Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Cei cu acte de identitate expirate pot vota la alegerile locale dacă acestea au fost valabile până în perioada 1 martie – 27 septembrie

Publicat


UDMR-istul Ioan Mărginean a câștigat primăria Moldovenești

Biroul Electoral Central anunță că la alegerile locale din 27 septembrie, alegătorii votează numai la secţia unde sunt înscriși în lista electorală permanentă sau la secția unde este arondată adresa la care îşi are domiciliul sau reşedinţa. Mai mult, alegătorii care deţin un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 27 septembrie îşi pot exercita dreptul de vot.

Hotărârea BEC

Potrivit hotărârii BEC, alegătorul care, până cel mai târziu în data de 4 septembrie, şi-a stabilit reşedinţa la o altă adresă decât cea de domiciliu votează numai la secţia de votare unde este arondată strada la care îşi are reşedinţa menţionată pe actul de identitate, urmând a fi înscris în lista electorală suplimentară dacă nu a solicitat înscrierea în listele electorate permanente cu adresa de reşedinţă.

Alegătorul care nu şi-a preschimbat actul de identitate după modificarea limitei unităţii administrativ-teritoriale unde îşi are domiciliul sau reşedinţa votează la secţia la care este arondată strada ce figurează la menţiunea privind domiciliul sau reşedinţa înscrisă pe actul de identitate.

La scrutinul din 27 septembrie, cetăţenii români îşi exercită dreptul de vot pe baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic, iar în cazul elevilor din şcolile militare – carnetul de serviciu militar. Actele trebuie să fie valabile în ziua votării. Totodată, cetăţenii Uniunii Europene înscrişi în lista electorală complementară îşi pot exercita dreptul de vot pe baza oricărui document valabil care le atestă identitatea.

Alegătorul european care nu este înscris în lista electorală complementară poate vota în baza documentului ce îi atestă identitatea emis de statul membru al Uniunii Europene al cărui cetăţean este, însoţit de documentul privind adresa în România sau în baza certificatului de înregistrare sau a cărţii de rezidenţă permanentă, fiind înscris în lista electorală suplimentară, precizează BEC.

Karla Fanea



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

PSD Cluj depune în ultima zi dosarele candidaților la Parlament. Ordinea pe liste, încă ”la secret”

Publicat

PSD

PSD Cluj a anunțat că depune, joi, la Biroul Electoral Județean (BEJ), în ultima zi, dosarele candidaților la Senat și Camera Deputaților pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie. 

Ordinea pe liste nu este cunoscută cu o zi înainte, acestea fiind avizate personal de președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu.

Printre cei care se vor regăsi pe listele de candidați se numără prim-vicepreședinții PSD Cluj, Remus Lăpușan și Răzvan Ciortea, secretarul executiv Alexandru Cordoș, fosta deputată Aurelia Cristea sau vicepreședintele ANSVSA, Ioan Oleleu.

Filiala județeană Cluj a PSD mizează pe obținerea a cel puțin un senator și a doi deputați la alegerile parlamentare, în condițiile în care a obținut la alegerile din 2020 un senator și un deputat.

Tot joi ar urma să depună listele de candidați și SOS România.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Partidele de dreapta au depus dosarele candidaților la BEJ Cluj la alegerile parlamentare. Cine figurează pe liste

Publicat

De

dreapta

Partidele de dreapta din Cluj, Forța Dreptei, susținut de Alternativa Dreaptă, PMP şi PNŢ-Maniu Mihalache. și-au depus, miercuri, dosarele de candidați pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie la Biroul Electoral Județean (BEJ).

Președintele Forța Dreptei Cluj, fostul ministru al Agriculturii, Adrian Oros, va deschide lista pentru Camera Deputaților, iar Adela Mârza, președintele partidului Alternativa Dreaptă, ocupă primul loc la Senat.

”Am ales să facem acest pas pentru că este nevoie de o alternativă reală la trădarea PNL-ului faţă de electorat şi la abrambureala ideologică a celorlalte partide (care se declară tot „de dreapta” dar votează viguros măsuri de stânga) și al căror singur scop este să mai câștige încă un mandat.

Clujul este un hub antreprenorial şi o sursă de locuri de muncă de calitate pentru mediul privat, dar din păcate aceşti oameni nu mai sunt astăzi reprezentaţi de un PNL care votează cot la cot cu socialiştii taxe mai mari şi impozite pe munca lor cinstită.

Candidăm pentru ca măsurile PSD-ului din ultimii să fie anulate, începând cu impozitarea muncii part-time şi a bacşişurilor şi terminând cu cele ce vor să impună un Big Brother fiscal precum E-TVA şi E-Factura”, a spus Oros.

Vor democrație reală

Președintele partidului Alternativa Dreaptă, Adela Mârza, a declarat la rândul său că a ales să candideze după ani de politică la firul ierbii şi de a reprezenta România în consiliul de conducere al familiei politice europene a Conservatorilor şi Reformiştilor.

”Candidăm pentru că vrem o democraţie reală, nedirijată de servicii sau interese obscure şi fără de piedici pentru formaţiuni politice ce nu aparţin sistemului, precum votul într-un singur tur.

În timp ce alţii se separă scandalos la televizor, regizând conflicte ce vor dispărea după închiderea urnelor, noi ne unim! Noi, Forţa Dreptei, Alternativa Dreaptă, PMP şi PNŢ-MM, suntem opţiunea oamenilor decenţi şi cinstiţi. Iar la rândul nostru vom fi cinstiţi cu oamenii!”, a spus Mârza.

Lista de candidați la Camera Deputaților și Senat

Camera Deputaților

Adrian Oros-Forța Dreptei
Adrian Milu – Alternativa Dreaptă
Teodor Cord -Forța Dreptei
Daciana Pop -Forta Dreptei
Dragoș Trifu-PMP
Cristian Iederan -Forta Dreptei
Melinda Tuțu -Forta Dreptei
Floarea Dan -Forța Dreptei
Oana Fechete -Forta Dreptei
Mircea Gheorghe Briciu -Forta Dreptei
Gelu Iancu -Forta Dreptei
Emil Micu -Alternativa Dreapta
Vasile Marcu -Alternativa Dreapta

Senat

Adela Marza -Alternativa Dreapta
Bogdan Liviu Chiriac -PMP
Ioan Morar – Forța Dreptei
Eugen Zamblău -Ioan Morar
Iovian Rus- Alternativă Dreaptă
Ciprian Grozav-Alternativa Dreapta

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Accident cu două mașini și un TIR, la ieșire din Gherla. O femeie a ajuns la spital

Publicat

Un accident s-a petrecut miercuri după-masă la ieșirea din Gherla spre Cluj-Napoca. Au fost implicate două mașini și un TIR, iar o femeie a ajuns la spital cu răni.

Pompierii din Dej au avut miercuri după-amiază o intervenție la un accident rutier petrecut la ieșire din municipiul Gherla.

O femeie a ajuns la spital cu răni

În accident au fost implicate două mașini și un TIR. O femeie de 35 de ani afost rănită în urma impactului, fiind transportată la Spital.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Dej au intervenit în urmă cu puține momente la un accident rutier petrecut la ieșire din Gherla, spre Cluj-Napoca. În accident au fost implicate două autoturisme și un autotren, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. O femeie de aproximativ 35 de ani a fost transportată la spital pentru investigații suplimentare. La misiune au luat parte echipajele de la Punctul de Lucru Gherla”, a transmis ISU Cluj.

Update:

„La data de 16 octombrie a.c., în jurul orei 15:10, a fost înregistrat un accident de circulație pe DN1 C din municipiul Gherla.

Conform primelor cercetări, polițiștii au constatat că un bărbat de 35 de ani, aflat la volanul unui ansamblu de vehicule, care circula din direcția Gherla înspre Cluj-Napoca, nu ar fi păstrat distanța de siguranță în raport cu autoturismul care se afla în fața sa, condus de un bărbat de 32 de ani, din comuna Mintiu Gherlii.

După impact, autoturismul condus de bărbatul de 32 de ani, a fost proiectat într-un alt autovehicul condus de un bărbat de 43 de ani, din județul Alba, care circula din direcția Cluj-Napoca înspre Gherla.

În urma evenimentului rutier, o femeie de 35 de ani, pasageră în autoturismul condus de bărbatul de 43 de ani, a fost transportată la spital pentru acordarea îngrijirilor medicale.

Testările cu aparatul etilotest au indicat un rezultate negative”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Percheziții în Cluj-Napoca și Dej la traficanți de droguri

Publicat

Trei percheziții domiciliare în municipiile Cluj-Napoca și Dej au fost desfășurate miercuri, 16 octombrie, în două cazuri de trafic de droguri și operațiuni ilegale cu substanțe psihoactive.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Cluj, au efectuat miercuri trei percheziții domiciliare în municipiile Cluj-Napoca și Dej, în două dosare ce vizează infracțiuni de deținere și trafic de droguri.

Vindea canabis consumatorilor din județ

În prima cauză, anchetatorii au descoperit că, în perioada februarie – octombrie 2024, un tânăr de 21 de ani ar fi deținut și vândut cantități de cannabis către consumatori din județul Cluj, fie direct, fie prin intermediul altor persoane.

„Din cercetările efectuate în prima cauză a reieșit faptul că, în perioada februarie – octombrie 2024, o persoană, de 21 de ani, ar fi deținut și vândut, direct sau prin intermediul unor persoane apropiate, diferite cantități de canabis (drog de risc) către consumatori din județul Cluj”, a transmis IPJ Cluj.

A vândut 2 MMC pentru sume între 200-300 de lei

Cea de-a doua investigație a relevat faptul că, între martie și iulie 2024, un bărbat de 47 de ani ar fi deținut și comercializat o substanță psihoactivă (2-MMC) către consumatori locali.

„Investigațiile desfășurate în cea de-a doua cauză penală au reliefat faptul că, în perioada martie – iulie 2024, o altă persoană, de 47 de ani, ar fi deținut, manipulat și comercializat cantități de substanță psihoactivă (2 MMC) către consumatori din județul Cluj, pentru sume cuprinse între 200 și 300 de lei.

Totodată, la finalul anului 2023, aceasta ar fi deținut pentru consum propriu, fără drept, o cantitate de droguri de mare risc (4-CMC), precum și substanțe psihoactive (2 MMC)”, a mai arătat IPJ Cluj.

Audieri la DIICOT

Audierile celor implicați vor avea loc la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj, acțiunea fiind desfășurată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj și Poliției Municipiului Dej, precum și al jandarmilor din Gruparea Mobilă Cluj-Napoca.

Menționăm că persoanele cercetate beneficiază de prezumția de nevinovăție și de toate drepturile procesuale prevăzute de lege.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax