EVENIMENT
Cantautorul Mircea Rusu Band, fost primar în Band, băgat la închisoare. Are de executat 3 ani pentru delapidare

Mircea Rus, fostul primar al comunei Band, cunoscut și după numele de scenă Mircea Rusu Band, a fost dus la închisoare. Acesta are de a ispăşit o pedeapsă de 3 ani, o lună şi 10 zile, după ce a suferit a doua condamnare într-un dosar penal, de această dată pentru complicitate la delapidare, cu o valoare totală de peste 500.000 lei.
Curtea de Apel Târgu Mureş l-a condamnat pe fostul primar Mircea Rus la doi ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la delapidare în formă continuată, pentru 26 de acte materiale, în legătură cu unul dintre casierii Primăriei Band de la acea vreme, Gârbu Petru, şi la alţi doi ani de închisoare, pentru aceeaşi infracţiune, în legătură cu un al doilea casier, Bodor Zoltan, tot pentru 26 de acte materiale.
Cantautorul Mircea Rusu Band, fost primar în Band, băgat la închisoare. Are de executat 3 ani pentru delapidare
Potrivit portalului instanţei, întrucât Mircea Rus a mai suferit o condamnare, pentru abuz în serviciu, pentru care era condamnat la un an şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei, Curtea de Apel Târgu Mureş a contopit cele două pedepse de câte 2 ani închisoare aplicate în acest caz, cu pedeapsa de un an şi 4 luni închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 179/3 iulie 2015 a Tribunalului Mureş, modificată şi definitivă prin decizia penală nr. 348/A/20 iunie 2018 a Curţii de Apel Târgu Mureş, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice.
În acest sens, instanţa a decis că „aplică inculpatului pedeapsa cea mai grea de 2 ani închisoare, căreia îi adaugă un spor de un an, o lună şi 10 zile închisoare (reprezentând o treime din 3 ani şi 4 luni închisoare) şi aplică inculpatului Mircea Rus pedeapsa principală rezultantă de 3 ani, o lună şi 10 zile închisoare, cu executare în detenţie”.
Banii înapoi
Hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Târgu Mureş în dosarul 4881/320/2020 este definitivă şi îl obligă pe fostul primar şi pe cei doi foşti casieri la restituirea sumelor către UAT Band, cu plata penalităţilor prevăzute de Codul de procedură fiscală.
„Obligă pe inculpatul Gârbu Petru să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 105.197 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă în solidar pe inculpaţii Gârbu Petru şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 281.564 lei (câte 140.782 lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală.
Obligă pe inculpatul Bodor Zoltan să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 53.400 lei, la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală. Obligă în solidar pe inculpaţii Bodor Zoltan şi Rus Mircea să plătească părţii civile UAT Comuna Band suma de 105.963 lei (câte 52.981,5 lei fiecare dintre inculpaţi), la care se adaugă majorări de întârziere, conform Codului de procedură fiscală”, se arată în dispozitivul hotărârii Curţii de Apel Târgu Mureş.
Sumele delapidate au fost descoperite în urma unor controale ale ANAF.
Actualul primar din comuna Band, Mircea Radu, nu a dorit să comenteze cu privire la încarcerarea predecesorului său, Mircea Rus, însă a declarat presei, luni, că după câştigarea alegerilor locale a găsit în bugetul comunei suma de 2.000 lei, o serie de lucrări începute şi abandonate, una dintre acestea, cu o valoare foarte mare, fiind achitată unei firme care a declarat la scurt timp insolvenţa.
Mircea Radu speră ca măcar o parte din sumele considerate de instanţă ca fiind delapidate să fie recuperate.
Agerpres
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

În vederea efectuării unor lucrări PROGRAMATE de întreținere la reţeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apă Someș S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, după cum urmează:
MARȚI, 28 MARTIE 2023
Localitatea: CLUJ-NAPOCA
Zona/strada/lista străzilor afectate:
Str. Nicolae Drăganu; str. Trifoiului între str. Nicolae Drăganu și str. Bună Ziua; str. Vasile Conta; str. Fadrusz Janos; str. Dimitrie Paciurea; str. Theodor Capidan; str. Bună Ziua numerele 41, 45, 39, 43 A, B, C, D, E, F; str. Ștefan Luchian; str. Nicolae Tonitza;
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 17:00
Localitatea: BONȚIDA
Zona/strada/lista străzilor afectate:
Str. Sicului; str. Gădălinului; str. Belteni; str. Florilor; str. Valea Peteroaiei; Zona Molitură;
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 15:00
Localitatea: BOIAN
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 16:00
MIERCURI, 29 MARTIE 2023
Localitatea: APAHIDA
Zona/strada/lista străzilor afectate:
Str. Republicii între numerele 45 și 92; str. Morii; str. I.C. Brătianu; str. Câmpia; str. Amurgului; str. Macilor; str. Iuliu Maniu; str. Octavian Paler – Omnia Residence; Panorama Garden Residence;
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 16:00
Localitatea: CEANU MARE
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 16:00
JOI, 30 MARTIE 2023
Localitatea: CORPADEA
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 16:00
VINERI, 31 MARTIE 2023
Localitatea: JUCU DE SUS
Zona/strada/lista străzilor afectate:
Zona Molitură;
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 14:00
EDUCATIE
FOTO. Matematica din Cluj la înălțime. Val de premii obținute de elevii clujeni la 4 concursuri

Cei mai buni elevi la matematică din judeţul Cluj au participat în perioada 24-26 martie 2023 la 4 concursuri interjudeţene de matematică, și anume ”Grigore Moisil” de la Bistrița, ”Gheorghe Lazăr” de la Sibiu și ”Tehnici Matematice” de la Vâlcea, dar și la Olimpiada Satelor din Transilvania, de unde s-au întors cu numeroase premii și mențiuni.
Astfel, la Concursul interjudeţean de matematică şi informatică ”Grigore Moisil” au participat cei mai buni elevi de la disciplinele matematică şi informatică din judeţele Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Mureş, Satu Mare şi Sălaj. La matematică, judeţul Cluj a fost reprezentat de 20 elevi din clasele 5-12 care au obţinut 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III şi 11 menţiuni.
La Concursul interjudeţean ”Gheorghe Lazăr” de la Sibiu, judeţul Cluj a fost reprezentat de 13 elevi din clasele 7-12 şi au obţinut: 2 premii I, 4 premii II, 2 premii III, 1 menţiune specială şi 4 menţiuni.
La Concursul național ”Tehnici Matematice” de la Vâlcea, judeţul Cluj a fost reprezentat de 15 elevi din clasele 9-12 de la secțiunile Științele Naturii și Tehnic care au obţinut 1 premiu III şi 5 menţiuni.
De asemenea, lotul de Matematică al judeţului Cluj, format din elevi de clasele V-VIII care învaţă în şcolile din mediul rural, a participat în perioada 17-19 martie 2023, la Olimpiada Satelor din Transilvania, desfăşurată în Medieșu Aurit, județul Satu Mare.
Lotul clujean a fost format din 12 elevi, calificaţi în urma etapei judeţene a Olimpiadei Satelor din România, iar aceștia au obţinut 8 menţiuni.

Duminică, 2 aprilie, va avea loc la Cluj-Napoca cea de-a 12-a ediție Wizz Air Cluj-Napoca Marathon, la care s-au înscris 4.000 de alergători. Valoarea totală a premiilor pregătite pentru câștigători este de 20.000 de euro, conform unui comunicat al organizatorilor.
Natalia Semenovych și Bohdan Semenovych, campioni naționali ai Ucrainei, sunt printre participanții la ediția din acest an. Opt sportivi din Kenya vor porni în cursele de maraton și semimaraton. Printre ei sunt Christine Moraa Oigo (câștigătoarea semimaratonului de la Podgorica), Ruth Chemisto Matebo (câștigătoarea curselor de semimaraton de la Sofia, Stara Zagora, Varna sau Timișoara) și Laban Cheruiyout, câștigătorul maratonului de la Budapesta (ediția organizată anterior pandemiei de COVID-19).
Participanții vor alerga prin cele mai frumoase zone din centrul orașului Cluj-Napoca, pe traseul de 21.1 km omologat anul trecut. Alergătorii înscriși la maraton vor trebui să parcurgă traseul de două ori, iar cei înscriși la semimaraton, o singură dată. Participanții la crosul de 10 km vor pleca din Parcul Central.
„Suntem în fața unei noi ediții a Wizz Air Cluj-Napoca Marathon, cea de-a 12-a. Este un eveniment de alergare internațional, cu tradiție, și unul dintre cele mai mari din țară. Ne putem compara cu ușurință cu marile maratoane internaționale Wizz din lume din punct de vedere logistic, dar și al premiilor oferite. Pentru noi este foarte importantă experiența oamenilor. Am avut deja o serie întreagă de concursuri și premii surpriză pentru cei înscriși la Wizz Air Cluj-Napoca Marathon, iar la fața locului pregătim noi surprize.
Nu va lipsi tradiționala Pasta Party, care va oferi participanților la cursele competitive carb load-ul atât de necesar înainte de alergare, vom avea puncte de masaj pregătite la finish, muzică și animație pe traseu, cu ajutorul partenerilor și al voluntarilor noștri”, spune Horațiu Morar, organizatorul Wizz Air Cluj-Napoca Marathon și președintele Runners Club.
Cursa Family: energie și veselie pentru întreaga familie
Wizz Air Cluj-Napoca Marathon va începe duminică, 2 aprilie, cu start în proba populară, cea de 4 km, la ora 08:20. Participanții la proba regină, maratonul, vor pleca la ora 08:30. La aceeași oră vor porni în cursă și participanții la ștafetă, urmați de cei de la semimaraton, la ora 10:30 și de cei înscriși la crosul de 10 km, la ora 12:30.
Și anul acesta este programată o cursă dedicată celor mai mici alergători și părinților lor, în cea de-a doua parte a zilei. Copiii vor trebui să facă echipă cu un membru adult al familiei și să ajungă la finish împreună, în cadrul Cursei Family, de 800 – 1200 metri.
Program Wizz Air Cluj-Napoca Marathon 2023 (duminică, 2 aprilie):
● Cros Mindera (4 km): ora 08:20
● Maraton Wizz Air (42,2 km): ora 08.30
● Ștafeta ZuZu (4 x 10,5 km): ora 08:30
● Semimaraton Hervis (21,1 km): ora 10:30
● Cross Garmin (10 km): ora 12:30
● Cursa Family (800 – 1200 m) va avea startul în cea de-a doua parte a zilei.
Traficul rutier, restricționat pe anumite artere din oraș
Organizatorii anunță că traficul rutier va fi restricționat, în ziua cursei, în intervalul orar 05:00 – 15:00, pe anumite artere de circulație din zona de desfășurare a curselor. Hărțile străzilor închise circulației auto sunt puse la dispoziția celor interesați la acest LINK. Circulația va fi redeschisă mai repede pe anumite tronsoane. Organizatorii le propun locuitorilor din zonele cu trafic restricționat următoarele rute ocolitoare:
Dinspre cartierele Mărăști și Gheorgheni spre cartierul Mănăștur:
● Varianta 1: Bd. 21 Decembrie – Piața Ștefan cel Mare – Calea Turzii – Str. Frunzișului;
● Varianta 2: Str Teodor Mihali – Str. Nicolae Titulescu – Piața Cipariu – Calea Turzii – Str. Observatorului – Str. Frunzișului.
Dinspre cartierul Grigorescu spre cartierele Zorilor și Bună Ziua:
● Varianta 1: Str. Miraslău – Bd. 1 Decembrie – sens giratoriu Cora – Str. Frasinului – Str. Arinilor – Str. Taberei – Calea Florești – Str. Câmpului – Str. Frunzișului;
● Varianta 2: Str. Miraslău – Bd. 1 Decembrie – sens giratoriu Cora – Str. Frasinului – Str. Arinilor – Str. Taberei – Calea Florești – Str. Primăverii – Str. Izlazului – Str. Frunzișului;
● Varianta 3: Str. Miraslău – Bd. 1 Decembrie – sens giratoriu Cora – pod Nord – Str. Bucium – Str. Primăverii – Str. Izlazului – Str. Frunzișului.
De asemenea, pentru a evita aglomerația, organizatorii le recomandă participanților care vin din alte localități să parcheze mașinile la periferie și să folosească mijloacele de transport în comun.
Un maraton incluziv: cauze sociale și alergători speciali susținuți și în 2023
În fiecare an, Wizz Air Cluj-Napoca Marathon susține programe caritabile. La ediția din acest an, alergătorii pot ajuta la construirea primei tabere incluzive din România dedicată copiilor cu tulburare de spectru autist și familiilor acestora. 15% din fiecare înregistrare în beneficiul acestei cauze sunt redirecționați către Help Autism.
Tabăra Help Campus este unul dintre cele mai curajoase proiecte derulate în România în beneficiul copiilor speciali și familiilor acestora, dar și celorlalți copii, un loc incluziv de socializare, relaxare, conexiune cu natura și dezvoltare de abilități de viață independentă. De asemenea, participanții în scaun rulant de la Fundația Motivation România, precum și luptătorii răniți în teatrele de operații, membri ai Invictus România, sunt susținuți de Wizz Air Cluj-Napoca Marathon pentru a participa la curse.
Maraton virtual, ediția a V-a: înscrieri până pe 7 aprilie
Între 1 și 9 aprilie 2023, alergătorii care doresc să participe la Wizz Air Cluj-Napoca Marathon, dar nu pot ajunge în Transilvania, se pot înscrie la ediția virtuală, ajunsă deja la cea de-a cincea ediție. Ca și până acum, participanții pot alege traseul pe care doresc să alerge.
Înscrierile se fac până pe 7 aprilie, inclusiv, iar traseele trebuie completate până cel târziu pe 9 aprilie, ora 23:59. Se poate lua startul în probele de 4 km, 10 km, 21,1 km și 42,2 km”, au anunțat organizatorii.
ADMINISTRAȚIE
LIVE VIDEO. Ședința Consiliului Local Cluj-Napoca. Proiectele de pe ordinea de zi. Finanțare prin PNRR

Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca este convocat, luni, în ședința extraordinară, de la ora 14, având două proiecte pe ordinea de zi. Aceasta se va desfășura în sistem online.
Primul este un proiect de hotărâre privind aprobarea depunerii proiectului „Împreună pentru viitor – Servicii complementare de educație timpurie în comunități vulnerabile din municipiul Cluj-Napoca”, spre finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Componenta C15 – Educație, apel de proiecte „Dezvoltarea serviciilor de educație timpurie complementare”, respectiv a valorii proiectului și a cheltuielilor legate de acesta. Proiect din inițiativa primarului și a doamnei Oláh Emese, viceprimar.
Cel de-al doilea se referă la însușirea Documentației cadastrale de dezmembrare a imobilului-teren cu nr. cadastral 267853, situat în municipiul Cluj-Napoca, zona Pata Rât. Proiect din inițiativa primarului.
Boc: Singura cale de a ieși din sărăcie este educația
Primarul Emil Boc, aflat la Bruxelles, a avut o intervenție video în direct și a spus că, pentru municipiul Cluj-Napoca, educația reprezintă o prioritate majoră, iar Clujul are rezultate și este pe primul loc în ceea ce privește educația.
”Singura cale de a ieși din sărăcie este educația. Educașia este o soluție pe termen mediu și lung iar copiii din familii defavorizate să aibă un viitor mai bun”, a spus Boc.
Ambele proiecte au fost adoptate cu unanimitate de voturi,