ACTUALITATE
Prima donare cu noul aparat de plasmafereză la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca. Ce a spus unul dintre donatori, vindecat de COVID

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj-Napoca a primit sub forma unei donații dată de firma Besmax cu ajutorul Prefecturii Cluj, primul aparat de plasmafereză. Aparatul recoltează plasma de la donatori vindecați de COVID.
,,Acest aparat l-am primit în Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Cluj cu ajutorul dat de Prefectura Cluj și de Spitalul Clinic Județean sub forma unei donații. Ne bucurăm în sfârșit că îl avem în centrul nostru și putem obține și noi plasma hiperimună prin procedeul de plasmafereză. Valoarea unui astfel de aparat depășește suma de 14.000 de euro. Deocamdată este singurul pe care îl avem. Donația standard este o donație care durează între 5 și maxim 10 minute, se obține sânge integral pe care apoi îl procesăm și obține atât o unitate de concentrat eritrocitar cât și plasmă și eventual trombociți”, a spus pentru Cluj24.ro Adriana Sime, directorul Centrului Regional de Transfuzie Sanguină.
Cantitatea de plasmă recoltată cu ajutorul aparatului de plasmafereză
Procesul este rapid, nu este nevoie de o pregătire specială a donatorului, doar să dispună de o imunitate corespunzătoare. În medie cantitatea de plasmă recoltată este de circa 600 de ml.
,,Prin procedeul de plasmafereză, plasma în cantitate de 400-600 de ml pe care o putem împărți în 2-3 unități urmând a fi folosite în spital în tratamentul pentru Covid. Se pot face programări pentru cei care sunt eligibili la donarea prin plasmafereză. Pot dona doar oamenii sănătoși, un om cu un pat vascular acceptabil și bun pentru a sta aproximativ o oră la această procedură, dar înainte i se fac niște analize la sânge donatorului”, a explicat Adriana Sime.
În decursul zilei până la ora 11.00 au fost trei donatori de plasmă, cu unul dintre aceștia am vorbit și noi în momentul recoltării.
„E o experiență interesantă, am vrut și în septembrie să fac această procedură doar că nu exista aparat atunci. Mă bucur acum că sunt printre primii, iar de acum sper să mai pot dona. Acum nu mă simt slăbit, sunt în regulă. Când am avut Covid, în medie am stat 10 zile în spital după care am făcut cerere ca să pot pleca mai repede acasă, am avut toate simptomele posibile, dar cum sunt în regulă”, a spus Radu Bum, donator.
Timpul de recoltare al plasmei în două cicluri, extragere și retur
Înainte de a fi pus în funcțiune, personalul medical a fost instruit corespunzător de cum trebuie folosit aparatul de plasmafereză. Instructajul a fost făcut de medicul Laurențiu Negru.
,,Aparatul extrage un volum mic de sânge pe care îl centrifughează, iar în urmă acestui procedeu se separară elementele figurate din sânge și se recoltează pe o linie separată plasmă care va fi produsul final de donare și separat elementele figurate, celulele din sânge sunt recoltate într-un rezervor care se returnează donatorului.
Procedura are loc în niște cicluri de extragere și retur și în urmă căruia donatorul nu pierde celulele din sânge ci se recoltează doar plasmă. Este necesară infuzarea unui anticoagulant în circuitul extracorporal prin acele tuburi astfel încât sângele să nu se coaguleze.
În procedeele de dializă se face același procedeu. Procedura poate să dureze undeva între 30 de minute până la 50 de minute.”, a precizat medicul Laurențiu Negru.
Condițiile de recoltare
,,Procedura efectivă de recoltare în funcție de parametrii donatorului, în funcție de calibrul venei, în funcție de presiunea din venă. Aceștia sunt niște parametrii pe care nu avem cum să îi evaluăm dinainte de recoltare și în funcție de parametrii hematologici ai donatorului, numărul de celule, poate să dureze mai mult sau mai puțini.
Aceștia sunt parametrii care influențează cantitatea de plasmă și cu cât avem mai multă plasmă disponibilă cu atât recoltarea decurge mai rapid”, a spus medicul Laurențiu Negru.
Plasma poate fi donată de o persoană sănătoasă în medie o dată la două săptămâni
,,Nu există un procedeu de pregătire, deocamdată procedurile care se efectuează pentru recoltarea plasmei în centrele de transfuzii pe aceste dispozitive se fac în principal pentru donarea de plasmă imună. Sunt chemați la donare foști pacienți care au avut această boală urmând că evaluarea titlului de anticorpi să se facă ulterior după donare. În cursul zilei de astăzi sunt donatori care au mai donat plasmă imună deci se cunoaște că au un titlu de anticorpi suficienți și au fost chemați să doneze și prin afereză.
Nu există un număr limitat de câte ori poți dona, în principiu există un număr de anticorpi, după asta ne ghidăm, dacă există o astfel de concentrație suficientă în plasmă ne așteptăm ca și la următoarea donare să fie un titlu considerabil, atunci donatorul se califică să doneze de mai multe ori. Dacă donează doar plasmă el poate să doneze la două săptămâni prin afereză. În momentul în care donează sânge integral atunci trebuie așteptat un termen mai lung pentru că refacerea celulelor decât refacerea plasmei”, a conchis medicul
Dana Coțovanu
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
VIDEO FOTO. Alpha Bank despre podeaua și tavanul căzute la Dej: A fost o problemă la structura clădirii

Alpha Bank Romania anunță că, în prima parte a zilei de luni, a avut loc un incident nefericit la Agenția Dej a băncii, unde a căzut o parte din podea, antrenând și căderea unei părți din tavanul fals. Incidentul a fost cauzat de o problemă la structura clădirii.
În cadrul unității, la momentul incidentului se aflau cinci clienți și șapte angajați.
Alpha Bank despre podeaua și tavanul căzute la Dej: A fost o problemă la structura clădirii
Reprezentanții băncii au anunțat imediat incidentul la numărul de urgență 112, echipele de intervenție deplasându-se rapid la fața locului pentru a acorda asistență și pentru a investiga circumstanțele acestui eveniment.
Trei persoane au primit asistență medicală la fața locului, două dintre acestea fiind transportate ulterior la spital pentru investigații suplimentare.
Citește și VIDEO. Tavan PRĂBUȘIT peste mai multe persoane la o bancă din Dej. Sunt cel puțin trei VICTIME
Colaborăm cu proprietarul clădirii
“Siguranța clienților și a personalului este prioritatea noastră principală.
Colaborăm strâns cu autoritățile și cu proprietarul clădirii pentru a stabili cu exactitate cauza acestui incident și luăm toate măsurile necesare în astfel de situații excepționale.
Ne exprimăm profundul regret pentru situația creată și facem tot ce ne stă în putință pentru a susține persoanele afectate”, au declarat reprezentanții băncii.
Aceștia au adăugat că vor oferi actualizări suplimentare pe măsură ce vor obține informații noi și relevante cu privire la acest incident.

După celebrul festival Electric Castle, comuna clujeană Bonţida intră iar în atenţia întregii lumi. De această dată, prin deschiderea primului centru regional de colectare a ambalajelor din România şi printre puţinele din lume.
Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a fost prezent la eveniment.
„Suntem astăzi laBonţida, în judeţul Cluj, unde vom inaugura primul centru de numărare şi de sortare a sistemului garanţie returnare. Va fi unul din acele centre care va număra cele 7 miliarde de doze de aluminiu, sticle şi PET-uri, pe care va trebui să le gestionăm în fiecare an şi nu pot fi decât optimist astăzi, cu trei zile înainte de lansarea sistemului garanţie returnare, care începe în 30 noiembrie. Sunt optimist că păşim cu dreptul, este, din ce am văzut, o investiţie care foloseşte cele mai noi tehnologii şi cred că suntem pregătiţi: avem legislaţie, avem sistemul IT. (…) Sunt optimist şi aştept cu nerăbdare să începem hora reciclării”, a spus ministrulMircea Fechet.
Premierul Marcel Ciolacu a spus, într-o intervenţie video, că este un moment istoric.
„Mă bucur că pot participa alături de dumneavoastră la evenimentul de inaugurare a primului celtru regional de colectare a ambalajelor al societăţii Returo din Bonţida, judeţul Cluj. Este un eveniment cu atât mai important cu cât peste doar trei zile se va lansa sistemul garanţie returnare în România. De aceea cred că astăzi vorbim de un moment zero, pentru că acest prim centru regional de colectare va marca oficial startul programului la nivel naţional. Este un moment istoric, care va consemna cel mai ambiţios proiect de economie circulară în din România şi forţa primului parteneriat public-privat funcţional”, a declrat premierul Marcel Ciolacu.
EDUCATIE
În acest an, proiectul „Energie în Şcolile Copilăriei” a fost dedicat COPIILOR cu nevoi speciale

Ediția din 2023 a proiectului „Energie în Școlile Copilăriei”, inițiat de E.ON Energie România, a fost dedicată copiilor cu nevoi speciale și, astfel, cinci școli şi două instituții din județele Bacău, Sibiu, Cluj, Hunedoara, Iași și municipiul București care se ocupă de îngrijirea celor mici au avut parte de schimbarea completă a corpurilor de iluminat cu unele moderne, bazate pe tehnologia LED.
· Șapte instituţii din judeţele Bacău, Sibiu, Cluj, Hunedoara, Iași și din municipiul București au, din acest an, sisteme de iluminat moderne, bazate pe tehnologia LED;
· În premieră, au fost montate panouri fotovoltaice la Centrul „Lumina”, din Bacău, singurul centru de îngrijiri paliative pentru copii din România;
· În zece ani, E.ON Energie România a derulat acest proiect în 83 de instituții de învățământ având aproximativ 50.000 de beneficiari;
Proiectul aduce şi o premieră: E.ON Energie România a asigurat instalarea de panouri fotovoltaice cu o putere de 40 kW la Asociația „Lumina” din Bacău, singurul centru de îngrijire paliativă pentru copii din România.
În acest an, proiectul „Energie în Şcolile Copilăriei” a fost dedicat COPIILOR cu nevoi speciale
„A fost ceva cu totul neașteptat și nu ne-am gândit niciodată că vom avea panouri și de o așa capacitate. Vreau să le mulțumesc tuturor oamenilor cu suflet din E.ON și pot să le spun că împreună cu echipa asociației au dat viață și vor da viață zilelor acestor copii”, spune Mihaela Dumitrache, directorul executiv al Asociației „Lumina” din Bacău.
„Noul sistem de iluminat oferă (…) o lumină apropiată de cea naturală”
Asociația „Lumina” din Bacău, Centrul Școlar de Educația Incluzivă nr. 1 din Sibiu, Școala Gimnazială Specială „Transilvania” din comuna Baciu și Școala Gimnazială Specială pentru Deficienți de Auz „Kozmutza Flóra”, ambele din județul Cluj, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Rudolf Steiner” din Hunedoara, Colegiul Tehnic „Ion Holban” Iași și Asociația „New Odyssey” din București sunt instituțiile în care s-a înlocuit sistemul de iluminat, numărul beneficiarilor fiind de aproape 2.000 de copii și adulții care îi îngrijesc și îi educă.
Noul sistem de iluminat nu doar că oferă o ambianță plăcută și o lumină apropiată de cea naturală, care îi ajută pe cei mici să se concentreze mai bine, dar, în același timp, asigură reducerea consumului de energie electrică, implicit a cheltuielilor administrative și astfel banii economisiți pot fi folosiți pentru acoperirea nevoilor copiilor din cele șapte instituții.
Claudia Griech, directorul general E.ON Energie România afirmă „De peste 10 ani îmbunătățim condițiile de studiu pentru elevi prin proiectul „Energie în Școlile Copilăriei”, iar anul acesta facem noi pași pe drumul spre sustenabilitate. Am instalat în premieră panouri fotovoltaice la Bacău unde funcţionează singurul centru de îngrijire paliativă a copiilor din țara noastră.
„E.ON a decis să susțină educația”
Este doar una dintre cele șapte instituții alese în proiect alături de care am ales să #FacemBine și ne dorim cu toții ca elevii de aici să poată avea în viață un drum mai luminos.”
Proiectul “Energie în Școlile Copilăriei” este în derulare de mai bine de zece ani. Până în prezent, programul a vizat 83 de instituții de învățământ, cu aproximativ 50.000 de elevi și profesori drept beneficiari direcți și 15.000 de ore de voluntariat oferite de angajații E.ON Energie România.
Încă de la intrarea pe piața din România, E.ON a decis să susțină educația și se implică în îmbunătățirea condițiilor de învățare în școli prin numeroasele proiecte cu un impact social și educativ semnificativ.
Despre E.ON Energie România
E.ON Energie România, membră a Grupului german E.ON, este furnizor integrat de gaze naturale, electricitate şi soluţii energetice având un portofoliu variat format din circa 3,4 milioane de clienţi, atât rezidenţiali, cât şi companii şi municipalităţi. Grupul E.ON este unul dintre liderii pieţei de energie, având în România o prezenţă consolidată de-a lungul a 18 ani. De la intrarea pe piaţa din România, E.ON a investit circa 2,2 miliarde de euro, în principal în modernizarea reţelelor. Totodată, valoarea contribuţiilor virate la bugetul de stat şi bugetele locale se ridică la 3,37 miliarde de euro.
EVENIMENT
AVERTIZARE de vreme rea la Cluj. Cod galben de VISCOL la munte. Rafale de până la 90 de kilometri pe oră

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare nowcasting de vreme rea pentru zona de munte a județului Cluj.
Avertizarea este valabilă luni, 27 noiembrie, până la ora 20.00.
AVERTIZARE de vreme rea la Cluj. Cod GALBEN de viscol la munte. Rafale de până la 90 de kilometri pe oră
Astfeel, potrivit meteorologilor, în zona de munte a județului Cluj, la peste 1.800 de metri altitudine, se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 70 – 90 de kilometri pe oră, viscolid ninsoarea şi spulberând zăpada.
Atenție! Vizibilitatea va fi scăzută.