Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Ce vor clujenii? Piste de alergare pe acoperișul clădirilor înalte, autobuze directe din fiecare cartier spre Aeroport

Publicat


Peste 100 de proiecte au fost depuse de clujeni până duminică, ultima zi, în cadrul programului Bugetare Participativă, acestea urmând a fi finanțate de Primăria Cluj-Napoca și implementate anul viitor.

Astfel, din cele 105 proiecte depuse, unul privește elaborarea unui plan pentru introducerea de linii de autobuz directe de la aeroport către toate cartierele mari ale Clujului și către principalele localități din zona metropolitană.

Cei care au depus proiectul, evaluat la 30.000 de euro, susțin că, în momentul de vârf, cam 3 milioane de pasageri au trecut anual prin Aeroportul Cluj.

”Asta înseamnă 3 milioane curse prin oraș, din care bună parte ar trebui făcute cu mijloace de transport în comun. Mult mai multă lume ar lua autobuzul de la aeroport acasă dacă: 1) ar ajunge ușor la stația de transport public din aeroport; 2) ar avea autobuz direct către cartierul propriu; 3) acel autobuz ar circula la cadență suficient de mare pentru a nu aștepta prea mult în stație. O linie ar putea deservi Mărăști-Centru-Mănăștur-Florești; o altă linie ar putea deservi Între Lacuri-Gheorgheni-Andrei Mureșanu-Bună Ziua-Zorilor; o altă linie ar putea deservi Bulgaria-Iris-Dâmbul Rotund-Grigorescu”, au arătat inițiatorii proiectului.

Panouri fonoabsorbante pe străzi și fotovoltaice pe blocuri

Un alt proiect prevede montarea de panouri absorbante de înălțime joasa sau medie în zonele cu zgomot ridicat din oraș – străzile Hunedoarei, Tulgheșului, Ghimeșului si parțial Traian Vuia, pe ambele părți ale sectorului de drum cuprins intre Pod IRA si str. Rodnei respectiv pod IRA str. Aiudului. Costurile estimate sunt de 20.000 de euro.

De asemenea, un alt proiect se referă la extinderea modelului străzii ”smart” Molnar Piuariu și în cartierul Bulgaria pe strada Budai Nagy Antal,  pe care nu s-au mai efectuat de mulți ani lucrări de modernizare. Proiectul este evaluat la 150.000 de euro.

Tot 150.000 de euro sunt propuși pentru crearea unor piste de alergare pe clădirile înalte din oraș, iar în acest mod ar putea fi oferită celor dornici de mișcare o panoramă de 360 de grade, dar și o experiență interesantă.

Parcare pentru rulote

Un alt proiect, estimat la 100.000 de euro, vizează construirea unor parcări pe termen lung, pe baza de abonament anual, pentru rulote și autorulote.

”Datorita contextului pandemic, numarul de rulote/autorulote din municipiu a crescut exponential. Momentan, in Cluj-Napoca exista inmatriculate peste 1000 de rulote/autorulote si numarul este in crestere. Proprietarii acestora gasesc dificila parcarea acestora in perioadele de neutilizare”, arată inițiatorii.

Un clujean propune acoperirea acoperișurilor/teraselor de bloc din oraș cu panouri fotovoltaice, astfel că pot fi transformate în mici grădini urbane, proiectul fiind estimat la 150.000 de euro.

”Am putea produce curent <<verde>>, care este folosit in principal de către locatarii blocurilor. Înfiintam statii de incarcare masini electrice la fiecare bloc, alimentate de aceste panouri. Eventualul surplus de curent produs, il livram in retea. Am utiliza in mod eficient acoperisurile de bloc. Totul, prin Asociatiile de Proprietari, care au personalitate juridica.
Am fi primii care fac asta”, au spus cei care au făcut propunerea.

Un alt proiect inedit încurajează colectarea PET-urilor. ”Dupa modelul 20 de genoflexiuni pentru un bilet de autobuz sa fie un automat sau un punct de colectare unde sa duci sau sa bagi 10-15 sau alt numar de peturi de plastic folosite pentru un bilet de autobuz.. S-ar încuraja colectarea si reciclarea sticlelor de plastic”, a precizat inițiatorul proopunerii.

Alte proiecte vizează piste de biciclete, înființarea de locuri de joacă, interzicerea accesului mașinilor pe strada Piezișă.

Proiectele depuse pot să fie vizualizate AICI.

Ce sumă pune Primăria la bătaie?

Potrivit calendarului transmis de Primăria Cluj-Napoca, în perioada 19 iulie – 12 septembrie, proiectele se vor analiza de specialiștii municipalității, apoi clujenii pot vota proiectele favorite în perioada 13 septembrie – 28 noiembrie.

În final, vor rezulta 15 proiecte care vor primi, fiecare, o finanțare maximă de 150.000 de euro. Suma totală rezervată prin bugetul local este de 2,25 milioane de euro.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

FOTO Clujenii reclamă că AVON are ”pile” la Primărie. A instalat un stand în Piața Mărăști unde tarabele s-au desființat

Publicat

De

avon 1

Cititorii Cluj24 au reclamat prezența unui stand al companiei de cosmetice AVON în Piața Mărăști, zonă din care au fost desființate toate chioșcurile și tarabele.

Aceștia susțin că nu e normal să fie autorizat un astfel de stand câtă vreme nu sunt permise alte activități comerciale în spațiul respectiv.

avon 2

”Am avut pe trotuar un chioșc  cu legume/ fructe, ne-au desființat. Tot au curățat acolo, nu mai este nicio tarabă. Dar se vede că AVON are pile la Primărie că le-au permis să își instaleze un stand. Ei nu vând produse acolo, dar își fac reclamă, prezintă produse, până la urmă tot își vând marfa, iar noi a trebuit să fim alungați din zona Pieței Mărăști”, a reclamat un clujean.

Primăria Cluj-Napoca a transmis că standul AVON amplasat în zona Piața Mărăști a fost autorizat pentru a efectua acțiuni de ,,sampling” până în data de 30 septembrie, timp de 14 zile.

avon 3

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO Pistol radar și ETILOTEST la Chinteni. Cadoul Primăriei pentru postul de POLIȚIE. Atenție, ȘOFERI!

Publicat

De

radar 1

Primăria comunei Chinteni a cumpărat un pistol tip radart și un etilotest pentru Postul de Poliție, noile dotări urmând să intre în funcțiune de săptămâna viitoare.

”Având în vedere numeroasele plângeri ale locuitorilor legate de viteza excesivă cu care se circulă pe raza comunei Chinteni, precum și aprecierile total greșite ale participanților la trafic cum că trecerea de pietoni din fața Școlii Chinteni ar fi pur decorativă, vă informăm că un pistol tip radar și un etilotest, ambele de ultimă generație, au fost achiziționate și se vor afla în custodia Postului de Poliție Chinteni.
Încă de săptămâna viitoare acestea vor fi puse în funcțiune, aștepându-i pe aceia pentru care respectarea regulilor de circulație este total străină”, a spus primărița Lucia Suciu.

radar 2

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Primăria refuză să mai rezolve din bani publici gâtuirile din străzi. Atenție mare când construiți imobile noi

Publicat

De

Mai multe proiecte noi propuse pe ordinea de zi a Comisiei de Urbanism au fost respinse după ce s-a constatat că înregistrează probleme la nivelul accesului pe parcelă. Beneficiarii s-au declarat surprinși de faptul că deși cedaseră 9 m – de exemplu – pentru stradă, în dreptul parcelei lor, Primăria îi obligă să rezolve și o gâtuire care aparent nu are legătură cu proiectul prezentat.

Pe strada Măceșului, de exemplu, chiar dacă în planurile arătate joi figura o șosea de 9 metri, până la zona studiată se circula pe o stradă cu lățime de doar 6 metri. Pentru aprobare, Comisia de Urbanism le-a solicitat beneficiarilor să ia legătura cu proprietarii caselor învecinate și să le ceară să își retragă gardul din stradă, pentru a asigura aceeași lățime.

Această situație nu a fost unică la ședința de joi a Comisiei de Urbanism, iar beneficiarii se întrebau cum sunt puși de primărie să rezolve probleme de trafic, în apropiere de proiectele lor.

”Aceștia au 2 variante: să aștepte până să se rezolve problema, să iasă din cartier civilizat, sau să rezolve ei problema. Nu e normal să faci zeci și sute de case și tu să ieși pe o uliță din cartier. Și-au luat banii, și ce să mai spunem despre calitatea locuirii? S-au dus vremurile acelea la Cluj, au fost acum 20 de ani, când se accepta să circulăm pe benzi de 4-6 metri. Acum trebuie să asigurăm minim 2 benzi de circulație și trotuare.

Cum poți să vii în calitate de coproprietar și să constați că ceilalți au intrat cu gardul pe drum, să te uiți pasiv? Pentru că dacă ai o parcelă ești coproprietar la calea de acces. Ei și-au luat banii, iar apoi vin ceilalți, din spate, cu parcele încă neconstruite, și constată că drumul e blocat. De ce să îndreptăm din banii clujenilor niște erori care pot să fie îndreptate de către privați”, a explicat viceprimarul Dan Tarcea, pentru Cluj24.

gatuire

gatuire

Citește mai departe

ACTUALITATE

Străzi închise la Florești, sâmbătă, pentru lucrări de modernizare. Traseul M22 se modifică

Publicat

De

Primăria anunță închiderea circulației rutiere la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu cu str. Sportului, pentru lucrări de refacere rigolă și parte carosabilă – sâmbătă 25 septembrie.

Primăria Florești anunță închiderea circulației rutiere sâmbătă 25 septembrie a.c., la intersecția străzilor Tudor Vladimirescu cu str. Sportului, pentru lucrări de refacere a rigolei deteriorate și înlocuirea cu un tub îngropat pentru colectarea apelor pluviale, respectiv refacerea suprafeței de carosabil.

Decizia a fost necesară pentru finalizarea seriei de lucrări de asfaltare a străzilor de pe raza UAT Florești, iar închiderea circulației a fost instituită într-o zi nelucrătoare, pentru un disconfort cât mai mic pentru cetățeni.

Tot sâmbătă va fi închisă circulația rutieră la intrarea din DN 1 pe strada Dumitru Tăuțan, pentru lucrări de asfaltare acces în zonă.

Primăria Florești anunță închiderea circulației rutiere sâmbătă 25 septembrie a.c., pe tronsonul DN1(din str. Avram Iancu) intrare pe strada Dumitru Tăuțan – intrare Terra, pentru lucrări de asfaltare acces din drumul național, spre str. Dumitru Tăuțan.

De asemenea, tot în cursul zilei de sâmbătă vor fi executate lucrări de montare a unei guri de scurgere la intersecția străzilor Urușagului cu Șesul de Sus.

Traseul curselor CTP se modifică (M22), urmând ca toți călătorii să fie preluați din stațiile de autobuz de pe DN 1, str. Avram Iancu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

    Publicitate
    Publicitate