EVENIMENT
Cercetători UBB: ABUZUL și neglijarea din copilările afectează sănătatea MINTALĂ în contextul pandemiei

Cercetătorii Departamentului de Psihologie Clinică și Psihoterapie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au publicat recent un articol care arată cum afectează adversitățile din copilărie sănătatea mintală și fizică în contextul pandemiei Covid-19.
Potrivit autorilor studiului, drd. Lia Oltean și lect. univ. dr. Radu Șoflău, adversitățile în copilărie, care cuprind experiențe ca abuzul și/sau neglijarea, se asociază cu multiple probleme de sănătate, atât mintală, cât și fizică, iar asocierea se menține pe tot parcursul vieții.
„Deși mecanismele care să explice această asociere sunt relativ puțin cunoscute, date recente indică faptul că procesarea recompensei ar putea fi unul dintre acestea. Totodată, impactul psihologic al evenimentelor stresante recente, precum contextul pandemic actual, ar putea avea, la rândul lor, implicații importante”, arată cercetătorii.
Studiul, care a investigat toate aceste aspecte în contextul pandemiei Covid-19, s-a desfășurat online, datele fiind colectate pe parcursul stării de urgență din România, pe un eșantion format din 419 adulți cu vârste cuprinse între 18 și 61 de ani, care au completat o serie de instrumente de autoraportare.
„Rezultatele studiului oferă suport datelor existente în literatură și sugerează că adversitățile în copilărie reprezintă un factor de risc deopotrivă pentru indicatorii sănătății mintale (simptomele depresive și anxioase) și fizice.
De asemenea, rezultatele sugerează că învățarea bazată pe recompensă ar putea fi singura dimensiune a procesării recompensei care explică aceste relații în mod consecvent. Chiar dacă rezultatele acestei cercetări indică faptul că impactul psihologic al pandemiei se asociază la rândul său cu indicatorii sănătății mintale (simptomele depresive și anxioase) și fizice, acesta nu influențează rolul mediator al învățării bazate pe recompensă”, au mai arătat cei doi.
Concluzia studiului este că, împreună, aceste rezultate oferă sprijin pentru potențialul rol transdiagnostic al învățării bazate pe recompensă. Așadar, ele ar putea avea implicații clinice, sugerând țintirea învățării bazate pe recompensă în intervenții, mai ales în rândul persoanelor care raportează un istoric de adversități în copilărie.
Studiul realizat de drd. Lia Oltean și lect. univ. dr. Radu Șoflău a fost publicat în jurnalul științific Psychological Trauma: Theory, Research, Practice, and Policy.
Foto: pixabay.com
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
”U” Cluj și CFR 1907, amendate pentru incidentele de la derby de Liga Profesionistă de Fotbal

Echipele de fotbal ”U” Cluj și CFR 1907 au fost amendate, miercuri, de Liga Profesionistă de Fotbal pentru incidentele de la derby-ul câștigat de șepcile roșii cu 1-0.
Astfel, se sancționează clubul AS FC Universitatea Cluj cu penalitate sportivă de 16.875 lei, iar clubul FC CFR 1907 Cluj cu penalitate sportivă de 7.500 lei.
În urma derby-ului au fost semnalate mai multe incidente, cel mai grav fiind cel în care un tânăr suporter CFR în vârstă de 19 ani a fost lovit cu o sticlă în față de un suporter al ”U” Cluj.
Suporterul de la ”U”, în vârstă de 38 de ani, a fost plasat sub control judiciar pe 60 de zile.
EVENIMENT
Curtea de Apel Cluj a anulat condamnarea omului de afaceri Cătălin Hideg, investigat de Parchetul European. Se reia procesul

Curtea de Apel Cluj a anulat, miercuri, condamnarea de patru ani închisoare primită în primă instanță de omul de afaceri Cătălin Hideg.
Patronul companiei Sanimed International, a fost condamnat într-un dosar legat de o fraudă cu fonduri europene în valoare de trei milioane de euro. Procesul va fi reluat de la zero, au decis magistrații clujeni.
Curtea de Apel Cluj a anulat condamnarea omului de afaceri Cătălin Hideg
Acesta este primul dosar investigat în România de Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi.
Cătălin Hideg este cel care i-a denunțat la DNA pe foștii generali SRI Florian Coldea și Dumitru Dumbravă. Trimis în judecată în octombrie 2022, Cătălin Hideg a fost condamnat în februarie 2024 de Tribunalul București la patru ani închisoare cu executare pentru folosire de documente false și spălare de bani. El avea de plătit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene suma de 14.440.459 lei.
Dosar strămutat de la București la Cluj
La apel, dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, însă Înalta Curte de Casație și Justiție l-a strămutat la Curtea de Apel Cluj, iar această ultimă instanța a dispus anularea condamnării, urmând ca procesul să se reia de la zero.
”Admite apelurile formulate de inculpații H.R.C. și SC S. I. I. SRL împotriva sentinței penale nr. 200/F din data de 16 februarie 2024 pronunțată de Tribunalul București pe care o desființează în întregime, cu consecința trimiterii cauzei spre rejudecare la Tribunalul Cluj. Menține măsurile asigurătorii instituite prin ordonanța nr.1.000032/2021 din data de 02.05.2022 a Parchetului European – EPPO – Biroul Central București, cu privire la bunurile inculpaților H. R. C. și SC S. I. I.SRL, până la concurența sumei de 14.440.459 lei în scopul garantării reparării pagubei produse prin infracțiune. Definitivă” se arată în decizia Curții de Apel Cluj.
Fraudă cu fonduri europene
Potrivit EPPO, frauda reținută în sarcina lui Cătălin Hideg și a firmei Sanimed se referă la alocarea de fonduri destinate unui centru de cercetare-dezvoltare în domeniul recuperării medicale și reconstrucției biologice RECUMED.
Proiectul RECUMED, finanțat de UE, viza crearea unui centru de cercetare, iar pentru a câștiga o licitație, omul de afaceri a depus mai multe declarații și documente false și inexacte. Acestea erau legate de procedura de acordare a contractului de furnizare de echipamente medicale și de lucrări de construcții necesare pentru proiect. Între 2018 și 2020, omul de afaceri a obținut împrumuturi nerambursabile de peste trei milioane de euro.
El nu a acționat însă izolat, ci în complicitate cu Raluca Ortensia Aelenei, reprezentanta unei companii din Spania, care urma să echipeze centrul de recuperare și să execute lucrările de construcții, susține EPPO, conform Agerpres.
Anchetatorii îi suspectează pe cei doi că au întocmit declarații false prin care atestă că nu sunt în conflict de interese, iar astfel au îndeplinit aparent condițiile legale privind transparența, legalitatea și concurența în procedura de achiziție. Mai mult, procedura de atribuire a contractului a fost simulată prin depunerea de contraoferte fictive în numele altor firme și prin depunerea unor documente false care dovedeau că firma spaniolă îndeplinea condițiile de eligibilitate privind capacitatea tehnică de a derula contractul.
S-au emis facturi false
Conform procurorilor, suspecții au mers chiar mai departe și, după ce au obținut fondurile europene, firma din România a transferat banii în conturile firmei din Spania. Sumele au ajuns apoi la alte companii, cu sedii în Cipru și Portugalia, iar în final o mare parte din bani a fost returnată în conturile beneficiarul inițial din România, prin emiterea unor facturi false.
Ancheta a arătat că valoarea reală a echipamentelor și produselor medicale achiziționate pentru proiect era de circa patru ori mai mică decât cea declarată, iar prețurile inițiale de achiziție au fost negociate și stabilite chiar de primul suspect. Ulterior, valoarea produselor a fost supraestimată prin tranzacții succesive de la furnizorii inițiali prin companii din Cipru, Portugalia și Spania, astfel încât să fie în final vândute beneficiarului din România la prețuri supraevaluate.
Raluca Ortensia Aelenei a ajuns la un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii și a primit o condamnare cu suspendare.
Cătălin Hideg a devenit cunoscut după ce o firmă a sa a vândut în pandemie statului român 1,7 milioane de măști la prețuri supraevaluate. Firma avea ca obiect de activitate distribuția de băuturi alcoolice și alimente.
ADMINISTRAȚIE
Încă trei comune din Cluj primesc microbuze școlare, datorită economiilor realizate la achiziție de Consiliul Județean

Comunele Mica, Mintiu Gherlii și Viișoara vor primi microbuze electrice moderne pentru elevi, grație economiilor realizate de Consiliul Județean Cluj la achiziția precedentelor microbuze.
Consiliul Județean Cluj va crește la 62 numărul microbuzelor școlare achiziționate din fonduri nerambursabile. Forul județean a aprobat, în cadrul ședinței extraordinare desfășurate miercuri, 9 aprilie, includerea comunelor Mica, Mintiu Gherlii și Viișoara în acordul de colaborare încheiat pentru implementarea proiectului „Microbuze electrice pentru elevii din județul Cluj”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Alin Tișe: „Gestionăm eficient fondurile pe care le atragem”
Demersul este realizat în scopul achiziționării unui număr suplimentar de trei microbuze electrice. Acest lucru va deveni posibil ca urmare a economiilor, în valoare de 2.046.895,20 lei, rezultate în urma achiziției precedentelor 34 de microbuze școlare.
„Obiectivul nostru este să asigurăm tuturor comunelor mijloace de transport școlar modern. Această economie, care creeaze premisele achiziționării suplimentare a unor microbuze ultramoderne de care să se bucure elevii din încă trei comune, reprezintă dovada faptului că gestionăm eficient fondurile pe care le atragem și urmărim, mai presus de toate, interesul clujenilor. Intenția noastră este ca, prin intermediul celor două proiecte cu finanțare nerambursabilă pe care le implementăm, numărul microbuzelor școlare de ultimă generație pe care le asigurăm copiilor din mediul rural să crească la 62”, a transmis președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
Microbuze școlare moderne, prietenoase cu mediul
Menționăm faptul că cele 34 de autovehicule, cu o capacitate de 16+1 locuri, prietenoase cu mediul și eficiente din punct de vedere energetic, au ajuns deja în unitățile administrativ-teritoriale beneficiare, fiind livrate înaintea termenului prevăzut în contract. Valoarea contractului de furnizare a fost de 34.391.000 lei, TVA inclus.
Încă 25 de microbuze electrice vor fi livrate în perioada următoare, în cadrul proiectului câștigat de Consiliul Județean și finanțat prin Programul Administrației Fondului pentru Mediu.
EVENIMENT
Elena Lasconi nu se retrage din cursa prezidențială, chiar dacă USR nu o mai sprijină: Eu sunt singura independentă

Elena Lasconi, președinta USR, a rămas miercuri fără sprijin din partea partidului la alegerile prezidențiale.
Liderii USR au anunțat că îl vor susține în cursa pentru Cotroceni pe independentul Nicușor Dan. În acest sens, joi, va avea loc un Comitet Politic al USR.
Elena Lasconi nu se retrage din cursa prezidențială
Elena Lasconi a declarat la Digi24, după ”puciul” liderilor USR, că nu se va retrage, ci va continua să lupte pentru funcția de președinte al României, la alegerile din luna mai.
”…Acum se vede că sunt doi candidați ai PSD și doi candidați ai PNL. Eu sunt singura independentă… Nu îmi dau demisia nici din USR. Am să lupt, asta am făcut toată viața, nu e un slogan”, a spus Lasconi, care nu s-a sfiit să declare că Ionuț Moșteanu și Dominic Fritz, colegii ei, fac jocul sistemului.
”I-as întreba pe colegii mei Ionuț Moșteanu și Dominic Fritz cât e darul și cine-l dă”, a mai spus Elena Lasconi, care a declarat că Nicușor Dan e omul sistemului și chiar că USR face acum ”jocul sistemului”.
”Nu am nevoie de bani”
Liderii USR au decis miercuri să nu mai finanțeze campania Elenei Lasconi, însă acesat spune că nu are nevoie de bani de la partid.
”Eu am nevoie alături de mine de oameni curajoși. Eu am nevoie de mințiile oamenilor și de inimile oamenilor. Nu am nevoie de bani. E adevărat că o să îmi trebuiască niște bani, la un moment dat, pentru tot ce înseamnă promovare pe Facebook, pe cele alte rețele. Dar acum îmi dau seama, în acest moment greu, și fac apel la românii care cred că eu aș putea să le fac dreptate. Fac apel la ei. Vreau să le mulțumesc tuturor celor care mi-au dat o grămadă de mesaje și telefoane că vor să doneze, că să nu mă retrag încă o dată. Eu sunt făcută pentru lupte grele”, a mai spus Elena Lasconi.