Connect with us

ACTUALITATE

Câți bani au fost rambursați partidelor politice, după alegerile locale

Publicat


Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că au fost rambursate, marţi, partidelor politice parlamentare şi neparlamentare care au îndeplinit condiţiile legale sumele aferente cheltuielilor efectuate în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2020.

„Cuantumul total al sumelor rambursate din disponibilul existent în bugetul anului 2020 este de 123.000.000,00 lei. Precizăm că suma de 27.000.000,00 lei va fi plătită din resursele financiare aferente bugetului din anul 2021, respectiv în luna ianuarie”, se arată într-un comunicat al AEP transmis, marţi, AGERPRES.

Partidele care au depășit pragrul electoral de 3% au beneficiat de rambursarea cheltuielilor

Potrivit legislaţiei în vigoare, în cel mult 90 de zile de la data alegerilor locale, AEP rambursează partidelor politice, alianţelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, pe baza documentelor justificative furnizate de mandatarul financiar în cel mult 30 de zile de la data alegerilor, sumele aferente cheltuielilor efectuate în toate circumscripţiile electorale, precum şi cele efectuate la nivel central, în cazul în care partidul politic, alianţa politică, alianţa electorală sau organizaţia cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale a obţinut minimum 3% din voturile valabil exprimate.

În cazul alegerilor locale din anul 2016, rambursarea cheltuielilor electorale a fost în cuantum de aproximativ 46.000.000,00 lei şi s-a făcut în termen de 9 luni de la data alegerilor, menţionează AEP.

Veniturile și cheltuielile a 1266 de competitori electorali participanţi la alegerile locale și parlamentare din 2016 nu au fost verificate

Totodată, întrucât în anii 2016 şi 2017 nu a fost finalizată verificarea legalităţii veniturilor şi cheltuielilor electorale pentru 1266 de competitori electorali participanţi la alegerile locale din 2016 şi alegerile parlamentare din acelaşi an, Departamentul de control a finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale din cadrul AEP, a finalizat, în intervalul martie – iunie 2019, toate misiunile de control şi a întocmit şi comunicat 42 de rapoarte de control ale unor formaţiuni politice şi 1224 de rapoarte de control ale unor candidaţi independenţi.

În ceea ce priveşte alegerile locale din anul 2020, rambursarea cheltuielilor electorale s-a efectuat în termenul legal, respectiv în 90 zile de la data alegerilor, datorită implicării responsabile şi susţinute a întregului personal al Autorităţii, care, începând din anul 2019, şi-a realizat integral şi la timp toate obiectivele prevăzute în planul de activitate, menţinând dialogul cu partidele politice şi o colaborare eficientă cu instituţiile statului, se mai arată în comunicatul AEP.

Sursă: AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr dispărut, căutat de familie la Cluj. Sunați la 112 dacă îl vedeți

Publicat

De

Tănăr dispărut

Poliția Cluj-Napoca a fost sesizată de un bărbat cu privire la faptul că fratele său a plecat de la domiciliu și nu mai răspunde la telefon.

Szabo Szabolcs are 25 de ani și familia cere ajutor pentru a-l găsi.

Tânăr dispărut, căutat de familie la Cluj. Sunați la 112 dacă îl vedeți

Tănărul a plecat de la domiciliu, din județul Harghita.

Acesta are o înălțime aproximativă de 1,90 m, constituție astenică și păr negru.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânăr, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Citește mai departe

EVENIMENT

Dan Petrescu, după egalul cu Sepsi: E un punct mare. La CFR mereu ești contestat, indiferent ce faci

Publicat

De

Dan Petrescu

CFR Cluj a reușit să obțină un egal cu Sepsi vineri seara, pe teren propriu.

Antrenorul Dan Petrescu a fost din nou contestat, iar o parte dintre fani i-au cerut din iar să plece, după scorul de 3-3.

Dan Petrescu, după egalul cu Sepsi: E un punct mare. la CFR mereu ești contestat, indiferent ce faci

După meci, Dan Petrescu a declarat că în prima repriză elevii săi au jucat foarte bine.

“Au marcat și un eurogol. Ma bucur pentru Postolache pentru că presiunea era mare.

E un punct mare, dar la CFR mereu ești contestat, indiferent de ce faci”, a spus Dan Petrescu, care a precizat că o să aibă mai multe soluții la Buzău pentru ce se vor întoarce pe teren mai mulți jucători accidentați.

Dan Petrescu: Nu văd de ce trebuie să plec eu

“Ce e ciudat e că avem cel mai bun atac și una din cele mai slabe apărări… Și ce e ciudat, e că toate șuturile adversarilor se duc în poartă”, a declarat Dan Petrescu despre meciul cu Sepsi, dar nu numai.

Antrenorul CFR Cluj spune însă că e important că toți jucătorii sunt motivați.

Despre plecarea de pe banca de antrenor a CFR Cluj, cerută din nou de o parte dintre suporteri, Petrescu a spus că el își face treaba foarte bine.

“Sunt aici din 2017, am plecat, m-am întors, știu ce mă așteaptă.

Dar nu văd de ce trebuie să plec eu… Muncesc de dimineața până seara, echipa joacă foarte bine.

Eu îmi fac treaba, merg înainte și sper ca la final să am eu dreptate”, a mai declarat Dan Petrescu.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. O mașină a ars ca o torță pe A3, lângă Câmpia Turzii

Publicat

De

Mașină arsă

O mașină a luat foc și a ars pe autostradă în județul Cluj.

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în urmă cu puține momente pentru a stinge un incendiu care a cuprins un autoturism aflat pe autostrada A3, în apropiere de Câmpia Turzii.

O mașină a ars ca o torță pe A3 lângă Câmpia Turzii

Incendiul s-a manifestat generalizat, însă din fericire nu au existat victime.

Cel mai probabil, flăcările au izbucnit din cauza unei defecțiuni electrice la compartimentul motor.

La misiune a luat parte o autospecială cu apă și spumă.

Citește mai departe

CLUJ24 TV

VIDEO. Consilieră în adicții din Cluj: Câte pahare de alcool avem voie să consumăm pentru a nu fi declarați alcoolici?

Publicat

alcool

Invitată la podcastul Human Hub de pe Cluj24 realizat de Cristina Pintilie Șendrea, consiliera în adicții de la Asociația Christiana, aflată sub patronajulArhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului, Claudia Varga, a declarat că alcoolismul este o boală care poate afecta viața noastră în cel puțin patru direcții: medical, social, economic și spiritual.

Printre altele, aceasta a menționat distrugerea relațiilor de familie prin comportament irational, a carierei, condusul sub influența alcoolului, de cele mai multe ori cu victime, accidente la locul de muncă și multe altele. La întrebarea simplă ”De ce beau oamenii?”, consiliera ne-a reamintit că alcoolul produce senzații de relaxare, de eliberare din stresul zilnic, o senzație de bine, la fel ca toate celelalte tipuri de adicții, cum ar fi drogurile sau țigările.

Adicțiile ne lasă fără libertate

Claudia Varga conduce un program celebru de recuperare a persoanelor care au căzut în patima alcoolului care se numește Minessota. Acesta a fost introdus în România în anul 2000 de către americanul Frantz Floyd și cuprinde 12 pași care trebuie parcurși de cei care sunt declarați alcoolici, primul pas fiind recunoașterea faptului că ești dependent, iar cel de-al doilea și cel mai important este ca dependenții să accepte o provocare ”Doar astăzi nu mai beau, nu mai fumez, nu mai iau droguri, doar astăzi!”. Floyd este și co-fondatorul programului Național Antidrog al Bisericii Ortodoxe Române.

Dependența este greu de stabilit în termeni medicali, cantitatea de alcool tolerată de organism diferă în funcție de masa corporală și de rezistența fiecărui organism în parte. Totuși, alcoolul se consumă ocazional și doar în porții mici, la bărbați poate fi de 5-6 unități, iar la femei de 3-4. O unitate se referă la un pahar, fie el de shot, de vin sau de țuică.

În prezent, aproximativ 100 de persoane sunt cuprinse în programul anti-alcool de la Cluj. Programul Sf. Dimitrie, de la Asocaiția Christiana este specializat în recuperarea din abuzul și dependența de substanțe și comportamente și are două centre acreditate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale ca furnizor de servicii sociale și abilitat de Direcția Națională de Probațiune.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax