Connect with us

ACTUALITATE

Ce trebuie să știi despre telemuncă și orele suplimentare

Publicat


Codul muncii prevede inclusiv munca peste program și pentru angajații care lucrează de acasă. În acest caz, angajatorul are nevoie de semnătura angajatului.

Ore suplimentare în telemuncă

Munca acasă poate face mai dificilă uneori trasarea unei granițe clare între timpul de muncă, perioada efectivă convenită cu angajatorul ca orar de muncă, și timpul liber. Uneori pot apărea așteptări ale angajatorilor. În schimbul timpului pe care angajatul îl petrecea venind spre birou, acesta să desfășoare sarcini de muncă. Dar aici vorbim, practic, de ore suplimentare. Ori ca angajatul să fie la dispoziția angajatorului, deși înainte nu se întâmpla asta. În egală măsură, angajatul ar putea avea așteptări cu privire la recompensarea acelor timpi în plus.

Legea nr. 81/2018 specifică faptul că telesalariatul poate face ore suplimentare. Așa cum prevedea oricum Codul muncii pentru toate categoriile de angajați, e nevoie de acordul telesalariatului pentru prestarea de ore peste program. Numai că acordul trebuie să fie unul scris.

Textul de lege

„Art. 4 (1) În vederea îndeplinirii atribuțiilor ce le revin, telesalariații organizează programul de lucru de comun acord cu angajatorul, în conformitate cu prevederile contractului individual de muncă, regulamentului intern și/sau contractului colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii.

(2) La solicitarea angajatorului și cu acordul în scris al telesalariatului cu normă întreagă, acesta poate efectua muncă suplimentară.

(3) Angajatorul este în drept să verifice activitatea telesalariatului, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, în condițiile legii”.

Mijloace de pontare

„În cazul activității de telemuncă, contractul individual de muncă conține (…) următoarele: (…) e) modalitatea de evidențiere a orelor de muncă prestate de telesalariat”, potrivit Legii nr. 81/2018. Codul muncii prevede o chestiune specifică referitor la munca la domiciliu și pontajul în acest caz – e nevoie de un acord scris care să prevadă cum anume se face pontajul: „Pentru salariații mobili și salariații care desfășoară muncă la domiciliu, angajatorul ține evidența orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condițiile stabilite cu salariații prin acord scris, în funcție de activitatea specifică desfășurată de către aceștia”.

Toate regulile privitoare la prestarea muncii suplimentare se aplică aproape întocmai și în cazul muncii de acasă.

Recompensarea orelor suplimentare

Ca recompensare a muncii suplimentare, conform Codului muncii, aceasta se face în două moduri:

– prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea orelor suplimentare (în aceste condiții salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru);

– dacă nu e posibilă varianta de mai sus, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia (sporul nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază).

Sancțiuni

Nerespectarea regulilor enumerate cu privire la munca suplimentară atrage amenzi între 1.500 și 3.000 de lei pentru fiecare salariat.

În cazul în care lipsește acordul scris al telesalariatului pentru munca suplimentară, angajatorul care și-a pus salariatul să lucreze peste normă (întreagă) poate fi amendat de inspectori cu o amendă de 5.000 de lei.

Pe Legea telemuncii avem o amendă mult mai mare decât în cazul Codului muncii, întrucât amenda este aici fixă și este oricum peste cuantumul maxim al celei din Codul muncii. Desigur, amenda din Legea 81 vizează doar lipsa acordului scris. Orice altă chestiune conexă va fi sancționată conform Codului muncii, scrie avocatnet.ro.

Karla Fanea



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Poliția, despre ACCIDENTUL de la Fundătura. IMPACT frontal. Doi tineri de 20 de ani au murit

Publicat

De

Tragedie în localitatea clujeană Fundătura. Doi tineri de 20 de ani au murit după ce mașina în care se aflau s-a izbit de un autocamion.

Vinovat pentru producerea accidentului este un șofer de 20 de ani.

Poliția, despre ACCIDENTUL de la Fundătura. IMPACT frontal. Doi tineri de 20 de ani au murit

Accidentul a avut loc în data de 2 decembrie, în jurul orei 19:10, pe DN1C-E576, în localitatea Fundătura, implicând două autovehicule.

Potrivit polițiștilor, din primele cercetări efectuate la fața locului, a rezultat că, un tânăr de 20 de ani, aflat la volanul unui autoturism, în timp ce se deplasa în direcția municipiului Dej, ar fi pătruns pe contrasens, intrând în coliziune frontală cu un ansamblu de vehicule, format din cap tractor și o semiremorcă, condus de un bărbat de 37 de ani din comuna Poieni.

Din nefericire, impactul a avut consecințe tragice, soldându-se cu decesul conducătorului autoturismului și al pasagerului său, ambii în vârstă de 20 de ani, din comuna Răscruci.

Traficul era încă blocat la câteva ore de la accident

Conducătorul camionului a fost testat atât cu aparatul etilotest, cât și cu dispozitivul pentru detectarea substanțelor psihoactive, rezultatele fiind negative în ambele cazuri.

Traficul în zonă rămâne blocat, echipajele de intervenție continuând cercetările și activitățile necesare pentru deblocarea drumului.

Foto, video: IPJ Cluj, ISU Cluj

Citește mai departe

Uncategorized

Marcel Ciolacu nu se pronunță cu privire la sprijinul pentru candidații la Președinție: Românii trebuie să hotărască singuri

Publicat

De

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu, președintele PSD, nu s-a pronunțat, luni, cu privire la sprijinul pe care partidul său îl va acorda sau nu unuia dintre candidații la Președinția României, respectiv Călin Georgescu și Elena Lasconi.

El a declarat că a înțeles decizia românilor și îi respectă, asta după ce CCR a decis să valideze primul tur al alegerilor prezidențiale.

Marcel Ciolacu nu se pronunță cu privire la sprijinul pentru un candidat la Președinție: Românii trebuie să hotărască singuri

“Indiferent ce voi spune eu, oamenii vor decide singuri ce vor alege”, a declarat Marcel Ciolacu, care a spus că acum, după ce PSD a obținut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, partidul își va asuma “rolul de liant”.

Marcel Ciolacu a mai spus că primul cu care va avea o discuție este noul lider PNL, Ilie Bolojan.

“Consider că este cât se poate de corect ca primul om cu care să port o discuție să fie Ilie Bolojan”, a spus Macerl Ciolacu.

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj – UTA, 0-1. Clujenii nu reușesc să iasă din pasa neagră

Publicat

u cluj

Universitatea Cluj a întâlnit-o, luni seara pe Cluj Arena, pe UTA, într-un meci din etapa a 18-a a Superligii de fotbal. Deși a controlat în mare măsură partida, „U” n-a reușit să iasă din pasa neagră în care se află, pierzând cu 0-1, gol marcat de Kadiri (min.28). Astfel, cel puțin pentru o săptămână, rivala din oraș rămâne lider.

Echipele de start:

„U” Cluj (4-3-1-2): Gertmonas – Boboc, Masoero, Van Der Werff, Chipciu – Bic – Popescu – Silaghi, Nistor, Thiam – Miranyan
Rezerve: Gorcea, Oancea, Simon, Codrea, Oaidă, Tchassem, Bettaieb, Mitrea, Lasure, Rață, Sfait, Blănuță.
Antrenor Ioan Ovidiu Sabău;

UTA (4-2-3-1): R. Popa – Râpă, Poulolo, Conte, Mabea – Tsouka, Mihai, Fabry – Ghezali, Kadiri, Omondi
Rezerve: Hrezdac, Mitrovic, Taroi, Trif, Vuletich, Zsori, Cîmpanu, Cristea, Dragoș
Antrenor: Mircea Rednic;

Stadion: Cluj Arena (Cluj-Napoca);
Arbitru: Marian Barbu
Asistenți: A1: Ovidiu Artene, A2: Imre-Laszlo Bucsi
Arbitru VAR: Istvan Kovacs
Asistent VAR: Alexandru Vodă

Clujenii s-au instalat de la început în jumătatea arădenilor însă, treptat, UTA echilibrează ostilitățile. Van der Werff lovește balonul cu capul în min.8 însă îl trimite peste poartă. După doar câteva minute, Omondi șutează periculos pe lângă poartă.

În min.28, Kadiri îl execută pe Gertmonas cu o foarfecă din careu, pentru 0-1.

Clujenii se aruncă în atac dar greșes la ultima pasă. Pe final de repriză, lovitura de cap a lui Miranyan lovește bara și urmează un carambol ca la flipper în care mingea ricoșează de la un jucător la altul până părăsește zona periculoasă.

Bic luftează din 6m, însă balonul părăsise terenul la centrarea lui Silaghi.

Repriza a doua a fost dominată total de clujeni, însă fără nicio modificare pe tabelă. Atacurile haotice, pasele decisive eșuate și ghinionul, pe alocuri, au făcut ca „U” să cedeze primul loc rivalei din oraș. Se pare că Universitatea trece printr-o perioadă dificilă, nereușind să deblocheze atacul care a dus-o pe prima poziție a Superligii.

Notele Cluj24:

Gertmonas 7 – Boboc 5, Masoero 5, Van Der Werff 5, Chipciu 6 – Bic 5 – Popescu 5 – Silaghi 6, Nistor 6, Thiam 6 – Miranyan 6, Oancea 5, Tchassem 6, Mitrea,  Rață 5, Blănuță 6

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. UPDATE. ACCIDENT la Fundătura în Cluj, între o mașină și un autocamion. Doi bărbați au murit

Publicat

De

Accident mortal la Fundătura

Un grav accident de circulație a avut loc în urmă cu puțin timp pe raza localității clujene Fundatura.

Două persoane sunt încarcerate, iar traficul este blocat pe ambele sensuri.

ACCIDENT la Fundătura în Cluj, între o mașină și un autocamion. Două persoane în stare gravă

Pompierii din cadrul Detașamentelor Dej și 1 Cluj-Napoca intervin la accidentul rutier. Din primele date, în accident au fost implicate un autoturism și un autocamion.

În autocamion se află două persoane încarcerate, ambele în stare gravă.

Echipajele lucrează pentru extragerea acestora. La misiune au fost mobilizate, din partea ISU Cluj, două autospeciale cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD.

UPDATE

Potrivit ISU Cluj, cele două persoane încarcerate, doi bărbați, se aflau în autoturism.

Unul dintre aceștia a fost extras de către pompieri și se lucrează pentru extragerea celui de-al doilea.

Din păcate, niciunul nu prezintă semne vitale.

UPDATE 1

Salvatorii au extras din mașină și cea de a doua persoană încarcerată, dar aceasta prezintă leziuni incompatibile cu viața. De asemenea, a fost declarat și decesul celuilalt bărbat, care a fost descarcerat anterior de către pompieri.

UPDATE 2

Potrivit IPJ Cluj, conducătorul autocamionului a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În continuare traficul este blocat pentru intervenția echipajelor.

Foto: ISU Cluj, IPJ Cluj

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax