Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

CCR a decis: AMENZI de până la 6.000 lei pentru PETRECERI private zgomotoase, atât în mediu urban cât și rural

Publicat


Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat ca neconstituțional faptul că normele legale actuale sancționează doar organizarea de petreceri private cu muzică tare în mediul urban, iar nu și în mediul rural.

Mai exact, Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice stabilește că este contravenție „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu cu caracter social, în mediul urban”.

Sintagma „în mediul urban” a fost stabilită ca fiind neconstituțională de către CCR. Judecătorii își motivează decizia spunând că această contravenție are scopul asigurării respectării vieții private în sfera relațiilor dintre particulari, însă norma contravențională protejează doar drepturile persoanelor din mediul urban.

Astfel, la 45 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial a acestei decizii CCR, prin eliminarea acestei sintagme, amenzile vor putea fi aplicate în aceeași măsură pentru petrecerile private zgomotoase și în mediul urban, și în cel rural.

Legea 61/1991 prevede o amendă cuprinsă între 3.000 și 6.000 lei, sau prestarea a 100-150 de ore de activități în folosul comunității, pentru cei care țin petreceri zgomotoase în mediul urban.

Sursa: avocatnet.ro, Lucia Tozaru



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT la Sînpaul, în Cluj. Patru persoane au fost RĂNITE

Publicat

politie masina bun

Un accident rutier s-a produs luni, în jurul orei 16.30, pe DN1F E81 în afara localității Sînpaul din jud. Cluj. Patru persoane au fost rănite.

„Din primele cercetări s-a stabilit că o conducătoare auto de 41 de ani, din județul Maramureș, care se deplasa cu un autoturism din direcția municipiului Cluj-Napoca spre Zalău, ar fi intrat în coliziune cu un autoturism condus din sensul opus, la volanul căruia se afla un bărbat de 31 de ani din orașul Șimleul Silvaniei.

ACCIDENT la Sînpaul, în Cluj. Patru persoane au fost RĂNITE

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea conducătoarei auto și altor 3 pasageri.

Ambii șoferi au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

„U” Cluj a TRANSFERAT un mijlocaș din Liga a 2-a

Publicat

dorin codrea

Universitatea Cluj anunţă transferul jucătorului Dorin Codrea, în vârstă de 26 de ani. Mijlocaşul defensiv a evoluat în acest sezon pentru Concordia Chiajna, unde a strâns 17 prezenţe şi a marcat 3 goluri.

„Crescut de LPS Banatul, Dorin Codrea a debutat la nivelul ligii secunde în tricoul celor de la ACS Poli Timişoara în sezonul 2018/2019. În stagiunea 2020/2021 a jucat în play-off-ul pentru promovare alături de Politehnica Timişoara.

„U” Cluj a TRANSFERAT un mijlocaș din Liga a 2-a

În total, noul nostru jucător are 125 de partide jucate în Liga 2, cel mai aproape de promovare fiind în sezonul 2021/2022, când a jucat barajul pentru promovare alături de Concordia Chiajna împotriva celor de la Chindia Târgoviște”, scrie pe site-ul FC Universitatea Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

63 de ani de la moartea poetului Lucian Blaga. N-a VORBIT până la vârsta de 4 ani

Publicat

lucian blaga

Lucian Blaga, unul dintre cei mai apreciați poeți ai României, s-a stins din viață, în data de 6 mai 1961. Blaga s-a născut în Lancrăm, județul Alba. A fost poate cel mai original creator de imagini pe care l-a cunoscut literatura română până în prezent.

Nu a vorbit până la vârsta de patru ani

Copilăria sa a stat, după cum el însuşi mărturiseşte, „sub semnul unei fabuloase absenţe a cuvântului”, autodefinindu-se „mut ca o lebădă”, deoarece viitorul poet nu a vorbit până la vârsta de patru ani, scrie Alba24.ro.

63 de ani de la moartea poetului Lucian Blaga. N-a VORBIT până la vârsta de 4 ani

Fiu de preot, Isidor Blaga despre care află de la fraţii lui că „era de o exuberanţă şi de o volubilitate deosebit de simpatică”, este al nouălea copil al familiei, iar mama lui este Ana Blaga, pe care autorul o va pomeni în scrierile sale ca pe „o fiinţă primară” („eine Urmutter”).

Studii la Sebeș și în Viena

Îşi face studiile primare la şcoala germană din Sebeş, Alba, urmate de liceul „Andrei Şaguna”, din Braşov şi de Facultatea de Teologie din Sibiu (1914-1917), unde se înscrie pentru a evita înrolarea în armata austro-ungară. Absolvent (în 1920) a Universităţii din Viena.

În 1919 Sextil Puşcariu îi publică Poemele luminii, mai întâi Glasul Bucovinei şi Lamura, apoi în volum. După terminarea studiilor, se stabileşte la Cluj. Este membru fondator al revistei Gândirea (apărută în 1921), de care se desparte în 1942, şi înfiinţează la Sibiu, revista Saeculum (1942-1943).

Încă din primii ani ai liceului, Blaga se impune atenţiei colegilor. „La cursuri, îmi aduc aminte că uimea pe profesori cu originalitatea răspunsurilor pe care le va da.

Şi în vreme ce clasa-şi îndrepta admiraţia spre muşchii atletici ai unor colegi, bănuiam în sclipirea ochilor un joc de flăcări deasupra unei comori” – îşi va aminti mai târziu un fost coleg de liceu al poetului, Horia Teculescu Amintiri despre Lucian Blaga, în Ţara noastră, 1935.

lucian blaga

Debutează în 1910

În 1910 debutează în Tribuna din Braşov cu poezia „Pe ţărm”, urmată de cea intitulată „Noapte” şi este ales preşedinte al societăţii literare din şcoală. „Începuse să-l pasioneze problemele de ştiinţă şi filozofie” – atestă aceleaşi Amintiri.

Cu timpul era pasionat mai mult de problemele filozofice (Conta, Schopenhauer, Höffding, Bergson). O lungă perioadă (1926-1939), va lucra în diplomaţie, fiind, succesiv, ataşat de presă şi consilier la legaţiile României din Varşovia, Praga, Berna şi Viena, ministru plenipo-tenţiar la Lisabona. Îşi continuă activitatea literară şi ştiinţifică, publicând în tot acest timp volume de versuri, eseuri filozofice şi piese de teatru.

Este ales membru al Academiei Române

În 1936 este ales membru al Academiei Române. Între 1939 şi 1948 este profesor la Catedra de filozofia culturii a Universităţii din Cluj, apoi cercetător la Institutul de Istorie şi Filozofie din Cluj (1949-1953) şi la Secţia de istorie literară şi folclor a Academiei, filiala Cluj (1953-1959).

După 1943, nu mai publică nici un volum de versuri originale, deşi continuă dă lucreze. Abia în 1962, opera sa reintră în circuitul public. Inaugurată cu Poemele luminii (1919), opera poetică antumă a lui Blaga cuprinde, până în 1943, încă şase volume: Paşii profetului (1921), În marea trecere(1924), Lauda somnului (1929), La cumpăna apelor (1933), La curţile dorului (1938), Nebănuitele trepte (1943).

Poeziile nepublicate în timpul vieţii au fost grupate de autor în patru cicluri

Poeziile nepublicate în timpul vieţii au fost grupate de autor în patru cicluri: Vârsta de fier 1940-1944, Corăbii de cenuşă, Cântecul focului, Ce aude unicornul (volumul Poezii 1962).

Poezie de cunoaştere, construită pe marile antinomii universale (lumină/întuneric, iubire/moarte, indi-vid/cosmos) şi având ca temă centrală misterul existenţei, creaţia sa lirică evoluează dinspre elanurile vitaliste spre „tristeţea metafizică” şi dinspre imagismul pregnant metaforic spre o simplitate clasică a expresiei.

Dramaturgia, alcătuită din poeme dramatice, porneşte de la miturile şi legendele autohtone sau de la evenimente ale istoriei şi culturii naţionale (Zamolxe (1921), Tulburarea apelor (1923), Meşterul Manole (1927), Cruciada copiilor (1930), Avram Iancu (1934), Daria, Fapta şi Învierea (1925), Arca lui Noe (1944), Anton Pann (1965)).

Opera filozofică este organizată în patru trilogii (a cunoaşterii, a culturii, a valorilor şi trilogia cosmologică (Filozofia stilului (1924), Cunoaşterea luciferică (1933), Spaţiul mioritic (1936), Geneza şi sensul culturii (1937)).

Câteva culegeri de aforisme (Discobolul (1945)) şi eseuri, alături de memorialistica din Hronicul şi cântecul vârstelor şi de romanul autobiografic Luntrea lui Caron, ambele publicate postum, şi lucrarea Pietre pentru templul meu (1919), întregesc imaginea uneia dintre cele mai complexe personalităţi ale culturii române moderne.

A fost considerat „dușman al poporului”

„Acum 63 de ani, în noaptea de 5 spre 6 mai 1961, se stingea, la Clinica Medicală I din Cluj, Lucian Blaga, unul dintre cei mai importanţi scriitori şi filosofi români. Ultimii ani din viață au fost marcaţi de umilinţe şi privaţiuni, Blaga fiind tratat de autorităţile comuniste ca un „duşman al poporului”: înlăturat de la Catedra de Filosofia culturii a Universităţii din Cluj şi din rândul membrilor Academiei Române, îşi pierde dreptul de semnătură, cărțile îi sunt retrase din biblioteci. Într-un interviu, fiica poetului, Dorli Blaga, relatează: „Tata a murit ca scriitor interzis, scos din programa analitică a şcolilor şi universităţilor, din manuale, din bibliotecile publice”, a scris pe Facebook jurnalistul Liviu Mihaiu.

Citește mai departe

EVENIMENT

Nelu Varga (CFR Cluj): Tachtsidis m-a CONVINS, sigur rămâne din vară

Publicat

tachtsidis

Patronul CFR Cluj, Nelu Varga, a anunțat după partida cu Rapid câștigată de clujeni cu 3-2 că Panagiotis Tachtsidis va primi prelungirea contractului. Dan Petrescu este cel care a intervenit pentru păstrarea acestuia în echipă.

Mijlocașul grec de 33 de ani devine liber de contract la vară. Dacă cei de la CFR Cluj nu aveau în plan să îi ofere prelungirea, lucrurile s-au schimbat după meciul cu Rapid. Tachtsidis a fost lăudat de Dan Petrescu, iar Varga a anunțat că îl vrea în continuare, scrie GSP.

Nelu Varga (CFR Cluj): Tachtsidis m-a CONVINS, sigur rămâne din vară

„Tachtsidis m-a convins, sigur rămâne din vară”, a declarat Nelu Varga, asta după ce Dan Petrescu îl lăudase pe grec.

„Tachtsidis poate rămâne dacă mă convinge. După primul meci m-a convins, a fost concentrat, a jucat bine. E un jucător de valoare care știe fotbal. A avut galben din prima repriză, mi-a fost puțin frică să nu fie eliminat, dar nu a avut probleme”, a declarat Dan Petrescu, la flash-interviu.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax