Connect with us

ACTUALITATE

Centralele individuale de apartament la blocurile noi ar putea fi INTERZISE. Proiectul de HG, în avizare la Ministerul Mediului

Publicat


Centralele individuale de apartament ar putea fi interzise la blocurile noi. Proiectul a intrat în avizare la Ministerul Mediului. Anunțul a fost făcut de  Ministrul Mediului, Barna Tanczos, în cadrul forumului energetic regional FOREN, informează Alba24.ro.

„Proiectul de Hotărâre de Guvern este în avizare la Ministerul și până la finalul lunii (iunie n.r.) va intra în circuitul de avizare interministerial. Sper să fie susținut și de guvern și celelalte ministere”, a declarat Barna Tanczos, potrivit Antena 3.

Proiectul a fost prezentat pentru prima dată la finalul anului trecut.

„Atât Ministerul cât și UAT-urile și cetățenii trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat.

Odată cu venirea frigului poluarea aerului ne pune în pericol sănătatea din ce în ce mai mult, pentru că în urma încălzirii locuințelor și în urma traficului substanțele nocive rămân blocate în straturile de aer în apropierea suprafeței, mai ales dacă vremea este liniștită, rece și uscată” spunea ministrul Mediului la sfârșitul anului trecut, potrivit Mediafax.

Ministrul Mediului a explicat că interdicția se va aplica doar blocurilor care vor fi construite. Nu vor fi vizate clădirile pentru care dezvoltatorii au obținut deja autorizația de construire, chiar dacă nu a început construcția lor.

Într-o intervenție la Digi24, la începutul lunii ianuarie 2021 Ministrul Mediului a detaliat cum va fi aplicată noua lege prin care se interzice instalarea centralelor individuale.

Ministrul a insistat că noua măsură nu se va aplica centralelor de apartament deja instalate – fie că sunt în blocuri vechi, fie în blocuri recent construite – ci viitoarelor proiecte imobiliare.

Însă, dacă este vorba despre construirea unor locuințe individuale (case), aici vor putea fi instalate centrale termice individuale – pe gaz, pe lemne sau electrice, pentru că „altfel nici nu se poate”, a precizat ministrul.

Avantaje și dezavantaje: centrală de bloc vs. centrală de apartament

Măsura este motivată prin nevoia de a avea ”un aer mai curat” și trebuie văzut care sunt avantajele și dezavantajele centralelor de bloc vs centrale de apartament.

Cu toată această nevoie, măsurile nu vizează marii poluatori din România, singura țară care mai permite existența în mijlocul orașelor a unor fabrici care elimină în atmosferă substanțe chimice, în timp ce senzorii de măsurare sunt defecți cu lunile.

În teorie, un sistem de încălzire centralizat ar trebui să fie mai ieftin pentru utilizatori, din cauză că energia termică utilizată se împarte între mai multe apartamente.

Cu toate acestea, autoritățile nu au arătat nici un calcul de eficiență, înainte de a anunța public măsura.

De asemenea, un sistem centralizat este mai ieftin de întreținut (dacă nu cumva are nevoie de un fochist angajat), iar cheltuielile legate de eventualele reparații se împart între locatari.

Pe de altă parte, centrala de apartament este mult mai confortabilă și permite un control mai bun al costurilor.

Căldura poate fi pornită doar la orele la care este nevoie, iar apa caldă nu este o problemă. De asemenea, cine deține o asemenea centrală nu este condiționat de plata utilităților de către ceilalți vecini.

Ce se întâmplă cu centralele termice de apartament din blocurile vechi

În blocurile vechi, unde sunt montate centrale termice individuale, nu s-a pus problema interzicerii acestora, a mai declarat Tanczos Barna:

„Legea centralelor de apartament vizează doar blocurile noi, acolo unde se construiesc acum apartamente, și există varianta instalării unei centrale la nivel de scară. În blocurile vechi, unde sunt montate centrale, nu s-a pus problema interzicerii”.

Ministrul Mediului a avansat încă din ianuarie 2022 ideea interzicerii centralelor de apartament în blocurile noi, el spunând atunci că atât ministerul, cât și administrațiile locale și cetățenii „trebuie să facă eforturi pentru un aer mai curat”.

Totuși, în spațiul public a apărut discuția legată de faptul că proprietarii centralelor de apartament riscă să aibă parte de o taxă pe centrală în câţiva ani cu sume importante.

Taxa despre care se discută neoficial este de aproximativ 150-200 de euro pe an pentru o centrală individuală, dar suma ar putea fi adaptată pentru fiecare țară, prin legislația națională, la fel cum se întâmplă la taxele pentru autoturisme.

Prețul la locuințe va crește

Dezvoltatorii imobiliari afirmă că circa 90% dintre blocurile nou construite au în acest moment centrale de apartament, iar instalarea unei centrale de bloc crește cu circa 60% prețul față de instalarea centralelor de apartament.

Construirea unor centrale de cvartal, în cogenerare, pentru ansamblurile rezidențiale mari, ar crește prețul pe apartament cu circa 10.000 de euro, mai susțin dezvoltatorii imobiliari.

Sursa: Alba24.ro



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. “Siesta” după bere în centrul Clujului. Poliția a trecut nepăsătoare pe lângă un bărbat care dormea pe bancă lângă Sora

Publicat

Somn pe o bancă la Cluj-Napoca

Clujenii se bucură de soare și de temperaturi ridicate, dar, pentru unii, căldura pare să fie un motiv bun de odihnă în aer liber.

Vineri în față la Sora, un bărbat a fost surprins dormind liniștit pe o bancă, având alături o sticlă de bere.

“Siesta” după bere în centrul Clujului

Imaginea nu este una rară odată cu venirea sezonului cald, când băncile din oraș devin loc de relaxare nu doar pentru trecători, ci și pentru „oameni… obosiți”.
Surprinzător, însă, două echipaje de poliție au trecut prin zonă, dar fără să intervină, a transmis un cititor Cluj24.ro.

O fi și ăsta un semn că autoritățile sunt deja obișnuite cu astfel de imagini în Cluj-Napoca, orașul de „5 stele”.

Rămâne de văzut dacă administrația locală va lua măsuri pentru a preveni astfel de situații sau dacă acestea vor continua să facă parte din peisajul urban de vară.

 

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Sticlă inteligentă care îți amintește să bei apă, dezvoltată de trei studenți UTCN. Ideea, premiată cu 5.000 de euro

Publicat

De

Trei studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca au impresionat juriul competiției concurs „Internet of Things Student Challenge 2025” cu un proiect revoluționar: DrinkUp, o sticlă de apă inteligentă care monitorizează consumul zilnic de lichide. Echipa HydroMinds, formată din Căpâlnaș Alin-Mihai, Copos Andrei și Popa Ștefan, a câștigat marele premiu în valoare de 5.000 de euro.

DrinkUp transformă o sticlă obișnuită într-un dispozitiv care înregistrează în timp real fiecare înghițitură de apă. Datele sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă, creată de studenți, care permite utilizatorului să urmărească hidratarea zilnică prin grafice intuitive și să primească notificări regulate pentru a nu uita să bea apă.

Cum funcționează termosul inteligent?

„Noi suntem echipa HydroMinds și proiectul nostrum se numește DrinkUp, care este o sticlă de apă inteligentă, care ne permite să monitorizăm, pe parcursul zilei, câtă apă bem. La un sondaj realizat în 2022, s-a observat faptul că un om consumă, în medie, undeva la 1,4 litri de apă într-o zi, pe când, știm prea bine, minimul recomandat de către medici este de 2 litri. Pentru asta, ne-am propus să facem această sticlă inteligentă, care ne permite să monitorizăm câtă apă avem în recipient, inclusiv printr-o aplicație mobile care poate fi instalată pe telefonul mobil. La finalul zilei sau la începutul zilei următoare ne va arăta câtă apă am băut”, a explicat pentru Cluj24 Ștefan Popa.

La baza sistemului se află o placă NodeMCU ESP8266, care colectează date de la un senzor de debit YF-S201 montat în capac. Acest senzor detectează în timp real fiecare consum de apă, calculând volumul total consumat. Informațiile sunt transmise prin Wi-Fi către o aplicație mobilă creată în Blynk.

Pe viitor, echipa HydroMinds dorește să integreze un detector de pH, care să analizeze calitatea apei, și să stabilească parteneriate cu aplicații de sănătate, pentru a optimiza experiența utilizatorilor.

„Avem în plan să introducem inclusiv un detector al nivelului de pH al băuturii, respective să avem, pe viitor, parteneriate cu diferite aplicații de health, care să ne aducă constant aminte să ne hidratăm”, a mai explicat acesta.

Ideea studenților, răsplătită cu premiul cel mare

De asemenea, studenții lucrează la noi funcționalități pentru aplicație, precum setarea de obiective personalizate și un sistem de notificări automate la fiecare trei ore.

„Aplicația de bază am creat-o noi. Deocamdată în aplicație avem doar niște funcții foarte simple de reset, respectiv de on-off. Vrem să implementăm de asemenea setarea de obiective pe care să și le seteze utilizatorii, care ar face mai distractivă experiența lor. De asemenea, vor fi trimise notificări odată la trei ore, pe parcursul zilei”, a completat Andrei Copos.

Prin combinarea unor componente electronice de bază cu o interfață mobilă prietenoasă, DrinkUp oferă o soluție modernă pentru o nevoie esențială: consumul regulat de apă. Proiectul a fost premiat cu marele premiu în valoare de 5.000 de euro.

Foto: Facebook/ Automatica si Informatica Aplicata, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca 

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. Bărbat căzut de la înălțime pe un șantier din Cluj-Napoca. A fost transportat la spital cu multiple traumatisme

Publicat

De

Accident pe șantier în Cluj-Napoca

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a asista un bărbat căzut de la înălțime.

Incidentul a avut loc în interiorul unui șantier din zona Pieței 1 Mai din Cluj-Napoca.

Bărbat căzut de la înălțime pe un șantier din Cluj-Napoca

Echipajele îi acordă îngrijiri medicale de urgență bărbatului de aproximativ 55 de ani, Acesta este conștient și cooperant.

La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD de terapie intensivă mobilă.

UPDATE

Intervenția a avut loc în incinta unui șantier situat zona Pieței 1 Mai și nu pe bulevardul Muncii, cum a fost transmis inițial.

Potrivit reprezentanților ISU Cluj, bărbatul prezenta multiple traumatisme, dar a fost în permanență conștient și cooperant. Echipajul SMURD de terapie intensivă mobilă l-a transportat la spital.

Citește mai departe

EDUCATIE

Profesorul din Huedin, reținut de polițiși, a fost ARESTAT 30 de zile. Este acuzat de agresiune sexuală a unui minor

Publicat

Profesor acuzat de agresiune sexuală, arestat la Huedin

Sorin Brăileanu, profesor de biologie la Liceul Teoretic “Octavian Goga” din Huedin a fost arestat vineri pentru 30 de zile.

Acesta este acuzat de agresiune sexuală a unui minor.

Profesorul din Huedin, reținut de polițiși, a fost ARESTAT 30 de zile

În cursul zilei de joi, 20 martie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Huedin au dispus reținerea pentru 24 de ore a unui bărbat de 55 de ani, profesor într-un liceu din oraș, cercetat pentru infracțiunea de agresiune sexuală săvârșită asupra unui minor.

Potrivit IPJ Cluj, polițiștii au fost sesizați de conducerea unității de învățământ, în data de 14 martie, cu privire la faptul că, în aceeași zi, un cadru didactic, profesor de gimnaziu, ar fi manifestat, în timpul orelor de curs, un comportament indecent față de eleve, inclusiv utilizarea unui limbaj cu conotații sexuale.

În urma administrării probatoriului, polițiștii Compartimentului de Investigații Criminale Huedin au extins cercetările, stabilind existența unei alte fapte similare, comise în același mod.

Profesorul este acuzat de agresiune sexuală asupra unui minor

Vineri, 21 martie, bărbatul a fost prezentat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Huedin, care a admis propunerea de arestare preventivă și a dispus măsura arestării pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate sub coordonarea procurorului de caz, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de agresiune sexuală asupra unui minor, în vederea stabilirii întregii situații de fapt și luării măsurilor legale.

Ce spune directorul liceului

Directorul școlii spune că au fost anumite aspecte care “nu se încadrează cu un comportament firesc”, care au fost semnalate de elevi și apoi poliției.

“Mie elevii nu mi-au spus nimic, chiar dacă predau la acea clasă, dar au menționat anumite aspecte la ora de dirigenție și, pe baza acestora, a fost sesizată Poliția”, a declarat Horea Matiș, directorul Liceului “Octavian Goga” din Huedin.

Horea Matiș a mai precizat că profesorul de biologie a venit la unitatea de învățământ în toamna anului trecut și că el nu a știut că are astfel de ieșiri. Directorul a mai spus că profesorul de bilogie venea 2 zile pe săptămână la liceu, având ore la învățământul gimnazial, și că făcea naveta.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate