi îndemne pe pacienți să ia în considerare o intervenție chirurgicală sunt: apariția dilatațiilor venoase mari la nivelul membrelor inferioare, durerea la nivelul membrelor inferioare determinată de edemul și staza venoasă, modificări de culoare la nivelul tegumentului gambelor, prurit (mâncărime) local și apariția ulcerului varicos.

Cum este afectată viața pacientului de apariția varicelor

Medicul precizează că în lipsa unui tratament chirurgical, calitatea vieții pacientului poate fi afectată prin dureri resimțite la membrele inferioare și creșterea dimensiunii gambelor datorită stagnării sângelui în venele dilatate. Treptat, aceste simptome vor îngreuna activitățile zilnice sau profesionale ale persoanei. De asemenea, aspectul varicelor poate genera schimbări de natură fizică dar și psihică, emoțională (anxietate, depresie), care se pot reflecta în interacțiunile sociale sau în viața de familie.

Factorii care determină dezvoltarea varicelor

Cei mai comuni factori care favorizează apariția varicelor sunt, conform medicului, cei genetici – dacă ambii părinți au varice atunci aproape toți descendenții se vor confrunta cu această afecțiune mai târziu în viață și cei legați de riscul ortostismului prelungit (statul prelungit în picioare sau pe scaun), de nașterile multiple în cazul femeilor sau de obezitate.

Proceduri non-chirurgicale de tratament

Regina Maria

În cazul venelor mici, superficiale și vizibile la nivelul membrelor inferioare, există procedura numită scleroterapie care presupune injectarea unei subtanțe chimice (sclerozant). Aceasta va irita peretele intern al vasului determinând o reacție inflamatorie care va închide vasul. Dr. Mariana Matei precizează că această opțiune de tratament este indicată următoarelor tipuri de vene: vene “în pânză de păianjenˮ, vene reticulare și vene varicoase cu dimensiuni peste 2,5 mm.

Tehnici chirurgicale pentru tratarea varicelor

Dacă dimensiunea varicelor impune tratementul chirurgical, există tehnici speciale pe care Dr. Mariana Matei le recomandă, precum:

Flebectomia, procedura care presupune efectuarea unor incizii multiple minime, ce determină o vindecare cu aspect estetic bun, recuperare rapidă și fără complicații.

Ablația cu radiofrecvență, în care se utilizează energia de radiofrecvență cu ajutorul unui cateter ce se introduce în vena safenă și închide definitive vena cu ajutorul căldurii.

Fotocuagularea cu laser, procedură asemănătoare cu ablația cu radiofrecvență, însă care utilizează energia laser pentru închiderea venei safene.

Tratamentul chirurgical, care presupune  ligatura venei safene, apoi extragerea ulterioară a acesteia prin incizii minime la nivelul coapsei și gambei, pentru îndepărtarea pachetelor varicoase.

În ceea ce privește recuperarea, medicul menționează că în stadiile avansate a unei boli varicoase, recuperarea poate să dureze până la 4 săptămâni, în timp ce în stadiile incipiente, unde intervenția este minim invazivă, recuperarea se realizează până la 2 săptămâni.

Riscurile intervențiilor chirurgicale pentru varice și cum pot fi ele reduse

Conform Dr. Mariana Matei, există riscuri asociate cu intervențiile chirurgicale, însă acestea pot fi minimizate dacă sunt respectate anumit condiții. Spre exemplu, apariția edemului – umflarea gambei și a coapsei poate fi evitată prin disecția atentă la nivelul crosei venei safene cu leziuni minime ale vaselor limfatice, iar apariția hematoamelor poate fi redusă prin contenția cu ciorap elastic.

Beneficiile tehnologiei avansate în chirurgia varicelor

Apariția tehnicilor minim invazive și evoluția tehnologiei au permis efectuarea intervențiilor chirurgicale pentru afecțiunile varicoase în regim ambulator sau cu necesitatea de internare de doar 1 zi. Dincolo de reducerea complicațiilor postprocedurale și recuperarea mult mai rapidă a pacienților, Dr. Mariana Matei precizează un alt beneficiu foarte important, și anume rezultatul estetic care are un impact psihologic foarte puternic asupra pacienților.

Recomandări pentru sănătatea vasculară

Pentru prevenirea apariției varicelor, Dr. Mariana Matei recomandă evitarea perioadelor îndelungate de stat în picioare sau pe scaun, purtarea ciorapilor elastici compresivi recomandați de medicul specialist, Menținerea unei greutăți corporale în limite normale, activități fizice regulate fără efort intens (mers pe jos sau înot) și controlul periodic anual la un medic specialist chirurg vascular.

 

 

 

 

 

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Țânțarii și căpușele „fac legea” în cartierele Clujului. Locuitorii cer intervenții urgente: „Nu putem deschide geamurile!”

Publicat

Tânțar west nile

În timp ce Clujul se pregătește de vară, locuitorii mai multor cartiere se confruntă deja cu invazia de țânțari și căpușe.

Pe platforma MyCluj au fost înregistrate în ultimele zile mai multe sesizări privind lipsa dezinsecției, atât în zonele verzi, cât și în proximitatea locuințelor.

„De o lună tot așteptăm, nu putem deschide geamurile!”

Un locuitor de pe strada Lombului reclamă o situație devenită imposibil de suportat: „Am mai făcut o sesizare pentru o dezinsecție pe strada Lombului 2-4 lângă pârâul Nadăș. Este plin de țânțari pe balcoane și toate blocurile nou construite de lângă pârâu au această problemă. Nici măcar nu putem lăsa geamurile deschise. Chiar nu se poate trimite pe cineva să facă o dezinsecție? De o lună tot așteptăm, nu putem deschide geamurile!!”.

„Toată lumea se plânge că e dezastru cu căpușele”

Probleme similare sunt semnalate și în cartierul Zorilor, unde căpușele au devenit un pericol cotidian.

„Situația căpușelor din cartierul Zorilor cel puțin este alarmantă. De fiecare dată când ies cu câinele afară (îl plimb doar pe trotuar, nici macar nu îl las pe iarbă, tocmai ca să nu ia căpușe), vine acasă cu căpușe. Toată lumea se plânge că e dezastru cu căpușele pentru cei cu animale de companie, în oraș, pe trotuare, nu la munte. (…) Am facut și anul trecut aceeași sesizare și se pare că nu s-a îmbunătățit situația”, arată o clujeancă.

„În Hoia sunt multe căpușe care vor ajunge cu ușurință și în oraș”

Pădurea Hoia și alte spații verzi din oraș sunt și ele vizate: „În zona Hoia sunt multe căpușe care vor ajunge cu ușurință și în oraș, ar trebui o dezinsecție temeinică și în zonele verzi din oraș anti țânțari și căpușe”.

Clujenii cer de urgență intervenții pentru dezinsecție, cu acțiuni vizibile și constante. Sesizările figurează ca fiind în lucru pe platforma MyCluj.

Amintim că, săptămâna trecută, la Cluj-Napoca a avut loc o acțiune de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și căpușelor, dar și tratamente de delarvizare, a anunțat viceprimarul Dan Tarcea. Dezinsecția a fost realizată în toate cartierele, pe spațiile verzi, dar și în parcuri, având în vedere că au fost sesizări din partea clujenilor privind apariția căpușelor. 19 echipe au fost prezente pe teren, acoperind întreg orașul. Potrivit viceprimarului, s-au făcut tratamente inclusiv în zonele verzi și în parcuri, acolo unde mai mulți clujeni au semnalat recent prezența căpușelor.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Daniel David, din nou în SUA. Participă la UBB Reunion New York, o întâlnire cu comunitatea academică din diaspora

Publicat

De

Daniel David, ministrul Educației

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca organizează un eveniment special dedicat absolvenților de studii superioare în școlile românești, care trăiesc în Statele Unite ale Americii.

Daniel David, ministrul Educației și cecretării, care a făcut recent o vizită în SUA, va participa și la UBB Reunion New York.

Daniel David participă la UBB Reunion New York

Reuniunea UBB are loc în data de 16 mai și sunt invitați nu doar alumni UBB, ci toți absolvenții de universități românești stabiliți în SUA.

”Va fi o seară de dialog autentic, inspirație și conexiuni valoroase”, arată reprezentanții UBB, care au anunțat și prezența lui Daniel David, Ministrul Educației și Cercetării din România, și fost rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Acesta va deschide evenimentul cu o viziune despre viitorul educației și al colaborării internaționale.

Participarea la UBB Reunion New York este gratuită, dar locurile sunt limitate, așa că se vor face rezervări AICI.

Daniel David, ministrul Educației și Cercetării a făcut recent o vizită în SUA, scopul principal al acesteia fiind tot întâlnirea cu diaspora românească.

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Asfalt turnat azi, spart mâine. Săpături reluate pentru a șasea oară în același loc, pe strada Septimiu Albini

Publicat

Un locuitor din cartierul Gheorgheni reclamă, pe platforma MyCluj, că pe strada Septimiu Albini a fost săpată o groapă, spune el, de cel puțin cinci ori în decursul acestui an. Astăzi, se lucrează din nou exact în același perimetru.

Potrivit sesizării, lucrările par să urmeze un tipar: se sapă, se repară, se toarnă asfalt. Apoi se revine… cu o nouă săpătură. Cazul cel mai recent, turnarea unui strat proaspăt de asfalt urmată a doua zi de o nouă intervenție, i-a stârnit acestuia suspiciuni privind calitatea reparațiilor și modul de utilizare a fondurilor publice.

„Pe strada Septimiu Albini nr. 58 lângă trecerea de pietoni se execută în mod repetat o groapă pentru a repara ceva. Doresc să vă informez despre disconfortul și suspiciunile generate de intervențiile repetate efectuate în zona menționată anterior. În cursul acestui an, am constatat că s-a săpat o groapă în același loc de nu mai puțin de cinci ori. Această frecvență ridicată a lucrărilor ridică serioase semne de întrebare cu privire la calitatea reparațiilor efectuate anterior și la eficiența utilizării fondurilor publice. Considerăm inacceptabil faptul că aceeași porțiune de drum necesită intervenții atât de dese. Mai mult, vă aduc la cunoștință că, în urma uneia dintre intervențiile recente, s-a turnat asfalt nou în zonă, pentru ca a doua zi să se sape din nou exact în același loc”, se arată în sesizarea trimisă prin aplicația MyCluj.

Cetățeanul solicită explicații din partea autorităților cu privire la motivul real al acestor intervenții recurente și cere măsuri pentru ca lucrările efectuate să fie durabile: „Această succesiune de evenimente denotă o lipsă flagrantă de coordonare și o gestionare defectuoasă a lucrărilor. Astăzi, 23 aprilie 2025, am observat că au început din nou lucrări de săpătură în același perimetru”.

Deocamdată, Primăria nu a oferit un răspuns, sesizarea figurând ca fiind „în lucru”.

Citește mai departe

ECONOMIE

VIDEO. Centru de Excelență al unei companii americane, deschis la Cluj. Dezvoltă echipamente de colectare sticle reciclabile

Publicat

De

centru

Compania americană Envipco, lider global în soluții avansate de reciclare, a inaugurat, miercuri, Centrul de Excelență în Inginerie din România, la Liberty Technology Park din Cluj-Napoca. Inginerii români de aici vor juca un rol esențial în proiectarea, testarea și optimizarea tehnologiilor din spatele echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) Envipco, care permit colectarea automată a ambalajelor reciclabile, în special a recipienților de băuturi din plastic, sticlă și aluminiu.

Noul centru extinde rețeaua globală de centre de cercetare și dezvoltare a companiei și consolidează poziția emergentă a României ca hub de inovație în reciclare și economie circulară.

Hub strategic de cercetare și dezvoltare

Centrul din Cluj-Napoca va funcționa ca un hub strategic de cercetare și dezvoltare (R&D), sprijinind implementarea și extinderea rapidă a sistemelor de garanție-returnare (SGR) în întreaga Europă.

Inginerii români vor juca un rol esențial în proiectarea, testarea și optimizarea tehnologiilor din spatele echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) Envipco, care permit colectarea automată a ambalajelor reciclabile.

Simon Bolton, CEO Envipco Global, a declarat că ceea ce se construiește la Cluj nu este doar un centru de cercetare și dezvoltare, ”ci o platformă de co-creație între echipele din Europa și SUA”.

”România are un rol important în viitorul reciclării inteligente”, a spus  Bolton, care a apreciat succesul campaniei de reciclare demarat în România prin RetuRo, concretizat prin sute de milioane de recipiente colectate.

Bogdan Purcherea, Manager Envipco România, a declarat la rândul său că s-a decis investiția în România pentru că aici s-a găsit ”talent, viziune și o energie extraordinară pentru schimbare”.

”Centrul de Excelență din Cluj reflectă angajamentul nostru de a inova împreună cu comunitățile locale pentru a construi un viitor sustenabil în Europa și dincolo de ea”, a precizat Purcherea.

Andrew Keene, CTO Envipco, a completat că tehnologiile dezvoltate la Cluj vor sprijini tranziția către modele circulare în piețele europene, noul centru fiind un pas important pentru democratizarea reciclării prin inovație.

”Noi proiectăm, construim și distribuim aceste echipamente de colectare a ambalajelor reciclabile. Au și sisteme de securitate pentru a preveni fraudele”, a explicat Keene.

Clujul, pol al inovației

Compania Envipco este în prezent singurul producător de RVM-uri care deține atât o unitate de producție, la Sebeș, cât și un Centru de Excelență, la Cluj-Napoca, cele două investiții subliniind importanța strategică a României în planul european al companiei.

Centrul de la Cluj este așteptat să accelereze adaptarea tehnologică a soluțiilor Envipco pentru piețele europene-cheie, aflate în plin proces de implementare a sistemelor SGR.

Potrivit oficialilor americani, a fost ales Cluj-Napoca pentru deschiderea noului centru , deoarece orașul este considerat un pol în expansiune al inovației, cu acces la specialiști de top în inginerie și IT, infrastructură modernă și conexiuni excelente cu restul Europei.

Aceștia estimează că la Centrul de Excelență în Inginerie de la Cluj-Napoca vor fi angajate, inițial, 10 – 12 persoane, în domeniile IT și inginerie, iar până la sfârșitul lui 2026, se intenționează angajarea a aproximativ 20-25 de specialiști.

Astfel, se caută ingineri, analiști de procese de business, dezvoltatori Power BI și profesioniști cu experiență în cercetare și dezvoltare.

Investiția în Centrul de Excelență de la Cluj-Napoca se va ridica la 5 milioane euro în următorii ani și include infrastructura fizică, software-ul, instrumentele R&D și pregătirea personalului.

Compania americană colaborează cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN).

Despre Envipco

Envipco, prezentă în mai multe țări din întreaga lume, este un lider recunoscut în dezvoltarea și operarea echipamentelor Reverse Vending Machines (RVM) – sisteme tehnologice automatizate pentru colectarea recipientelor de băuturi.

Compania deține mai multe brevete pentru sistemele RVM, inclusiv pentru marcarea ambalajelor pentru returnarea garanției, identificarea tipului de material, compactare și contabilizare.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate