EDUCATIE
Cât costă să-ți trimiți copilul la școală în 2024. Educația a devenit un lux pe care mulți părinți nu și-l mai permit

Mulți părinți din România nu au suficiente venituri pentru a acoperi costurile școlarizării copiilor, arată un studiu.
E vorba de strictul necesar, cum sunt ghiozdane, rechizite, haine și pantofi.
Cât costă sa-ți trimiți copilul la școală în 2024. Educația a devenit un lux pe care mulți părinți nu și-l mai permit
Un studiu realizat de organizația Clubul Copiilor arată că, în 2024, cheltuielile minimale dedicate exclusiv pentru a asigura nevoile de bază pentru educația unui copil pot depăși 30.000 de lei.
Asta pe parcursul unui ciclu complet de școlarizare.
Potrivit studiului, rechizitele costă de la 100 de lei pe an la vârsta de 3 ani, până la 544 de lei pe an în ultimul an de liceu.
De asemenea, costurile cu manuale școlare, culegeri și caiete speciale, pleacă de la 140 de lei pe an pentru vârsta de 6 ani și ajung până la 293 de lei pe an la clasa a XII-a.
Zeci de lei pentru un penar și creioane colorate
Cu siguranță, mulți părinți au cumpărat cțte ceva din strictul necesar pentru copii toată vara.
Ghiozdan, creioane, pixuri, caiete, orice au găsit la prețuri accesibile, fie în magazine, fie online.
Oferta este sigur variată, iar astăzi, un ghiozdan se găsește cu prețuri care pornesc de la peste 50 de lei în sus.
Pentru cei mici, care vor merge pentru prima dată la școală, care își doresc un ghiozdan colorat, cu impremuri cu animăluțe, părinții trebui să scoată din buzunare peste 100 de lei.
Nici cu penarele nu e ușor. Cele mai simple, într-o culoare, neechipate, depășesc 20 de lei.
Câteva zeci de lei costă și seturile cu câteva creioane sau carioci colorate.
Mii de lei pentru un program after school
Alte costuri se adaugă pe listă în cazul părinților cu copii la școală.
Studiul menționat arată că participarea la serbări școlare implică cheltuieli care variază de la 46 de lei pe an la 3 ani la 213 lei pe an în ultimul an de liceu.
Programele after-school, doar pentru clasele primare, de la 6 ani la 11 ani, necesită un buget alocat de 2.440 de lei pe an, iar achiziționarea unui computer personal la vârsta de 13 ani are un cost estimat de aproape 2.000 de lei.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

CULTURA
VIDEO. FOTO. Leonardo da Vinci, The Immersive Show. O călătorie prin mintea geniului Renașterii la MINA Cluj

MINA Cluj continuă să redefinească arta digitală pentru cei pasionați de experiențe inovatoare, de neuitat.
De sâmbătă, 15 martie 2025, a fost lansată prima expoziție imersivă dedicată simbolului Renașterii, Leonardo da Vinci.
Leonardo da Vinci, la MINA Cluj
Iubitorii de artă sunt invitați să exploreze geniul lui Da Vinci în trei capitole fascinante.
Gândurile lui Da Vinci – Pătrunde în universul unui vizionar și descoperă cum operele sale revoluționare au schimbat cursul istoriei. De la enigmaticul zâmbet al Mona Lisei și studiile anatomice ale Omului Vitruvian, până la mașinile zburătoare și observațiile despre dinamica apei, fiecare detaliu dezvăluie profunzimea gândirii sale.
Orașul viitorului – Inspirat de schițele lui Da Vinci, acest capitol imaginează un oraș revoluționar, unde ingineria, urbanismul și visurile unui geniu devin realitate.
Atelierul lui Da Vinci – Simte atmosfera locului unde ideile prindeau formă. Fii martor la procesul creativ care a dat naștere unor invenții ce continuă să inspire și astăzi.
Leonardo Da Vinci nu a fost doar un artist. A fost un vizionar, un inovator, un explorator al cunoașterii, arată organizatorii spectacolului imersiv de la Cluj.
Prezent la vernisaj, rectorul Universității de Artă și Design, Florin Ștefan, a subliniat că astăzi, tehnologia și arta nu mai pot fi separate.
“Nu e nimic mai potrivit decât să prezentăm o proiecție Da Vinci la Cluj. Un vizionar, un geniu, pentru că el anticipa aceste lucruri. Un coleg imi spunea că daca ar mai fi trăit, Da Vinci probabil inventa inteligența artificială”, a spus rectorul UAD.
În doar patru luni de la deschidere, MINA Cluj a fost vizitată de peste 100.000 de persoane. MINA, cel mai mare centru de artă imersivă și instalații interactive din Europa se află în Cluj-Napoca, pe strada Orăștiei, nr. 10.
Călătorie în era dinozaurilor
Tot din 15 martie, MINA Cluj îi invită pe curioși într-o călătorie imersivă prin era dinozaurilor. Peste 30 de specii impresionante, de la uriașul T-rex la misterioșii Pterodactili vor putea fi “văzuți” la miuzeu.
Vizitatorii vor avea posibilitatea să vadă dinozauri în habitatul lor natural, dar vor avea parte și de momente unice precum eclozarea unui pui și vor putea explora Triasicul, Jurasicul și Cretacicul.
Trezirea, Explozia Vieții, Adâncurile Apelor și Regatul Preistoric sunt cele patru capitole care îi vor transporta pe vizitatori înapoi în timp.
EVENIMENT
VIDEO. Incendiu la etajul 6 al căminului de studenți UTCN din Mărăști. Aproape 200 de persoane s-au autoevacuat

Un incendiu a izbucnit în urmă cu puțin timp într-o cameră din căminul de studenți al UTCN.
Conform pompierilor, aproape 200 de persoane s-au autoevacuat.
Incendiu la etajul 6 al căminului de studenți UTCN din Mărăști
Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a lichida un incendiu izbucnit într-o cameră a căminului studențesc situat pe strada Fabricii de Zahăr din Cluj-Napoca.
Nu sunt anunțate persoane surprinse în interior sau care să solicite îngrijiri medicale, potrivit ISU Cluj.
Etajul 6, unde se află camera, este parțial inundat cu fum. La fața locului acționează trei echipaje, cu două autospeciale cu apă și spumă, respectiv autoscara.
Incendiul este localizat, fără posibilitate de extindere. La fața locului se află și un echipaj SAJ.
UPDATE
Incendiul a fost lichidat. Acesta s-a manifestat pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați. Aproximativ 200 de persoane s-au autoevacuat. Din fericire, niciuna nu a necesitat îngrijiri medicale. În continuare, va fi cercetată cauza probabilă de izbucnire a incendiului, au transmis reprezentanții ISU Cluj.
Revenim cu amănunte
EVENIMENT
FOTO. Incendiu în curtea unui imobil de pe strada Eftimie Murgu din Cluj-Napoca. Focul a pornit de la o țigară

Un echipaj din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca a intervenit în urmă cu puține momente pentru a lichida un incendiu care a cuprins mai multe deșeuri în curtea unui imobil de pe strada Eftimie Murgu din Cluj-Napoca.
Flăcările s-au manifestat în spațiu deschis, pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați.
Incendiu pe strada Eftimie Murgu din Cluj-Napoca
Intervenția promptă a pompierilor a făcut ca incendiul să fie lichidat în limitele găsite. Pompierii au reușit, astfel, să protejeze un blocul de locuințe amenințat de flăcări.
Nu au existat persoane care să solicite îngrijiri medicale. Flăcările au izbucnit cel mai probabil din cauza unei țigări nestinse.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
VIDEO. Diana Șoșoacă, cu harta României Mari în mână, la Cluj: Aici sunt adevărații naționaliști. Mesaj pentru maghiari

Diana Șoșoacă, lidera partidului SOS, a participat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la Conferința Regională a partidului.
Întâmpinată cu flori și tort, Diana Șoșoacă a spus, la Cluj, că ea a învins sistemul, chiar în ziua în care BEC i-a anulat din nou candidatura la alegerile prezidențiale și a transmis un mesaj și maghiarilor.
Diana Șoșoacă, cu harta României Mari în mână, la Cluj
Diana Șoșoacă a intrat în sala de conferințe triumfal, îmbrăcată în port tradițional. Ea a fost întâmpinată înainte de a intra la Grand Hotel Italia, unde are loc conferința regională, cu flori și cu un tort cu chipul ei, pe care a spus că îl va da copiilor.
Lidera SOS a venit la Cluj chiar în 15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, și i-a chemat pe maghiari alături de ea, după ce le-a urat “La mulți ani!”.
“Mă bucur pentru că pentru prima dată când românii naționaliști se întâlnesc în Ardeal și mă bucur că azi, 15 martie, când frații noștri maghiari sărbătoresc Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, putem să le spunem ‘La mulți ani’. Să îngropăm pentru totdeauna securea războilului, să terminăm cu dezbinarea și cu ura”, a spus Diana Șoșoacă, care a avut în timpul discursurilor harta României Mari în mână.
”Diana Șoșoacă nu e a sistemului”
Diana Șoșoacă a mai spus la Cluj că “sistemul” trebuie să știe că România nu doarme, că e mai trezită ca oricând.
“Astăzi, sistemul a demonstrat încă o dată că Diana Șoșoacă nu este a sistemului”, a spus lidera SOS, cu privire la faprul că BEC a respins, tot sâmbătă, pentru a doua oară, candidatura ei la alegerile prezidențiale.
Sutele de oameni aflați în sală au cântat alături de Diana Șoșoacă “Noi suntem români”.
La final toți s-au prins în horă și au dansat, chiar dacă au fost nevoiți să o facă printre scaunele din sală.
UPDATE
La Cluj, Diana Șoșoacă a ceur avocaților din România și să facă ceea ce face și ea, respectiv să reprezinte oamenii cu putere financiară redusă pro bono.
“Rog avocații sa acorde, celor care nu-și permit, asistență juridică și reprezentare în instanță pe gratis”, a spus Diana Șoșoacă.