Connect with us

ACTUALITATE

Ce se întâmplă cu deșeurile județului? Garda de Mediu Cluj refuză să dea aviz de mediu pentru celula 1 de la CMID!

PublicatComisariatul Gărzii de Mediu Cluj a oferit azi explicații legate de Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) care funcționează, în județul Cluj, ca parte a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor (SMID).

CMID – ca  parte a SMID – deservește întreg județul Cluj și are ca scop îndeplinirea cerințelor legislative naționale și europene privind gestionarea deșeurilor;

Raportul de amplasament al CMID – ca parte din SMID – a fost realizat „în scopul dezvoltării structurilor de colectare și transport a deșeurilor pentru intreaga populație a județului, optimizării structurii de colectare și transport a deșeurilor urbane, depozitării deșeurilor nepericuloase de tip menajer colectate din județ, în condiții care să asigure protecția sănătății oamenilor și protecției mediului, îmbunătățirii generale a stării mediului în zonele aferente depozitelor de deșeuri menajere neconforme, etc”.

Acordul de mediu nr 18-NV6/12.08.2010 cu modificările și completările ulterioare a fost emis pentru SMID ca un tot unitar și nu doar pentru celula nr. 1, ca un depozit de sine stătător care are ca activitate doar depozitarea deșeurilor, chiar dacă sunt îndeplinite prevederile HG 349/2005 privind depozitarea deșeurilor.

Până la această dată, instituția noastră nu a intrat în posesia unui document care să certifice finalizarea tuturor lucrărilor. Beneficiarul acestor lucrări este Consiliul Județean Cluj.

În consecință, este normal și legal ca viitoarea autorizație integrată de mediu să se raporteze la îndeplinirea tuturor condițiilor din acordul de mediu SMID și să nu fie una parțială.

Menționăm că SMID a fost finanțat parțial din fonduri europene și în consecință este evident că verificarea cheltuirii acestor fonduri va avea în vedere respectarea tuturor investițiilor/proceselor/instalațiilor prevăzute în acordul de mediu al SMID.

Situația Platformei de stocare temporară a deșeurilor, aparținând RADP Cluj

Agenția pentru Protecția Mediului Cluj a transmis instituției noastre notificarea RADP Cluj care precizează că “la data de 19.05.2020 se va atinge 75% din capacitatea maximă de deșeuri admisă, conform A.M. nr. 115 din14.09.2015, revizuită la dată de 18.02.2019”.

Capacitatea autorizată a acestei  platforme este de 358.000 tone.

Din deșeurile care intră pe platformă, o parte este reciclată și o altă  parte este transportată spre depozitare finală, pe depozite autorizate din alte județe. Având în vedere că 75% din capacitate a fost atinsă în cca 4 ani și jumătate (începând cu  septembrie 2015), rezultă că până la atingerea capacității maxime există timpul necesar pentru ca demersurile inițiate să conducă la “găsirea unui depozit de deșeuri AUTORIZAT în vederea redirectionarii deșeurilor” așa cum se stipulează în actuală autorizație de mediu a RADP Cluj.

În concluzie, soluția legală și de dorit pentru județul Cluj  este finalizarea și  autorizarea CMID, cu toate instalațiile funcționale. În acest fel vor scădea și costurile actuale (inclusiv pentru cetățeni)  pentru gestionarea deșeurilor.

În situația în care, acest lucru nu va fi posibil, soluția legală este depozitarea pe un alt depozit autorizat din țară, așa cum s-a procedat și până în prezent.

Ce spune Consiliul Județean Cluj?

CJ Cluj anunța la începutul lunii mai că prima celulă de depozitare, care ocupă 9 hectare, este pregătită din punct de vedere tehnic pentru a primi deșeuri și pentru a împiedica orice blocaj în depozitarea acestora.

Consiliul Județean Cluj a creat cadrul necesar pentru depozitarea deșeurilor din municipiul Cluj-Napoca dar și din întregul județ, în condiții conforme. Noul Centru de Management Integrat va rezolva problema depozitării deșeurilor din întregul județ pentru următorii 20 de ani”, spuneau oficialii instituției.

Capacitatea primei celule este de 1,8 milioane de metri cubi de deșeuri.

A.P.

ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Cluj24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

50 de ani de la moartea episcopului greco-catolic martir Iuliu Hossu, vestitorul Unirii din 1918

Publicat

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla a anunțat că la 28 mai 2020, în ziua Sărbătorii Înălțării Domnului la Cer, se împlinesc 50 de ani de la trecerea la Casa Tatălui a Fericitului episcop martir de Cluj-Gherla, Iuliu Hossu, primul cardinal al neamului românesc și vestitor al Marii Uniri de la 1918.

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și Asociația „Cardinal Iuliu Hossu” doresc să aniverseze „nașterea la cer” a eminentului Arhiereu greco-catolic martir pentru credință, printr-o serie de manifestări liturgice și prezentări video și audio care să-i ajute pe toți cei doritori să cunoască mai bine personalitatea ilustrului martir al Bisericii creștine și erou al neamului românesc. Acestea vor putea fi urmărite pe paginile corespunzătoare de facebook (Eparhia Cluj Gherla și Asociația Cardinal Iuliu Hossu).

În acest sens, în ziua de 28 mai a.c., în condițiile stabilite de dispozițiile legale pentru perioada stării de alertă, se va celebra Sf. Liturghie Arhierească de sărbătoare și se va face un moment de rugăciune în memoria celui care și-a împlinit cu demnitate misiunea, rămânând neclintit în credință sub scutul motto-ului său de viață: „Credința noastră este viața noastră”.

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcopul de Cluj-Gherla, invită la comuniune spirituală în rugăciune invocând ajutorul Fericitului Arhiereu Iuliu: „În această zi, nu ne vom ruga pentru odihna Arhiereului Iuliu, ci vom invoca în rugăciune ajutorul Fericitului episcop martir Iuliu ca să mijlocească pentru noi la Tronul Gloriei Cerești a Tatălui harurile de care avem nevoie. Fericite Episcop de Cluj-Gherla, martir pentru credință, Iuliu, roagă-te pentru noi!”.

A.P.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Doi pedofili clujeni arestați preventiv pentru agresiune sexuală cu minori

Publicat

Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a anunțat că s-a înregistrat dosarul penal cu nr. 2660/P/2020, dosar în care în prezent se desfășoară urmărirea penală faţă de de doi inculpaţi din Cluj.

I.I. pentru comiterea infracţiunilor de agresiune sexuală în formă continuată, prev. de art. 219 alin. l şi 2 lit. c) cu aplic. art. 35 alin. l C.pen. și agresiune sexuală, prev. de art. 219 alin. 1 şi 2 lit. c) C.pen., ambele cu aplicarea art. 38 alin. l C.pen. constând în aceea că în perioada februarie – mai 2020, în repetate rânduri, profitând de incapacitatea persoanei vătămate minore (în vârstă de 11 ani) de a-şi exprima voinţa, inculpatul ar fi săvârşit acte de natură sexuală (altele decât cele specifice violului) asupra acesteia, atât într-o încăpere din incinta unui centru comercial din Cluj-Napoca, precum și la locuința inculpatului, cumpărându-i acesteia în prealabil diverse bunuri sau produse alimentare.

De asemenea, în seara zilei de 17.05.2020, în timp ce se aflau în locuința unuia dintre minori, profitând de incapacitatea acestora de a-și exprima voința, inculpatul ar fi exercitat asupra a două persoane vătămate minore (în vârstă de 11 ani, respectiv 9 ani) acte de natură sexuală (altele decât cele specifice violului).

C.Z. pentru comiterea infracțiunilor de agresiune sexuală, prev. de art. 219 alin. l şi 2 lit. c) C.pen., agresiune sexuală în formă continuată prev. de art. 219 alin. l şi 2 lit. c) cu aplic. art. 35 alin. l C.pen., agresiune sexuală în formă continuată, prev. de art. 219 alin. l şi 2 lit. c) cu aplic. art. 35 alin. l C.pen., toate cu aplic. art. 44 şi în cond. art. 38 alin. l C.pen. constând în aceea că în luna februarie 2020, în timp ce se aflau într-o încăpere din incinta unui centru comercial din Cluj-Napoca, profitând de incapacitatea persoanei vătămate minore (în vârstă de 11 ani) de a-şi exprima voinţa, inculpatul ar fi săvârşit acte de natură sexuală (altele decât cele specifice violului) asupra acesteia, promițându-i o sumă de bani; de asemenea, în vara anului 2018, profitând de incapacitatea de a-şi exprima voinţa a persoanelor vătămate minore (în vârstă de 10 ani, respectiv 12 ani), inculpatul ar fi săvârşit acte de natură sexuală asupra acestora, în repetate rânduri, atât într-o încăpere din incinta unui centru comercial din Cluj-Napoca precum și la locuința inculpatului.

Arestare pe 30 de zile

Ambii inculpați se află în arest preventiv, la propunerea procurorului, judecătorul de drepturi și libertăți dispunând arestarea preventivă a acestora, pentru 30 de zile, începând cu data de 21.05.2020, respectiv 22.05.2020.

Cercetările se desfășoară în cauză de către organele de cercetare penală din cadrul IPJ Cluj – SIC, sub supravegherea procurorului. De asemenea, în cauză a fost acordat sprijin de către lucrători de poliție din cadrul IPJ Teleorman.

A.P.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aparatură de peste 50.000 de euro pentru Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca

Publicat

Spitalul Județean de Urgență Cluj-Napoca, una dintre unitățile medicale care tratează cazurile de COVID 19, a accesat mecanismul de urgență deschis de Organizația Salvați Copiii, pentru întărirea capacității sistemului medical românesc.

În urma solicitării, organizația a reușit să identifice soluții pentru a dota unitatea medicală cu un ventilator performant, un nebulizator pentru purificarea aerului, echipamente de protecție (mănuși, bonete, botoși, măști)  și soluții de dezinfectat, în valoare totală de 53.000 Euro. Echipamentele donate vor funcționa în Secțiile Clinice Neonatologie I, II și ORL.

De la crearea Fondului de urgență pentru întărirea capacității sistemului medical românesc, aflat sub presiune în contextul pandemiei,  42 de unități medicale și de îngrijire pacienți și 79 de cabinete de medicină de familie au primit echipamente de protecție și aparatură performantă.

Peste 5.000 de cadre medicale din toată țara au fost astfel sprijinite în lupta contra pandemiei cu 177.714 echipamente și materiale medicale indispensabile.

În perioada următoare, Salvați Copiii România va continua dotarea spitalelor cu echipamente de protecție și aparatură medicală (ventilatoare, termometre no touch, aparate de dezinfectare, laringoscoape, videofibroscoape, nebulizatoare) pentru:

  • Spitalul Grigore Alexandrescu – Secția ORL;
  • Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) al INSMC Alessandrescu-Rusescu București;
  • Spitalul Clinic Municipal Filantropia, Craiova;
  • Spitalul Municipal Făgăraș.

Până în prezent, au fost colectate fonduri totale în valoare de 609.351 euro, din care, 512.801 euro prin solidaritatea mai multor companii.

De asemenea, suma de 96.550 euro provine din donațiile persoanelor fizice care au vrut să sprijine efortul medicilor.

A.P.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Investiție de 12 milioane de euro a Primăriei Cluj-Napoca în modernizarea Bulevardului 21 Decembrie 1989

Publicat

Primăria Cluj-Napoca a lansat două licitații pentru investiția în modernizarea Bulevardului 21 Decembrie 1989, investiția urmând să fie făcută prin fonduri europene nerambursabile.

Primarul Emil Boc a declarat că prioritate vor avea transportul în comun și cel alternativ, dar și pietonii.

Licitația a fost câștigată de firma ARL, dar altă firmă, Diferit, a contestat la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) și a primit câștig de cauză.

Modernizarea bulevardului va consta în dispariția unei benzi pentru mașini și transformarea ei în bandă de autobuz și biciclete. Transformarea va avea loc pe B-dul 21 Decembrie 1989 pe tronsonul Biserica Sfântu Petru – intersecția cu str. Regele Ferdinand.

Bulevardul va fi primul din țară care va avea un sistem de depistare a autovehiculelor care trec pe culoarea roșie a semaforului.

Valoarea investiției este de 12 milioane de euro.

Bulevardul va avea piste de biciclete, vor fi plantați arbori, iar în locul parcării din fața bisericii Sfântu Petru va lua naștere o piațetă, cu arbori și băncuțe.

Totodată,

K.F.

Citește mai departe