Connect with us

EDUCATIE

Cât durează iubirea la români? Vezi rezultatele unui studiu realizat de Școala pentru Cuplu din Cluj-Napoca

Publicat


Școala pentru Cuplu a realizat primul studiu național care diagnostichează relațiile cuplurilor din România. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1000 de participanți.

Conform acestui studiu, o relație de iubire la români durează, în medie, 8,9 ani, în cazul femeilor și 9,5 ani, în cazul bărbaţilor. 86% dintre români nu au apelat la terapie de cuplu, deși au întâmpinat probleme în relație.

„O relație de iubire la români durează, în medie, 8,9 ani în cazul femeilor și 9,5 ani, în cazul bărbaţilor, și se sfârșește, de regulă, cu un divorț. Deși simt că traversează o criză în relație, 86% dintre români nu apelează la terapie de cuplu, iar dintre cei 14% care au accesat serviciile unui psihoterapeut, cei mai mulți au făcut-o după 2-3 ani de conflicte în cuplu, relevă primul studiu care “diagnostichează” relațiile cuplurilor din România, realizat de Școala pentru Cuplu, dezvoltată de S.C. Pentru Cuplu SRL, în cadrul proiectului „Programe de formare şi psiho-educaţionale bazate pe modele de prevenţie şi intervenţie inovative în sănătatea emoţională”. Prin acest prim studiu, cercetătorii Școlii pentru Cuplu și-au dorit să afle care sunt cauzele care îi determină pe români să își încheie relațiile mai repede decât alte popoare.

Studiile și practica în domeniu arată că, fără ajutor de specialitate, 80% dintre cuplurile care trec printr-o perioadă de 3-4 ani de certuri și tensiuni inerente se despart. În România, finalul relației de iubire survine după 8,9 ani de căsnicie în cazul femeilor și după 9,5 ani, în rândul bărbaților. Așa se întâmplă că, în țara noastră, la fiecare 4,6 căsătorii există un divorț, potrivit Eurostat (2017).

„Cuplurile asociază iubirea cu îndrăgostirea”

Tabloul este completat de faptul că 64% dintre participanții la studiul Școlii pentru Cuplu nu au apelat niciodată la terapie de cuplu, iar un procent semnificativ, de 22,2%, a luat în calcul posibilitatea accesării serviciilor de psihoterapie, însă nu și-a dus intenția la bun sfârșit. Doar 14% dintre respondenți au cerut ajutor de specialitate, iar acest lucru s-a întâmplat după 2-3 ani de conflicte în cuplu (27%), după câteva luni (25%), după un an de dificultăți (21%), după 10 ani (16%) sau după câteva săptămâni (12%).

Printre cel mai des invocate motive pentru care românii nu apelează la terapie de cuplu se numără răspunsurile: “partenerul nu a vrut” (27%), “nu am știut cui să ne adresăm” (25%) sau “am crezut că ne descurcăm singuri” (15%).

“Dincolo de datele pe care am reușit să le obținem, acest studiu scoate la suprafață un alt aspect important: cuplurile asociază iubirea cu îndrăgostirea. Cu alte cuvinte, se așteaptă ca sentimentele pe care le trăiesc în prima etapă a relației, cea de îndrăgostire, care poate dura de la 2 luni, la 2 ani, să se perpetueze. Își doresc o căsnicie armonioasă fără să își asume, însă, efortul emoțional pe care îl cere relația și ajung să își saboteze viața din cauza așteptărilor nerealiste sau a fanteziilor despre iubire. Vestea bună este că separarea sau divorțul pot fi prevenite, mai ales atunci când ceri ajutor din timp și nu lași relația să se erodeze”, a explicat Domnica Petrovai, psihoterapeut și fondator al Școlii pentru Cuplu.

Cum îți dai seama că traversezi o criză în relația de cuplu și ai nevoie de ajutorul unui specialist?

1. Apar certuri mai dese sau mai intense care lasă partenerii distanțați

2. Unul sau ambii parteneri dau vina unul pe celălalt pentru problemele în cuplu

3. Repararea relației și iertarea după momentele tensionate se întâmplă după o perioadă mai lungă de distanțare

4. Frecvența vieții sexuale scade (o dată sau de câteva ori pe lună)

5. A apărut o răceală fizică în relație (ex: partenerii nu se mai țin de mână, nu se mai sărută sau nu se îmbrățișează zilnic)

6. Intervine sentimentul de singurătate sau partenerii simt că nevoile emoționale nu le mai sunt împlinite în relație

7. A scăzut angajamentul față de relație și speranța în puterea de a depăși momentele dificile

8. Momentele zilnice de conectare sunt din ce în ce mai rare

9. Cei doi parteneri nu fac împreună activități plăcute (ex. plimbări, ieșiri în natură etc.)

10. Unul sau ambii parteneri simt că nu mai au control asupra relației

“Din cauza culturii în care am crescut și a lipsei modelelor, românii au nevoie să învețe ce înseamnă iubirea, iar acest lucru trebuie să se întâmple, mai ales, la începutul relației, când cei doi au disponibilitatea de a investi în bunăstarea căsniciei. Pe de altă parte, terapia de cuplu previne divorțul și îmbunătățește starea de sănătate fizică și mentală a celor doi parteneri, iar acest lucru este cu atât mai important cu cât noi, românii, abia învățăm că este o dovadă de maturitate și prețuire a iubirii să ceri ajutor în afara relației”, a mai spus Domnica Petrovai.

Despre studiu

Studiul a fost realizat de Școala pentru Cuplu, pe un eșantion de 1000 de participanți. Dintre acestea, 186 de persoane (18,6%) sunt bărbați și 814 femei, (81,4%), cu media de vârstă de 35.10 ani (abate-rea standard=6.94). Cei mai mulți dintre respondenți sunt căsătoriți (718 de persoane, reprezentând 71,8%), 235 (23,5%) sunt într-o relație, 16 persoane (1,6%) sunt recăsătorite, iar 9 persoane (0,9%) au un istoric de divorț.

Referitor la durata relației actuale, media acesteia este de 10,02 ani (abaterea standard=6,80), iar du-rata medie a celei mai lungi relații pe care au avut-o respondenții a fost de 11,42 ani (abaterea standard=7,57). Majoritatea respondenților (700, adică 70%) are copii, dintre care cei mai mulți au un copil (342, adică 34,2%).

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 16.00, mai mică decât în 2019

Publicat

stampila

Votarea continuă la Cluj-Napoca. La ora 16, în jud.Cluj votaseră 36,62%.

Prezența la urne este puțin mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 16.oo votaseră 39,99% dintre locuitorii județului.

Prezența la vot în județul Cluj, la ora 16.00

În Cluj-Napoca, până la ora 16 au votat aproape 41,28% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 16.00 era de 46,36%.

În județul Cluj au votat duminică, 24 noiembrie, și aproape 46.327 de persoane pe liste suplimentare.

La nivel național, prezența la vot este de 36,61%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, se apropie de 7.200.000.

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 16.00, mai mică decât în 2019

„De la începerea votării, au fost sesizate 4 posibile incidente, dintre care 2 sunt confirmate, iar 2 sunt în curs de verificare.

Au fost constatate 3 fapte de natură contravențională, fiind aplicat un avertisment pentru continuarea propagandei electorale și constatată o faptă de natură penală, menționată în comunicatul anterior.

Angajații MAI rămân mobilizați pentru asigurarea desfășurării în siguranță a alegerilor și pentru verificarea rapidă a oricărui tip de sesizare cu privire la încălcarea legii.

Reiterăm că potrivit Legii nr. 370 din 2004 pentru alegerea Președintelui României, continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale, respectiv de ieri de la ora 7.00, este interzisă”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Cel mai în vârstă clujean, VOT la 109 ani. Iosif Rus a fost profesor de MUZICĂ și este VETERAN de război

Publicat

iosuf rus

Iosif Rus, a fost profesor de muzică în Gherla și a împlinit pe 28 octombrie, 2024, 109 ani. Rar are nevoie de ajutor pentru a se îngriji, citește, mai ales ziarele care apar în ediție tipărită și participă la toate evenimentele la care este invitat. Nu ar lipsi pentru nimic în lume la manifestările dedicate eroilor neamului, el fiind veteran de război. A luptat în cel de-al doilea război mondial și își aduce aminte fiecare acțiune din linia întâi a armatei române.

Nu s-a pus niciun moment problema să nu voteze

Profesorul încearcă în continuare să găsească răspunsul la întrebarea ”Oare e noroc sau pedeapsă să trăiești atât de mult?” și spune că  viața se tot derulează în minte ca un film de acțiune.

VIDEO. Cel mai în vârstă clujean, VOT la 109 ani. Iosif Rus a fost profesor de MUZICĂ și este VETERAN de război

Iosif Rus este, de asemenea, informat, citește zilnic cel puțin un ziar. La aceste alegeri, deși este sănătos, a cerut să voteze acasă și asta doar din cauza vremii. A nins, e frig afară și nu dorește să răcească, o astfel de boală fiind riscantă la vârsta lui.

iosif rus

Nepotul lui, Marius Jiman, a cerut urna mobilă pentru bunicul său. El ne-a declarat că bunicul abia așteaptă să meargă la vot în următoarele două tururi, dacă temperaturile exterioare vor mai crește. Are un buletin plin cu stampile de votat, de la votările anterioare…

Cristina Șendrea

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Clujeanca Alexandra împlinește astăzi 18 ani. De ziua ei a PARTICIPAT la vot

Publicat

alexandra

Alexandra împlinește astăzi 18 ani, iar printre cadourile primite s-a aflat și participarea la vot. Pentru prima oară și chiar de ziua ei de naștere, ea a putut vota alături de ceilalți membri ai familiei care erau adulți. S-a interesat în ultima perioadă despre candidați și abia aștepta să intre în cabina de vot.

Ea este încă elevă a Colegiului Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca în clasa a 12-a. A povestit și cu colegii care au devenit majori în acest an, uneori în contradictoriu, despre candidați, despre ce își doresc de la viitorul președinte al României.

alexandra

A votat de ziua ei

Deși încă nu are card de identitate de persoană majoră, ea a reușit să voteze cu buletinul pe care și l-a făcut la vârsta de 14 ani. A mers la cabine împreună cu părinții, a discutat cu ei, dar a votat cu cine a crezut că iubește cel mai mult țara.

Cristina Șendrea

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenționare de VÂNT puternic în zona de munte a județului Cluj. Vizibilitate redusă la sub 100 de metri

Publicat

De

Avertizare meteo Cluj

Administrația Națională de Metrorologie a emis o nouă avertizare de vreme rea pentru zona de munte a județului Cluj.

Vântul puternic va viscoli zăpada deja depusă, iar vizibilitatea va fi redusă.

Atenționare de VÂNT puternic în zona de munte a județului Cluj. Vizibilitate redusă

Avertizarea este valabilă duminică, 24 noiembrie, pțnă la ora 18.00 și vizează zona de munte, la peste 1.800 de metri altitudine.

Vântul va avea o viteză la rafală de 70-90 de kilometri pe oră, care va viscoli și troieni zăpada deja depusă și care va determina o vizibilitate de sub 100 de metri, atrag atenția meteorologii.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax