Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Care sunt TITLURILE de călătorie valabile în transportul public oferit de C.T.P. Cluj-Napoca și MODALITĂȚILE de achiziționare

Publicat


abonament ctp

Pentru a călători cu transportul public oferit de C.T.P. Cluj-Napoca trebuie să deţineţi un titlu de călătorie valabil şi validat în mijlocul de transport. Prin titlu de călătorie valabil se înţelege , conform Regulamentului aprobat : “un titlu de călătorie aflat în posesia călătorului pe perioada deplasării, care îndeplineşte condiţiile de valabilitate conform ofertei tarifare (valabilitate pe perioada, linia, zona, categorii de călători) şi care a fost validat conform instrucţiunilor de validare”.

C.T.P Cluj-Napoca S.A. pune la dispoziţie titluri de călătorie sub formă de BILETE şi ABONAMENTE.

BILETELE sunt adecvate călătorilor ocazionali, care utilizează rar şi neregulat transportul public, în timp ce ABONAMENELE se adresează călătorilor care utilizează frecvent şi regulat mijloacele de transport, obţinând un cost mult mai redus decât costul unui număr echivalent de bilete.

Toate titlurile de călătorie se pot încărca pe Cardul de călătorie contactless “ConnectCluj”- care poate fi NOMINAL sau NENOMINAL.

Cardul NOMINAL este personalizat cu fotografia şi numele călătorului , poate fi utilizat doar de o singură persoană (de posesorul cardului) şi se achiziţionează prima data de la Centrele de vânzare carduri, moment în care se personalizează cu datele călătorului.

Cardul NENOMINAL nu este personalizat, poate fi utilizat de mai multe persoane (dar nu in acelasi timp) şi poate fi achiziţionat de la AUTOMATELE din staţii si de la Centrele de vânzare carduri.

O parte din titlurile de călătorie se pot achiziţiona şi prin alte sisteme electronice şi nu necesită suport fizic (cum ar fi plata prin SMS, plata la POS-urile din mijloacele de transport si prin aplicaţia „24Pay”) sau pot fi pe suport de hârtie.

Tipuri de bilete și abonamente

În continuare vom explica tipurile de bilete şi abonamente şi vom face recomandări pentru utilizarea lor, iar apoi vom detalia modul de achiziţionare prin intermediul sistemelor electronice sau clasice.

· BILETELE sunt titluri de călătorie adecvate călătorilor ocazionali, care utilizează rar si neregulat transportul public in Cluj-Napoca sau Zona Metropolitana Cluj. C.T.P. Cluj-Napoca oferă 2 tipuri de bilete: Bilete cu număr de călătorii şi bilete de timp. Consultaţi preţul biletelor aici: CTP Cluj-Napoca- TARIFE. În funcţie de format şi modul de achiziţie BILETELE pot fi în format de hârtie, sau bilete electronice pe cardul de călătorie ConnectCluj , sau fără suport fizic dacă sunt achiziţionate prin SMS, plata la POS-urile din mijloacele de transport sau prin aplicaţia pentru smartphone “24Pay”.

· BILETUL CU 1 CĂLĂTORIE este valabil pe un singur mijloc de transport, până la coborârea din mijlocul de transport în care a fost validat sau achiziţionat. BILETUL CU 2 CĂLĂTORII poate fi utilizat pe 2 mijloace de transport, fiecare călătorie se va consuma pe un mijloc de transport.

· BILETUL DE TIMP oferă mai multă flexibilitate în cazul în care călătorul trebuie să folosească mai multe mijloace de transport pentru a ajunge la destinație. Pe scurt înseamnă că începând de la momentul primei validări călătorul poate utiliza și valida pe mai multe mijloace de transport cu condiția ca ultima validare să se facă înainte de expirarea perioadei de valabilitate a timpului, călătorul continuându-şi călătoria cu acest mijloc de transport şi după expirarea perioadei de valabilitate a biletului.

· PORTOFELUL ELECTRONIC reprezintă o sumă fixă care se poate încărca pe Cardul de călătorie ConnectCluj, din care se consumă la fiecare validare contravaloarea unui bilet de timp de Cluj-Napoca (de 30 de minute). Portofelul electronic oferă avantajele biletului de timp cât şi perioada de valabilitate nelimitată a soldului din portofelul electronic. Poate fi utilizat doar pe liniile de Cluj-Napoca.

· BILETUL DE NOAPTE- pe cursele de noapte din Cluj-Napoca singurul titlu de călătorie valabil este biletul de noapte de 1 călătorie, care poate fi achiziţionat la POS-urile din mijloacele de transport, prin SMS, prin aplicaţia „24Pay” sau de la conducătorul auto.

BILETELE SE POT ACHIZITIONA astfel *De la AUTOMATELE DIN STAŢII (găsiţi aici Lista Automatelor) –

– bilete de hârtie cu 2 călătorii în Cluj-Napoca

– bilete de hârtie cu 1 călătorie pentru 5 localităţi metropolitane ( Floresti, Apahida, Baciu, Chinteni, Dezmir)

– bilete electronice de timp valabile în Cluj-Napoca (30 de minute sau 60 de minute)

– bilete electronice de 1 călătorie în Cluj-Napoca

– bilete electronice de 1 călătorie pentru 5 localităţi metropolitane (Floresti, Apahida, Baciu, Chinteni, Dezmir)

– “ Portofel electronic” pe cardul de călătorie ConnectCluj * De la CENTRELE DE VÂNZARE CARDURI (găsiţi aici Lista Centrelor de vânzare Carduri) se pot achiziţiona pe cardul de transport ConnectCluj

– bilete electronice de timp valabile in Cluj-Napoca (30 de minute sau 60 de minute)

– bilete electronice de 1 călătorie pentru Cluj-Napoca

– bilete electronice cu călătorii pentru toate localităţile din Zona Metropolitana.

* Plata prin SMS – achiziţionarea se face înainte de urcarea in mijlocul de transport, prin trimiterea prin SMS a unui mesaj către numărul 7479

– bilete de 1 călătorie in Cluj-Napoca -se trimite numărul liniei

– bilete de noapte pentru 1 călătorie in Cluj-Napoca (dupa ora 23:00)-se trimite (25N)

– bilete de 1 călătorie Metropolitana + 1 calatorie in Cluj- se trimite codul M40, M60 sau M80 pentru valabilitate in intervalul de timp de 40 , 60, respectiv 80 de minute.

-bilete de 60 de minute valabile pe toate liniile in Cluj-Napoca – se trimite textul “T”

* De la POS-urile din mijloacele de transport

– bilet de 1 călătorie pe un mijloc de transport, până la coborâre. Confirmarea se primeşte prin mesajul afişat pe POS şi în aplicaţia bancară de pe telefonul călătorului.

* Prin aplicatia „24Pay”

– bilete de 1 călătorie ȋn Cluj-Napoca

– bilete de 1 călătorie metropolitane

– bilete de noapte pentru 1 călătorie ȋn Cluj-Napoca (dupa ora 23:00)

– bilete de 30 de minute ȋn Cluj-Napoca * Chioşcurile de bilete (aici lista Chioscuri de bilete ) – se pot achiziţiona:

– bilete pe suport de hârtie cu 2 calatorii pentru Cluj-Napoca

– bilete pe suport de hârtie pentru Zona metropolitana.

* De la CONDUCĂTORII AUTO se pot achiziţiona

– bilete pe suport de hârtie de noapte valabile 1 călătorie in Cluj-Napoca pe cursele speciale de noapte dupa ora 23:00

– bilete pe suport de hârtie metropolitane, pentru anumite localităţi.

ABONAMENTELE sunt titluri de călătorie potrivite pentru utilizare frecventă şi regulată deoarece preţul rezultat pe călătorie este mult mai redus decât costul unui bilet.

Toate tipurile de ABONAMENTE se încarcă pe cardul de călătorie contactless ConnectCluj , iar unele abonamente se pot achiziţiona şi prin alte sisteme electronice, fără suport fizic.

C.T.P. Cluj-Napoca oferă mai multe tipuri de abonamente, adaptate necesităţilor călătorilor.

Vă oferim mai jos explicaţii utile privind utilizarea lor, după care va prezentam clasificarea in funcţie de tipul abonamentului, perioada de valabilitate.

ABONAMENTELE pot fi NOMINALE sau NENOMINALE .

ABONAMENTELE NOMINALE se pot încărca doar pe carduri nominale si pot fi utilizate doar de posesorul cardului nominal.

ABONAMENTELE NENOMINALE se pot încărca pe carduri nenominale si pot fi utilizate de mai multe persoane, dar nu simultan.

In funcţie de zonă, avem:

– abonamente urbane, valabile numai in municipiul Cluj-Napoca;

– abonamente metropolitane – pentru deplasare intre municipiul Cluj-Napoca si localităţile din zona metropolitană;

– abonamente intracomunale – pentru deplasare in interiorul unei comune din zona metropolitana;

– abonamente intercomunale – pentru deplasarea intre doua comune limitrofe, din zona metropolitana.

În funcţie de perioada de valabilitate abonamentele pot fi LUNARE, SAPTAMANALE, pe 3 ZILE si pe 1 ZI.

În funcţie de numărul de linii, oferim abonamente cu călătorii nelimitate pe 1 linie, pe 2 linii sau pe toate liniile.

În funcţie de numărul maxim de călătorii abonamentele pe toate liniile pot fi cu număr nelimitat de călătorii, cu 60 de călătorii sau cu 120 de călătorii.

Tarifele Abonamentelor disponibile si modalităţile de achiziţionare se gasesc pe site-ul nostru, aici: Tarife Urbane si Tarife Metropolitane .

Cele mai utile şi apreciate Abonamente pentru Cluj-Napoca sunt:

*Abonamentele nominale lunare urbane valabile pe toate liniile, cu 60, 120 sau număr nelimitat de călătorii – deoarece oferă o mare flexibilitate în alegerea oricărei rute de deplasare şi un cost foarte avantajos pe călătorie. La fiecare urcare este necesara validarea cardului de transport şi se consuma 1 călătorie din abonament.

În funcţie de numărul de călătorii necesare pe lună, călătorii pot alege cel mai avantajos abonament din punct de vedere al preţului pe călătorie. Astfel, pentru persoanele care au nevoie de 2 călătorii pe zi, se recomanda Abonamentul pe toate liniile cu 60 de călătorii, acesta fiind cel mai ieftin abonament. La preţul de 90 de lei va rezulta un preţ de 1,5 lei/călătorie, însemnând jumătate din preţul biletului de 3 lei. Pentru persoanele care efectuează în medie 4 călătorii/zi se recomandă abonamentul cu 120 de calatorii, deoarece la preţul acestuia, de 122 de lei, va rezulta un preţ de 1,02 lei/ călătorie. Pentru abonamentul pe toate liniile cu număr nelimitat de calatorii, recomandat pentru utilizare frecventă, la preţul de 177 lei /luna poate rezulta şi un cost de sub 1 leu/călătorie.

Ţinând cont că în fiecare vineri transportul este gratuit în Cluj-Napoca, călătoriile care în mod normal s-ar utiliza în “Vinerea Verde” pot fi economisite si utilizate în alte zile, făcând oferta şi mai avantajoasă.

* Abonamente lunare pe 1 linie si pe 2 linii, cu număr nelimitat de călătorii, la preţul de 90 de lei respectiv 122 de lei. Acestea sunt preferate de călătorii care efectuează un număr mare de călătorii dar pe trasee fixe .

Aceste abonamente pot fi utilizate şi pe altă linie decât cea/cele din abonament, dar numai pe TRONSONUL COMUN cu linia/liniile din abonament (traseu şi staţii comune). Pentru validarea cardului trebuie apăsat butonul “Tronson Comun” înainte de validare, călătorul îşi asuma pe proprie răspundere că deţine abonament valabil pe acel tronson de traseu şi că va părăsi mijlocul de transport cel târziu în ultima staţie comună. Ţinând cont că numărul de călătorii este nelimitat, preţul pe călătorie poate fi de sub 0,75 de lei dacă, spre exemplu, cu abonamentul pe 1 linie la preţul de 90 de lei se efectuează in medie 4 calatorii/zi.

Utilitatea valabilităţii abonamentelor pe tronson comun este majoră deoarece arterele principale sunt parcurse de mai multe linii cu traseu parţial comun, abonamentele pe aceste linii putând fi utilizate pe orice altă linie cu acelaşi traseu, reducându-se extrem de mult timpii de aşteptare în staţii. Spre exemplu, pe artera care parcurge centrul Clujului, din cartierul Mănăştur până în cartierul Mărăşti, se suprapun pe anumite porţiuni intre 10 şi 15 linii cu trasee parţial comune, timpii de aşteptare până la sosirea unui mijloc de transport potrivit fiind de ordinul 1-3 minute.

* Abonamentele pe 1 zi sau 3 zile, valabile un număr nelimitat de calatorii pe toate liniile din Cluj Napoca, la preturile de 20 de lei/ 1 zi respectiv 33 de lei/3 zile. Aceste abonamente se pot achiziţiona direct de la Automatele din staţii împreuna cu cardul de transport NENOMINAL in valoare de 4,50 lei. Aceste abonamente sunt avantajoase pentru persoanelor care efectuează un număr mare de călătorii într-o perioadă scurtă, in scop turistic, de business, îngrijirea sănătăţii, participarea la evenimente sportive, culturale etc.

*Abonamente pe 1 săptămână – abonamente nominale pe 1 linie la 26 de lei, pe 2 linii la 41 de lei şi pe toate liniile la 57 de lei, toate cu număr de călătorii nelimitat. Pe lângă preţurile foarte atractive, se menţin şi toate avantajele utilizării pe Tronsonul comun cu alte linii, reducându-se extrem de mult timpii de aşteptare în staţii.

*Abonamentele metropolitane: C.T.P. Cluj-Napoca asigură transportul public prin curse regulate şi în localităţile comunelor membre ale Asociaţiei Metropolitane de Transport Cluj: Apahida, Baciu, Chinteni, Ciurila, Gilău, Feleacu şi Floreşti. Abonamentele metropolitane includ o linie metropolitană între Cluj-Napoca şi Localitate+ 1 linie urbana de Cluj-Napoca, pentru a asigura deplasarea călătorilor până la destinaţia din interiorul oraşului. Perioadele de valabilitate pot fi de 1 luna sau 1 săptămână.

Pentru deplasare în interiorul unei comune se pot utiliza Abonamentele intracomunale. Ca excepţie, pentru localitatea Baciu există abonamentul lunar dar cu 1 linie metropolitana ( fără linia de Cluj).

În cazul comunelor limitrofe Floreşti şi Gilău s-au introdus abonamentele intercomunale Floreşti – Gilău.

Lista tuturor abonamentelor şi biletelor metropolitane o găsiţi aici.

MODALITĂȚILE DE ACHIZIȚIONARE A ABONAMENTELOR:

* AUTOMATELE DIN STATII (gasiti aici Lista Automatelor)

– pe cardul de calatorie ConnectCluj se pot încărca toate abonamentele de Cluj-Napoca

– abonamente metropolitane pentru 5 localitati cu cel mai mare trafic ( Floreşti, Apahida, Baciu, Chinteni, Dezmir).

Pentru abonamentele nominale trebuie să deţii deja cardul de transport Nominal , pentru a încărca pe el abonamentul, în timp ce abonamentele nenominale se pot achiziţiona împreună cu cardul nenominal direct de la automat. * CENTRELE DE VÂNZARE carduri (găsiţi aici Lista Centrelor de vanzare Carduri) – aici se pot achiziţiona pe cardul de transport ConnectCluj toate tipurile de abonamente urbane şi pentru toate localităţile din Zona Metropolitană.

*Plata prin SMS –prin SMS se poate achiziţiona Abonamentul valabil 24 de ore in Cluj-Napoca, prin trimiterea codului “A” prin SMS către numărul 7479, înainte de urcare si Abonamentul metropolitan valabil 24 ore pe toate liniile metropolitane si in Cluj-Napoca, prin trimiterea codului „MA”. Codul de răspuns primit prin SMS reprezintă titlul de călătorie care trebuie prezentat la control.

*Prin aplicatia „24PAY”- abonamente pe 24 ore, 72 ore, 7 zile și 1 luna, valabile pe toate liniile ȋn Cluj-Napoca

ABONAMENTE GRATUITE SI CU REDUCERE

Abonamentele gratuite şi cu reducere se încarcă pe cardul de călătorie ConnectCluj , la Centrele de vânzare carduri.

Anumite abonamente se pot prelungi şi de la Automatele din staţii, în condiţiile comunicate de C.T.P. Cluj-Napoca. Tutorial prelungire Abonamente gratuite si cu reducere de la Automate

ABONAMENTE GRATUITE – Categorii de călători care beneficiază, aici.

– Pensionarii, persoanele vârstnice şi cetăţenii de onoare ai municipiului Cluj-Napoca,conform HCL Cluj-Napoca nr. 261/ 12.05.2020;

– Persoanele cu dizabilităţi – handicap grav si accentuat, precum şi însoţitorii şi asistenţii personali ai acestora, conform Legii nr. 448/2006, HCL Cluj-Napoca nr. 121/2010 si HCL Cluj-Napoca nr.183/2013;

– Urmaşii eroilor martiri ai revoluţiei, răniţii precum şi pensionarii de invaliditate care şi-au pierdut parţial capacitatea de muncă în lupta pentru victoria Revoluţiei, conform Legii 341/2004;

– Persoanele persecutate din motive politice de dictatura instalată la 6 martie 1945 precum şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri,conform Legii 118/1990, Legii 189/2000 si OUG 214/1999;

– Veteranii de război, văduvele de război şi însoţitorii marilor mutilaţi, ai invalizilor gradul I, conform HG nr.233/1991 si Legea nr.44/1994; – Şomerii, conform HCL Cluj-Napoca nr.468/2009;

– Studenţii bugetari, având vârsta de maxim 26 ani, posesori de carduri nebancare*, beneficiază lunar de 120 de călătorii gratuite pe toate liniile din Cluj-Napoca, conform Legii nr.1/2011, HCL Cluj-Napoca nr.95/2020 şi Convenţiilor încheiate pentru anul universitar in curs, intre CTP Cluj-Napoca şi fiecare Universitate;

– Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat (de stat si particular), cursuri de zi, inclusiv elevii şcolilor speciale, elevii orfani sau proveniţi de la casele de copii, conform Legii nr.1/2011 si HCL Cluj-Napoca nr.641/2020;

– Pensionari și persoane vârstnice din Apahida, Baciu, Feleacu și Florești, aici.

– Elevii domiciliați în Zona Metropolitană Cluj, aici.

– Studenţii cu domiciliul in comunele Apahida, Chinteni, Ciurila, Gilău si Baciu

ABONAMENTE CU REDUCERE – Categorii de calatori care beneficiază, aici.

– Donatorii de sânge, conform H.G. nr. 1364/2006; – Studenţii de la zi-buget neposesori de card nebancar* (cu vârsta de maxim 26 ani), conform Legii nr.1/2011 şi Convenţiilor încheiate intre CTP Cluj-Napoca si fiecare Universitate. – Studenţii de la zi-taxă şi studenţii de la zi-buget (cu vârsta mai mare de 26 ani), posesori de card nebancar*, conform HCL Cluj-Napoca nr.95/2020 şi Convenţiilor încheiate intre CTP Cluj-Napoca si fiecare Universitate. – Doctoranzii, cursuri de zi, posesori de card nebancar* – pe baza listelor întocmite de universităţi, conform HCL Cluj-Napoca nr.95/2020 şi Convenţiilor încheiate între CTP Cluj-Napoca si fiecare Universitate.

– Studenţii cu domiciliul in comuna Floreşti

ABONAMENTE PENTRU PERSOANE JURIDICE – care decontează abonamentele de transport pentru angajaţi, aici.

Toate tipurile de abonamente se pot factura direct firmelor care decontează abonamente gratuite angajaţilor. Pentru reducerea deplasărilor la ghişeul C.T.P. şi al numărului de facturi individuale, cardul de transport al angajatului se încarcă pe 1 an, iar facturarea către firmă se face lunar, la tariful lunar aprobat pentru abonamentul solicitat. La cererea angajatorului se poate întrerupe facturarea şi se blochează abonamentul angajatului.

Toate informațiile de mai sus sunt valabile la data de 01.02.2023.

Vă invităm să consultaţi site-ul nostru www.ctpcj.ro pentru informaţii actualizate.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

POLITICA

Gheorghe Piperea (AUR): Programe de construcție de locuințe IEFTINE, cu sprijin de la stat, există peste tot în Europa

Publicat

gheorghe piperea

Europarlamentarul AUR, avocatul Gheorghe Piperea, a declarat că acele forțe politice, PNL și USR, care astăzi diabolizează Planul Simion sunt tocmai cele care au susținut de-a lungul timpului programe de construcție de locuințe ieftine, cu sprijin de la stat și cu implicarea statului. Acesta a dat exemplul băncilor pentru locuințe practic și în România de mai multe instituții bancare.

„Programe de construcție de locuințe ieftine, cu sprijin de la stat și cu implicarea statului, există peste tot în Europa și au existat și în România. Nu le-a constestat, nu le blamează nimeni pe motiv că ar fi comuniste, iluzorii, frauduloase etc. Nu le-a torpilat nimeni în presă – dimpotrivă, au fost atât de eficient promovate încât, în hora celor două bănci au intrat 360 de mii de clienți.

Gheorghe Piperea (AUR): Programe de construcție de locuințe IEFTINE, cu sprijin de la stat, există peste tot în Europa

Când s-a descoperit că băncile fură, înșeală consumatorii și fraudează statul, nu numai că nu a fost niciun scandal, dar avocații (ex)politicieni s-au implicat în „optimizări judiciare”, la fel cum au făcut-o și lobby-știi, ambasadele, influencerii și presa plătită să furnizeze știri pozitive. Acest sistem (pervertit prin fraudă de cele 2 bănci austriece) a fost aplaudat de acele forțe politice – PNL și USR – care azi diabolizează Planul Simion. Nimeni nu a făcut meme-uri cu cele 2 bănci de locuințe, nimeni nu a sesizat parchetul”, a afirmat Gheorghe Piperea.

Acesta arată că în Germania și Austria funcționează un sistem de economisire – creditare în vederea construcției sau achiziției de locuințe, denumit bauspar, prin care persoanele fizice majore pot depune progresiv sume de bani într-un cont de economii și, după 8 ani, pot contracta un credit pentru construcția sau achiziția de locuințe. Pe toată perioada celor 8 ani de economisire, statul bonifică o dobândă anuală care se adaugă dobânzii la depozit plătită de bancă.

„Bonificația nu se plătește deponentului, ci băncii”

„Acest sistem a fost implementat și în România, dar a fost pervertit de cele două bănci austriece care l-au pus în practică: Raiffeisen – banca pentru locuințe și BCR – banca pentru locuințe. Când a fost lansat, sistemul a avut un imediat și uriaș succes. Nu mai puțin de 360 de mii de persoane fizice au devenit clienți ai acestor bănci, fără a ști cu exactitate ce anume au contractat.

Deponenții au fost lăsați să creadă că bonificația de la stat, în cuantum de 25% pe an, era o dobândă la depozit. În realitate, așa cum am spus mai sus, bonificația nu se plătește deponentului, ci băncii, ca parte din avansul necesar creditului, care trebuia contractat după minim 8 ani de acumulare, exclusiv pentru construcția sau achiziția unei locuințe. În practică, clienți au fost chiar și bebeluși sau pensionari în vârstă de peste 70 de ani.

Aproape toți clienții (minus câteva sute, din 360 de mii) au pus bani în acele bănci pentru a câștiga 25% pe ani, bani de la stat. Dobânzile și bonificația nu au fost niciodată achitate. Ba, mai mult, nici banii proprii depuși în sistem nu s-au mai încasat înapoi. Încă sunt pe rol litigii cu cele două bănci (aflate acum în lichidare). Cu toate acestea, cele două bănci pentru locuințe au încasat toată bonificația de la stat, deși au fost semnate doar câteva zeci de contracte”, arată europarlamentarul AUR.

„În Parlament s-a încercat schimbarea legii”

Gheorghe Piperea a precizat că, printr-un raport foarte dur, Curtea de Conturi a dispus restituirea acestor sume preluate ilegal de bănci, cu titlu de bonificație de dobândă, fiind vorba de peste 300 de milioane de euro.

„Băncile au contestat raportul și, într-o primă fază, Curtea de Apel București l-a anulat. Apărătorul băncilor, în acest litigiu, a fost profesorul profesorului de optimizare fiscală. Numai că, la ÎCCJ, în recurs, a avut câștig de cauză Curtea de Conturi. Băncile au fost obligate să restituie statului cei 300 de milioane de euro. Executarea obligației de restituire a fost anevoioasă.

Au fost implicate în blocarea executării cele mai „strălucite” minți ale optimizării fiscale, ambasadele, precum și companiile de consultanță și lobby. În Parlament s-a încercat schimbarea legii, în așa fel încât băncile să iasă basma curată. Până la urmă, totuși, cele două banci au achitat suma, după care au intrat în lichidare”, a subliniat eurodeputatul AUR.

Gheorghe Piperea a adăugat că, până la urmă, „Dreptatea a triumfat”. „Aceeași Dreptate care trebuie să triumfe și în plan economic și social printr-un Plan Simion”, a conchis avocatul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Gigi Becali s-a dezlănțuit împotiva UNTOLD: Stadioanele sunt pentru fotbal, nu pentru droguri și sataniști. Vrea lege

Publicat

Festivalul UNTOLD

Gigi Becali, patronul FCSB, a avut o reacție virulentă la adresa Untold, festival care are loc la Cluj-Napoca, și pe care l-a catalogat ca fiind pentru “drogați și sataniști”.

Becali, care spune că stadioanele sunt pentru fotbal și vrea lege care să le interzică.

Gigi Becali s-a dezlănțuit împotiva UNTOLD: Stadioanele sunt pentru fotbal, nu pentru droguri și sataniști. Vrea lege

Festivalul UNTOLD care e pe cale să înceapă la Cluj-Napoca pe stadionul Cluj Arena îl deranjează pe Gigi Becali.

„Să mai facă ei Untold pe stadioane? Stadioanele sunt pentru fotbal! Nu pentru droguri, staniști! Cocaină, marijuana. Ce să facă statul român? Acolo sunt mii și mii! Cocaină și hașiș.

La ăia n-ai ce să le faci. Dacă ei bagă cocaină pe scenă, direct în nas, ce să le mai faci?”, a declarat Gigi Becali, într-o emisiune de la DigiSport, scrie Pro Sport.

Gigi Becali promite o lege care să interzică concerte de acest gen pe stadioane

Becali a continuat și a spus că am adoptat ce era mai rău din Europa, deși susține că e bine că suntem parte a uniunii.

Citește și: Unde se dispută DERBY-ul Clujului? Festivalul UNTOLD blochează Cluj Arena

„Normal ar trebui să nu mai facem concerte de drogangeală, de cocaină. O să fac eu legea asta!”, a mai spus Gigi Becali.

UNTOLD a ajuns la a noua ediție

Festivalul UNTOLD, care are un buget de câteva zeci de milioane de euro, aduce în România „crema” DJ-ilor internaționali și alți artiști în vogă, dar și mii de turiști la Cluj.

Festivalul naște în ficecare an polemici în rândul clujenilor, în special din cauza zgomotului produs și care se aude tare toată noaptea în proximitatea stadionului, dar și în alte zone din oraș.

În acest an, UNTOLD are loc între 8 și 11 august.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Publicat

plaja

Vineri a început cea de-a șasea ediție a festivalului Vamos a la Playa. Timp de 10 zile, între 26 iulie și 4 august, litoralul se mută pe malul Someșului Mic, pe plaja din Grigorescu.

Copii și adulți s-au bucurat încă din prima zi de momentele de relaxare oferite de vremea frumoasă și răcoarea apei.

plaja

plaja

VIDEO FOTO. Cum arată PLAJA din Grigorescu? Copii și adulți se bucură de festivalul Vamos a la Playa

Sâmbătă, la ora 17 are loc deschiderea campionatului de table, iar de la 18 va urca pe scenă trupa Dean Klooge. De la 20, pe malul Someșului vor cânta cei de la Luna Amară.

plaja

plaja

plaja

Duminică, tot de la ora 17, va avea loc finala campionatului de table, iar atmosfera va fi întreținută de Bogdan Roșca.

De la 20, va avea loc concertul celor de la Om la lună.

plaja

plaja

plaja

Festivalul continuă cu activități interesante și diverse pe parcursul întregii săptămâni. Sunt programate întâlniri, ateliere și dezbateri, iar weekend-ul viitor aduce noi trupe și spectacole pe scena din Grigorescu. Programul integral poate fi vizualizat aici.

plaja

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

Publicat

mafiot

Procurorii DIICOT anunțau, vineri, că un bărbat, cetățean străin, a fost prins în flagrant în timp ce vindea cocaină în Cluj-Napoca. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

mafiot

Este vorba de un sicilian, Vito Cocimano, membru al temutei mafii siciliene, care încerca să-și facă o piață de desfacere în România, vânzând cocaină la jumătate de preț.

VIDEO FOTO. Cine e traficantul de DROGURI prins la Cluj. E un temut MAFIOT italian

mafiot

Sicilianul a fost depistat de către un polițist sub acoperire pe când încerca să-și piardă urma la Hunedoara. Din cercetările efectuate a reieșit faptul că italianul a procurat drogul din Italia și l-a introdus în țară prin intermediul unei firme de curierat.

mafiot

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax