Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Cazare la casă de EPOCĂ, dar și de LUX, în inima Clujului. Moșteniri RARE din secole apuse, recondiționate. Cât costă

Publicat


screenshot (607)

„Casa Sachsenland”, o casă de lux de epocă, se oferă spre închiriere prin airbnb. Imobilul unifică moșteniri de familie și alte piese de mobilier antic, recondiționat din diversele moșteniri culturale ale Transilvaniei, dar și modern, de ultimă generație. Se află la 10 minute de mers cu mașina de centrul orașului Cluj-Napoca, putând fi un loc de refugiu fie că e vorba de relaxare sau concentrare pentru muncă, potrivit anunțului.

„La intrarea în această proprietate prin poarta de fier personalizată, vei găsi locuința de închiriat imediat în stânga. Această cabană fermecătoare, complet renovată, cu obloanele sale albastre și cutiile pentru ferestre, este împodobită cu o grădină frumoasă în față, înconjurată de tufișuri cu flori sezoniere, copaci și plante, o bancă maghiară antică, o terasă cu masă și scaune și un gazon dulce din micro-clover”, se arată în descrierea locuinței.

screenshot (610)

screenshot (612)

Canapele cu spumă de memorie și covoare tradiționale din lână, lucrate manual

Odată trecut pragul, oaspeții își pot atârna hainele pe un raft sau pe banca vintage situate în holul de la intrare. La stânga se află ușa livingului mare/al doilea dormitor cu un birou antic – o moștenire de familie care asigură un loc de muncă spațios.

Setul de canapele crem personalizate include canapeaua extensibilă cu o saltea din spumă de memorie și este încadrată de prima dintre cele trei covoare tradiționale românești din lână lucrate manual în locuință. Casa originală a satului construită în anii 1950 a constat doar din această cameră. Unde se află șemineul, era anterior ușa grădinii.

screenshot (606)

Masă făcută dintr-o ușă, fier de călcat și plăci exotice. Elemente antice, din secolul XVIII

„Am expus cărămida originală pentru a adăuga caracter camerei și am aplicat tehnica <<schmear german>> pentru a face această caracteristică pe perete. În colțul livingului, veți vedea lada de călătorie antică de la sfârșitul anilor 1700, găsită în mansarda locuinței, atunci când renovările au fost schimbate și acoperișul a fost schimbat”, notează proprietara.

După peretele de intrare se află sala de mese cu o bancă maghiară recent renovată și un bufet german. Piesa centrală a camerei este o masă recondiționată, făcută dintr-una dintre ușile casei originale, folosind picioare din fier de călcat și plăci de design spaniole și italiene. Totul este încadrat cu a doua dintre covoarele tradiționale românești din lână.

screenshot (608)

„Prin sufragerie, găsești bucătăria și mergi spre stânga una dintre cele două băi complete. Bucătăria personalizată are aparate Electrolux (inclusiv un aragaz și un cuptor cu autoservire), un panoul antistropire cu design albastru cobalt și turcesc, care contrastează frumos cu dulapurile MDF de culoare crem și blaturile din granit, chiuveta încorporată și robinetele și accesoriile din alamă. Mânerele ușilor din ceramică sunt pictate manual de un artist canadian. Veți găsi condimente și produse de bază pentru gătit, împreună cu toate vasele de gătit necesare.

Dormitorul spațios are o saltea fermă confortabilă de mari dimensiuni, cu izvoare de bonnell, lenjerie de pat de calitate luxoasă și perne, un șifonier tradițional saxon superb, vopsit manual, din 1934 (cu un seif în interior), o oglindă completă și al treilea covor tradițional din lână românească, lucrat manual”, se mai arată în anunț.

screenshot (605)

Locuință antică, dar nouă

A doua baie este una privată și spațioasă, direct din dormitor. Ambele băi sunt dotate cu chiuvete din cupru recondiționate, realizate din ustensile de gătit, plăci de mozaic italiene elegante, precum și accesorii și robinete din alamă.

Renovările au fost finalizate în decembrie 2022 și includ un acoperiș nou din faianță ceramică, izolație, ferestre termopan cu ecran de țânțari, pereți izolați, uși noi, băi și bucătărie. Podelele originale din lemn de esență tare au fost nisipate și spălate pentru a oferi un ton cald și natural frumos locuinței, punctează proprietara.

Cât costă

Casa Sachsenland are o capacitate de 4 oaspeți, fiind compusă dintr-un dormitor și un living, însumând 2 paturi, și 2 băi. 

Prețul de persoană pe noapte este de 495 de lei, la care se adaugă taxele de curățenie și servicii, reprezentând 311 lei.

Printre facilitățile evidențiate în ofertă se numără: Wi-Fi, spațiu de muncă dedicat, parcare cu 2 locuri gratuită pe alee privată, televizor, mașină de spălat (în unitate), balcon, curte privată în spate, șemineu interior cu lemne.

screenshot (614)

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Sâmbăta Mare, dinaintea Învierii Domnului: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu FACI în această zi

Publicat

post

În ziua de dinaintea Învierii Domnului, cunoscută și ca Sâmbăta Mare, credincioșii fac ultimele pregătiri pentru Paște, dar respectă și tradițiile și obiceiurile.

Este importantă și pregătirea spirituală pentru a întâmpina minunea Învierii Domnului. În ziua de dinaintea acestei mari sărbători, creștinii  respectă tradițiile care le aduc sănătate și prosperitate pentru tot restul anului, scrie Fanatik.

Sâmbăta Mare, dinaintea Învierii Domnului: Tradiții și obiceiuri. Ce să nu FACI în această zi

În afară de pregătirea mâncărurilor tradiționale și a ultimelor detalii în legătură cu curățenia, gospodinele pregătesc și hainele noi pe care le vor purta atât ele și membrii familiei la biserică. Acestea semnifică curățirea trupului, dar și cea a sufletului.

Totodată, mielul se sacrifică în această zi, iar carnea acestuia se folosește pentru pregătirea preparatelor tradiționale, cum ar fi stufatul, friptura, drobul și borșul de miel.

Vezi și URĂRI DE PAŞTE 2025 Mesaje și FELICITĂRI de Învierea Domnului. Transmite un gând bun celor dragi de Sărbători

În anumite zone, gospodinele obișnuiesc să pregătească un coș cu mâncare, pe care îl duc la biserică, acolo unde este sfințit de preoți. În el se pun lumânarea, dar și bucatele tradiționale, inclusiv ouăle roșii, cozonacul, pasca și preparatele din carne, care vor fi acoperite de un ștergar.

Credincioșii pornesc spre biserică în jurul orei 23:00, unde vor participa la slujba de Înviere și pentru a lua Sfintele Paști, pâinea sfințită și Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim, de la Sfântul Mormânt. Lumina se duce la morminte, apoi este adusă acasă.

Ce să nu faci în această zi

În afară de aceste tradiții, sunt și câteva lucruri pe care nu este bine să le faci în Sâmbăta Mare. De exemplu, nu este bine să speli rufe, să coși, să muncești la câmp sau să faci treburi dificile în gospodărie.

În ziua de dinaintea Învierii, credincioșii ar trebui să fie mai buni cu oamenii din jur, dar și să facă fapte de milostenie. De altfel, trebuie să evite conflictele și vorbele rele.

Este ultima zi din Postul Paștelui, iar creștinii nu ar trebui să consume preparate din oțet sau urzici. Unii creștini decid să consume, pe parcursul acestei zile, doar pâine uscată. În plus, în această zi, nu se petrece și nu se consumă alcool. Nu se doarme și nu se lenevește în Sâmbăta Mare.

Citește mai departe
Publicitate

EDUCATIE

Banii pentru bursele școlare au intrat doar PARȚIAL în aprilie 2025, înainte de Paști. Diferența, după zilele libere

Publicat

Salariul mediu net la Cluj

Ministerul Educației anunță că a transmis toate sumele necesare pentru plata burselor elevilor aferente lunii martie 2025 către inspectoratele școlare, însă admite că acolo unde bursele nu sunt plătite integral, acest lucru se va întâmpla „în cel mai scurt timp”, având în vedere perioada de zile libere, scrie Edupedu.ro.

„Ministerul Educației și Cercetării a demarat din timp procedurile necesare pentru plata burselor elevilor. În funcție de aprobarea fluxurilor financiare, ministerul a furnizat imediat inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București sumele solicitate pentru plata burselor elevilor aferente lunii martie (cel puțin 92%), iar miercuri, 16 aprilie 2025, a fost virat (…) restul sumelor”, transmite instituția într-un comunicat remis presei.

Banii pentru bursele școlare au intrat doar PARȚIAL în aprilie 2025, înainte de Paști. Diferența, după zilele libere

Sunt județe în care școlile nu au primit suma completă, astfel că s-a decis plata integrală doar pentru anumite categorii de burse, precum cele de merit sau cele sociale, urmând ca restul banilor să fie virați ulterior.

Potrivit acelorași surse, inclusiv bursele aferente lunii februarie, plătite pe 20 martie, au fost completate cu diferențe în unele județe la începutul lunii aprilie.

Pentru luna martie 2025, bursele elevilor sunt următoarele:

450 de lei – bursa de merit
300 de lei – bursa de reziliență și tehnologică
300 de lei – bursa socială (cu valoare fixă)

Este prima lună din anul școlar 2024-2025 în care bursele de merit și cele de reziliență se acordă în cuantumul minim prevăzut de Legea învățământului preuniversitar 198/2023.

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. BNR semnalizează o viitoare DEPRECIERE a leului

Publicat

Salariul mediu net la Cluj

Piața valutară continuă să fie monitorizată atent de către banca centrală iar culoarul de tranzacționare s-a îngustat de mai multe săptămâni în culoarul 4,976 – 4,978 lei. Înainte de minivacanța de Paște, cursul euro a scăzut marginal de la 4,9775 la 4,9773 lei.

Însă, minuta ședinței BNR din 7 aprilie, unde s-a decis menținerea ratei de referință la 6,5%, valoare stabilită în august trecute, asupra faptului că „riscurile la adresa comportamentului cursului de schimb al leului sunt în creștere, au susținut membrii Consiliului, evocând în mai multe rânduri deficitele gemene mari și incertitudinile asociate procesului de consolidare fiscală, precum și măsurile de politică comercială ale administrației SUA, de natură să sporească volatilitatea pe piața financiară internațională și să afecteze percepția de risc a investitorilor față de regiune, dar și să influențeze conduita politicii monetare a băncilor centrale majore.”

ANALIZĂ. BNR semnalizează o viitoare DEPRECIERE a leului

Recordul atins de uncie de 3.317,80 dolari nu a rezistat decât o zi, aceasta urcând joi la  3.359,90 dolari. Evoluția din piețele specializate a provocat creșterea prețului gramului de aur de la 465,3330 lei la 467,2986 lei, nou maxim istoric.

Uncia de aur s-a apreciat de la începutul anului la 26%, pe fondul lipsei de predictibilitate a politicilor din domeniul tarifelor a administrației de la Casa Albă, motiv pentru investitori să caute active considerate drept refugii, precum metalul galben, francul elvețian sau yenul japonez. Reamintim că până de curând dolarul și obligațiunile emise de Trezoreria SUA erau considerate cele mai sigure plasamente.

Investitorilor privați li se adaugă băncile centrale, care sunt cei mai importanți cumpărători de aur, sau fondurile de tip ETF ale căror acțiuni sunt garantate cu aur în format fizic. În aceste condiții, analiștii de la Goldman Sachs Group Inc prognozează atingerea pragului de 4.000 de dolari/uncie până la mijlocul lui 2026.

„Finanțele au atras joi 662,3 milioane lei”

Joi, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,89%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 5,99%, la 12 luni la 6,07%.

Creșterea dobânzilor solicitate de către băncile sau clienții lor la licitațiile pentru titlurile de stat, cu scadența scurtă, a redus sumele atrase de Trezorerie. Finanțele au atras joi 662,3 milioane lei, față de o valoare programată a emisiunii de 800 milioane lei. Scadența titlurilor este în martie 2026 iar randamentul mediu a fost de 6,26%/an.

Euro a crescut joi la 1,1344 – 1,1410 dolari iar media dolarului a scăzut de la 4,3806 la 4,3756 lei.

Cursul francului elvețian a scăzut la 5,3554 lei iar cel al lirei sterline la 5,7940 lei.

Media monedelor din regiune s-a întărit la 4,2879 zloți/euro, după deprecierea de miercuri la 4,3033, respectiv la 407,65 forinți/euro.

Bitcoin se tranzacționa în culoarul 83.832 – 85.007 dolari, valori apropiate de cele de miercuri iar ethereum fluctua între 1.575 și 1.610 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

EVENIMENT

Bogdan Mara (director sportiv CFR Cluj): Cine leagă două victorii ia un AVANS. Băieții au PRIME de obiectiv importante

Publicat

bogdan mara

În duminica Paștelui se joacă pe Arena Națională meciul dintre CFR Cluj și FCSB. Bogdan Mara, oficialul ardelenilor, nu crede că titlul se va decide, indiferent de rezultatul partidei.

„E un meci extrem de important și e cel mai strâns play-off din istorie. Cine leagă două victorii ia un avans. Să fie sănătoși dacă ei cred că sunt campioni dacă vor câștiga acest meci”, a spus Mara pentru Fanatik.

Bogdan Mara (director sportiv CFR Cluj): Cine leagă două victorii ia un AVANS. Băieții au PRIME de obiectiv importante

Directorul sportiv al lui CFR Cluj și-ar dori ca titlul să se decidă la în Gruia într-un meci de totul sau nimic: „Noi vom juca la victorie și ne dorim să ajungem la ultima etapă să vedem ce putem face și să jucăm cu titlul pe masă. Trebuie să o luăm pas cu pas pentru că mai avem și Cupa României. E un final de sezon de foc pentru noi”.

Daniel Bîrligea, fostul atacant al lui CFR Cluj, nu va juca pentru FCSB, iar Bogdan Mara a explicat situația: „Nu știu ce vor face ei cu Bîrligea, e treaba și strategia lor. Sunt niște lucruri și niște acorduri făcute între cluburi, dar una e ce e în contract și alta discuția pe care au avut-o cei doi patroni și s-au înțeles pe această temă.

„Jucătorii sunt foarte motivați”

Deci sunt două chestii legate, nu e vorba neapărat de bani. Sunt niște chestii de principii și de respect între cluburi până la urmă. Eu cred că CFR Clul i-a ajutat cu Bîrligea și jucătorul i-a ajutat mult și în Europa”.

Bogdan Mara a vorbit și de atmosfera din vestiarul lui CFR Cluj: „Jucătorii sunt foarte motivați, i-am văzut la antrenamente și nu avem nicio problemă medicală. Ne dorim să facem un meci bun pentru că va fi o partidă extrem de dificilă. Sunt campioana en-titre și au făcut un sezon foarte bun în Europa”.

În privința adversarei, de un lucru e sigur: „FCSB e o echipă extrem de puternică și omogenă. Au jucători valoroși pe toate posturile și au câștigat mult la capitolul experiență, plus că sunt campioana en-titre. Dan Petrescu i-a analizat foarte bine și știe ce are de făcut.

Nu cred că o să fie mai mult de 15.000 de spectatori pentru că se joacă în ziua Paștelui. Nu e confortabil nici pentru noi sau pentru jucători dar nu avem ce face. Suntem însă încrezători că vom avea un final de sezon frumos”.

Modificări în echipă

Bogdan Mara e conștient că Dan Petrescu nu va putea folosi același 11 la fiecare meci în acest final de sezon: „Luăm totul pas cu pas. Acum avem meciul în campionat, dar și Cupa României e la fel de importantă. E clar că la meciul de Cupă va trebui să facem câteva schimbări pentru că apoi vine meciul cu Dinamo.

Încercăm ca băieții să fie motivați din toate punctele de vedere inclusiv, financiar, și au prime de obiectiv importante. Vom încerca și ei știu ce au în contracte”, a mai spus directorul sportiv al ardelenilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate