EDUCATIE
Cât costă să-ți trimiți copilul la școală în 2024. Educația a devenit un lux pe care mulți părinți nu și-l mai permit

Mulți părinți din România nu au suficiente venituri pentru a acoperi costurile școlarizării copiilor, arată un studiu.
E vorba de strictul necesar, cum sunt ghiozdane, rechizite, haine și pantofi.
Cât costă sa-ți trimiți copilul la școală în 2024. Educația a devenit un lux pe care mulți părinți nu și-l mai permit
Un studiu realizat de organizația Clubul Copiilor arată că, în 2024, cheltuielile minimale dedicate exclusiv pentru a asigura nevoile de bază pentru educația unui copil pot depăși 30.000 de lei.
Asta pe parcursul unui ciclu complet de școlarizare.
Potrivit studiului, rechizitele costă de la 100 de lei pe an la vârsta de 3 ani, până la 544 de lei pe an în ultimul an de liceu.
De asemenea, costurile cu manuale școlare, culegeri și caiete speciale, pleacă de la 140 de lei pe an pentru vârsta de 6 ani și ajung până la 293 de lei pe an la clasa a XII-a.
Zeci de lei pentru un penar și creioane colorate
Cu siguranță, mulți părinți au cumpărat cțte ceva din strictul necesar pentru copii toată vara.
Ghiozdan, creioane, pixuri, caiete, orice au găsit la prețuri accesibile, fie în magazine, fie online.
Oferta este sigur variată, iar astăzi, un ghiozdan se găsește cu prețuri care pornesc de la peste 50 de lei în sus.
Pentru cei mici, care vor merge pentru prima dată la școală, care își doresc un ghiozdan colorat, cu impremuri cu animăluțe, părinții trebui să scoată din buzunare peste 100 de lei.
Nici cu penarele nu e ușor. Cele mai simple, într-o culoare, neechipate, depășesc 20 de lei.
Câteva zeci de lei costă și seturile cu câteva creioane sau carioci colorate.
Mii de lei pentru un program after school
Alte costuri se adaugă pe listă în cazul părinților cu copii la școală.
Studiul menționat arată că participarea la serbări școlare implică cheltuieli care variază de la 46 de lei pe an la 3 ani la 213 lei pe an în ultimul an de liceu.
Programele after-school, doar pentru clasele primare, de la 6 ani la 11 ani, necesită un buget alocat de 2.440 de lei pe an, iar achiziționarea unui computer personal la vârsta de 13 ani are un cost estimat de aproape 2.000 de lei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


O tănără de 22 de ani din Florești este căutată de familie și de poliție.
Rebeca Deneș a plecat sâmbătă, 5 aprilie, și nu s-a mai întors.
Tânără dispărută la Cluj
Secția 6 Poliție Rurală Florești a fost sesizată duminică despre faptul că DENEȘ REBECA-MARIA, în vârstă de 22 de ani, a plecat voluntar în data de 5 aprilie, în jurul orei 15.00, din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu a revenit. Tânăra are o înălțime de 1.65 metri, 50 de kilograme și păr șaten închis până la umeri. La momentul plecării aceasta era îmbrăcată cu jeanși de culoare albastru deschis, geacă de culoare albastru închis cu mâneci de culoare albastru deschis și adidași de culoare alb cu negru.
Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânără sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit 112!
EVENIMENT
Neluțu Sabău, antrenorul U Cluj, după meciul cu FCSB: Am jucat prea puțin pentru un joc cu un adversar așa de important

Antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău spune că echipa va încerca să ajungă în Cupele Europene, pentru că “sunt puncte în joc”.
Asta după ce sâmbătă, U Cluj a pierdut pe Arena Națională, în fața FCSB cu 1-0. Universitatea Cluj se află acum pe locul 4 cu 29 de puncte.
Neluțu Sabău, antrenorul U Cluj, după meciul cu FCSB: Am jucat prea puțin
“Nu-i suficient să-ți dorești, trebuie să și joci, iar noi am făcut-o prea puțin pentru un joc cu un adversar așa de important din campionatul nostru”, a declarat Neluțu Sabău, care a mai spus că, totuși, i-au plăcut ca joc ultimele 15 -20 de minute.
Sabău a mai spus că echipa a avut un parcurs bun, a fost și pe primul loc, dar că anumiți jucători au obosit și nu mai sunt la valoarea avută de-a lungul campionatului.
EVENIMENT
Băiatul de 15 ani, care s-a răsturnat cu mașina la Săndulești, conducea un autoturism FURAT din Turda

Băiatul de 15 ani, care a ajuns în spital cu multiple traumatisme, după ce s-a răsturnat cu mașina la Săndulești, în județul Cluj are mari probleme.
Copilul a furat mașina cu care a făcut accidentul, ceea ce a dus la extinderea urmăririi penale pe numele său.
A furat mașina cu care a făcut accident
Potrivit reprezentaților IPJ Cluj, în cursul zilei de 5 aprilie, în contextul cercetărilor desfășurate cu privire la accidentul rutier produs în aceeași zi, în localitatea Săndulești, pe numele tânărului vizat pentru săvârșirea infracțiunilor de conducere a unui vehicul fără permis de conducere și vătămare corporală din culpă, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Turda au dispus extinderea urmăririi penale și pentru infracțiunea de furt calificat.
Polițiștii au constatat faptul că în cursul nopții de 4 spre 5 aprilie, băiatul a sustras autoturismul de pe o stradă din municipiul Turda, acesta fiind lăsat neasigurat de către proprietar.
EVENIMENT
VIDEO. Emil Boc și ministrul Tánczos Barna au alergat alături de mii de iubitori de mișcare la maratonul Clujului

Primarul Clujului, Emil Boc, a alergat și în acest an la maratonul Wizz Air și a făcut o pledoarie pentru mișcare.
Peste 7.800 de alegători au luat starul la diferitele probe ale maratonului găzduit de Cluj-Arena, printre ei fiind și ministrul Finanțelor, Tánczos Barna.
Emil Boc a alergat alături de mii de iubitori de mișcare la maratonul Clujului
L-a zero grade, în timp ce fulguia, Emil Boc a alergat duminică dimineața la crosul de 4 kilometri din cardrul maratonului, alături de aproape 8.000 de oamei din țară și străinătate, înscriși la diferite curse.
“Mișcarea este cea mai bună investiție în sănătate. Nu este altă investiție mai ieftină într-un stil de viață sănătos”, a spus Emil Boc înainte de a pleca în cursă.
Acesta le-a transmis un mesaj și clujenilor sub 50 de ani, respectiv să nu aștepte să ajungă la această vârstă pentru a avea o viață de calitate. “O viață de calitate se pregătește mai din timp”, le-a transmis primarul Clujului.
Și ministrul de Finanțe, Tánczos Barna, a alergat tot la proba de 4 kilometri, alături de Boc.
La finalul cursei de 4 kilometri, Emil Boc a spus că, deși a fost frig și a fulguit, atmosfera a fost una foarte bună, cu mulți oameni foarte faini.
“Nu contează cât alergi, câte minute faci pe kilometru, contează să faci mișcare”, a fost concluzia lui Emil Boc, care a alergat cei 4 kilometri în 23 de minute.
Peste 7.800 de iubitori din sport au alergat la maratonul de la Cluj
„Wizz Air Cluj-Napoca Marathon”, una dintre cele mai mari competiții de alergare din România, ajunsă la a 14-a ediție, are loc în acest weekend.
Potrivit organizatorilor, peste 7.800 de participanți din țară și străinătate au alergat pe traseele care traversează cele mai frumoase zone din centrul orașului
Evenimentul se adresează tuturor iubitorilor de sport, indiferent de vârstă sau pregătire fizică, oferind probe și pentru amatori.
Probele:
- Maratonul Wizz Air (42,2 km)
- Semimaratonul Parapet (21,1 km)
- Ștafeta Staystrong (4×10,5 km)
- Cross Garmin (10 km)
- Crosul Mindera (4 km)
- curse speciale pentru familii (Family Race Mega) și persoane în scaun rulant.
Foto: Tánczos Barna/ Facebook șo Ovidiu Cîmpean/Facebook