Connect with us

ECONOMIE

Chiriile au scăzut cu până la 40% în Cluj. Vezi noile prețuri în fiecare cartier

Publicat


preturi Chirii cluj napoca

Spre deosebire de perioada similară a anului trecut, viitorii chiriași din Cluj-Napoca nu au venit în număr așa mare să negocieze pentru un apartament. 50% din totalul chiriilor din Cluj sunt în acest moment disponibile. Cererea a scăzut drastic. Anul trecut, în această perioadă, cererea pentru chirii în Cluj era cu 90% mai mare. Motivul este pandemia de coronavirus.

Cei peste 150.000 de studenți, care sunt nucleul chiriilor, nu au certitudinea că se va relua facultatea din toamnă sau se vor continua cursurile online. Din cauza cererii scăzute, prețul chiriilor în unele zone din Cluj-Napoca au scăzut chiar cu 40%. 

Pentru mai multe detalii am luat legătura cu Stelian Popescu, consultant imobiliar din Cluj-Napoca. Acesta ne-a explicat cum stau prețurile chiriilor pentru fiecare cartier. Menționăm faptul că prețurile au o marjă de eroare, fiind vorba de mai mulți factori (vechimea, aspectul sau locația apartamentelor).

Viitorii chiriași cer apartamente proaspăt zugrăvite și dezinfectate

Din cauza pandemiei de coronavirus, viitorii chiriași cer foarte mult apartamente proaspăt zugrăvite și dezinfectate.

„Foarte multe persoane solicită apartamente proaspăt zugrăvite, minim dezinfectate sau igienizate total. Aceste elemente sunt, în momentul de față, necesare”, afirmă Stelian Popescu.

*Prețurile care urmează sunt pentru apartamentele cu o cameră, respectiv două*

Chiriile din Hasdeu au consemnat cea mai mare scădere.

„O chirie în Hașdeu care anul trecut costa undeva la 500 euro, astăzi este cotată la 350 euro și nu există o cerere foarte mare pentru ea”, a explicat Stelian Popescu.

Chirii Cluj – Cartier Mărăști

150 / 200 euro (o cameră) – 250 / 300 euro (două camere)

„Majoritatea chiriilor sunt pentru apartamente cu două camere aici. Motivul principal sunt blocurile care au o construcție în acest sens”, a spus Stelian Popescu.

Chirii Cluj – Cartier Gheorgheni

160 / 210 euro (o cameră) – 260 / 310 euro (două camere)

„În Gheorgheni prețurile chiriilor sunt mai mari cu 10-20 euro față de Mărăști pentru că are o altă clientelă. Spre deosebire de Mărăști care este considerat un cartier muncitoresc, Gheorgheniul este un cartier consacrat, fiind primul cartier al Clujului”.

Citește și Prețul chiriilor la apartamente a scăzut la Cluj-Napoca în ,,Era Covid”. Casele sunt noul trend

Chirii Cluj – Cartier Mănăștur

140 / 190 euro (o cameră) – 240 / 290 euro (două camere)

Chirii Cluj – Cartier Zorilor

150 / 250 euro (o cameră) – 250 / 350 euro (două camere)

„Prețurile de aici cresc cu cât locația este mai aproape de UMF, USAMV sau Universitatea Tehnică”, spune Stelian Popescu.

Chirii Cluj- Cartier Grigorescu

200 / 220 euro (o cameră) – 300 / 320 euro (două camere)

„Studenții nu prea aleg cartierul Grigorescu pentru chirii. În schimb, este o zonă mult mai bine văzută de cupluri / familii, persoane care lucrează”.

Chirii Cluj – Cartier Bună Ziua

250 / 450 euro (două camere)

„În Bună Ziua sunt diferențe majore. Dacă sunt apartamente cu două camere la prima închiriere, cu dotări moderne, chiria ajunge și la 400, 450 de euro”, ne-a spus consultantul imobiliar.

Chirii Cluj- Cartier Borhanci

260 / 350 euro (două camere)

„Contează foarte mult aici cum este apartamentul. Poate să existe diferențe de până la 80 euro în funcție de vechimea și dotările locului dat în chirie”, a completat Stelian Popescu.

Chirii Florești

În Florești, chiriile variază. Punctul de plecare este 150 euro, dar se poate ajunge și la 300 euro (în funcție de zonă și facilități).

 

 Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Coroian-Vlad Monica

    august 19, 2020 la 11:58 pm

    Parcul Colina este spațiul de relaxare al multora din cartierul Manastur. Marea problema o constituie traversarea unei șosele foarte circulate. Traversarea șoselei este o adevărată aventură, șoferii nu respecta marcajul. Dacă totuși izbutește sa traversezi nimerești pe un teren accidentat, denivelări, gropi și dacă ai noroc și mult noroi! Poate ne aude și pe noi cineva!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Street Food Festival revine acasă, la Cluj-Napoca, în Iulius Parc, cu concerte C.T.C, The Mono Jacks, Belau, Vlad Flueraru

Publicat

street food festival iulius parc 02

Ți-e poftă de ceva bun? De mâine te poți bucura de cele mai yummy preparate la Street Food Festival. Zeci de food truck-uri cu delicatese din bucătăria spaniolă, mexicană, indiană, thailandeză, dar și autohtonă îi așteaptă pe gurmanzi în Iulius Parc, în perioada 28 septembrie – 1 octombrie 2023. Pe lângă experiențele culinare, vizitatorii se vor bucura de muzică live, DJ sets și activități pentru copii.

După un tur senzațional prin numeroase orașe ale țării, Street Food Festival se întoarce în Cluj-Napoca, orașul care l-a consacrat pentru o ediție de toamnă care se anunță cel puțin la fel de reușită precum cea din primăvară. Zeci de food truck-uri cu delicatese din bucătăria spaniolă, mexicană, indiană, thailandeză, dar și autohtonă îi așteaptă pe gurmanzi în Iulius Parc, în perioada 28 septembrie – 1 octombrie.

Pe lângă experiențele culinare, clujenii se vor bucura de muzică live, DJ sets, activități pentru copii, toate fiind atent selectate pentru a se potrivi cu tema sezonului, Better Together.

Acesta reprezintă un reminder al puterii comunității, al faptului că experiențele frumoase merită să fie împărtășite, iar aromele și gusturile diverse sunt mai savuroase împreună. Pe scenă vor urca artiștii: C.T.C, Belau, The Mono Jacks, Vlad Flueraru, Francis On My Mind și Outflow.

street food festival iulius parc 04

Programul concertelor:

Vineri, 29 septembrie:

● 20:00 – Francis On My Mind

● 21:30 – Belau

Sâmbătă, 30 septembrie

● 20:30 – Vlad Flueraru

● 21:15 – C.T.C

Duminică, 1 octombrie

● 19:30 – Outflow

● 21:00 – The Mono Jacks

Ca la fiecare ediție, distracția este garantată și pentru copii. Pe cei mici îi așteaptă o zonă special amenajată, unde vor avea loc ateliere creative și activități inedite care îi vor ține în priză. Programul detaliat și mai multe informații găsești pe www.streetfoodfestival.ro.

Vino alături de cei dragi în perioada 28 septembrie – 1 octombrie la Street Food Festival din Iulius Parc – ediția de toamnă 2023 pentru o doză sănătoasă de distracție și mâncare gustoasă!

street food festival iulius parc 05

Citește mai departe

EVENIMENT

79 de echipaje din țară și străinătate se înfruntă la Raliul Clujului. Restricții de circulație

Publicat

afiș landscape

La sfârșitul acestei săptămâni, în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, iau startul echipajele Campionatului Național de Raliuri „Betano”, în ceea ce se anunță a fi o nouă ediție de excepție a etapei din Munții Apuseni – anume Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA.

Ultima etapă de asfalt a sezonului național de raliuri va aduce la start un număr total de 79 de echipaje, atât din țară cât și din Bulgaria, Turcia, Italia, Estonia sau Portugalia.

Startul Festiv se va da vineri de la ora 19,30 din zona Cluj Arena, Aleea Stadionului din Cluj-Napoca.

Spectacolul și intensitatea competițională vor fi la cote maxime întrucât etapa clujeană poate desemna – matematic – campionul absolut al acestui sezon.

Protagoniștii acestei lupte sunt Simone Tempestini – secondat de Sergiu Itu (Porsche 997 RGT) și sibianul Sebastian Barbu – avându-l în dreapta sa pe Bogdan Iancu (Škoda Fabia Rally2 evo).

Totuși, din lupta pentru supremația Raliului Clujului Star Lubricants powered by PMA nu-i putem uita nici pe câștigătorii ediției din 2021 – Bogdan Marișca și Sebastian Itu (Škoda Fabia R5).

Pe lista de înscrieri găsim și câteva surprize, cu Remus Cotuț la comenzile unui Citroën C3 Rally2, dar și pe Bogdan Cuzma, care va concura pentru prima oară într-o etapă a Campionatului Național de Raliuri „Betano” cu noul model de Škoda, și anume Fabia RS Rally2.

Deși matematic sunt campioni pentru al doilea sezon consecutiv la categoria automobilelor cu două roți motrice, frații Norbert și Francesca Maior (Peugeot 208 Rally4) nu vor absenta de pe probele de asfalt ale Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA.

Iar cum obiectivul din campionat este îndeplinit, cei doi se vor concentra pe pregătirea ultimei etape din Junior ERC, acolo unde sunt lideri și își doresc să-și păstreze poziția după etapa maghiară. După ediția mai puțin fericită din 2022, Cristi Sugár și Vlad Colceriu (Peugeot 208 R2) pornesc cu gândul unei clasări cât mai bune la două roți motrice, însă în același timp, și cu dorința victoriei în ierarhia Juniorilor și a cupei 208 R2, întrucât asta ar însemna că tinerii sportivi pot deveni campioni cu o etapă înainte de finalul sezonului.

Și chiar dacă vorbim despre două echipaje foarte rapide, victoria nu este clară având în vedere că la start va fi prezent atât Marius Sîncrăianu – alături de Cosmin Diacu – dar vom avea parte și de o premieră, întrucât italienii Robert Dapra și Luca Guglielmetti (Peugeot 208 Rally4) – actualmente ocupanți ai poziției secunde în Junior ERC – se vor întrece pe asfaltul clujean.

Mașină Rally3

Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA va fi a doua competiție din motorsportul românesc care aduce la start o mașină de specificație Rally3, cu turcii Celik Caglayan și Sedat Bostanci la comenzile modelului Renault Clio.

Iar dacă clasa RC3 nu va fi disputată – fiind un singur echipaj înscris – când vorbim despre grupa N este aproape imposibil să prezicem cine este prim-favorit la victorie, întrucât la start se vor prezenta atât Vali Porcișteanu (cu Dan Dobre), cât și Vlad Cosma (cu Florin Dorca) precum și Bogdan Talașman (cu Laurențiu Mandu). Totuși, revenirea la start a clujeanului Ioan Mihuț (alături de Adi Pavel), poate reprezenta o surpriză la finalul probelor de duminică.

Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA poate fi etapa decisivă pentru majoritatea cupelor monomarcă ce punctează în Campionatul Național de Raliuri „Betano”.

Tocmai din acest motiv regăsim nu mai puțin de 25 de echipaje înscrise în cele 4 cupe monomarcă. Sebastian Scîrlet este favorit la titlul Clio Rally5 Challenge, iar o clasare în fața lui Samuil Mircea îi poate aduce al doilea titlul de campion din acest sezon, după cel la clasa RC5 obținut matematic în urma etapei ieșene. În același timp, Cristi Sugár poate bifa al doilea titlu consecutiv al 208 R2 Cup cu o victorie în etapa clujeană, în timp ce, în cazul cupelor Swift Cup, Paul Popa poate răsturna „tabela” cu o victorie pe probele din Munții Apuseni.

9 echipaje străine înscrise în ultima etapă de asfalt a sezonului național de raliuri

Raliul Clujului Star Lubricants powered by PMA va avea cel mai mare număr de echipaje străine înscrise dintre toate etapele de până acum ale acestui sezon. Robert Dapra și Luca Guglielmetti (Peugeot 208 Rally4) respectiv Sandrin Tommaso și Maurizio Barone (Dacia Sandero) vor reprezenta Italia, în timp ce Celik Caglayan și Sedat Bostanci (Renault Clio Rally3) vor alerga în culorile Turciei.

Alar Hermanson și Andre Vare (BMW 2002 Ti) vor reprezenta Estonia în lupta modelelor cu pașaport istoric, în vreme ce Bulgaria aduce la start cele mai multe echipaje – 5 la număr: Miroslav Angelov cu Georgi Gadzhev (Škoda Fabia Rally2 evo), Anton Titov cu Alexander Spirov (Škoda Fabia Rally2), Ekaterina Stratieva cu Georgi Avramov (Opel Corsa Rally4), Aleksandar Tomov și Yavor Brankov respectiv Peter Yordanov și Lyubka Yordanova – ambele echipaje la bordul unor modele Renault Clio Rally5.

Raliul Clujului Star Lubricants 2023 este organizat de C.S. Savu Racing din Cluj-Napoca și se desfășoară sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv și a Agentiei Nationale pentru Sport, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Consiliului Județean Cluj, Inspectoratului de Poliție Județean Cluj – Brigada Rutieră Cluj, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj, Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj, Serviciului Public Judeṭean Salvamont-Salvaspeo Cluj.

Toate detaliile despre Raliul Clujului pot fi găsite AICI.

Restricții de circulație

De menționat este faptul că, în vederea bunei desfășurări a etapei clujene, sectoarele de drum pe care se desfășoară competiția vor fi restricționate circulației publice rutiere prin colaborarea cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj – prin Serviciul de Poliție Rutieră, și totul cu acordul Companiei Naționalei de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

Programul restricțiilor din week-end:

VINERI – 29 septembrie 2023

–  Drum cu circulație restricționată: DJ 103V

–  Sector de drum: de la ieșirea din satul Stolna (46.708848, 23.395292) până la intersecția cu DJ 107P, din satul Someșu Rece (46.733714, 23.361452)

–  Interval orar: 10:30 – 17:30

SÂMBĂTĂ – 30 Septembrie 2023

–  Drum cu circulație restricționată: DJ 107R; DC 91

–  Sector de drum: de la intersecția cu Str. Corbului (ieșire Făget) (46.712133, 23.572254) până la intersecția cu DC91, la intrarea în satul Sălicea (46.688730, 23.549364) și continuă pe DC91 de la intersecția cu DJ 107R, dinspre satul Sălicea (46.688730, 23.549364) până la Parcul de Agrement „Moara de Vânt) (46.67011, 23.55656)

–  Interval orar: 07:45 – 15:15

–  Drum cu circulație restricționată: DJ 107T

–  Sector de drum: de la intersecția cu DJ 107S (46.653755, 23.203406) până la intrarea în comuna Mărişel (46.661030, 23.129701)

–  Interval orar: 09:00 – 16:30

–  Drum cu circulație restricționată: DJ 103K

–  Sector de drum: de la intrarea în comuna Râșca (46.7346678, 23.109807) până la intersecția DJ 103K cu DN1 din localitatea Căpușu Mare (46.78408, 23.29366)

–  Interval orar: 09:50 – 17:20

–  Drum cu circulație restricționată; Strada Tiberiu Popoviciu (Valea Chintăului, CREIC)

–  Sector de drum: de la intersecția cu DJ 109A (46.822943, 23.591474) până la 46.821394, 23.577754

–  Interval orar: 07:00 – 22:00

DUMINICĂ – 1 Octombrie 2023

–  Drum cu circulație restricționată: DJ 103L; DC Mănășturu Românesc – Tufe; DC Valea Fericirii

–  Sector de drum: de la intersecția cu DJ 103K (stație PECO; 46.745037, 23.105836) până la intersecția de la intrarea în Mănășturu Românesc spre Valea Fericirii (46.772731, 23.084743), apoi de la intersecția cu DJ 103L de la intrarea în Mănășturu Românesc spre Valea Fericirii (46.772731, 23.084743) până la intersecția cu DC Valea Fericirii (46.740500, 23.077759) și continuă pe DC Valea Fericirii de la intersecția cu DC Mănășturu Românesc (46.740500, 23.077759) până la intersecția cu DJ 103K (46.737139, 23.105172)

–  Interval orar: 08:20 – 14:30

–  Drum cu circulație restricționată: DC 121

–  Sector de drum: de la ieșirea din satul Bălcești (46.67811, 22.995075) până la intersecția cu DJ 108C, intrarea în comuna Răchițele (46.690352, 22.892775)

–  Interval orar: 08:50 – 15:00

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

La GHIȘEU. Şapte din 10 români petrec O ZI din concediu la cozi la stat. OPT din 10 nici măcar NU își rezolvă problema din prima

Publicat

De

coada 8

Digitalizarea este încă un vis în România. Oamenii încă petrec ore întregi la ghișeu la instituțiile statului, iar ce este și mai grav, este că opt din zece români nu ajung să își rezolve problemele din prima zi.

Declarația este făcută chiar de un oficial al statului, Bogdan Mihai Dumea, secretar de stat în Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID).

Nici la Cluj-Napoca, un oraș unde s-au făcut pași importanți pentru digitalizare, nu au dispărut cozile

La GHIȘEU. Şapte din 10 români petrec O ZI din concediu la cozi la stat. OPT din 10 nici măcar NU își rezolvă problema din prima

„În România, şapte din zece oameni petrec o zi din concediul anual stând la cozi la ghişeele statului, iar opt din aceşti zece oameni nu reuşesc să-şi rezolve problema pe care o au, din prima. Atunci trebuie să ne uităm la acest timp pe care oamenii îl pierd, la aceste resurse care sunt pierdute şi pentru stat, şi pentru oameni, şi să găsim soluţii să îmbunătăţim.

România fără ghişee, un oraş digital, o localitate digitală ar oferi o serie de beneficii, printre care servicii mai eficiente şi, invariabil, costuri reduse pentru a oferi aceleaşi servicii.

Trebuie să ne uităm la creşterea încrederii cetăţenilor în serviciile pe care le oferă statul, îmbunătăţirea calităţii vieţii, în final şi, sperăm noi, sfârşitul birocraţiei şi al cozilor, că de acolo am plecat.

Desigur, sunt foarte multe lucruri care pot fi făcute în acest sens. Ministerul nostru, prin ADR (Autoritatea pentru Digitalizarea României, n.red.), administrează ghişeul.ro, aceasta fiind una dintre primele soluţii pe care statul le-a oferit în acest sens şi la care lucrăm pentru a o dezvolta, pentru a introduce noi servicii şi pentru a uşura interacţiunea dintre cetăţean şi stat. Soluţia nu este una ideală sau perfectă şi sunt foarte multe îmbunătăţiri pe care le putem face în viitor”, a declarat Bogdan Mihai Dumea.

O singură aplicație

În viziunea oficialului, toate serviciile statului ar trebui integrate în Cloud-ul guvernamental, iar soluţia ideală ar fi implementarea unei singure aplicaţii pe care cetăţeanul român să o folosească în relaţia cu autorităţile.

Citește și: VIDEO FOTO. Coadă de peste 125 de persoane la depunerea cererilor de parcare la Primăria Cluj-Napoca. Aplicația online a CĂZUT

„Ca soluţie ideală, va trebui să ne uităm şi să integrăm toate aceste concepte la care lucrăm deja în Cloud-ul guvernamental (…). După care trebuie să permitem ca toate aceste informaţii să fie cumulate, adunate într-o zonă de unde universităţile, statul şi companiile, inclusiv, să-şi extragă datele de care au nevoie pentru a produce soluţii mai inteligente pentru cetăţeni.

În final, sper eu, ca proiect de ţară, soluţia ideală ar fi conceptul de One App, o singură aplicaţie pe care cetăţeanul român să o folosească în relaţia cu statul, dar nu pentru a relaţiona cu instituţiile statului, ci o singură aplicaţie prin care el să spună ce are nevoie, să facă solicitarea respectivă şi să nu îl intereseze ce instituţii lucrează în spate şi cum comunică între ele.

Toate aceste concepte sunt în momentul acesta în cercetare şi dezvoltare în cadrul ministerului, în cadrul unui proiect pe care l-am iniţiat şi pe care îl coordonez, de realizare a unui manual sau un Ghid de digitalizare, un material pe care îl lucrăm cu mai multe instituţii ale statului, inclusiv cu ANCOM. În final, să ajungem la un material pe care să îl putem da primăriilor, UAT-urilor, Direcţiilor de concentrate şi să le indicăm direcţiile pe care trebuie să le urmeze în domeniul digitalizării”, a explicat reprezentantul ministerului de resort, potrivit Agerpres.

Clujul, un mic pas în față

La Cluj, un „rai” al IT-iștilor, atât Primăria, cât și Consiliul Județean au introdus o serie de servicii online. La Primăria Cluj-Napoca există și un funcționar virtual, Antonia, care preia solicitari și documente de la cetățeni. De asemenea, plata taxelor și impozitelor se poate face online, la fel ca și înregistrarea și plata pentru un loc de parcare.

De asemenea, Consiliul Județean Cluj eliberează online o serie de documente.

Cu toate acestea, cozile nu au dispărut nici aici. Clujenii mai în vârstă, care nu sunt familiarizați cu operațiunile online, fac cozi la ghișee pentru a-și plăti taxele și impozitele.

La fel și șoferii care în fiecare început de an se pun la cozi cu dosare, cu noaptea în cap, ca să „prindă” un loc de parcare alocat după sistemul „primul venit, primul servit”. Pentru că „ce-i în mână nu-i minciună”.

Cozi sunt și la alte instituții publice, cum ar fi Direcția de Finanțe Cluj, unde „toate opetațiunile de fac online”, dar la ghișeu, sau la Casa de Asigurări de Sănătate Cluj.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

De ce e mai avantajos să ai o bicicletă față de o mașină?

Publicat

1 (4)

Fie că mergem cu ea în fiecare dimineață la muncă, facem trasee montane la sfârșit de săptâmână sau o luăm cu noi în competiții sportive, bicicleta a devenit în ultimii ani un lucru indispensabil pentru cei care vor să fie mai activi și să aibă grijă de mediu. În timp ce vânzările de bicilete sunt într-o continuă creștere, și marile orașele din România se adaptează trendului, oferind pasionaților de ciclism piste moderne, unde să pedaleze în voie.

Chiar dacă este mai ieftină și mai ușor de întreținut, statisticile arată că mai puțin de 10% dintre români preferă bicicleta, față de peste 50%, care folosesc, în schimb, mașina personală. Totuși, bicicliștii adevărați spun că libertatea pe care ți-o oferă cele două roți este incomparabilă confortului unui automobil. Descoperă mai jos ce face din umila bicicletă nu doar o alternativă a transportului, ci o alegere mai inteligentă pentru viața modernă.

Sănătate și relaxare

Mersul pe bicicletă reprezintă un antenament excelent, atât pentru corp, cât și pentru minte. Pedalând, reducem colesterolul, îmbunătățim respirația, circulația sângelui și bătăile inimii, tonifiem mușchii picioarelor și ai spatelui și putem ameliora durerile cauzate de artrită. Mai mult decât atât, efortul eliberează în corp serotonină (hormonul feircirii), care ne va ajuta să fim mai calmi și să scăpăm de stres. De asemenea, mișcarea favorizează un somn bun și odihnitor.

Economisești timp și bani

goto 1

Combustibil, întreținere, asigurare, taxe de parcare… – poți să uiți de ele! Fiind unul dintre cele mai ieftine mijloace de transport, bicicleta nu doar că te ajută să economisești bani, ci și timp. Nu vei mai rămâne blocat în trafic, îți vei găsi cu ușurință un loc de parcare oriunde ai merge și, în plus, poți explora orașul, plimbându-te fără grijă pe cele mai înguste străzi și trasee pitorești. Bonus: Nu o să-ți pierzi niciodată permisul!

Conectivitate și implicare în comunitate

Traseele locale cu bicicleta, plimbările în grup și evenimentele de ciclism oferă numeroase oportunități de a intra în legătură cu persoane care au aceeași pasiune, lărgindu-ți astfel cercul de prieteni și  promovând, în același timp, un stil de viață activ și sănătos. De asemenea, te poți implica în activități sportive, motivându-i pe cei din jurul tău să-ți urmeze exemplul și să pedaleze cot la cot cu tine.

Hai pe două roți la GOTO! E gratis!

Dacă ești din Cluj și ai o bicicletă, ceea ce o să îți spunem o să te facă să o folosești mai des.

La GOTO Parking, aflată în incinta Aeroportului Internațional „Avram Iancu” parcarea este absolut gratuită atât pentru biciclete, cât și pentru mopede, scutere sau motociclete. Așadar, dacă următorul tău drum la aeroport va fi ”pe două roți”, stai fără grijă. Îți garantăm monitorizare video permanentă, pază și iluminat pe timp de noapte, pentru ca vehiculul tău să rămână în siguranță.

Dacă totuși alegi mașina personală, trebuie să știi că, pe lângă sistemul modern de securitate, avem stații de încărcare pentru automobilele electrice, dar și numeroase posibilități de plată: prin aplicația yeParking, cu ajutorul codului QR afișat în parcare, dar și la punctul de plată din incinta GOTO Parking sau la automate. Tarifele le poți găsi pe site-ul nostru: gotoparking.ro.

Indiferent că la vii la GOTO Parking pedalând sau în confortul propriei mașini, noi vom avea grijă de vehiculul tău, oricâte roți ar avea acesta.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax