EVENIMENT
Căprioară lovită de mașină în Mănăștur. A fost sesizată Poliția
Iubitorii de animale din Cluj au lansat luni seară un apel pentru salvarea unei căprioare despre care aveau informații că ar fi lovită de o mașină în cartierul Mănăștur.
”Ne ajută orice informație legată de eveniment. In aceste situatii va rugam sa sunati la 112, nu lasati animalul sa se chinuie! NU VETI FI ACUZATI DE NMIC!
Căprioara a fost probabil lovită de mașină în zona Citadella Residence, Edgar Quinet, Mănăstur, găsită foarte târziu, în jurul orei 15.
Un echipaj al Secției 4 de Poliție Cluj-Napoca s-a deplasat la fața locului în urma unui apel primit prin 112.
Mulțumim pentru implicare poliției!”, au spus aceștia.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Park&ride-ul de la Aeroportul Cluj, mai scump cu 7 milioane de lei. Lucrările sunt în faza de recepție
Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca va dezbate un proiect de hotărâre care vizează majorarea valorii investiției pentru proiectul park&ride.
Valoarea totală a proiectului, inițial estimată la 84,3 milioane de lei, este propusă spre actualizare la peste 91,9 milioane de lei (cu TVA), în urma unor modificări apărute pe parcursul execuției lucrărilor.
Valoarea proiectului crește cu peste 7 milioane de lei
Consilierii locali ai municipiului Cluj-Napoca vor dezbate vineri, 17 ianuarie, proiectul de hotărâre privind majorarea valorii proiectului park&ride de la 84,3 milioane de lei la peste 91,9 milioane de lei cu TVA.
De asemenea, contribuția proprie a municipiului Cluj-Napoca pentru proiect crește de la 1,16 milioane de lei la peste 18,6 milioane de lei cu TVA.
Această propunere survine după anunțul finalizării lucrărilor, obiectivul aflându-se în prezent în faza de recepție. Cheltuielile legate de proiect cresc astfel cu puțin timp înaintea dării în folosință a obiectivului, aflat în prezent în recepție.
Lucrări mai scumpe la primul park&ride din municipiu
Potrivit referatului de aprobare a proiectului, în derularea execuției lucrărilor au apărut o serie de modificări, atât la cererea beneficiarului, cât și a specificațiilor care au suplimentat valorea contractului de execuție al park&ride-ului.
Suplimentările valorice care nu se regăsesc în devizul general aprobat au rezultat în urma suplimentărilor cantităților de lucrări aferente bazinelor de incendiu și retenție apă, deviere rețele electrice pe amplasament, infrastructură şi arhitectură (gard împrejmuire), rezistență (puț lift, subturnări), învelitoare, grătare arbori, atic și trotinete, separator hidrocarburi placare hpl, stații de încărcare, spargere betoane, consolidare structurală.
Pe lângă aceste suplimentări a apărut necesitatea achiziționării de două aparate de ticketing, două copertine pentru stația de autobuz precum şi modificarea instalației de semaforizare de pe Str. Traian Vuia nr. 149-151, din Cluj Napoca. De asemenea pentru actualizarea devizului general s-a ținut cont și de ajustarea prețurilor contractului de execuție, conform legislației în vigoare.
Lucrările la clădirea terminal, neeligibile din fonduri europene
În etapa de contractare, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest a comunicat faptul că lucrările și echipamentele aferente etajului 1 al clădirii terminal nu se încadrează în cheltuielile eligibile, deoarece la etajul 1 există spații administrative (birouri) care nu deservesc utilizatorii parcării de la park&ride, destinația de funcționare a acestor spații administrative neîndeplinind în mod direct scopul și obiectul programului de finanțare. În consecință, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR Nord-Vest) a solicitat încadrarea acestora în categoria cheltuielilor neeligibile.
Contribuția proprie a municipiului, majorată
În urma finalizării tuturor lucrarilor aferente obiectivului, noua valoare totală a proiectului este de 91.906.010,06 lei cu TVA şi este formată din:
- Cheltuieli eligibile: 74.738.757,15 lei (inclusiv T.V.A.) din care: 73.243.982,01 lei nerambursabil şi 1.494.775,14 lei contribuția proprie a beneficiarului (2%);
- Cheltuieli neeligibile: 17.167.252,91 lei (inclusiv T.V.A.).
Astfel, contribuția proprie în proiect a Municipiului Cluj-Napoca este în cuantum total de 18.662.028,05 lei (inclusiv TVA) şi este formată din:
- Contributia la cheltuielile eligibile (2%) – în cuantum de 1.494.775,14 lei (inclusiv TVA)
- Contributia la cheltuielile neeligibile (100%) – in cuantum de 17.167.252,91 lei (inclusiv TVA)
„U” Cluj ține cu dinții de argentinianul Lucas Masoero, fundașul de 29 de ani. Clujenii i-au propus prelungirea contractului pentru încă un sezon, cel puțin.
Lucas Masoero este unul dintre cei mai buni străini din campionatul românesc, prestațiile sale stârnind interesul unor cluburi din străinătate.
„U” Cluj ține cu dinții de Masoero. I s-a propus PRELUNGIREA contractului
Zilele trecute, argentinianul spunea într-un interviu că este dispus să-și prelungească acordul cu „U”, nefiind neapărat probleme financiare la mijloc, ci, mai degrabă, așteaptă un sprijin din partea clubului pentru a-și rezolva actele soției.
O formație din Rusia, Sochi, ar dori transferul lui Masoero. Ar fi o pierdere uriașă pentru „U” Cluj, liderul clasamentului. Masoero a mai jucat în Rusia, la Nizhniy Novgorod, între 2021 și 2023.
Clubul clujean vrea să prelungească angajamentul cu Masoero, poate chiar în această săptămână, până la reluarea oficială a campionatului.
„Pe adresa clubului nu a sosit nicio ofertă din Rusia, nici impresarul nu ne-a informat că ar exista vreun interes pentru jucător. Noi îl apreciem foarte mult și ne dorim să continue cu U, pe mai departe.
Am demarat deja negocierile pentru prelungirea contractului și, așa cum s-a întâmplat cu Chipciu și cu Nistor, sperăm ca și Lucas să-și dorească să continue la U”, a declarat Mihai Moga, brand manager „U” Cluj, pentru GSP.ro.
Foto: Facebook FCUCluj
EVENIMENT
VIDEO. Războiul sticlelor returnabile. Saci întregi, FURAȚI din restaurante. Ultimul caz, la Gherla
Campania de returnare a ambalajelor returnabile, fie că sunt de tip SGR, fie fără această etichetă, este una dintre cele mai de succes campanii implementate vreodată în România. iar acum este în plin avânt.
Centrele de returnare amenajate în incinta supermarketurilor nu mai fac față. Cozile care se formează zilnic în fața aparatelor care „înghit” tone de plastic, aluminiu sau sticlă, ne prezintă dimensiunea fenomenului.
VIDEO. Războiul SGR-urilor, în plină desfășurare. Saci întregi cu ambalaje returnabile, FURAȚI din restaurante
Clujul mai are pe rol și programul de succes „Bilet CTP contra ambalaj”, adică recuperarea ambalajelor neetichetate cu SGR pentru care se dau la schimb bilete de călătorie pe mijloacele de transport publice.
De multe ori, sunt persoane, în special muncitori nepalezi, pakistanezi ori srilankezi, care vin cu zeci de saci, spre disperarea celor care au și ei o amărâtă de sacoșă. Este o metodă bună de a-și completa veniturile, pentru că se pot face sute de lei zilnic din acest gen de activitate.
„Multe din acest gen de acțiuni se execută la pont”
Goana după ambalaje returnabile a atins cote nebănuite. Grupe de comando bine organizate iau cu asalt ghenele de gunoi de la blocuri și case, iar mai nou, dau lovituri bine planificate și la locurile de depozitare ale restaurantelor, barurilor sau cafenelelor.
Aripa tânără a recuperatorilor, alcătuită din copii minori aplică cu succes metoda „hit & run”, după o planificare prealabilă a acțiunii, coordonată de adulți. Multe din acest gen de acțiuni se execută la pont. Se identifică locul de depozitare, de cele mai multe ori ca urmare a informațiilor obținute de la un insider și se acționează în viteză, la adăpostul întunericului.
Un asemenea caz a fost surprins de camerele de supraveghere ale unei cafenele din Gherla. În imagini pot fi văzuți trei copii minori acționând în viteză și făcând nu un drum, ci două, cu saci în spinare.
”Șase saci plini cu sticle reciclabile, în valoare de vreo 300 de lei, au reușit să sustragă hoții de ocazie, niște puști de 10-13 ani, în două raiduri, executate la interval de câteva minute”, arată Gherlainfo.
„Măcar acum lucrează și ei ceva pentru banii pe care-i primesc”
Acest modus operandi însă descurajează firmele să mai adune ambalajele, considerând o prea mare bătaie de cap să le mai și securizeze antifurt locația.
Sigur, pentru persoanele defavorizate, campania reprezintă o mană cerească. „Măcar acum lucrează și ei ceva pentru banii pe care-i primesc”, a sunat un comentariu la o postare pe această temă de pe o pagină de socializare. Da, atâta timp cât nu se ajunge la furt, pentru că granița dintre recuperare și „recuperare” este foarte subțire.
Pentru persoanele comode, care nu se mai obosesc să ducă la reciclat acest gen de ambalaje, incursiunile grupurilor de „recuperatori” ar fi chiar benefice dacă acestea n-ar lăsă în urmă dezastru la tomberoane. Asta pentru că, în goana după ambalaje, răvășesc gunoiul menajer, pe care-l împrăștie din pungile rupte peste deșeurile reciclabile, spre disperarea lucrătorilor de la salubritate.
Video: GherlaInfo.ro
EDUCATIE
Daniel David, ministrul Educației: Lucrăm la noul curriculum pentru liceu. Manualele vor fi regândite
Noul ministru al Educației, clujeanul Daniel David, anunță că prioritățile pentru învățământul preuniversitar privesc și cadrele didactice, nu doar elevii.
Schimbări dramatice nu vor fi în prima parte a mandatului, urmând ca ministerul să se concentreze pe dotarea școlilor și crearea unui mediu cât mai atractiv pentru elevi, dar și combaterea abandonului școlar. În ceea ce privește cardrele didactice, ministrul spune că salarizarea acestora este o prioritate pentru el și vor fi introduși și indicatorii de performanță.
Daniel David, ministrul Educației: Lucrăm la noul curriculum pentru liceu. Manualele vor fi regândite
Daniel David a declarat pentru Agerpres că a început să facă o diagnoză ”foarte atentă” a întregului domeniu și că va menține lucrurile care funcționează bine. Practic, ”arhitectura”, spune el va fi eficntietizată, nu schimbată din temelii.
”Lucrăm la noul curriculum pentru liceu, vom avea metode de formare a profesorilor astfel încât să ne asigurăm că folosesc metode atractive care-i implică pe elevi. Manualele vor fi regândite și ele. În paranteză, am și spus că eu voi ști că un manual este bun atunci când un copil care este la a doua lecție citește înainte patru lecții, fiindcă este foarte curios despre ce citește acolo, îi place ce vede.
Și în același timp, cu siguranță, vom continua dotarea școlilor pentru a schimba acest mediu educațional, mediul de învățare. Și vom continua cu programul ‘Masa caldă’ cel puțin la nivelul anului trecut și cu siguranță ori de câte ori voi avea resurse sau se va pune problema ridicării unor blocaje care au apărut prin această ordonanță, resursele vor fi de mine orientate preponderent și cu prioritate spre a asigura ‘Masa caldă’ la cât mai mulți copii, sau ‘Masa sănătoasă’”, a spus Daniel David.
”De multe ori abandonul școlar este legat și de mediul educațional”
Daniel David spune că va continua proiectul de dotare a școlilor cu materiale didactice și de dotare a unor laboratoare pe componenta digitală.
”Contează foarte mult contextul în care se învață. De multe ori abandonul școlar este legat și de mediul educațional. Dacă mediul arată rău, este fără dotări, nu te stimulează, nu te încurajează să înveți, sigur, alături de alți factori, acest lucru contribuie și la abandonul școlar. Știu că ministerul are aceste proiecte deja începute. Dacă mă gândesc la dotările școlilor, cu îmbunătățirea infrastructurii, dotări cu materiale didactice, ținta este ca aproximativ 5.000 și ceva de școli să beneficieze de acest demers.
Când i-am întrebat pe colegii mei din minister, care deja implementează proiectul, i-am întrebat cam ce procent dintre școli acoperim, mi-au spus că peste 80%, ceea ce este un lucru bun și în condițiile în care foarte multe din aceste școli vin din mediul rural sau dacă vin din zona urbană, vin din zona urbană mai defavorizată, ceea ce este iarăși un lucru bun”, a precizat ministrul Educației.
”Unii profesori folosesc metode plicticoase de predare”
Adandonul școlar, care este un fenomen ”dramatic” în învățământul preuniversitar, ține și de curriculum, spune Daniel David.
”De foarte multe ori nu ai conținuturi, nu ai manuale atractive, sunt probleme care țin și de metoda de predare folosită de profesori. Unii profesori folosesc metode efectiv plicticoase de predare, care nu implică elevii în actul educațional, dimpotrivă, îi stimulează să fugă, ca să spun așa”, a declarat David, care spune că aceștia sunt factorii care se adaugă celor sociali și care duc la abandon.
Profesorii vor avea un salariu de bază decent
Noul ministru al Educației a vorbit și despre veniturile cadrelor didactice din învățământul preuniversitar care sunt afectați și ei în acest moment de Ordonanța ”trenuleț”.
Acesta s-a arătat convins că profesorii nu vor fi foarte afectați, având în vedere că prim-ministrul știe că are de onorat niște promisiuni pentru Educație și, ”atunci când condițiile economico-financiare vor permite va fi prioritate pentru el”.
Daniel David spune că în acest moment, România trece prin niște condițiile economico-financiare mai complicate, dar acestea vor arăta mai bine.
”Prima etapă, pentru mine, este să asigurăm buna desfășurare a activităților de zi cu zi în sistem… În zona preuniversitară sunt aspecte cheie pe care le țintim. Primul a fost cerut și de către premier explicit – și anume să gândim indicatori de performanță în asociere cu salariile, se spune în spațiul public, dar eu spun în legătură cu veniturile pe care le au cei din zona preuniversitară, fiindcă eu cred că, așa cum se întâmplă cu toți din sistemul public, salariul de bază trebuie să fie ceva decent, iar peste salariul de bază discutăm prin indicatori de performanță, bonusuri, premii ș.a.m.d., o creștere a veniturilor.
Și de asemenea, tot în zona preuniversitară, vom lansa în dezbatere publică și națională planurile-cadru pentru liceu, care au rămas de mult timp neactualizate. Și astea sunt câteva aspecte cheie pe care le țintesc în domeniul educației și cercetării, care țin, după cum vedeți, oarecum de aspecte mai generale, de arhitectură, pe care, dacă le facem bine, eficientizăm activitatea de zi cu zi”, a mai declarat Daniel David pentru Agerpres.