Connect with us

ACTUALITATE

Ce se întâmplă cu piața imobiliară? Interviu cu Răzvan Cuc – președinte RE/MAX România

Publicat


În plină pandemie, lumea se întreabă ce se întâmplă cu piața imobiliară? Afectează criza prețurile la imobil și la chirii? Ne răspunde președintele RE/MAX România, dl. Răzvan Cuc.

1. Cum a afectat până acum coronavirusul piața imobiliară ?

În cele 21 de orașe cu birouri RE/MAX piața imobiliară e înghețată – fără nicio activitate de vizionare.

2. Cu ce procent a scăzut numărul clienților în luna martie comparativ cu februarie 2020?

Deși în perioada 1 – 20 martie am înregistrat un volum mai bun de tranzacții decât în primele 20 de zile din februarie, după instituirea Stării de Urgență activitatea s-a redus la minim, la aproape zero în prezent. Acest blocaj al pieței e un fenomen general care se înregistrează în toate țările europene în rețeaua RE/MAX.

3. Ce perspective de viitor vedeți pentru următoarele 3-6 luni?

Optimist vorbind, cred că vor apărea multe oportunități la revenirea din această criză, pentru cei care se vor menține activi în această perioadă, conectați cu piața. Într-un scenariu optimist, cu o revenire la activitate în a 2-a jumătate a lunii mai, văd posibilitatea revenirii în V a pieței – cu aceeași viteză cu care s-a intrat în criză. Cu cât izolarea și implicit blocajul economic vor fi mai lungi , revenirea în „V”se va transforma într-una în „U” (cu o zonă de stagnare la minim) – sau cel mai pesimist în „L”(cu o stagnare îndelungată la minim).

E de urmărit evoluția întregii Europe, chiar evoluția globală, fiindcă lucrurile se schimbă de la o zi la alta și o predicție e imposibil de făcut în acest fenomen fără precedent. Personal – cred că e esențial să ne păstrăm optimismul și să căutăm oportunitățile în acest fenomen de început de criză.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Alin

    aprilie 2, 2020 la 5:40 pm

    Acum -serios – ce vreți să zică agenții, că pică piața? Să=și taie craca? In realitate chiar dacă economia va restarta, daunele deja sunt așa de mari incât șomajul va crește, creditele neperformante vor exploda, lichiditatea băncilor se va comprima, deci cererea n-are cum să nu scadă… ca atare rămane ofertă pe stoc. unii dezvoltatori pot tinepretul, dar multi au credite și vor trebui sa facă discounturi. Statul va tăia masiv cheltuieli așadar nu va fi mare boost din partea asta. FMI arată că suntem in recesiune, Germania va fi in recesiune, se știe că o scădere de 2% in zona euro la noi inseamnă scădere de minim 5%. Deci pana la urmă se ventilează un pic aerul care umfla preturile, speculatorii au căzut prost. De dezvoltatori mi-e milă dar asta e, taie și ei un 15% din preț. Altfel se blochează lanțul. Va fi foame de lichiditate in 2 luni.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Trei tineri reținuți de polițiștii clujeni pentru TRAFIC de droguri

Publicat

politist droguri

Trei tineri, de 23, 25 și 29 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore de polițiștii clujeni pentru trafic de droguri.

„Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a 3 persoane, cu vârste de 23, 25 și 29 de ani, cercetate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de efectuarea, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile a avea efect psihoactive.

droguri

droguri

VIDEO FOTO. Trei tineri reținuți de polițiștii clujeni pentru TRAFIC de droguri

În sarcina uneia dintre acestea s-a reținut și comiterea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu deţine permis de conducere.

Din cercetările efectuate a reieșit că, în perioada 2023 – octombrie 2024, persoanele în cauză ar fi procurat, deținut, manipulat și vândut diverse cantități de substanțe psihoactive (2MMC, A-PBITMO, 5F-MDMB-PINACA) către consumatori din județele Cluj și Bistrița Năsăud, pentru sume între 600 și 7.000 de lei.

droguri

droguri

droguri

De asemenea, din probele administrate a rezultat că persoana de 25 de ani ar fi deținut și comercializat și droguri de mare risc (ADB-BUTINACA), iar la datele de 18 septembrie 2024 și 1 octombrie 2024, ar fi condus un autoturism, pe drumurile publice, din Cluj-Napoca, fără a deţine permis corespunzător categoriei din care face parte autovehiculul.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate, au fost descoperite și ridicate aproximativ 215 grame 2MMC și 10 grame 5F-MDMB-PINACA (substanțe psihoactive), precum și alte mijloace de probă.

droguri

droguri

droguri

droguri

S-a propus arestarea lor pentru 30 de zile

La datele de 1 și 2 octombrie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea celor 3 persoane, pentru 24 de ore.

Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă a acestora, pentru 30 de zile.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiza a Informațiilor din cadrul I.G.P.R. și Serviciul Tehnic și de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T.

Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul polițiștilor din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Cluj.

Precizăm că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Fostul oligarh Mihail Hodorkovski: Partenerul de afaceri al unui consilier de-ai lui Geoană are legături directe cu KREMLINUL

Publicat

geoana 1

Fostul oligarh Mihail Hodorkovski, unul dintre liderii opoziției din Rusia, spune că românii ar trebuie să țină cont la alegeri de investigația internațională care a arătat legăturile dintre un fost șef de campanie și un afacerist rus.

„Mircea Geoană, numărul doi din NATO, candidează la președinția României și îl critică pe Putin. Cu toate astea, partenerul de afaceri al unui consilier de-ai lui Geoană are legături directe cu Kremlinul”, a transmis Mihail Hodorkovski, citat de Digi24.

Fostul oligarh Mihail Hodorkovski: Partenerul de afaceri al unui consilier de-ai lui Geoană are legături directe cu KREMLINUL

Hodorkovski a făcut referire și la vizitele pe care Mircea Geoană le-a avut în anul 2009 în Moscova.

„Este destul de șocant că NATO nu ar lua în calcul astfel de informații atunci când numește persoane în astfel de funcții înalte. Românii ar trebui să țină cont de acest lucru atunci când se vor duce să își aleagă președintele”, a mai comentat el.

Jurnaliști din rețeaua The Organized Crime and Corruption Project (OCCRP) au publicat o investigație legată de legăturile unui fost șef de campanie al lui Mircea Geoană și un afacerist din Rusia.  Aceștia arată că Rareș Mănescu, fost primar din Sectorul 6, a înființat o firmă alături de un om de afaceri rus în timp ce se ocupa de campania lui Mircea Geoană pe vremea când acesta era secretar general adjunct la NATO.

Pentru această investigație au colaborat jurnaliști de la Context.ro (din România), Delfi (Estonia), Dossier Center (înființat de Hodorkovski, Federația Rusă), Rise Moldova și reporter.london.

Mihail Hodorkovschi este un fost oligarh rus care a petrecut 10 ani în închisoare, între 2003 și 2013, pentru acuzații de fraudă și escrocherie. A fost considerat un prizonier politic, văzut drept cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin, după moartea lui Aleskei Navalnîi.  Grațiat în 2013, Hodorkovschi, care acum trăiește în exil, l-a criticat constant în ultimii ani pe Vladimir Putin.

hodorkovski

Foto: Digi24

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Colegiul Emil Racoviță, școala clujeană cu peste 80 de elevi olimpici. Cum sunt recompensați cei cu rezultate de excepție

Publicat

De

Colegiul Național Emil Racoviță Cluj

Colegiul Național “Emil Racoviță” (CNER) din Cluj-Napoca a avut în anul școlar trecut peste 80 de elevi care au participat la olimpiade naționale și internaționale.

Mulți dintre aceștia au avut rezultate de excepție, iar școala i-a recompensat incusiv cu bani.

Printre ei, elevi care au “strălucit” la olimpiade internaționale la două discipline, sau care dețin chiar recorduri europene.

Colegiul Emil Racoviță, școala clujeană cu peste 80 de elevi olimpici. Cum sunt recompensați cei cu rezultate de excepție

Colegiul Național “Emil Racoviță” Cluj-Napoca este unul de elită. Asta o arată și rezultatele elevilor, care participă și se întorc de la olimpiade cu rezultate excepționale.

Iar în anul școlar trecut peste 80 de elevi ai CNER au participat la olimpiade la diferite discipline.

Sigur, cei care sunt exemple pentru elevii mai mici sunt cei care au fost premiați la olimpiadele internaționale.

“Olimpicii internaționali nu sunt meteoriți căzuți întâmplător pe solul CNER, ci sunt elevi crescuți într-un mediu în care cunoașterea este respectată, iar performanța este recunoscută”, a declarat directorul adjunct al CNER Cluj, Camelia Moldovan.

Acești elevi eminenți, împletesc cunoștințele temeinice cu pasiunea arzătoare și cu efortul constant, consecvent, spune Camelia Moldovan.

Iar ei beneficiază de tot sprijinul profesorilor lor, dar și al familiilor.

“Performanța olimpicilor internaționali este vârful unui aisberg la care lumea privește cu admirație, dar sub acest vârf există o masă puternică de elevi și de profesori atașați ideii de performanță”, a declarat pentru Cluj24.ro Camelia Moldovan.

Premii în bani pentru elevii cu cele mai remarcabile rezultate

Dacă între anii 1990 – 2010, CNER a avut 5 elevi care au participat la olimpiade internaționale, lucrurile s-au schimbat, iar performanța este susținută de școală, inclusiv cu premii.

Ideea de performanță este însuși “spiritul racovițist”, spune directorul adjunct al CNER.

Un fost absolvent din 1956 al liceului, a instituit un prestigios premiu care recompensează performanțele. Este vorba de prof. univ. em. dr. ing. Anton Ionescu (1939-2023), iar premiul care îi poartă numele este unul substanțial.

Astfel, premiul Anton Ionescu, în valoare de 3.000 de euro și care este acordat celui mai performant elev din CNER în anul şcolar anterior i-a fost acordat lui Tudor Brendan Neag, care a obţinut două medalii de aur şi una de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului din China.

De asemenea Asociaţia Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” a acordat două premii:

  • Teofil Voicu – 3.000 de euro pentru medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică şi medalia de argint la Olimpiada Asiatică de Fizică. Acum, Teofil este proaspăt student la École Polytechnique, la Paris

teofil voicu

  • Iulia Ela Morariu -1.000 de euro pentru medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru fete.

Elevul anului, cea mai tânără medaliată din Europa și elevul care a scris o carte de informatică

Iulia Morariu, spune Camelia Moldovan, deţine recordul în Europa de cea mai tânără medaliată la Olimpiada Europeană de Informatică pentru fete. Ea era elevă în clasa a VII-a și a concurat cu eleve de liceu.

Iulia Morariu,în lotul României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete

“Teofil Voicu a fost ales în anul școlar trecut, pentru al doilea an consecutiv ‘Elevul anului şi premiat de către Primăria şi Consiliul local Cluj-Napoca, în cadrul Galei ‘10 pentru Cluj.

Elevul Bogdan Miron a scris o carte de informatică împreună cu profesorul Lucian Ilea, ‘Algorithmic Design Hanbook, a C++ guide to high-performace computing’”, spune directorul adjunct al CNER.

Mai mult, elevii Bogdan Miron şi Tudor Morariu, care este fratele Iuliei Morariu, au reprezentat România la Olimpiada Internaţională de Inteligenţă Artificială din Arabia Saudită, unde Bogdan a obţinut Medalia de bronz.

Rezultate foarte bune și la olimpiadele naționale

La nivel naţional au participat la olimpiade 80 de elevi ai CNER.

Mihai Iliescu, elev în clasa a VII-a, a obținut premiul I la Olimpiada de Chimie.

“Mihai a participat şi la Olimpiada naţională de Ştiinţe pentru juniori, unde s-a calificat în lotul lărgit, concurând cu elevi din clasa a VIII-a şi a IX-a”, a precizat Camelia Moldovan.

De asemenea, elevul Alexandru Pârv din clasa a VIII-a a obţinut doi ani consecutiv premiul I la Olimpiada de Lingvistică.

“Pentru gimnaziu nu există competiție internațională la Lingvistică. Faptul că Alex a obținut punctajul maxim la națională ne îndreptățește să sperăm că îl vom vedea la olimpiada internațională în anii următori”, a mai spus Camelia Moldovan.

Toate aceste rezultate sunt rodul muncii în echipă, elev-profesor, spune directorul adjunct al CNER.

“Când elevii care se pregăteau pentru olimpiadele de astronomie și astrofizică au spus că ar avea nevoie de un telescop pentru a dobândi cunoștințe ancorate în realitate, școala a reacționat prompt.
Într-o săptămână, a fost cumpărat cel mai performant telescop și pus la dispoziția lor.

Un al doilea exemplu se referă la reacția elevilor, care ne arată că investițiile au sens nu doar imediat, ci pe termen lung.

Astfel, au înființat Clubul de astronomie, pentru a da posibilitatea altor pasionați să se reunească și să ducă mai departe performanța”, a mai spus Camelia Moldovan.

Aceasta a mai precizat că Asociaţia Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” susține performanța pe mai multe planuri și nu exclusiv cea internațională.

Prin intermediul acesteia, cu sprijinul Primăriei, a fost organizată “Excursia Premianţilor”, pentru 50 de elevi premiaţi la Faza naţională a olimpiadelor din cei 80 de participanţi.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Percheziție la domiciliul unui bărbat din Florești cercetat pentru SCANDAL. S-a găsit un PISTOL airsoft

Publicat

pistol

Polițiștii au efectuat o percheziție la domiciliul unui bărbat de 36 de ani din Florești cercetat pentru scandal. Cu această ocazie s-a găsit un pistol airsoft folosit în altercație de luni de la un magazin de panificație.

„În cursul dimineții de astăzi, 2 octombrie a.c., polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești au efectuat o percheziție domiciliară la locuința unui bărbat de 36 de ani, din comuna Florești, cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice.

VIDEO FOTO. Percheziție la domiciliul unui bărbat din Florești cercetat pentru SCANDAL. S-a găsit un PISTOL airsoft

În urma percheziției, a fost descoperită și ridicată o armă de tip airsoft (pistol), despre care există indicii că ar fi fost utilizată în cadrul altercației, precum și alte bunuri relevante pentru cauză.

Conform cercetărilor, la data de 1 octombrie a.c., în jurul orei 18:45, printr-un apel la numărul unic de urgență 112, a fost semnalată o stare conflictuală într-un magazin de panificație din localitatea Florești.

Conform apelului, trei persoane ar fi fost implicate într-o altercație, iar una dintre acestea ar fi amenințat cu un pistol.

Ulterior, în urma cercetărilor, s-a constatat că altercația a fost una spontană, în care au fost angrenați patru bărbați, aceștia devenind violenți și tulburând ordinea și liniștea publică.

„Polițiștii au identificat toate persoanele în cauză”

La sosirea polițiștilor, persoanele implicate nu se mai aflau la fața locului.

În urma verificărilor și cercetărilor ulterioare, polițiștii au identificat toate persoanele în cauză, respectiv patru bărbați cu vârste cuprinse între 19 și 36 de ani.

Doi dintre aceștia, în vârstă de 21 și 35 de ani, au fost depistați în seara de 1 octombrie, în comuna Florești. Pe numele lor au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore.

Astăzi, 2 octombrie a.c., în urma percheziției domiciliare, a fost depistat și bărbatul de 36 de ani, față de care s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore. De asemenea, a fost depistată și cea de-a patra persoană implicată, față de care a fost dispusă măsura reținerii pentru 24 de ore.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul efectivelor din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca, precum și al celor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase.

În continuare, se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice, iar în cazul bărbatului de 36 de ani, și pentru infracțiunea de port sau folosire fără drept a obiectelor periculoase”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax