Connect with us

EVENIMENT

Cât de POLUAT este aerul în Cluj-Napoca? Care sunt zonele cele mai AFECTATE și care sunt cele mai „verzi”

Publicat


rabla

Nu este o noutate faptul că Clujul este un oraș din ce în ce mai poluat. Deși a „scăpat” de industria poluantă, locul acesteia a fost luat de mașini. Creșterea exponențială a numărului acestora a făcut ca aerul să fie din ce în ce mai nesănătos.

Stațiile de monitorizare a calității aerului, amplasate în diferite zone din oraș, înregistrează zilnic, 24 din 24, valorile noxelor prezente în amestecul pe care-l respirăm.

Cât de POLUAT este aerul în Cluj-Napoca? Care sunt zonele cele mai AFECTATE și care sunt cele mai „verzi”

Ce influențează calitatea aerului? În primul rând noxele emise de eșapamentele mijloacelor de transport clasice. Deși s-au înmulțit automobilele electrice, numărul lor este insignifiant în raport cu celelalte. Un alt  factor ar fi incendiile de vegetație, fumul conținând particule de material vegetal carbonizat. Praful ridicat de roți în special în perioadele călduroase și lipsite de precipitații, contribuie la rândul lui la „aglomerarea” cu impurități a aerului. La toate acestea se mai adaugă șantierele, reziduurile generate de arderile pentru încălzirea rezidențială și fenomenele meteorologice, în special ceața, prezentă pe valea Someșului Mic.

Cum se prezintă aerul într-o duminică dimineața în Cluj-Napoca?

harta aer

Așa după cum reiese din această hartă, zona cea mai poluată, deși traficul ar trebui să fie foarte redus, având în vedere că e duminică, e centrul, în special Bdul Eroilor.

Cu cât ne îndreptăm mai spre periferie, calitatea aerului se îmbunătățește. Capătul Gheorgheniului spre str. Soporului este cea mai „verde” zonă a orașului. De asemenea, zona Făgetului și ieșirea spre Feleac, precum și zona Bulgaria și Iris, spre Valea Chintăului.

Sursa harta: aqicn.org



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Eroii Marii Uniri OMAGIAȚI de către clujeni la cea de a VII-a ediție a ,,Marșului Recunoștinței”

Publicat

eroi

Manifestarea omagială „Marșul Recunoștinței” s-a desfășurat sâmbătă, începând cu ora 12:00, în zonele centrale ale Clujului, având ca punct de reper monumentele ridicate făuritorilor Marii Uniri. Astfel, scopul traseului a fost acela de a depune coroane la statuile unora dintre cele mari personalități ale istoriei, printre care se numără: Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, Iuliu Maniu și Andrei Mureșanu.

eroi

eroi

eroi

Marșul Recunoștiinței: o lecție de istorie pe care să o transmiți generațiilor viitoare

Inițiat în 2018 dintr-o dorință puternică de a promova valorile naționale și de a păstra vie amintirea celor care au luptat în beneficiul țării, proiectul ,,Marșul Recunoștinței” unește an de an comunitatea clujeana, făcând apel la importanța legăturii dintre om și țară. De asemenea, dintr-o necesitate vizibilă de a educa generația tânără în spiritul patriotismului, evenimentul promovează cunoașterea istoriei și cultivarea respectului față de sacrificiile strămoșilor noștri.

VIDEO FOTO. Eroii Marii Uniri OMAGIAȚI de către clujeni la cea de a VII-a ediție a ,,Marșului Recunoștinței”

În acest sens, Tiberiu Groza, organizatorul evenimentului și președintele Asociației – Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu” declară pentru Cluj24 faptul că: ,,este important ca asociațiile cultural-patriotice să își asume responsabilitatea educării tinerei generații cu privire la istoria țării și păstrarea tradiției. Fără o astfel de educație, nu vom avea adulți care să respecte și să mențină viu cultul eroilor noștri.”

eroi

eroi

eroi

Despre Asociația – Societatea Cultural-Patriotică ,,Avram Iancu” și colaboratori

Societatea Cultural-Patriotică „Avram Iancu” din România este o asociație înființată în aprilie 1992, cu sediul în Cluj-Napoca și care se remarcă prin organizarea de evenimente culturale și educaționale, precum , „Balul Moților” și „Festivalul Colind Iancului”. De altfel, asociația se implică activ în comemorarea personalităților istorice și a evenimentelor semnificative din istoria României, prin simpozioane și conferințe precum „1 Decembrie – Românași și Româncuțe” și „288 de ani de la Răscoala din 1784-1785 condusă de Horea, Cloșca și Crișan”.

eroi

eroi

eroi

eroi

eroi

eroi

Datorită implicării active și de lungă durată a organizației, s-au adunat de-a lungul timpului 65 de filiale la nivelul întregii țări, ,,dintre care participă în fiecare an la Marșul Recunoștiinței cel puțin 10 dintre ele. Pe lângă acestea, colaborăm cu Consiliul Județean, Prefectura, Inspectoratul Școlar și asociația ,,Cultul Eroilor” , afirmă Tiberiu Groza. De asemenea, Luca Viorel și Alexandru Groza, ambii vice-președinte al asociației Avram Iancu, au reprezentat un sprijin major pentru oeganizator cand au preluat cuvântul la monumentele vizitate în cadrul marșului. Cu informații bine structurate, aceștia au reușit să capteze atenția participanților, revizuind alături de ei povestea fiecărui erou național.

Astfel, „Marșul Recunoștinței” nu este doar un eveniment, ci o punte între trecut și viitor, o chemare către fiecare dintre noi de a păstra vii valorile și tradițiile care ne definesc ca națiune. Prin eforturile asociației „Avram Iancu” și ale colaboratorilor săi, istoria a reușit ca în 30 noiembrie să prindă glas, unind generații diferite într-un angajament comun: acela de a cinsti amintirea eroilor noștri.

Bianca Matei

Citește mai departe

EVENIMENT

LIVE VIDEO. Defilare militară în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca de Ziua Națională a României. Participă 300 de militari

Publicat

De

defilare
Ziua Națională a României este sărbătorită, duminică, începând cu ora 12.00, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca unde va avea loc defilarea detașamentelor de onoare constituite din aproximativ 300 de militari, din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției, Societatea Națională de Cruce Roșie-Filiala Cluj.
Detașamentul de onoare va fi constituit din militari din Divizia 4 Infanterie ”Gemina” aparținând Regimentului 317 ISR „Vlădeasa”, Regimentului 50 Rachete Antiaeriene „Andrei Mureșianu”, Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”, Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca, Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj, Penitenciarului Gherla, Societății Naționale de Cruce Roșie-Filiala Cluj și Muzicii Militare a Brigăzii 81 Mecanizată „Grigore Bălan”.

defilare
defilare
defilare
La defilare au asistat mii de clujeni cu steaguri și baloane tricolore.
defilare
defilare
Drapelul României a fost coborât pe clădirea Cercului Militar Cluj de alpiniști de la ISU.
defilare
Ceremonia a început cu intonarea imnului național. Apoi au luat cuvântul prefectul Clujului, Irina Munteanu și primarul Emil Boc.
Primarul Clujului a spus, printre altele: „O țară se face cu pluguri, prin muncă, cu educație, cu cărți… După 1.000 de ani de singurătate, am început să clădim, de o sută și ceva de ani, România Mare. În jurul idealurilor naționale, am fost mereu uniți. Noi putem reuși aici acasă, putem să facem o țară puternică, așa cum spuneau înaintașii noștri. Să lucrăm împreună cu celelalte națiuni europene, pentru că doar uniți vom putea păstra civilizația europeană. La mulți ani, clujeni, la mulți ani România!”
După defilarea militară, ceremonia s-a încheiat cu un foc de artificii de zi.

Citește mai departe

EVENIMENT

Alegeri PARLAMENTARE 2024. Clujenii votează. Prezența la urne la ora 11.00, peste cea din 2020

Publicat

Alegeri prezidențiale

Procesul de votare la alegerile parlamentare 2024 este în plină desfășurare la Cluj-Napoca. La ora 11.00, în jud. Cluj votaseră 10,61%.

Prezența la urne este mai mare ca în urmă cu 4 ani, când până la această oră votaseră 7,40% dintre locuitorii județului.

Prezența la vot în județul Cluj, la ora 11.00

În Cluj-Napoca, până la ora 11.00 au votat 12% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 11.00 era de 8,72%.

În județul Cluj au votat și aproape 6.924 de persoane pe liste suplimentare.

La nivel național, prezența la vot este de 12,45%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diaspora, a depășit 2.400.000.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Ceremonia depunerii de COROANE de Ziua Națională la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

Publicat

coroane

Duminică, de Ziua Națională a României, a avut loc ceremonia depunerii de coroane la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca.

coroane

coroane

coroane

VIDEO FOTO. Ceremonia depunerii de COROANE de Ziua Națională la statuia lui Mihai Viteazul din Cluj-Napoca

coroane

coroane

coroane

coroane

coroane

coroane

Au depus coroane coroane Parlamentul României, Parlamentul European, Guvernul, Primăria Cluj-Napoca, Consiliul județean Cluj și Divizia 4 infanterie Gemina.

coroane

coroane

coroane

coroane

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax