Connect with us

EVENIMENT

Cele mai întâlnite AFECȚIUNI ale pielii. Dr. Mihaela Leventer: SĂNĂTATEA și frumusețea pielii merg mână în mână

Publicat


tuberculoza

Deși există corelări între apariția anumitor simptome ale afecțiunilor și sezon, iar unele tipuri de tratament se pretează doar în anotimpul rece, problemele de piele pot apărea în orice moment al anului, de aceea este important să avem grijă de sănătatea pielii în mod constant, explică Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.

dr. mihaela leventer

dr. Mihaela Leventer

„Din păcate, și când vine vorba de problemele pielii, românii nu au încă bine format obiceiul
prevenției sau al autoexaminării și, de cele mai multe ori, se prezintă la medic când simptomele se agravează sau când le afectează calitatea vieții.

Este important să conștientizăm că pielea este cel mai mare organ al nostru, cel mai expus, și la vedere, și că un control periodic ne poate oferi liniște, sau ne poate ajuta să identificăm și tratăm rapid orice posibilă problemă. Cel mai grav este atunci când un cancer de piele care ar fi putut fi tratat rapid și eficient în faze incipiente ajunge să fie identificat târziu sau prea târziu, fiind nevoie să apelăm la planuri de tratament mult mai complexe și costisitoare”, observă Dr. Mihaela Leventer.

De-a lungul celor mai bine de 30 de ani de carieră, Dr. Leventer a observat nu doar comportamentul pacienților, ci și frecvența unor diagnostice. Astfel, chiar dacă majoritatea afecțiunilor pot apărea indiferent de sex, vârstă sau tip de piele, rozaceea apare mai des la femei, acneea se prezintă în forme de lungă durată la femei, în timp ce bărbații pot experimenta forme mai agresive, dar de mai scurtă durată. În același timp, copii sunt mai predispuși la dermatite, alergii sau urticarie, având pielea mai sensibilă.

În ceea ce privește sezonalitatea, Dr. Mihaela Leventer explică faptul că dermatitele se pot agrava la frig, în timp ce vara suntem susceptibili la anumite probleme cauzate de expunerea la soare, la căldură, schimbarea mediului și anumiți alergeni sezonieri.

Iată care sunt cele mai întâlnite afecțiuni care îi aduc pe români în cabinetul dermatologului:

Acneea și rozaceea

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecțiuni dermatologice și poate apărea la orice vârstă. Există mai multe tipuri de acnee, astfel că este important să apelăm la sfatul medicului pentru a primi un tratament optim. Acneea apare atunci când porii din piele sunt blocați de acumularea de sebum, bacterii sau celule de piele moartă.

Apariția acneei afectează pacientul, atât din punct de vedere estetic, cât și al stimei de sine. De multe ori, persoanele care suferă de acnee încearcă să se trateze singure acasă, fără a mai apela la ajutorul unui specialist, însă acneea tratată necorespunzător se poate vindeca mai greu sau poate să ducă la apariția unor cicatrici și pete inestetice.

Rozaceea, în schimb, se manifestă prin înroșirea pielii, mai ales pe obraji, apariția vaselor dilatate pe obraji și nas, și coșuri, în special pe față, cauzate de creșterea fluxului de sânge din vase. Cuperoza este prima fază de rozacee și se caracterizează prin culoarea roz a tenului dată de vase fine vizibile. Boala apare la vârsta adultă, de obicei la persoanele cu ten sensibil, dar și la persoanele care folosesc creme cortizonice pe termen lung. Rozaceea poate fi confundată cu acneea, cu o reacție alergică sau cu alte probleme ale pielii.

Nevii

În termeni medicali, alunițele sunt cunoscute sub denumirea de nevi melanocitari și se formează prin aglomerarea celulelor responsabile cu producerea melaninei, care dau culoare pielii. Cât timp alunițele nu ies din parametrii normali și își păstrează caracteristicile inițiale, nu prezintă niciun pericol. Dar dacă își schimbă forma ori dimensiunea sau apar într-un număr alarmant într-o perioadă scurtă de timp, este indicat controlul dermatologic pentru a exclude posibilitatea unui cancer de piele.

Cancerele de piele

Cancerul de piele este provocat de modificarea celulelor sănătoase din piele, care încep să se înmulțească necontrolat, până când formează tumori maligne. Cele mai frecvente tipuri de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular, carcinomul spinocelular și melanomul, cel mai agresiv tip de cancer de piele.

Alunițele și leziunile suspecte se operează și examenul histopatologic arată dacă sunt benigne sau au devenit maligne. Cel mai frecvent ne întâlnim cu cazuri de cancer de piele, fie carcinom sau melanom, care au fost ignorate prea mult timp. În special în cazul carcinomului, care apare cu precădere la persoanele trecute de 50 de ani, vedem cazuri în care pacientul este adus la medic de către copii, nepoți, după ani de ignorare a problemei.

Astfel, leziuni care ar fi putut fi rezolvate rapid și eficient, ajung să lase în urmă mutilări ale feței, să afecteze nasul, urechile, scalpul, și să necesite reconstrucții plastice complexe și tratamente ale cicatricilor pe termen lung. Iar situațiile cele mai tragice sunt cele în care un melanom este identificat în stadii avansate, ajunge să metastazeze, și acolo puterea noastră este limitată, pacientul fiind nevoie să treacă în următoarele faze de tratament oncologic, cu o speranță mai mică de viață.

Mâncărimea de piele sau pruritul

Acestea apar în multe afecțiuni ale pielii. Dintre acestea, dermatita (sau eczema) și urticaria se întâlnesc cel mai des. Dermatita este o boală de piele inflamatorie, cronică, necontagioasă, care provoacă mâncărime, înroșirea și uscăciunea pielii.

Dermatita poate fi de mai multe feluri:

– atopică, afecțiune cu caracter inflamator și dând senzație de mâncărime;
– seboreică, atunci când apare mătreață și senzație de mâncărime la nivelul scalpului;
– de contact, după contactul cu diverși iritanți sau alergeni.

Urticaria

În orice formă, este ușor de recunoscut prin erupțiile tipice roz, edematiate și fugace,
care dau mâncărimea intensă. Apare ca o reacție alergică în care organismul reacționează la un
factor alergen și poate fi acută sau cronică. Dacă nu este identificată și tratată la timp, se poate
agrava până la șoc anafilactic.

Keratozele seboreice sau actinice

Keratozele seboreice sunt leziuni rotunde sau ovale, plane sau palpabile, de culoarea pielii sau cenușii, friabile, care au tendința să crească în dimensiuni.

Keratoza foliculară sau ”pielea de găină” se manifestă ca mici umflături pe piele, aspre la atingere. Keratozele actinice sunt leziuni roz, aspre, localizate pe zonele descoperite la soare. Apar în perioada de îmbătrânire și sunt periculoase pentru că 10% din ele se transformă în cancer de piele. Uneori este necesară biopsia de piele pentru a face diferența între cele precanceroase și cele canceroase.

„Când ne referim la sănătatea pielii, abordăm acest aspect din toate unghiurile, de la sănătate la frumusețe, pentru că ele merg mână în mână. În primul rând, este importantă autoexaminarea
constantă acasă, atât pentru noi, cât și pentru ceilalți membri ai familiei. Faceți-vă o obișnuință din a observa alunițele și orice alte semne de pe piele, iar la orice modificare sau semnal de alarmă, cereți sfatul unui specialist.

În plus, este important să menținem o rutină a îngrijirii pielii, o curățare corectă, cu produse dermato-cosmetice potrivite tipului nostru de piele, hidratare adecvată și protecția solară, fie prin cremele cu SPF, haine care acționează ca o barieră sau evitarea expunerii la soare la orele de vârf. Nu contează vârsta, sexul sau statutul social.

Aceste lucruri se pot face cu o investiție minimă de timp și bani, însă fac o mare diferență pe termen de lung, de la aspectul frumos și luminos al pielii, prevenirea îmbătrânirii premature, la prevenirea unor afecțiuni serioase, din care cel mai important este cancerul de piele”, a concluzionat Dr. Mihaela Leventer.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

VIDEO FOTO. Târg de Crăciun la Școala Specială ”Samus” Cluj, cu ciocolată Dubai și decorațiuni confecționate de elevi

Publicat

Crăciun

Elevii Școlii Profesionale Speciale ”Samus” Cluj-Napoca au prezentat, miercuri, la deschiderea târgului de Crăciun al instituției, dulciuri și decorațiuni confecționate cu mâinile lor, pe care le-au vândut, banii obținuți urmând să fie folosiți pentru diverse activități comune.

Pe mesele aranjate au fost expuse decorațiuni de Crăciun din nuci, lemn, conuri de brad, carton, metal, dar și dulciuri, vedeta fiind ciocolata Dubai, pregătită special de elevii clasei de cofetar-patiser.

Directorul școlii, Gabriel Vâtcă, a declarat că perioada Crăciunului este cea mai așteptată din an, iar la târgul organizat elevii își valorifică potențialul creativ.

”Socializarea în astfel de ocazii ajută foarte mult la integrarea lor socială și profesională.

La târgul de Crăciun sunt implicate toate clasele școlii, iar produsele expuse sunt realizate de elevi, în funcție de calificările profesionale. La patiserie-cofetărie avem dulciuri, preparate de elevi, printre care și vedeta acestei ediții, ciocolata Dubai”, a spus Vâtcă.

Dulciuri și decorațiuni hand-made

Elevii de la specializarea cofetărie – patiserie au pregătit fursecuri și ciocolată Dubai.

”Am preparat un aluat special pentru fursecuri, am pus deasupra ciocolată topită, iar altele sunt cu jeleuri. Îmi place mult la meseria asta să gătesc și să mănânc”, a spus Mario.

Ramona, alături de alți colegi, a gătit ciocolata Dubai: ”Rețeta nu e grea, am curățat fisticul, am tăiat și prăjit cataiful, am pus ciocolată topită. A ieșit foarte bună”.

Alex a confecționat felicitări și decorațiuni pentru târg, din lut, lemn, carton și hârtie, iar o colegă de-a sa din conuri de pin și nuci. ”Decorațiunile se pot agăța în brad sau pot fi puse pe ușă”, a spus eleva.

Raul a confecționat și pictat, împreună cu colegii săi, brăduți din lemn, dar și lumânări și spiriduși.

Banii rezultați, folosiți pentru activități comune

Directorul adjunct al școlii, Teofana Sferle, a precizat că produsele expuse au fost realizate de elevi cu mâinile lor și cu ajutorul maiștrilor instructori.

”Banii rezultați din vânzarea produselor rămân fiecărei calificări în parte – horticultură, tinichigerie, tâmplărie sau cofetărie-patiserie. Este și un fel de educație financiară pentru ei, iar cu banii adunați copiii merg la activități extracuricullare, cum ar fi ieșiri la pizza sau la un film. Le crește stima de sine prin ceea ce fac.

Unii copii investesc banii obținuți în alte produse pe care le vor vinde”, a menționat Sferle.

Diana Sîngerean, de asemenea director adjunct, a declarat la rândul său că târgul de Crăciun va fi deschis la Școala Samus până în 19 decembrie.

”Pe măsură ce se termină produsele confecționăm altele și suntem pregătiți și cu alte surprize în zilele următoare. Sperăm ca din ce în ce mai mulți oameni să treacă pragul târgului nostru”, a spus Sîngerean.

Unul dintre elevii școlii, Edi Silai, a încântat audiența cu un concert de colinde, acesta spunând că este ”nepotul spiritual” al lui Nicolae Furdui Iancu, deoarece sursa sa de inspirație o constituie piesele care i se potrivesc ale cunoscutului rapsod popular.

Citește mai departe

EVENIMENT

Tot lotul de ciocolată ”Calendar de Crăciun”, RETRAS din magazinele Lidl Cluj. Are gust ”nespecific”

Publicat

De

Ciocolată trestrasă de Lidl din consum

Magazinele Lidl din Cluj au retras din vânzare un sortiment de ciocolată denumit ”Calendar de Crăciun”.

Produsul a fost rechemat de producătorul Millano sp. z o.o. S.K.A.

Tot lotul de ciocolată ”Calendar de Crăciun”, RETRAS din magazinele Lidl Cluj. Are gust ”nespecific”

”Calendar de Crăciun” are cod EAN 590084700578, iar producătorul a rechemat produsele din cauza unei ”modificări senzoriale – gust nespecific, care nu reflectă calitatea și savoarea standard”.

Astfel, din magazinele Lidl au fost retrase toate loturile de calendare de Crăciun livrate. Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea produsului va fi returnată, chiar și fără prezentarea bonului fiscal.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Hotel Univers T din Cluj-Napoca are 4 stele. Și-a schimbat și numele

Publicat

De

Univers

Complexul hotelier Univers T, al cărui acționar unic este Consiliul Județean Cluj, a obținut reclasificarea de la 3 la 4 stele, ocazie cu care și-a schimbat și denumirea în Hotel Univers. 

Cu o experiență de circa 40 de ani pe piața HoReCa, Hotelul Univers a finalizat recent un amplu proces de renovare și modernizare a spațiilor și serviciilor, aspect care a contribuit la obținerea a noi standarde de confort și calitate, dar și crearea unei experiențe memorabile pentru oaspeți.

Obținerea clasificării de 4 stele deschide noi oportunități pentru atragerea unui public divers și consolidarea poziției complexului ca punct de reper în domeniul turismului în regiune.

57 de camere complet renovate

Hotelul emblematic al Clujului, cu o poziționare în proximitatea lacului Gheorgheni, dispune de 57 de camere complet renovate, de un centru de conferințe modern și ultra – tehnologizat cu 6 săli de conferințe cu capacități între 10 și 70 de locuri, un amfiteatru cu o capacitate de 300 de locuri, care dispune de o acustică impecabilă.

”Ne bucură faptul că am reușit să reclasificăm acest complex hotelier la un standard superior de confort și calitate a serviciilor, în urma numeroaselor investiții făcute în ultimii ani care au constat în renovarea și modernizarea restaurantelor, a camerelor, a sălilor de conferință și a amfiteatrului”, a spus președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. Amendă MAXIMĂ pentru toaletarea abuzivă a 9 arbori la Cluj-Napoca. Emil Boc: E o bătaie de joc

Publicat

De

Arbori Cluj

Două firme care au contract cu Primăria Cluj-Napoca au fost amendate în urma toaletării necorespuzătoare a arborilor la 3 asociații de proprietari.

Amenda a fost anunțată de primarul Emil Boc, vizibil iritat de modul în care au fost sluțiți copacii. Mai mult, Primăria a dispus ca firmele amendate să planteze câte 18 arbori pentru fiecare din cei 9 ciuntiți la ”toaletare”.

VIDEO. Amendă MAXIMĂ pentru toaletarea abuzivă a 9 arbori la Cluj-Napoca. Emil Boc: E o bătaie de joc

Emil Boc a anunțat, miercuri, ”toleranța zero” față de procedurile abuzive și nelegale de toaletare a arborilor din municipiul Cluj-Napoca.

Asta după ce 9 arbori, aparținând de 3 asociații de proprietari au fost toaletați abuziv, pe banii clujenilor. Arborii sunt pe străzile Liviu Rebreanu nr. 60, Băișoara nr. 1 și Albac nr. 23.

”Primăria municipiului Cluj-Napoca condamnă ferm modul necorespunzător în care au fost realizate lucrările de toaletare a arborilor în cadrul a 3 asociații de proprietari din municipiul nostru. Aceste acțiuni reprezintă o batjocură la adresa arborilor, a mediului și o risipă inadmisibilă a banului public”, a transmis Emil Boc.

Arbori ciuntiți cu bani de la Primărie

Toaletările au fost efectuate de firme contractate de primărie, însă rezultatele sunt departe de standardele de calitate cerute de legislație și de profesionalismul așteptat, arată primarul.

”Astfel de practici nu vor fi tolerate în municipiul Cluj-Napoca. Pentru a remedia situația și pentru a preveni pe viitor astfel de incidente, firmele implicate au primit amenda maximă prevăzută de lege, în valoare de 3.000 lei”, a spus Boc.

De asemenea, primarul a dispus plantarea a 18 arbori noi cu baloți, pe cheltuiala firmei, pentru fiecare dintre cei 9 arbori afectați.

Mai mult, lucrările realizate necorespunzător nu vor fi decontate, întrucât acestea ”reprezintă o sfidare la adresa banului public”.

Boc amenință și cu rezilerea contractelor

Primăria a emis și notificări privind rezilierea contractelor pentru firmele implicate, în cazul în care astfel de abateri se vor repeta.

”Solicităm respectarea legii și profesionalism în prestarea serviciilor publice. Banul public trebuie folosit eficient, iar cetățenii orașului trebuie să beneficieze de lucrări de cea mai înaltă calitate. Avem toleranță zero față de abaterile de la legalitate, profesionalism și respect față de mediu. Toți cei care nu înțeleg aceste principii nu își au locul în orașul nostru. Vom continua să monitorizăm cu strictețe toate lucrările publice, asigurându-ne că acestea respectă standardele de calitate și legalitate. Orice neregulă va fi sancționată ferm și prompt”, a mai spus primarul Cujului.

 

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax