ACTUALITATE
Cazul profesoarei din Turda care a RENUNȚAT la învățământ din cauza PLÂNGERII unui părinte, subiect de FILM

În 2017, Adela Stan, o profesoară de literatură de la Colegiul ”Mihai Viteazul” din Turda, a fost acuzată de către părintele unui elev pentru că le-a recomandat elevilor săi filmul „Eclipsă totală” (Full Eclipse) de Agnieszka Holland, un film despre viețile lui Paul Verlaine și Arthur Rimbaud, producția prezentând și relația gay dintre aceștia.
În 2023, regizoarea Katalin Moldovai a adaptat acest caz pentru primul său lungmetraj, ”Fără Aer” (Without air), film ce va avea premiera în cinematografe pe 24 noiembrie 2023, la Cluj începând din 22 noiembrie.
Comisia de Disciplină a Colegiului Național ”Mihai Viteazul” din Turda a decis atunci să o sancționeze pe Adela Stan, în urma plângerii depuse de un părinte care a reclamat faptul că elevilor de clasa a X-a li s-a recomandat să vizioneze un film în care se făcea referire și la relația homosexuală dintre poeții Arthur Rimbaud și Paul Verlaine.
Cazul profesoarei din Turda care a RENUNȚAT la învățământ din cauza PLÂNGERII unui părinte, subiect de FILM
Sancțiunea aplicată a fost cea de observație scrisă, comisia considerând că profesoara și-a încălcat obligațiile de serviciu, constând în ”selectarea de modele sociale relevante pentru sistemul de valori al societății și identificarea și valorizarea posibilităților de învățarea ale elevilor”. Vizionarea filmului ”Eclipsă totală” (1995, cu Leonardo di Caprio) a fost considerată ”nepotrivită vârstei, dezvoltării morale și psihologice a elevilor din clasa a X-a”, scrie TurdaNews.
„Consider că fiul meu din clasa a X-a nu este pregătit pentru astfel de scene”
”Doamna profesoară de limba română, Stan Adela, le-a dat temă pentru acasă să vizioneze filmul Total Eclipse, un film cu homosexuali, cu scene de sex și săruturi între bărbați, chiar dacă în film joacă actori celebri. Consider că prin acest film și prin metode pedagogice subtile aplicate de profesoara de limba română, copii sunt îndrumați spre homosexualitate.
Consider că fiul meu din clasa a X-a nu este pregătit pentru astfel de scene, nu doresc ca școala să-l educe sau să-l orienteze spre astfel de lucruri împotriva naturii umane (așa văd eu situația cu homosexualii)… prin educația pe care eu am primit-o acasă și în societatea turdeană nu pot să gândesc așa de libertin încât să accept homosexualitatea în casa mea și educația copiilor mei ”, a scris părintele în plângerea depusă, conform InfoArieș.
„Recomand acest film, opțional, de ani de zile”
Profesoara acuzată s-a apărat, susținând că filmul nu a fost vizionat în școală, că face această recomandare de 10 ani și că literatura studiată de elevi în liceu conține numeroase alte scene de sex.
”Recomand acest film, opțional, de ani de zile. Am recomandat vizionarea filmului Eclipsă Totală în primul rând ca o referire la o epocă decadentă boemă și recunoscută pentru excentricitățile ei. E pur și simplu o recomandare făcută pentru acasă, locul unde părinții au posibilitatea și obligația să-și supravegheze și să-și restricționeze copiii, conform principiilor morale și religioase în care cred.
„Confuzia a pornit de la comisia de disciplină a școlii, ai cărei membri nu au vizionat filmul”
Vorbim de un film care ilustrează atmosfera boemă și decadentă în care se naște un nou val al poeziei moderne și care e evaluat prin normele CNA drept un film ce poate fi vizionat sub vârsta de 18 ani. Dacă vorbim despre scenele de sex care sunt discrete în film, atunci se cuvine să amintim că literatura de clasa a X-a include scene sexuale. Ion și Ana se iubesc pe cuptor în prezența tatălui, țăranul Petre Petre o violează pe Nadina, personajele lui Camil Petrescu discută despuiate filozofie iar Arghezi scrie poezii despre sex”, a fost apărarea profesoarei Adela Stan.
„Nu sancțiunea a fost supărătoare, ci atitudinea obtuză a celor care au analizat cazul”
Sancțiunea, sub formă de mustrare scrisă, care se anulează după 6 luni, s-a bazat pe o altă sancțiune aplicată de către CNA postului PRO TV pentru difuzarea cu un rating nepotrivit a unui film tradus în română tot cu numele „Eclipsă totală” dar al cărui titlu original era „Total Eclipse”.
„Confuzia a pornit de la comisia de disciplină a școlii, ai cărei membri nu au vizionat filmul ci s-au bazat pe decizia CNA. Inspectoratul a preluat aceleași date eronate. Nu sancțiunea a fost supărătoare, ci atitudinea obtuză a celor care au analizat cazul. Desigur, nu am acceptat si am contestat”, spune profesoara pentru Cluj24.
„Adela Stan a renunțat la învățământ”
Legat de filmul regizoarei Katalin Moldovai, Adela Stan ne-a mărturisit: „Eram deja obișnuită cu atenția acordată acestei povești de către presă, oameni de cultură sau teatru. Dar ideea unui film era mult mai mult. Am înțeles că e un proiect, dar parcă nu-mi venea să cred că va ajunge film adevărat. Realitatea se oglindește în film destul de fidel. Dar filmul aduce mai mult, deoarece descifrează si evidențiază mecanisme general valabile, construiește metafore purtătoare de sens.”
Actrița Ágnes Krasznahorkai o impersonalizează în film pe profesoara Adela Stan. „Sunt eu și nu sunt eu. Este mai mult decât eu. Fără dinamica mea belicoasă, prin seninătate și suferința interiorizată, personajul se apropie mai mult de un simbol”, mai spune aceasta pentru Cluj24.
„Ana predă literatură, are o relație bună cu elevii și colegii ei și este o profesoară respectată la liceu. Ea este denunțată pe neașteptate de unul dintre părinți pentru că a recomandat un film despre viețile a doi poeți francezi din secolul al XIX-lea, Arthur Rimbaud și Paul Verlaine, părintele criticând relația fizică și emoțională dintre cei doi bărbați.
„M-am retras la casa mea de la țară”
Apelul profesoarei declanșează o reacție în lanț care, treptat, îi întoarce pe colegii ei și pe directoarea școlii împotriva ei. Tratamentul din ce în ce mai dur, care îi face munca imposibilă, pune la încercare nu numai existența Anei, ci și toate relațiile sale umane”, scrie Cinemagia.

Adela Stan a renunțat la învățământ în urma pseudoscandalului. „Renunțarea la școală a fost un gest protestatar, dar și o eliberare de sufocantele constrângeri ipocrite. M-am retras la casa mea de la țară și duc o viață simplă, aproape de natură și de dimensiunea spirituală. A fost o renunțare la societate, nu doar la școală. Abia acum, în contextul acesta al filmului mi-am dat seama de amărăciunea care mi-a rămas în suflet”, mărturisește Adela Stan.
Foto: Cinemagia, Arhiva personală
Video: YouTube
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
Peste 10.000 de titluri îi așteaptă pe iubitorii de lectură la Târgul de Carte Gaudeamus din Piața Unirii din Cluj-Napoca

Târgul de Carte Gaudeamus de la Cluj-Napoca revine în Piața Unirii între 9 și 13 aprilie.
Programul de evenimente al ediției va prilejui întâlnirea cu numeroși scriitori clujeni, dar cei care vor trece pragul târgului vor avea parte și de surprize.
Peste 10.000 de titluri la Târgul de Carte Gaudeamus
Târgului de Carte Gaudeamus Cluj-Napoca, organizat de Radio România, se va desfășura în incinta a 16 pavilioane expoziționale amenajate în Piața Unirii. 56 de standuri vor reuni oferta a peste 70 de edituri prestigioase, din țară și de peste hotare – însumând peste 10.000 de titluri – muzică și jocuri educative, arată organizatorii.
Ca de fiecare dată, programul de evenimente al ediției va prilejui întâlnirea cu numeroși scriitori clujeni, figuri reprezentative ale vieții culturale a urbei și ale literaturii române contemporane. Peste 30 de sesiuni de lansări și prezentări de carte sunt pregătite și vor debuta încă din prima zi, pentru publicul clujean.
Program de vizitare va fi zilnic, între orele 10.00 și 20.00.
EVENIMENT
„Vocea necuvântătoarelor”. Donează pentru aninalele din adăposturi și câștigă premii în cadrul campaniei Fundației UBB

Fundația Universității Babeș-Bolyai organizează cea de-a IV-a ediție a campaniei de strângere de fonduri „Vocea necuvântătoarelor”.
Cei care vor dona 25 de lei pentru animalele din adăposturi, intră automat în tragerea la sorți pentru diverse premii.
Donează pentru aninalele. Campanie a Fundației UBB
Fundația Universității Babeș-Bolyai, Alma Mater Napocensis, implementează acțiuni de activism social de interes public, de implicare comunitară.
Iar pentru că situația animalelor fără stăpân din adăposturile din România este, în cele mai multe cazuri, tragică, cei de la Fundația UBB sprijină și ajutorarea lor. În multe adăposturi, animalele trăiesc în condiții improprii, nu au hrană sau medicamente, lipsesc controalele veterinare, iar multe cad pradă violenței și cruzimii.
„Universitatea Babeș-Bolyai și-a propus să facă auzită Vocea necuvântătoarelor. Astfel, după trei acțiuni desfășurate în beneficiul cățeilor aflați în grija Ray Animal Rescue, în Adăpostul Arca lui Noe și al asociației de protecția animalelor Nuca din Cluj-Napoca, vă invităm să participați la campania de strângere de fonduri cu premii organizată până în 23 mai 2025.
Suma strânsă va fi redirecționată către Asociația Pawsitive în vederea achiziției de hrană, obiecte și medicamente necesare, precum și în vederea achitării serviciilor esențiale pentru acele adăposturi (construcție țarcuri, refacere garduri, etc.)”, transmit organizatorii campaniei.
Donații de 25 de lei
Astfel, fiecare donație de 25 de lei reprezintă o înscriere la tombola care va fi organizată în 26 mai 2025. Cei care vor să ajute animalele pot primi premii în cărți, bilete la film, produse cosmetice, obieccte decorative, bijuterii,ședințe de pensat, sau chiar posibilitatea de a beneficia de ecografie generală.
Ce trebuie să faceți
Pentru a participa la tragerea la sorți este necesar să trimiteți dovada donației la adresa de email anamaria.lupan@ubbcluj.ro. În email menționați numele și un număr de telefon.
Se poate dona în lei, euro și dolari, cu mențiunea vocea necuvântătoarelor, în conturile FUNDAȚIEI ALMA MATER NAPOCENSIS.
- IBAN: RO57BTRLRONCRT0PB6492401 (RON)
- IBAN: RO74BTRLEURCRT0PB6492402 (EUR)
- IBAN: RO16BTRLUSDCRT0PB6492401 (USD)

FCSB și Universitatea Cluj s-au întâlnit sâmbătă, pe Arena Națională, în cea de-a treia etapă a play-off-ului Superligii.
U Cluj nu a reușit să înscrie. Meciul s-a terminat 1-0 pentru FCSB, care devine lider cu 35 de puncte.
Echipele de strat:
FCSB: Târnovanu – V. Crețu, Ngezana, M. Popescu, Radunovic – Chiricheș, Alhassan – Miculescu, Cisotti, M. Toma – Bîrligea Rezerve: Zima, Tănase, Oct. Popescu, Kiki, Ștefănescu, Edjouma, Cercel, Băluță, Musi, Gele, Gheorghiță, Al. Stoian
Antrenor: Elias Charalambous
U Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, Artean, Chipciu – G. Simion, Codrea, Silaghi – Nistor Macalou, Thiam Rezerve: Lefter, Oancea, Mitrea, Oaidă, Rață, Fabry, Bota, Bettaieb, Miranyan, Blănuță
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Miculescu înscrie de la 11 metri
FCSB a avut posesia în prima repriză, pe Național Arena. Meciul a fost oprit după ce Mihai Popescu a căzut pe gazon, în minutul 20, dar a revenit rapid în joc.
În minutul 40, David Miculescu a executat o lovitură după ce Silaghi îl faultează pe Baba Alhassan liberă. Dar balonul trece peste poartă. Deși jucătorii ambelor echipe au încercat să creeze faze periculoase, niciun șut nu a ”găsit” poarta, la pauză scorul a rămas 0-0.
În minutul 56 Simion îl faultează pe Daniel Bîrligea, din întoarcere, iar după analiza VAR se dictează penalty. David Miculescu transformă, în minutul 60. Este 1-0 pentru FCSB.
FCSB a avut posesia și după ce a înscris. În primul minut de prelungiri, arbitrul a anulat un gol pentru FCSB, pentru că balonul a ieșit în afara terenului, înainte de a fi trimis în poartă.
Macalou a fost aproape să înscrie în minutul 90+5, dar Tărnoveanu a reușit să respingă.
Foto: FCSB
EVENIMENT
Sociologul Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încrederea în instituții și vot, la alegerile prezidențiale

O analiză realizată de sociologul Mircea Comșa, publicată pe pagina „Doar un grafic să-ți mai spun”, arată care este intenția de vot a românilor, în funcție de încredrea în instituții cum ar fi Guvern, Parlament sau Biserică.
Analiza privește încrederea în diferite instituții și în oameni, iar prin vot, sociologul se referă la intenția de a vota cu un anumit candidat la alegerile prezidențiale din mai 2025.
Mircea Comșa, UBB, analiză privind relația dintre încredere și vot
Datele analizate, arată Mircea Comșa, provin din ultimul sondaj MKOR, iar analizele, graficele și comentariile îi aparțin.
Citește și: Sociologul Mircea Comșa, UBB: Cât de „disciplinat” e electoratul partidelor? Analiză în perspectiva alegerilor prezidențiale
“Tabelul de mai jos prezintă comparativ încrederea medie în instituții a votanților principalilor candidați (AL = alt candidat), plus total votanți. Scala utilizată a fost 1-7, unde 1 înseamnă încrederea cea mai mică, iar 7 încrederea cea mai mare (4 = mijlocul scalei).
Mărimea valorilor medii variază în funcție de candidat, dar mai ales în funcție de instituția evaluată. O singură valoare medie este mai mică de 2 și foarte puține sunt mai mari de 5. La un pol avem instituții care beneficiază de un nivel foarte redus de încredere (Guvern, Parlament, Partide), la celălalt pol instituții în care votanții au un nivel intermediar de încredere (Școală), restul instituțiilor beneficiind de un nivel redus de încredere”, explică sociologul clujean.
George Simion, votat mai degrabă de cei care au încredere minimă în Guvern
Sociologul, arată prin grafice, relația dintre preferința de vot și încredere așa cum este descrisă de rezultatele unui model de regresie logistică multinominală (variabile de control: sex, vârstă, educație și mediu de rezidență), arată sociologul.
“Celelalte condiții considerate fiind aceleași (sex, vârstă etc.), probabilitatea de vot pentru candidatul X crește/scade/rămâne constantă pe măsură ce încrederea în instituția Y crește (cele două fenomen corelează; strict pe baza acestor date și analize nu poate fi stabilită cu certitudine existența unei relații de tip cauzal între încredere și preferința de vot). De exemplu, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere minimă în Guvern (1, pe o scală de la 1 la 7), probabilitatea acestuia de a vota cu George Simion este 45% (respectiv 8% să voteze cu Crin Antonescu); dimpotrivă, dacă un alegător <<mediu>> are o încredere maximă (7), probabilitatea de a vota cu Crin Antonescu este 45% (respectiv 5% să voteze cu George Simion)”, arată Mircea Comșa.
Probabilitatea de vot pentru principalii candidați
- În general, probabilitatea de vot pentru Elena Lasconi nu variază în funcție de încrederea în instituții. Observăm totuși o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Companiile private și alți oameni, prin urmare, probabilitate de vot pentru Elena Lasconi crește pe măsură ce crește încrederea în aceste instanțe.
- În general, probabilitatea de vot pentru Victor Ponta variază puțin în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Administrația publică locală, Bănci și Biserică. O relație negativă apare în cazul încrederii în Sistemul sanitar.
- Probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. În doar câteva instanțe (Școală, Presă și Bănci) observăm lipsa unei relații. În restul situațiilor (mai ales Guvern, Parlament, Partide, Justiție, Companii private și alți oameni), observăm o relație pozitivă, adică, cu cât încrederea este mare, cu atât probabilitatea de vot pentru Crin Antonescu este mai mare.
- Probabilitatea de vot pentru Nicușor Dan variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Observăm o relație pozitivă în cazul încrederii în Justiție, Poliție, Sistem Sanitar, Companii private, Presă și BNR: o încredere mai mare în aceste instituții este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru Nicușor Dan. O relație negativă apare în cazul încrederii în Biserică.
- Probabilitatea de vot pentru George Simion variază destul de mult în funcție de încrederea în instituții. Comparativ cu Crin Antonescu, relația dintre vot și încredere este în general inversată. În două instanțe (Sistemul sanitar și Administrația publică locală) relația este redusă și ușor negativă. În cazul Bisericii este puternic pozitivă, iar în cazul Școlii pozitivă. În restul situațiilor relația este cel puțin negativă. O relație puternic negativă apare mai ales în cazul încrederii în Guvern, Partide, Justiție, Poliție, Companii private, Presă, BNR și alți oameni: o încredere scăzută în aceste instanțe este însoțită de o probabilitate mai mare de vot pentru George Simion.
Opțiunea de vot, asociată cel mai puternic cu încrederea în Guvern, Partide și Justiție
Sociologul clujean arată că există o relație puternică între vot și încrederea în instituții.
“Pe baza acestor date, considerând toți candidații, pare că opțiunea de vot este asociată cel mai puternic cu încrederea în trei instituții: Guvern, Partide și Justiție. Un alegător fără încredere în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu George Simion. Un alegător cu încredere mare în aceste instituții are o probabilitate foarte mare de a vota cu Crin Antonescu. Restul alegătorilor se situează undeva între aceste extreme”, este concluzia sociologului Mircea Comșa.
AICI găsiți graficele explicative