Connect with us

ACTUALITATE

„Ceapă în hârb” și „învârtituri” de la Orman. Tradiții culinare în Postul Paștelui, în satele clujene

Publicat


mancare post

Am intrat în Postul Mare, iar în satul tradițional, în această perioadă, nu se mai cânta, nu se mai juca și, mai ales, nu se mai mănânca „de dulce”.

Femeile făceau mâncăruri simple, fără carne, și plăcinte fără umpluturi, care în unele zone se mai pun și azi pe mese pentru că sunt delicioase.

„Ceapă în hârb”. Tradiții culinare în Postul Paștelui, în satele clujene

Pe Valea Arieșului, în perioadele de post, printre mâncăruri se regăsea „ceapa în hârb”, practic o tocăniță de ceapă, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

„Cărcăleam ceapa și întindeam în ea mămăliga”, spune Ana Popa din Podeni.

De asemenea, din toamnă, se făcea silvoița, care se mânca fie cu pâine, fie cu mămăligă. „Fierbeam prunele în căldare de aramă cam două zile, până se îngroșa, vreme în care tăt amestecam”, a adăugat Ana Popa.

„Învârtituri” de la Orman

În satul clujean Orman, femeile pregătesc și astăzi niște plăcinte de post, care se coc pe lespede, numite „învârtituri”. Iar specialiștii de CJCPCT Cluj ne aduc, cu ajutorul Aurorei Cosma, și rețeta, așa cum a fost ea păstrată de-a lungul vremii.

Citește și: Postul Mare în satul tradițional din Transilvania. Prioada de înnoire pentru Înviere. Ce era „spolocania”

„Să frământă din fărină albă de grâu, să pune un pic de broză ca să crească, să dospească, să adaugă sare șî apă. Aluatu’ să frământă vârtos, ca să le poți întinde pa masă cu sucitoarea”, spune Aurora Cosma, președintele Asociației folclorice „Tradiții Ormănene”.

După ce aluatul a fost frământat, se pregătesc plăcintele.

„Să ie aluat așă, cât un pumn, să întinde subțâre, pă masă, după care să unje cu on pic de oloi, să răsucește aluatu’, apoi să întinde din nou cu sucitoarea, după care să coace pă lespede. Lespedea vine unsă, se pune învârtitura la copt și să stropește cu un pic de oloi, ca atuncea, când o întorci pă ceie parte, să aibă față, să fie rujată. Să desprinde tătă bine în foiță, după ce îi gata de copt. Îi o bunătate!”, a explicat Aurora Cosma.

Foto: Învârtituri de la Orman/ CJCPCT Cluj




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate