ADMINISTRAȚIE
Care sunt TITLURILE de călătorie valabile în transportul public oferit de C.T.P. Cluj-Napoca și MODALITĂȚILE de achiziționare

Pentru a călători cu transportul public oferit de C.T.P. Cluj-Napoca trebuie să deţineţi un titlu de călătorie valabil şi validat în mijlocul de transport. Prin titlu de călătorie valabil se înţelege , conform Regulamentului aprobat : “un titlu de călătorie aflat în posesia călătorului pe perioada deplasării, care îndeplineşte condiţiile de valabilitate conform ofertei tarifare (valabilitate pe perioada, linia, zona, categorii de călători) şi care a fost validat conform instrucţiunilor de validare”.
C.T.P Cluj-Napoca S.A. pune la dispoziţie titluri de călătorie sub formă de BILETE şi ABONAMENTE.
BILETELE sunt adecvate călătorilor ocazionali, care utilizează rar şi neregulat transportul public, în timp ce ABONAMENELE se adresează călătorilor care utilizează frecvent şi regulat mijloacele de transport, obţinând un cost mult mai redus decât costul unui număr echivalent de bilete.
Toate titlurile de călătorie se pot încărca pe Cardul de călătorie contactless “ConnectCluj”- care poate fi NOMINAL sau NENOMINAL.
Cardul NOMINAL este personalizat cu fotografia şi numele călătorului , poate fi utilizat doar de o singură persoană (de posesorul cardului) şi se achiziţionează prima data de la Centrele de vânzare carduri, moment în care se personalizează cu datele călătorului.
Cardul NENOMINAL nu este personalizat, poate fi utilizat de mai multe persoane (dar nu in acelasi timp) şi poate fi achiziţionat de la AUTOMATELE din staţii si de la Centrele de vânzare carduri.
O parte din titlurile de călătorie se pot achiziţiona şi prin alte sisteme electronice şi nu necesită suport fizic (cum ar fi plata prin SMS, plata la POS-urile din mijloacele de transport si prin aplicaţia „24Pay”) sau pot fi pe suport de hârtie.
Tipuri de bilete și abonamente
În continuare vom explica tipurile de bilete şi abonamente şi vom face recomandări pentru utilizarea lor, iar apoi vom detalia modul de achiziţionare prin intermediul sistemelor electronice sau clasice.
· BILETELE sunt titluri de călătorie adecvate călătorilor ocazionali, care utilizează rar si neregulat transportul public in Cluj-Napoca sau Zona Metropolitana Cluj. C.T.P. Cluj-Napoca oferă 2 tipuri de bilete: Bilete cu număr de călătorii şi bilete de timp. Consultaţi preţul biletelor aici: CTP Cluj-Napoca- TARIFE. În funcţie de format şi modul de achiziţie BILETELE pot fi în format de hârtie, sau bilete electronice pe cardul de călătorie ConnectCluj , sau fără suport fizic dacă sunt achiziţionate prin SMS, plata la POS-urile din mijloacele de transport sau prin aplicaţia pentru smartphone “24Pay”.
· BILETUL CU 1 CĂLĂTORIE este valabil pe un singur mijloc de transport, până la coborârea din mijlocul de transport în care a fost validat sau achiziţionat. BILETUL CU 2 CĂLĂTORII poate fi utilizat pe 2 mijloace de transport, fiecare călătorie se va consuma pe un mijloc de transport.
· BILETUL DE TIMP oferă mai multă flexibilitate în cazul în care călătorul trebuie să folosească mai multe mijloace de transport pentru a ajunge la destinație. Pe scurt înseamnă că începând de la momentul primei validări călătorul poate utiliza și valida pe mai multe mijloace de transport cu condiția ca ultima validare să se facă înainte de expirarea perioadei de valabilitate a timpului, călătorul continuându-şi călătoria cu acest mijloc de transport şi după expirarea perioadei de valabilitate a biletului.
· PORTOFELUL ELECTRONIC reprezintă o sumă fixă care se poate încărca pe Cardul de călătorie ConnectCluj, din care se consumă la fiecare validare contravaloarea unui bilet de timp de Cluj-Napoca (de 30 de minute). Portofelul electronic oferă avantajele biletului de timp cât şi perioada de valabilitate nelimitată a soldului din portofelul electronic. Poate fi utilizat doar pe liniile de Cluj-Napoca.
· BILETUL DE NOAPTE- pe cursele de noapte din Cluj-Napoca singurul titlu de călătorie valabil este biletul de noapte de 1 călătorie, care poate fi achiziţionat la POS-urile din mijloacele de transport, prin SMS, prin aplicaţia „24Pay” sau de la conducătorul auto.
BILETELE SE POT ACHIZITIONA astfel *De la AUTOMATELE DIN STAŢII (găsiţi aici Lista Automatelor) –
– bilete de hârtie cu 2 călătorii în Cluj-Napoca
– bilete de hârtie cu 1 călătorie pentru 5 localităţi metropolitane ( Floresti, Apahida, Baciu, Chinteni, Dezmir)
– bilete electronice de timp valabile în Cluj-Napoca (30 de minute sau 60 de minute)
– bilete electronice de 1 călătorie în Cluj-Napoca
– bilete electronice de 1 călătorie pentru 5 localităţi metropolitane (Floresti, Apahida, Baciu, Chinteni, Dezmir)
– “ Portofel electronic” pe cardul de călătorie ConnectCluj * De la CENTRELE DE VÂNZARE CARDURI (găsiţi aici Lista Centrelor de vânzare Carduri) se pot achiziţiona pe cardul de transport ConnectCluj
– bilete electronice de timp valabile in Cluj-Napoca (30 de minute sau 60 de minute)
– bilete electronice de 1 călătorie pentru Cluj-Napoca
– bilete electronice cu călătorii pentru toate localităţile din Zona Metropolitana.
* Plata prin SMS – achiziţionarea se face înainte de urcarea in mijlocul de transport, prin trimiterea prin SMS a unui mesaj către numărul 7479
– bilete de 1 călătorie in Cluj-Napoca -se trimite numărul liniei
– bilete de noapte pentru 1 călătorie in Cluj-Napoca (dupa ora 23:00)-se trimite (25N)
– bilete de 1 călătorie Metropolitana + 1 calatorie in Cluj- se trimite codul M40, M60 sau M80 pentru valabilitate in intervalul de timp de 40 , 60, respectiv 80 de minute.
-bilete de 60 de minute valabile pe toate liniile in Cluj-Napoca – se trimite textul “T”
* De la POS-urile din mijloacele de transport
– bilet de 1 călătorie pe un mijloc de transport, până la coborâre. Confirmarea se primeşte prin mesajul afişat pe POS şi în aplicaţia bancară de pe telefonul călătorului.
* Prin aplicatia „24Pay”
– bilete de 1 călătorie ȋn Cluj-Napoca
– bilete de 1 călătorie metropolitane
– bilete de noapte pentru 1 călătorie ȋn Cluj-Napoca (dupa ora 23:00)
– bilete de 30 de minute ȋn Cluj-Napoca * Chioşcurile de bilete (aici lista Chioscuri de bilete ) – se pot achiziţiona:
– bilete pe suport de hârtie cu 2 calatorii pentru Cluj-Napoca
– bilete pe suport de hârtie pentru Zona metropolitana.
* De la CONDUCĂTORII AUTO se pot achiziţiona
– bilete pe suport de hârtie de noapte valabile 1 călătorie in Cluj-Napoca pe cursele speciale de noapte dupa ora 23:00
– bilete pe suport de hârtie metropolitane, pentru anumite localităţi.
ABONAMENTELE sunt titluri de călătorie potrivite pentru utilizare frecventă şi regulată deoarece preţul rezultat pe călătorie este mult mai redus decât costul unui bilet.
Toate tipurile de ABONAMENTE se încarcă pe cardul de călătorie contactless ConnectCluj , iar unele abonamente se pot achiziţiona şi prin alte sisteme electronice, fără suport fizic.
C.T.P. Cluj-Napoca oferă mai multe tipuri de abonamente, adaptate necesităţilor călătorilor.
Vă oferim mai jos explicaţii utile privind utilizarea lor, după care va prezentam clasificarea in funcţie de tipul abonamentului, perioada de valabilitate.
ABONAMENTELE pot fi NOMINALE sau NENOMINALE .
ABONAMENTELE NOMINALE se pot încărca doar pe carduri nominale si pot fi utilizate doar de posesorul cardului nominal.
ABONAMENTELE NENOMINALE se pot încărca pe carduri nenominale si pot fi utilizate de mai multe persoane, dar nu simultan.
In funcţie de zonă, avem:
– abonamente urbane, valabile numai in municipiul Cluj-Napoca;
– abonamente metropolitane – pentru deplasare intre municipiul Cluj-Napoca si localităţile din zona metropolitană;
– abonamente intracomunale – pentru deplasare in interiorul unei comune din zona metropolitana;
– abonamente intercomunale – pentru deplasarea intre doua comune limitrofe, din zona metropolitana.
În funcţie de perioada de valabilitate abonamentele pot fi LUNARE, SAPTAMANALE, pe 3 ZILE si pe 1 ZI.
În funcţie de numărul de linii, oferim abonamente cu călătorii nelimitate pe 1 linie, pe 2 linii sau pe toate liniile.
În funcţie de numărul maxim de călătorii abonamentele pe toate liniile pot fi cu număr nelimitat de călătorii, cu 60 de călătorii sau cu 120 de călătorii.
Tarifele Abonamentelor disponibile si modalităţile de achiziţionare se gasesc pe site-ul nostru, aici: Tarife Urbane si Tarife Metropolitane .
Cele mai utile şi apreciate Abonamente pentru Cluj-Napoca sunt:
*Abonamentele nominale lunare urbane valabile pe toate liniile, cu 60, 120 sau număr nelimitat de călătorii – deoarece oferă o mare flexibilitate în alegerea oricărei rute de deplasare şi un cost foarte avantajos pe călătorie. La fiecare urcare este necesara validarea cardului de transport şi se consuma 1 călătorie din abonament.
În funcţie de numărul de călătorii necesare pe lună, călătorii pot alege cel mai avantajos abonament din punct de vedere al preţului pe călătorie. Astfel, pentru persoanele care au nevoie de 2 călătorii pe zi, se recomanda Abonamentul pe toate liniile cu 60 de călătorii, acesta fiind cel mai ieftin abonament. La preţul de 90 de lei va rezulta un preţ de 1,5 lei/călătorie, însemnând jumătate din preţul biletului de 3 lei. Pentru persoanele care efectuează în medie 4 călătorii/zi se recomandă abonamentul cu 120 de calatorii, deoarece la preţul acestuia, de 122 de lei, va rezulta un preţ de 1,02 lei/ călătorie. Pentru abonamentul pe toate liniile cu număr nelimitat de calatorii, recomandat pentru utilizare frecventă, la preţul de 177 lei /luna poate rezulta şi un cost de sub 1 leu/călătorie.
Ţinând cont că în fiecare vineri transportul este gratuit în Cluj-Napoca, călătoriile care în mod normal s-ar utiliza în “Vinerea Verde” pot fi economisite si utilizate în alte zile, făcând oferta şi mai avantajoasă.
* Abonamente lunare pe 1 linie si pe 2 linii, cu număr nelimitat de călătorii, la preţul de 90 de lei respectiv 122 de lei. Acestea sunt preferate de călătorii care efectuează un număr mare de călătorii dar pe trasee fixe .
Aceste abonamente pot fi utilizate şi pe altă linie decât cea/cele din abonament, dar numai pe TRONSONUL COMUN cu linia/liniile din abonament (traseu şi staţii comune). Pentru validarea cardului trebuie apăsat butonul “Tronson Comun” înainte de validare, călătorul îşi asuma pe proprie răspundere că deţine abonament valabil pe acel tronson de traseu şi că va părăsi mijlocul de transport cel târziu în ultima staţie comună. Ţinând cont că numărul de călătorii este nelimitat, preţul pe călătorie poate fi de sub 0,75 de lei dacă, spre exemplu, cu abonamentul pe 1 linie la preţul de 90 de lei se efectuează in medie 4 calatorii/zi.
Utilitatea valabilităţii abonamentelor pe tronson comun este majoră deoarece arterele principale sunt parcurse de mai multe linii cu traseu parţial comun, abonamentele pe aceste linii putând fi utilizate pe orice altă linie cu acelaşi traseu, reducându-se extrem de mult timpii de aşteptare în staţii. Spre exemplu, pe artera care parcurge centrul Clujului, din cartierul Mănăştur până în cartierul Mărăşti, se suprapun pe anumite porţiuni intre 10 şi 15 linii cu trasee parţial comune, timpii de aşteptare până la sosirea unui mijloc de transport potrivit fiind de ordinul 1-3 minute.
* Abonamentele pe 1 zi sau 3 zile, valabile un număr nelimitat de calatorii pe toate liniile din Cluj Napoca, la preturile de 20 de lei/ 1 zi respectiv 33 de lei/3 zile. Aceste abonamente se pot achiziţiona direct de la Automatele din staţii împreuna cu cardul de transport NENOMINAL in valoare de 4,50 lei. Aceste abonamente sunt avantajoase pentru persoanelor care efectuează un număr mare de călătorii într-o perioadă scurtă, in scop turistic, de business, îngrijirea sănătăţii, participarea la evenimente sportive, culturale etc.
*Abonamente pe 1 săptămână – abonamente nominale pe 1 linie la 26 de lei, pe 2 linii la 41 de lei şi pe toate liniile la 57 de lei, toate cu număr de călătorii nelimitat. Pe lângă preţurile foarte atractive, se menţin şi toate avantajele utilizării pe Tronsonul comun cu alte linii, reducându-se extrem de mult timpii de aşteptare în staţii.
*Abonamentele metropolitane: C.T.P. Cluj-Napoca asigură transportul public prin curse regulate şi în localităţile comunelor membre ale Asociaţiei Metropolitane de Transport Cluj: Apahida, Baciu, Chinteni, Ciurila, Gilău, Feleacu şi Floreşti. Abonamentele metropolitane includ o linie metropolitană între Cluj-Napoca şi Localitate+ 1 linie urbana de Cluj-Napoca, pentru a asigura deplasarea călătorilor până la destinaţia din interiorul oraşului. Perioadele de valabilitate pot fi de 1 luna sau 1 săptămână.
Pentru deplasare în interiorul unei comune se pot utiliza Abonamentele intracomunale. Ca excepţie, pentru localitatea Baciu există abonamentul lunar dar cu 1 linie metropolitana ( fără linia de Cluj).
În cazul comunelor limitrofe Floreşti şi Gilău s-au introdus abonamentele intercomunale Floreşti – Gilău.
Lista tuturor abonamentelor şi biletelor metropolitane o găsiţi aici.
MODALITĂȚILE DE ACHIZIȚIONARE A ABONAMENTELOR:
* AUTOMATELE DIN STATII (gasiti aici Lista Automatelor)
– pe cardul de calatorie ConnectCluj se pot încărca toate abonamentele de Cluj-Napoca
– abonamente metropolitane pentru 5 localitati cu cel mai mare trafic ( Floreşti, Apahida, Baciu, Chinteni, Dezmir).
Pentru abonamentele nominale trebuie să deţii deja cardul de transport Nominal , pentru a încărca pe el abonamentul, în timp ce abonamentele nenominale se pot achiziţiona împreună cu cardul nenominal direct de la automat. * CENTRELE DE VÂNZARE carduri (găsiţi aici Lista Centrelor de vanzare Carduri) – aici se pot achiziţiona pe cardul de transport ConnectCluj toate tipurile de abonamente urbane şi pentru toate localităţile din Zona Metropolitană.
*Plata prin SMS –prin SMS se poate achiziţiona Abonamentul valabil 24 de ore in Cluj-Napoca, prin trimiterea codului “A” prin SMS către numărul 7479, înainte de urcare si Abonamentul metropolitan valabil 24 ore pe toate liniile metropolitane si in Cluj-Napoca, prin trimiterea codului „MA”. Codul de răspuns primit prin SMS reprezintă titlul de călătorie care trebuie prezentat la control.
*Prin aplicatia „24PAY”- abonamente pe 24 ore, 72 ore, 7 zile și 1 luna, valabile pe toate liniile ȋn Cluj-Napoca
ABONAMENTE GRATUITE SI CU REDUCERE
Abonamentele gratuite şi cu reducere se încarcă pe cardul de călătorie ConnectCluj , la Centrele de vânzare carduri.
Anumite abonamente se pot prelungi şi de la Automatele din staţii, în condiţiile comunicate de C.T.P. Cluj-Napoca. Tutorial prelungire Abonamente gratuite si cu reducere de la Automate
ABONAMENTE GRATUITE – Categorii de călători care beneficiază, aici.
– Pensionarii, persoanele vârstnice şi cetăţenii de onoare ai municipiului Cluj-Napoca,conform HCL Cluj-Napoca nr. 261/ 12.05.2020;
– Persoanele cu dizabilităţi – handicap grav si accentuat, precum şi însoţitorii şi asistenţii personali ai acestora, conform Legii nr. 448/2006, HCL Cluj-Napoca nr. 121/2010 si HCL Cluj-Napoca nr.183/2013;
– Urmaşii eroilor martiri ai revoluţiei, răniţii precum şi pensionarii de invaliditate care şi-au pierdut parţial capacitatea de muncă în lupta pentru victoria Revoluţiei, conform Legii 341/2004;
– Persoanele persecutate din motive politice de dictatura instalată la 6 martie 1945 precum şi cele deportate în străinătate ori constituite în prizonieri,conform Legii 118/1990, Legii 189/2000 si OUG 214/1999;
– Veteranii de război, văduvele de război şi însoţitorii marilor mutilaţi, ai invalizilor gradul I, conform HG nr.233/1991 si Legea nr.44/1994; – Şomerii, conform HCL Cluj-Napoca nr.468/2009;
– Studenţii bugetari, având vârsta de maxim 26 ani, posesori de carduri nebancare*, beneficiază lunar de 120 de călătorii gratuite pe toate liniile din Cluj-Napoca, conform Legii nr.1/2011, HCL Cluj-Napoca nr.95/2020 şi Convenţiilor încheiate pentru anul universitar in curs, intre CTP Cluj-Napoca şi fiecare Universitate;
– Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat (de stat si particular), cursuri de zi, inclusiv elevii şcolilor speciale, elevii orfani sau proveniţi de la casele de copii, conform Legii nr.1/2011 si HCL Cluj-Napoca nr.641/2020;
– Pensionari și persoane vârstnice din Apahida, Baciu, Feleacu și Florești, aici.
– Elevii domiciliați în Zona Metropolitană Cluj, aici.
– Studenţii cu domiciliul in comunele Apahida, Chinteni, Ciurila, Gilău si Baciu
ABONAMENTE CU REDUCERE – Categorii de calatori care beneficiază, aici.
– Donatorii de sânge, conform H.G. nr. 1364/2006; – Studenţii de la zi-buget neposesori de card nebancar* (cu vârsta de maxim 26 ani), conform Legii nr.1/2011 şi Convenţiilor încheiate intre CTP Cluj-Napoca si fiecare Universitate. – Studenţii de la zi-taxă şi studenţii de la zi-buget (cu vârsta mai mare de 26 ani), posesori de card nebancar*, conform HCL Cluj-Napoca nr.95/2020 şi Convenţiilor încheiate intre CTP Cluj-Napoca si fiecare Universitate. – Doctoranzii, cursuri de zi, posesori de card nebancar* – pe baza listelor întocmite de universităţi, conform HCL Cluj-Napoca nr.95/2020 şi Convenţiilor încheiate între CTP Cluj-Napoca si fiecare Universitate.
– Studenţii cu domiciliul in comuna Floreşti
ABONAMENTE PENTRU PERSOANE JURIDICE – care decontează abonamentele de transport pentru angajaţi, aici.
Toate tipurile de abonamente se pot factura direct firmelor care decontează abonamente gratuite angajaţilor. Pentru reducerea deplasărilor la ghişeul C.T.P. şi al numărului de facturi individuale, cardul de transport al angajatului se încarcă pe 1 an, iar facturarea către firmă se face lunar, la tariful lunar aprobat pentru abonamentul solicitat. La cererea angajatorului se poate întrerupe facturarea şi se blochează abonamentul angajatului.
Toate informațiile de mai sus sunt valabile la data de 01.02.2023.
Vă invităm să consultaţi site-ul nostru www.ctpcj.ro pentru informaţii actualizate.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Șansele ca atacantul Vladislav Blănuță de la „U” Cluj să facă parte din lotul „șepcilor roșii” și din sezonul viitor sunt minime. Radu Constantea (președinte „U” Cluj), spune că Adrian Mititelu solicită o sumă de transfer prea mare.
Blănuță este unul dintre cei mai importanți jucători din SuperLigă în acest sezon. Atacantul împrumutat de la FCU Craiova a marcat nu mai puțin de 11 goluri și a pus „umărul” serios la calificarea lui „U” Cluj în play-off. În ciuda stagiunii bune, șansele ca fotbalistul să rămână la clujeni sunt minime.
Blănuță („U” Cluj), prohibit. Clubul nu-și permite să PLĂTEASCĂ pe el cât cere Mititelu
În cadrul FANATIK SUPERLIGA, Radu Constantea a anunțat că Vladislav Blănuță nu va continua și din sezonul viitor la „U” Cluj. Atacantul a fost împrumutat de la FCU Craiova în această stagiune, după ce oltenii au retrogradat anul trecut.
Oficialul clujenilor susține că Adrian Mititelu solicită o sumă prea mare de bani în schimbul jucătorului, iar clubul poate oferi maxim 400.000 de euro. Această veste vine după ce Ioan Ovidiu Sabău a fost atacat de către patronul de la FCU Craiova.
„Realist vorbind, sumele pe care le așteaptă domnul Mititelu pentru un transfer, cel puțin de ce a declarat în presă, nu vor putea ajunge din partea noastră. Nu știu cum ar mai putea să fie Blănuță la noi și din sezonul viitor.
Eu cred că valoarea de piață din acest sezon i-a crescut considerabil. A avut evoluții foarte bune, l-a ajutat echipa și tot ceea ce înseamnă staff-ul tehnic. Cred că a fost un câștig pentru Craiova, pentru Blănuță și pentru Universitatea Cluj. Cred că așa trebuie să percepem situația.
„Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici”
Domnul Mititelu așteaptă o sumă de transfer destul de mare, cel puțin din declarațiile pe care le-am văzut, iar clubul nostru nu-și permite, ori e foarte departe de a-și permite acea sumă. Sigur, dacă își dorește în continuare împrumutul, clubul nostru poate să se gândească la această variantă sau să ofere o sumă. Totuși, aceasta e departe de ceea ce își imaginează domnul Mititelu.
Universitatea Cluj nu își permite în momentul de față să achite sume de transfer mai mari de 300.000-400.000 de euro. Mă refer aici la bugetul pe care noi îl avem, ci nu că Blănuță nu ar valora atât. Spun că atât și-ar permite în momentul de față Universitatea Cluj.
Nu există nicio clauză de transfer definitiv în actualul împrumut al lui Vladislav Blănuță de la FCU Craiova. Era o sumă foarte mare și în vară, când s-a ajuns la acest împrumut. Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici. Se lucrează deja la strategia de transferuri pentru vară”, a declarat Radu Constantea.
EVENIMENT
Rareș Bogdan reacționează la închiderea contului TikTok al lui Ion Cristoiu: „Jos labele de pe libertatea de exprimare!”

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a condamnat public închiderea contului de TikTok al jurnalistului Ion Cristoiu, într-o postare amplă pe rețelele sociale. Fostul jurnalist face apel la protejarea libertății de exprimare.
Ion Cristoiu a anunțat miercuri, 9 aprilie, că TikTok i-a șters contul pe rețeaua de socializare. Într-o reacție amplă pe Facebook, europarlamentarul Rareș Bogdan vorbește despre un derapaj periculos de la libertatea de exprimare și ridică întrebări despre viitorul democrației în România: „Ce urmează, un Minister al Adevărului?”
„Jos labele de pe libertatea de exprimare!! Ce urmează, un Minister al Adevărului? Trăim vremuri complicate, periculoase pentru democrație, vă rog să citiți cu detașare, fără patimă, cele de mai jos!
Sunt revoltat până la dezgust pentru închiderea contului de Tik Tok al lui Ion Cristoiu. Asta deși am fost adesea în dezacord, timp de 4 ani, cât am realizat săptămânal o emisiune împreună, emisiune care trebuia să dureze 60 de minute, dar se lungea uneori până la 3 ore, pentru că Maestrul Jack mă purta din realitate în istorie, in politica externa, în conspirații trecute și actuale, după care mă întorcea în prezent și întorcea pe toate fețele sentințe, declarații, hotărâri de guvern și legi neroade”, a scris Rareș Bogdan, reamintind momente din colaborarea lor de lungă durată în presă.
150.000 de urmăritori și 8 milioane de aprecieri
Europarlamentarul a atras atenția că gestul platformei de a suspenda contul jurnalistului, care adunase 150.000 de urmăritori și peste 8 milioane de aprecieri, este un semnal de alarmă pentru întreaga societate.
„Pentru cine nu știe cine este Ion Cristoiu, dar și pentru cei care au preferat să uite, pentru a nu avea vreun frison în zona a ceea ce se mai numește – ce ironie! – conștiință. Ion Cristoiu – cei care-l iubesc sincer îi spun „Jack” – a inventat presa de largă audiență, a născut jurnalismul de investigație din România post-1989, a crescut generații de ziariști, i-a învățat să fie verticali și să-și apere opiniile cu orice preț, le-a demonstrat (nu opinii, ci argumente!) multor politicieni cum mint și fură fără jenă, motiv pentru care a fost pus la zid pentru lipsa de maleabilitate. A fost amenințat, dar și-a văzut de scris și – atenție mare, detractorilor! – de citit. Un om care petrece 6 ore zilnic la Biblioteca Academiei pentru a descoperi cheile acestei lumi în declin, ale acestui glob plin de lichele și trădători este considerat atât de periculos încât îi închizi, pur și simplu, tribuna! Contul său de Tik ToK, deschis în 14 decembrie 2024, avea 150.000 de urmăritori și 8 milioane de like-uri. Iar peste 75% dintre postări erau pe subiecte de politică externă!
Pentru cine e periculos un om care are curajul opiniei? Cine stabilește unde se termină sau începe adevărul? Adevărul cui?”, a mai arătat fostul jurnalist.
Îngrijorări la Bruxelles: „Ce se întâmplă în România?”
Rareș Bogdan atrage atenția și asupra impactului internațional al acestor derapaje. În calitatea sa de europarlamentar, afirmă că este întrebat frecvent de colegi din Parlamentul European și de alți oficiali europeni despre situația din România:„Ca europarlamentar, sunt întrebat mereu de colegi din alte țări, comisari, alți demnitari: ce se întâmplă în România?… Se întâmplă că trebuie să ne revenim și să pricepem că limitarea libertății de exprimare, interzicerea unor jurnaliști, damnarea lor expune România unui risc fatal”.
Un avertisment din istorie
Mesajul său se încheie cu un citat celebru al pastorului Martin Niemöller, în semn de avertisment: „Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”
„Atenție mare! Friedrich Gustav Emil Martin Niemoller, pastor luteran german, antifascist, fost comandant de submarin, membru al Rezistenței germane, supraviețuitor al lagărelor de concentrare, ne-a lăsat ceva foarte valoros: «Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe socialiști, am tăcut. Nu eram socialist. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea». Noapte bună? Stingem lumina?”, încheie europarlamentarul.
EVENIMENT
Inițiativă cu suflet! Se caută coafeze voluntare pentru copiii de la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava

Un grup de voluntari organizează sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 9, o acțiune caritabilă la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava din județul Alba. Scopul este să le ofere o tunsoare băieților din centru.
Pentru a completa această inițiativă, organizatorii fac apel către coafeze voluntare cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava sau din județele Alba și Cluj, care ar fi dispuse să se alăture și să tundă fetițele de la orfelinat.
„Suntem un grup de voluntari care mergem sâmbătă, 12 aprilie, la ora 9, la Mănăstirea Dumbrava, pentru a tunde băieții de la orfelinat. Căutăm coafeze cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava (jud. Alba) sau din județele Alba și Cluj, care vor să se alăture acestei inițiative frumoase și să tundă fetițele de la orfelinat.
Este un gest mic care poate aduce o bucurie mare în inimile acestor copii! Dacă vrei să te implici, scrie-ne în privat! Îți mulțumim că vrei să faci parte din acest gest!”, transmit voluntarii.
Ei subliniază că orice sprijin contează și încurajează persoanele interesate să se implice, fie și doar pentru câteva ore, într-un mod care contează enorm pentru cei mici.
Cei care doresc să se alăture sunt invitați să ia legătura pe Facebook cu organizatorii.
EVENIMENT
Așa parchează și în Germania? Bolid Porsche parcat pe trecerea de pietoni, în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca

Un autoturism Porsche cu numere de Germania a fost surprins parcat direct pe o trecere de pietoni în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca.
Un autoturism de lux marca Porsche, cu numere de înmatriculare din Germania, a fost parcat pe o trecere de pietoni din cartierul Mărăști, la intersecția străzilor Lotrului și Meseriilor.
Imaginile trimise de un cititor arată mașina lăsată ostentativ pe marcajul pietonal, blocând complet accesul trecătorilor.
Așa se parchează în Germania? Sau doar în Cluj, când nu te interesează de ceilalți din jur?