EVENIMENT
Cartea vine la țară! Asociația Zi de Bine alături de Asociația Culturală Cărțile pe Față demarează proiectul BookTruck

Asociația Zi de Bine alături de Asociația Culturală Cărțile pe Față demarează proiectul BookTruck, o acțiune prin care o bibliotecă mobilă va împrumuta gratuit cărți în sate din județul Cluj.
„Vacanța a sosit, iar Asociația Zi de Bine împreună cu Asociația Culturală Cărțile pe Față pleacă la drum cu BookTruck, o bibliotecă mobilă care va împrumuta gratuit cărți în sate din județul Cluj. O dubă obișnuită urmează să fie transformată radical într-o bibliotecă inedită și prietenoasă, pentru copiii și tinerii care vor să descopere lumea prin intermediul cărților. BookTruck va putea găzdui 1000 de cărți, care vor fi gestionate cu un soft special de bibliotecă.
BookTruck va ajunge la peste 20 de comunități din județul Cluj, va sta câte o zi în fiecare sat, și va reveni lunar pentru iubitorii de carte. Pe lângă cărți, copiii și tinerii vor putea participa la diverse ateliere, lecturi și activități interactive, și în plus, vor afla ce înseamnă o bibliotecă vie (human library). Mai exact, persoane care activează în diverse domenii profesionale vor fi invitate să le povestească tinerilor ce înseamnă să fii medic, IT-ist, mecanic, arhitect sau actor.
Bugetul necesar pentru implementarea acestui proiect este de 30.000 Euro și este asigurat de partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul EON România și UniCredit Bank.
„BookTruck se adresează în primul rând copiilor și tinerilor”
„BookTruck este un proiect menit să îi ajute pe tineri să crească, să îndrăznească să viseze și să se dezvolte prin intermediul lecturii. Astfel de experiențe le oferă tinerilor noi perspective asupra vieții și îi poate ajuta să își transforme visurile în realitate”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.
BookTruck se adresează în primul rând copiilor și tinerilor, dar va avea cărți pentru toate categoriile de vârstă. Oamenii din comunitățile unde va ajunge BookTruck vor putea împrumuta câte 4 cărți pe lună și le vor putea returna oricând, într-o cutie special amplasată într-un loc public din sat. Totodată, vor putea să le împărtășească voluntarilor și ce alte titluri ar mai dori să împrumute din BookTruck. În fiecare sat, biblioteca mobilă va rămâne parcată într-un loc central și accesibil tuturor, de exemplu în curtea școlii, în fața magazinului satului sau lângă căminul cultural. În fiecare lună, peste 500 de copii și tineri vor putea beneficia de cărțile și activitățile BookTruck.
„Doar în județul Cluj sunt peste 300 de sate, dintre care foarte puține au și o bibliotecă publică funcțională”
Exteriorul bibliotecii mobile va fi complet colorat, cu marchize pe ambele părți, care să protejeze de soare și ploaie, va fi dotat cu pouf-uri și rafturi mobile, astfel încât doritorii să poată consulta cărți și fără să intre înăuntru.
„Doar în județul Cluj sunt peste 300 de sate, dintre care foarte puține au și o bibliotecă publică funcțională. Dorința noastră este ca pe termen mediu și lung să ajutăm la crearea unor biblioteci permanente la sat, atât pentru copii, cât și pentru adulți. O astfel de bibliotecă mobilă poate fi sămânța care să arate că lectura este și o formă de grădinărit, una prin care, rând cu rând, ne cultivăm pe noi”, a adăugat Victor Miron, Fondatorul Asociației Culturale Cărțile pe Față.
Inițiată de către Victor Miron, încă din anul 2014, Asociația Culturală Cărțile pe Față a pornit cu o campanie de promovare a lecturii. În cadrul primei acțiuni oamenii au fost încurajați să posteze pe rețelele de socializare o poză cu o carte în dreptul feței, susținând astfel ideea că acele cărți sau titluri ne reprezintă și ne recomandă mai puternic decât aspectul fizic.
Cei care vor să contribuie pentru ca BookTruck să aibă un fond de carte și mai generos, o pot face fie printr-un SMS cu textul SUS la 8845 sau își pot dona ziua de naștere. Mai multe metode prin care se poate susține această cauza pot fi găsite aici: https://www.zidebine.ro/doneaza”, se arată în comunicat.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Poliția Cluj: Patru pacienți de la Psihiatrie, internați la Spitalul Județean după incendiu. Au primit îngrijiri medicale

Poliția municipiului Cluj-Napoca anunță că a fost sesizată, sâmbătă, cu privire la degajări de fum observate în zona unui pavilion al Secției de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență de pe strada Victor Babeș din municipiul Cluj-Napoca, iar din primele verificări, s-a stabilit că incidentul ar fi fost provocat de un pacient internat.
”În timpul intervenției pentru evacuare și stingerea focului, pacientul ar fi profitat de contextul creat și ar fi părăsit incinta spitalului, ulterior fiind depistat în municipiul Cluj-Napoca.
În urma evenimentului, 4 persoane cu vârste cuprinse între 25 și 38 de ani au avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind transportate la spitalul clinic județean de urgență, nefiind înregistrate alte pagube materiale”, au spus polițiștii.
În cauză, verificările sunt continuate pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii incidentului și dispunerea măsurilor legale corespunzătoare.
ISU Cluj: Pacienți intoxicați cu fum
UPDATE. ”Trei dintre pacienți au venit la ambulanța SMURD care ofereau consultul medical unei asistente și au cerut să fie transportați la unitatea de primiri urgențe susținând că au fost intoxicați cu fum.
Medicul SMURD, în colaborare cu personalul medical din secția de psihiatrie, a hotărât să-i transporte la unitatea de primiri urgențe, având în vedere că toți pacienții secției au fost relocați”, a transmis ISU.
EVENIMENT
Servicii de recuperare neuropsihomotorie pentru copii, la Spitalul de Recuperare Cluj-Napoca. Anunțul ministrului Boloș

Zece spitale de recuperare din țară, printre care și cel din Cluj-Napoca, vor beneficia de investiții de peste 740 de milioane de lei, a anunțat sâmbătă Marcel Boloș, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, citat de Mediafax.
Marcel Boloș a anunțat că în această săptămână au fost încheiate 15 contracte în valoare de 742 de milioane de lei pentru spitalele de recuperare din toate regiunile țării.
„Infrastructura de recuperare medicală va primi în sfârșit ce merită. Vorbim de cea mai mare investiție din ultimii ani în acest segment esențial al sănătății – adesea ignorat, deși exact aici, în centrele de recuperare, începe drumul real spre viața de după boală”, a scris pe Facebook ministrul.
Conform acestuia, investițiile vizează spitale din Cluj, Bihor, Constanța, București, Harghita, Prahova, Argeș, Galați, Botoșani și Arad, care vor putea primi peste 260.000 pacienți anual.
Servicii pentru copii
Investițiile vor asigura dotarea acestor unități cu echipamente medicale de ultimă generație și implementarea standardelor de eficiență energetică nZEB. Proiectele includ dezvoltarea serviciilor de recuperare neuropsihomotorie pentru copii, modernizarea centrelor de balneologie și recuperare medicală, precum și extinderea și reabilitarea infrastructurii existente.
„Este o investiție în capacitatea României de a oferi tratamente de calitate după ce viața a fost deja dată peste cap fie de un accident, o boală gravă sau o intervenție chirurgicală majoră”, adaugă Boloș.
EVENIMENT
Un paznic de la Primărie a bătut un supraveghetor la un examen la UBB. A fost prins că a copiat. Are dosar penal

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată, vineri seara, cu privire la producerea unui incident în cadrul unui examen susținut la UBB, iar din primele verificări a rezultat că în jurul orei 12.30, în timpul desfășurării unei evaluări scrise, o persoană aflată în exercitarea atribuțiilor de supraveghere a examenului ar fi fost agresată fizic, după ce a semnalat o posibilă tentativă de fraudare.
”Supraveghetorul a observat un candidat care ar fi utilizat un dispozitiv de tip smartwatch și i-ar fi solicitat acestuia predarea obiectului până la finalizarea testului. În acel moment, candidatul ar fi devenit agresiv, manifestând un comportament violent, agresându-l.
Totodată, persoana bănuită de comiterea agresiunii ar fi purtat în momentul incidentului o uniformă specifică Poliției Locale.
În cauză, polițiștii desfășoară cercetări în cadrul unui dosar penal deschis sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violențe”, arată IPJ Cluj.
Din informațiile Cluj24, bărbatul, care se numește Adrian Rusu nu este polițist local, ci este încadrat ca paznic la serviciul de pază al Primăriei Cluj-Napoca.
UBB condamnă violența
UBB a reacționat la acest incident.
”UBB condamnă violența de orice fel ar fi ea și încearcă să ia toate măsurile pentru a evita asemenea incidente.
Avem regulamente care spun clar care e conduita în spațiul academic și prevăd și măsurile ce se pot lua. Incidentul va fi analizat în Comisia de etică, iar aceasta va decide”, a trasmis universitatea.
EVENIMENT
Incendiul de la Psihiatrie, provocat de un pacient care a fugit. A fost prins de polițiștii clujeni

Incendiul de sâmbătă de la Secția de Psihiatrie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca a fost provocat intenționat de un pacient care a dat foc unor saltele din salonul în care era internat.
Din primele informații, bărbatul a fugit apoi, dar a fost identificat de polițiști care urmează să stabilească exact ce s-a întâmplat și dacă poate răspunde pentru fapta sa.
Vom reveni cu detalii.